onsdag 31 augusti 2022

Månadssammanfattning augusti 2022

Då är sista sommarmånaden slut, och det börjar faktiskt kännas lite i luften att det går mot höst. Läsningen har gått riktigt bra denna månad, har läst både längre och kortare böcker och har lyssnat på en bok. Har även hunnit kika på några filmer och lite avsnitt av några tv-serier. Så här har det sett ut:

Böcker lästa och lyssnade i augusti:

42. Ray Celestin - Gansterns klagan   4 / 5   573 sidor
43. Lucinda Riley - Änglaträdet   5 / 5   589 sidor
44. Sara Osman - Allt vi inte sa   4 / 5   8 timmar 30 minuter
45. Alexandra Andrews - Vem är Maud Dixon?   4 / 5   366 sidor
46. J.R.R. Tolkien - Bilbo´s last song   4 / 5   32 sidor
47. Madeline Miller - Galatea   3 / 5   56 sidor
48. Joseph A. Davis - Skaparkrafter   4 / 5   168 sidor

Antal lästa och lyssnade böcker: 7
Antal lästa sidor: 1784
Antal lyssnade timmar: 8 timmar 30 minuter
Månadens bästa bok: Änglaträdet


Filmer vi sett i augusti:

 




TV-serier vi sett avsnitt ur i augusti:





torsdag 25 augusti 2022

Skaparkrafter


Titel: Skaparkrafter
Serie: Kampen om Tusenvärld
Författare: Joseph A. Davis
Bokförlag: Stevali barn
Format: Inbunden
Utgiven: 2022-06
Antal sidor: 168
Finns bl.a. att köpa hos: Adlibris | Akademibokhandeln


Skaparkrafter är en bok i serien Kampen om Tusenvärld och denna boken är skriven både av Joseph A. Davis och ett antal vinnaren i tävlingen skriva och tänka. Boken är för åldersgrupp 9 - 12 år.


Bokens första mening: "Kasirs hjärta slutade slå när han fick syn på vakterna. "


Så här står det om boken: "Skaparkrafter är en antologi med vinnande tävlingsbidrag av unga författare och illustratörer som har läst Kampen om Tusenvärld och med sina egna kreativa förmågor byggt på dess fantasivärld.

Bokeninnehåller bland annat:

- Kortromanen Flyktingprinsen, skriven av författaren Joseph A. Davis utifrån idéer från vinnarna i tävlingen Tänka

- Nya illustrationer av illustratören George Rosvall

- Dikter och andra texter av vinnarna i tävlingen Skriva

- Illustrationer av vinnarna i tävlingen Teckna

Välkommen att kliva in i en värld där konst blir levande och striden rasar mellan kreativitetens ljus och förstörelsens mörker. Välkommen in i Kampen om Tusenvärld."


Hur var boken: Skaparkrafter är en bok i serien "Kampen om Tusenvärld". Det är en trevlig del där många barn är involverade. Det är vinnarna i tävlingarna tänka, skriva och teckna som bidrar i boken, samt en längre berättelse skriven av författaren själv. Det blir ett jättemysigt innehåll, både textmässigt och alla illustrationer. 


Betyg: 4 / 5


tisdag 23 augusti 2022

Tisdagstrion: Böcker jag ser fram emot att läsa


Ny  vecka och det är dags för tisdagstrion hos Ugglan & Boken. Denna veckan skall vi blicka framåt och visa tre böcker vi ser fram emot att läsa. Jag väljer tre böcker som finns i min bokhylla som jag vill läsa under hösten. Det är:

1. Mörkare än midnatt av Michael Connelly. Det är en kriminalroman och den 4:e i ordningen om Ballard & Bosch.

2. Sången om Akilles av Medeline Miller. En roman som har grekisk mytologi som grund.

3. Längtans latituder av Shubhangi Swarup. Det här verkar vara en bok om mänskligheten och om vår relation till naturen.



måndag 22 augusti 2022

Galatea

 


Titel: Galatea
Författare: Madeline Miller
Översättare: Matilda Södergran
Bokförlag: Wahlström & Widstrand
Format: Inbunden
Utgiven: 2022-05
Antal sidor: 56
Finns bl.a. att köpa hos: Adlibris | Akademibokhandeln


Har läst Galatea av Madeline Miller. En liten novell om ytterligare en kvinna i Antikens Grekland.


Bokens första mening: "Det var nästan rart hur de bekymrade sig för mig."


Så här står det om handlingen: "I Antikens Grekland har en skicklig marmorskulptör skapat den vackraste kvinna som staden någonsin skådat, och gett henne liv, och tagit henne till sin fru. Nu förväntar han sig att hans fru, Galatea ska behaga honom och vara lydnad och ödmjukhet personifierad. Men hon vill annat och med en dotter att rädda är hon fast besluten att bryta sig loss vad det än kostar."


Hur var boken: En kort liten novell om Galatea, som är gjord av sten men kommer till liv och blir fru till skulptören. Gillar Madeline Millers språk och tyckte att det var en liten trevlig berättelse. Men den stack inte ut jättemycket och eftersom boken var i novellformat så kände jag att jag inte fick tillräckligt.


Betyg: 3 / 5

 

lördag 20 augusti 2022

Bilbo´s last song


Titel: Bilbo´s last song
Författare: J.R.R Tolkien
Illustratör: Pauline Baynes
Format: Inbunden
Utgiven: 2012-10
Antal sidor: 32
Finns bl.a. att köpa hos: Adlibris | Akademibokhandeln


Bilbo´s Last song av J.R.R. Tolkien är en illustrerad bok med lyrik.


Bokens första mening: "Day is ended, dim my eyes, but journey long befor med lies."


Så här står det om boken: Bilbo's Last Song is considered by many to be Tolkien's epilogue to his classic work The Lord of the Rings. As Bilbo Baggins takes his final voyage to the Undying Lands, he must say goodbye to Middle-earth. Poignant and lyrical, the song is both a longing to set forth on his ultimate journey and a tender farewell to friends left behind.
Pauline Baynes's jewel-like illustrations lushly depict both this final voyage and scenes from The Hobbit, as Bilbo remembers his first journey while he prepares for his last."


Hur var boken:  En otroligt fin illustrerad bok om Bilbo´s sista resa. Boken riktar sig till barn. Texterna är fina och även illustrationerna.


Betyg: 4 / 5
 



Vem är Maud Dixon?


Titel: Vem är Maud Dixon?
Författare: Alexandra Andrews
Översättare: Hanna Axén
Bokförlag: Bokfabriken
Format: Inbunden
Utgiven: 2021-09
Antal sidor: 366
Finns bl.a. att köpa hos: Adlibris | Akademibokhandeln


Vem är Maud Dixon? av Alexandra Andrews. Författarinnan är journalist och jag tror att detta är hennes romandebut.


Bokens första mening: "Madame Weel-cock?"


Så här står det om handlingen: "Florence högsta dröm är att bli berömd författare. När hon oväntat får erbjudande om att bli assistent till personen bakom den världskända författarpseudonymen Maud Dixon kan hon inte tacka nej.

Maud Dixon visar sig vara Helen, en sträng men generös mentor. På en researchresa till Marocko, där Maud Dixons nya roman utspelar sig, är de med om en fruktansvärd bilolycka där Helen avlider. När Florence vaknar upp på sjukhuset börjar en idé akta ta form. Eftersom ingen vet vem Maud Dixon egentligen är kan hon kanske förverkliga sin dröm."


Hur var boken:  En otroligt spännande och välskriven thriller om en författare som skriver under pseudonym. Stor del av berättelsen utspelade sig i Marocko. 


Betyg: 4 / 5

 

fredag 19 augusti 2022

Helgfråga v. 33 2022


Nu är den vanliga helgfrågan tillbaka igen hos Mias bokhörna och första frågan så här efter sommar och semestertider är:

Har ni fått något läst i sommar?
Svaret är ja. Jag har läst och lyssnat på ett gäng böcker under sommaren. Fem av dem är nominerade till Årets Bok 2022. Lässommaren har varit fantastisk, inte så till vida att jag har läst en jättestor mängd böcker, men de flesta har varit väldigt läsvärda.







Augusti är ju inte slut än och just nu håller jag på med denna:


Hoppas även hinna lyssna på en av dessa eller helst båda:



Allt vi inte sa


Titel: Allt vi inte sa
Författare: Sara Osman
Bokförlag: Albert Bonniers
Format: Ljudbok
Lyssnat på: Storytel
Uppläsare: Anja Lundqvist, Ella Schartner
Utgiven: 2021-05
Lyssnade timmar: 8 timmar 30 minuter
Finns bl.a. att köpa hos: Adlibris | Akademibokhandeln


Har lyssnat på Sara Osmans debutbok Allt vi inte sa.


Så här står det om handlingen: "Amanda är bäst på fest, kanske lite väl bra. Sofia briljerar men är advokatbyråns enda svarta kvinna. Caroline har allt, minus en miljon Instagramföljare. De tre vännerna avnjuter vuxenlivets förrätt i Stockholms innerstad. På ytan är allt bra. Där under pågår något helt annat. ”Allt vi inte sa” är en berättelse i gränslandet mellan psykologisk spänning, mörk underhållning och samtidsroman i fritt fall och utan bromsanordning."


Så var boken:  Allt vi inte sa är en bok som utspelar sig i Stockholm. Den handlar om tre unga kvinnor i början på sina karriärer. Kvinnorna är vänner kan man väl säga, men de kommer från väldigt olika förhållanden och har väldigt olika syn på många saker. Det är en berättelse om ilska, kärlek, hat, avundsjuka, kroppshets, våldtäkt, sorg och självmord. Alltså många saker som är känsliga. Boken är både spännande, rolig men också tragisk på ett sätt. Att det är en debutbok märks knappt. En väldigt bra debut, med ett språk som fångar direkt. Har lyssnat på den som ljudbok och tyckte att uppläsarna gjorde ett strålande jobb.


Betyg: 4 / 5


tisdag 16 augusti 2022

Tisdagstrion: Bäst (hittills) under sommaren


Nu är tisdagstrion hos Ugglan & Boken tillbaka igen efter sommaruppehållet, vilket är kul. Denna veckan skall vi visa vilka böcker som varit bäst hittills under sommaren.
  
Tycker att jag har läst en hel del fantastiska böcker under sommaren men de tre böckerna nedan har ändå varit något alldeles speciellt.


1. Dit du går, följer jag av Lina Nordquist. En helt fantastisk bok berättad ut två olika kvinnors perspektiv. Den ena kvinnan Unni i början på 1900-talet och Kåra 70 år senare.

2. Sångfåglar av Christy Lefteri. En berättelse med verklighetsbakgrund som utspelar sig på Cypern. Den handlar om en hushållerska som spårlöst försvinner. En gripande, berörande och spännande bok.

3. Änglaträdet av Lucinda Riley. Ytterligare en fantastisk bok av denna författarinna. Boken handlar om några generationer i en familj. Det är kärlek, hopp, men också sorg och tragedi.