torsdag 23 november 2023

Skinn


Titel: Skinn
Serie: Vera Bergström #3
Författare: Sara Strömberg
Bokförlag: Modernista
Format: Inbunden
Utgiven: 2023-10
Antal sidor: 425
Finns bl.a. att köpa hos: Adlibris | Akademibokhandeln


Skinn av Sara Strömberg är tredje boken i serien om journalisten Vera Bergström.


Bokens första mening: "När eftermiddagen svepte sitt hårda täcke av mörker och kyla över Storlien slogs Arvid alltid av samma tanke."


Så här står det om handlingen: "Vinterstormen piskar upp minnen i Storlien. För tjugoåtta år sedan skakades den lilla fjällbyn vid norska gränsen av ett chockerande våldsbrott. En pappa och två barn mördades i sitt hem samtidigt som mamman försvann utan ett spår. Tragedin kom i folkmun att kallas »Slakten i Storlien« och är fortfarande ett obearbetat trauma i bygden.
När Jämtlandsposten
drar i gång en satsning på true crime får lokalreportern Vera Bergström i uppdrag att granska det kalla fallet. Spåren leder från jaktvillor i väglöst land via utsatta storstadsförorter, till polisens myllrande DNA-register, men för varje ny ledtråd som nystas fram tycks utredningen bara bli mer komplex. Samtidigt förs Vera allt djupare in i en människas sadistiska mörker.
Till slut börjar hon ana den fasansfulla sanningen om vad som hände den där ödesdigra natten 1995. Mördaren rörde sig på flera jaktmarker samtidigt - och är fortfarande farlig."


Hur var boken:  En riktigt spännande och mörk berättelse i snökallt fjälllandskap. Gillar storyn, språket och huvudkaraktären riktigt mycket. Man dras verkligen in i storyn direkt. Hoppas på fler böcker i serien.


Betyg: 4 / 5


torsdag 16 november 2023

Hjärtedolken


Titel: Hjärtedolken
Serie: Kampen om Tusenvärld #4
Författare: Joseph A. Davis
Bokförlag: Stevali
Format: Inbunden
Utgiven: 2023-10
Antal sidor: 378
Finns bl.a. att köpa hos: Adlibris | Akademibokhandeln


Hjärtedolken av Joseph A. Davis är den 4:e och sista delen i serien Kampen om Tusenvärld, en bokserie riktiad till åldersgrupp 9 - 12.


Bokens första mening: "En skugga föll över Julias teckning."


Så här står det om handlingen: "Trubaduren Lars-Petter, Tusenvärlds hjälte, ligger i koma efter den ödesdigra striden vid stadsmuren, och Julia söker desperat efter ett sätt att väcka honom. I sin pappas dagbok hittar hon svar som hon hoppas kan hjälpa men även andra, omskakande svar som kastar nytt ljus över den stora sorgen som drabbat hennes familj.  

Tillsammans med sin lillebror Edvin och deras vän prins Kasir ger sig Julia iväg på ett nytt äventyr för att rädda Lars-Petters liv. Men utanför Paradisums trygga murar härjar de skugglika fördunklarna och deras herre. Han är nästan redo att fullborda sin fruktansvärda plan för Tusenvärld. Det fattas bara två pjäser i hans lömska slutspel: Julia Andersson och hennes bror."


Hur var boken:  Hjärtedolken var en jättetrevlig, fantasifull och spännande avslutning på en serie som jag gillat jättemycket. Karaktärerna är trevliga, det är mycket magi och spännande miljöer. Riktigt bra! Serien är riktad till åldersgrupp 9 - 12, men den är så trevlig att läsa även för vuxna.


Betyg: 4 / 5


fredag 10 november 2023

Ristmärken


Titel: Ristmärken
Serie: Ölandssviten #6
Författare: Johan Theorin
Bokförlag: Wahlström & Widstrand
Format: Inbunden
Utgiven: 2023 - 10
Antal sidor: 394
Finns bl.a. att köpa hos: Adlibris | Akademibokhandeln


Har läst Ristmärken av Johan Theorin. Det är bok  6 i Ölandssviten.


Bokens första mening: "Den första kvällen på ön fyller kaptenen magasinet på sin nya pistol med nio-millimeterspatroner och spanar mot himlen ovanför."


Så här står det om handlingen: "Polisinspektör Tilda Davidsson är höggravid när hon går in för att hjälpa en knivhuggen kollega i den mörka kustgården på norra Öland. På övervåningen hittar hon ett äldre par, döda i en dubbelsäng.

Tildas gamle släkting Gerlof minns att den isolerade gården ligger intill ett av andra världskrigets mest hemliga försvarsprojekt. Gradvis förstår Gerlof att de gåtfulla dödsfall som drabbade soldaterna inte är glömda och att en mördare från det förgångna fortfarande går lös."


Hur var boken:  Ristmärken är en jättetrevlig och spännande bok i Theorins Ölandssvit. Älskar språket, gillar miljöerna på Öland jättemycket och den här storyn med både nutid och kopplingar till Öland under andra världskriget var jätteintressant. Absolut läsvärd.


Betyg: 4 / 5


lördag 4 november 2023

Månadssammanfattning oktober 2023

Lite sent kommer här en sammanfattning över vad jag läst och sett i oktober. Lite mindre läst än tidigare månaderna som bara beror på att jag spelat. Nu ett nytt jättekul spel som heter House Flipper. Men jag är ändå nöjd. Lite lagom har det ändå blivit. Är även jättenöjd med att ha uppnått mitt läsmål på Goodreads, med två månader kvar har jag läst 60 / 60 böcker.


Böcker lästa i oktober:

56. Karin Brunk Holmqvist - Nuckorna på hörnet   3 / 5   255 sidor
57. David Lagerkrantz - Memoria   4 / 5   11 timmar 7 minuter
58. Anette Hemming - Kartografen   3 / 5   393 sidor
59. Jan-Philipp Sendker - Hela världens tårar   3 / 5   247 sidor
60. Liza Marklund - Stormberget   4 / 5   329 sidor


Antal lästa böcker: 4
Antal lyssnade böcker: 1
Totalt antal sidor: 1224
Totalt antal timmar: 11 timmar 7 minuter
Månadens bästa bok: Stormberget





Filmer vi sett i oktober:


 




Transformers: Rise of the Beast
Haunted Mansion
Jurassic World: Fallen Kingdom
Fast & Furious X
Christoffer Robin & Nalle Puh



Tv-serier vi sett eller håller på med:




NCIS, säsong 19
The Continental, miniserie
Magnum P.I. säsong 5
Blue Bloods, säsong 6 - 8