torsdag 30 december 2021

Boktolvan 2022

Boktolvan har jag kört flera år och det är en trevlig utmaning. Det var Enligt O som startade utmaningen för många år sedan. Tidigare år har jag valt både vilka författare jag skall läsa och vilken bok av dem jag tänkt ta. Men så gör jag inte i år. Väljer bara ett gäng författare som jag inte läst något av, men vilken bok jag väljer får komma senare. Skall läsa någon bok av 12 av författarna nedan.

Klar: S.A. Cosby - Asfaltsland
Patrik Svensson
Hanya Yanagihara
Tomi Adeyemi
Klar: Bethany Clift - Överlevaren
Olga Tokarczuk
Kristin Hannah
Stine Pilgaard
Jestper Nyström
Klar: Elisabet Kallin - Vilse i verkligheten
Sally Rooney
Klar: Jonathan Jeppsson - Åtta steg mot avgrunden: vårt framtida liv på planeten
Aline Lilja Gladh
Shubhangi Swarup
Klar: Stacy Halls - De sammanbundna
Klar: Mikael Jisander - Benny älskar baklava
Klar: Sara Strömberg - Sly
Anna Karuh

 

onsdag 29 december 2021

De 12 bästa böckerna jag läst 2021

Nu har vi kommit till den tiden på året då vi skall välja ut de absolut bästa böckerna vi läst i år. Som alltid så tycker jag att det här är svårt. Först tänkte jag rakt av bara välja de böcker som jag gav en femma när jag läste dem. Men efter att jag funderat en stund så insåg jag att det fanns några böcker som fått en fyra i betyg av mig som är mer minnesvärda för mig än några som fått full pott. Alltså väljer jag de 12 böckerna som fastnat mest i mitt minne och som jag tänkt mycket på efter att jag läst dem. Utan inbördes ordning:

Kai Bruno - Minnenas skuggor
Jeanine Cummins - Amerikansk jord
Lucinda Riley - Den saknade systern
Andy Weir - Uppdrag Hail Mary: Ensam i rymden
Ken Follett - Aftonen och morgonen
Donna Tartt - Den hemliga historien
Lotta Persdotter - Månen är solens syster
Abi Daré - Flickan som fick en röst
Ann-Helén Laestadius - Stöld
Maggie O´Farell - Hamnet
Thomas Mullen - Darktown
Douglas Stuart - Shuggie Bain


Om jag bland dessa ändå måste utse den absolut bästa boken 2021 så blir det absolut Den hemliga historien av Donna Tartt.

 

tisdag 28 december 2021

Läsutmaningar 2021: Resultat

Jag satte upp tre utmaningar i början av 2021 som jag ville klara av. Så här har det gått:

Vi börjar med mina Hyllvärmare 2021 där jag faktiskt läst hela 22 stycken vilket jag är riktigt nöjd med.

Boktolvan 2021. Valde ut ett gäng författare som jag aldrig läst i början av året och av dem skulle jag läsa minst 12 och det lyckades jag med.

Däremot utmaningen 3x3 under 2021  gick så dåligt. Läste bara en enda bok.

 

Obscuritas


Titel: Obscuritas
Serie: Rekke och Vargas #1
Författare: David Lagercrantz
Uppläsare: Gunilla Leining
Bokförlag: Norstedts
Format: Ljudbok
Lyssnat på: Storytel
Tid inläsning: 10 tim 12 min
Finns bl.a. att köpa hos: Adlibris | Akademibokhandeln

Obscuritas av David Lagercrantz är första boken i en serie om professor Hans Rekke, som är expert på förhörsteknik och polisen Micaela Vargas. Det är en deckarserie som är tänkt att bli i tre delar.


Så här står det om handlingen:  "Det är sommaren 2003 och USA har just invaderat Irak. I Stockholm mördas en fotbollsdomare med ett förflutet i Afghanistan. Vildhjärnan och fotbollspappan Giuseppe Costa häktas för brottet och fallet ser solklart ut. Men Costa vägrar att erkänna mordet och polischefen beslutar att anlita professor Hans Rekke, världsledande expert på förhörstekniker. Finns det någon som kan knäcka Costa är det han.

Men ingenting blir som polisen förväntat sig. Rekke tar emot utredningsgruppen i sitt stora, flotta hus i Djursholm. Han sågar hela utredningen i en svindlande skarp uppvisning - och snart faller den ihop. Costa släpps på fri fot och polisen står plötsligt helt utan spår. Bara Micaela Vargas, den unga närpolisen från Husby, som mest på nåder tagits in i utredningen, vägrar släppa fallet. Hon försöker få tag på Rekke, som dock inte svarar på hennes kontaktförsök.

Men så möts Rekke och Vargas igen, under dramatiska omständigheter, och detta omaka par bestämmer sig för att lösa fallet som tycks alltmer gåtfullt. Det leder till CIA:s jakt på terrorister, och talibanernas krig mot musiken. Vem var fotbollsdomaren egentligen? Offer eller gärningsman?"


Så här var boken: Professor Hans Rekke och polisen Micaela Vargas är två av personerna som är involverad i polisutredningen av en fotbollsdomares död. Har lyssnat på boken. Hade först för lite tid och lyssnade för korta stunder, vilket gjorde att jag inte riktigt kom in i storyn, men efter ett tag så fick jag mer tid och då tyckte jag att handlingen tog sig betydligt. Berättelsen var underhållande om än något rörig emellanåt och det var spännande karaktärer, speciellt Rekke och Vargas. Kan tycka att vissa ord upprepades lite för många gånger i berättelsen, och det känns som uppläsaren har lite bråttom när hon läser. Men det får mig ändå inte att avstå från att läsa nästa bok när den kommer.


Betyg: 3 / 5


onsdag 22 december 2021

Polcirkeln


Titel: Polcirkeln
Serie: Stenträsktrilogin
Författare: Liza Marklund
Bokförlag: Piratförlaget
Format: Inbunden
Utgiven: 2021-08
Antal sidor: 375
Finns bl.a. att köpa hos: Adlibris | Akademibokhandeln


Polcirkeln är första boken i en ny serie av Liza Marklund. Serien heter Stenträsk-trilogin. 


Bokens första mening: "Kroppen hittades en av de kortaste  dagarna på året, de obefintliga, då solen övergivit människorna vid norra polcirkeln och knappt brydde sig om att förebåda ljus."


Så här står det om handlingen: "Fem tonårsflickor i den lilla staden Stenträsk i Norrbotten träffas en gång i månaden för att diskutera litteratur. En av dem försvinner spårlöst sommaren 1980.

Fyrtio år senare hittas hon, mördad.

Julen 2020 återförenas de fyra kvinnorna i bokcirkeln, som de kallade för Polcirkeln, för första gången efter kamratens försvinnande.

Det står snart klart att något i flickornas relationer utlöste det våldsamma brottet. Frågan är vad, och vad som drev dem då och vilka konsekvenser det fick."


Hur var boken:  Det är så trevligt att Marklund har kommit med något nytt, har verkligen längtat. Som vanligt så skriver hon med ett språk som gör att man dras in i handlingen fort och man är hela tiden nyfiken på hur det hela hänger ihop och vad som skall hända sedan. Detta gör att boken blir otroligt lättläst. Berättelsen hoppar mellan 1980 och nutid, och jag tycker att det görs på ett smidigt sätt. Det var karaktärer med lite mörker och hemligheter vilket jag gillade. Sedan gillar jag att boken utspelar sig uppe i norr. Ett extra plus att det är en bok där andra böcker är på tapeten och dessutom nämns mycket som fanns och förekom på 1980-talet så det blev väldigt nostalgiskt. Längtar redan efter att nästa bok skall komma.


Betyg: 4 / 5

tisdag 21 december 2021

Tisdagstrion: Julböcker


Då är det tisdag och hos Ugglan & Boken så är det tisdagstrion. Veckans tema är julböcker, så här kommer mina.

1. Snösystern av Maja Lunde. En helt underbar julberättelse som handlar om sorg, hopp och jullängtan.

2. Jul i det lilla bageriet på strandpromenaden av Jenny Colgan. Detta är den mysiga avslutningen på serien om det Lilla bageriet. Härlig handling och julstämning.

3. Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton av Tage Danielsson, Per Åhlin & Elisabeth Lysander. Den här fina boken togs fram när den här klassiska julberättelsen som man sett på tv ända sedan mitten av 1970-talet firade 40-årsjubileum.





onsdag 15 december 2021

Sherlock Holmes & The Christmas Demon


Titel: Sherlock Holmes & The Christmas Demon
Författare: James Lovegrove
Bokförlag: Titan Books
Format: Paperback
Utgiven: 2020-10
Antal sidor: 372
Finns bl.a. att köpa hos: Adlibris | Akademibokhandeln


Sherlock Holmes & The Christmas Demon är min första bekantskap med författaren James Lovegrove. Kommer absolut inte att bli den sista.


Bokens första mening: "Father Christman! Halt right there!"


Så här står det om handlingen: "It is Christmas 1890, and Sherlock Holmes and Dr John Watson are visited by a new client.

Eve Allerthorpe - daughter of an eccentric Yorkshire dynasty - believes she is being haunted by a demonic Christmas spirit. Her mother had told her terrifying tales of the sinister Black Thurrick, and Eve is sure that she has seen him from her bedroom window.

What is more, she has begun to receive parcels of birch twigs, Black Thurrick's calling card."


Hur var boken: Måste säga att den här författaren är väldigt bra på att gestalta Sherlock och Watson. Berättelsen utspelar sig 1890 och det är kring jul, så boken ger absolut rätt stämning att läsa den här tiden på året. Det stora godset och dess omgivningar där berättelsen utspelar sig känns så tidsenliga. Det var spännande, med lite övernaturliga inslag, och så klart något mordfall, så jag gillar berättelsen väldigt mycket.


Betyg: 4 / 5

 

tisdag 14 december 2021

Tisdagstrion: Isigt, kallt och vitt


Då är det tisdag och hos Ugglan & Boken så är det dags för tidsagstrion som denna veckan har temat Isigt, Kallt och Vitt.

1. Solstorm av Åsa Larsson. Första boken om juristen Rebecka Martinsson och boken utspelar sig i Kiruna.

2. Kautokeino, en blodig kniv av Lars Pettersson. Berättelsen utspelar sig i en fjällby långt uppe i Nordnorge och huvudkaraktären Anna Magnusson, uppvuxen i Stockholm åker upp till fjällbyn där hennes släkt bor för att hjälpa till. Detta är första boken i en serie.

3. Middagsmörker är också första boken i en serie. Handlingen är förlagd till en sameby i de norrländska skogarna. Det är snö, kallt och fullt med spänning och magi.


 

onsdag 8 december 2021

Let it snow


Titel: Let it snow
Författare: John Green/Maureen Johnson/Lauren Myracle
Översättare: Ylva Stålmarck
Bokförlag: Månpocket
Format: Pocket
Utgiven: 2017
Antal sidor: 332
Finns bl.a. att köpa hos: Adlibris | Akademibokhandeln


Let it snow är en bok för Unga Vuxna och den är skriven av tre stora författare inom denna genren, John Green, Maureen Johnson och Lauren Myracle.


Bokens första mening: "Det var julafton."


Så här står det om boken: "En snöstorm sätter spelet i rullning: ett tåg spårar ur, mobilsamtal når inte fram, missförstånd, dikeskörningar, alldeles för många och för gapiga cheerleaders och första kyssar – allt under en förtrollad julhelg. Bästsäljande trion Maureen Johnson, John Green och Lauren Myracle skriver här varsin fristående – men sammanlänkad – charmigt romantisk berättelse i juletid.

När Jubilees föräldrar inte kommer hem efter en shoppingtur före jul, sätter sig Jubilee på tåget till morföräldrarna i Florida. Samma kväll drar en snöstorm av guds nåde in och tåget blir stående mitt ute i ingenstans. Det här ska komma att bli en annorlunda jul för Jubilee: mötet med Jeb i kafévagnen, mannen i folie inne på Waffle House - och så Stuart. Stuart som öppnar upp sitt hem och sitt hjärta …

Tobin och hans kompisar The Duke och JP sitter djupt nersjunkna i soffan med ett Bond-maraton på teven när Keun, som jobbar på Waffle House under julhelgen, ringer. Hans önskan är lika tydlig som desperat: Kom till Waffle House NU. Och ta med Twister-spelet. Det ska visa sig bli en lång och äventyrlig färd – i snöstorm.

Addie deppar. Hon har dumpat sin pojkvän Jeb och nu ångrar hon sig. Det är jul och snö i massor och det bakas julkakor i köket, men Addie stannar på rummet. Tjejkompisarna försöker muntra upp henne men någonstans inne i Addie gror en självinsikt, och den är inte speciellt vacker. En såld minigris, en peppande pensionär på Starbucks och turkos snagg verkar vara vad som behövs för att få Jeb tillbaka."


Hur var boken:  Berättelserna utspelar sig under juletid och alla utspelar sig på samma ort. Det var massor med snö i boken eftersom det var snöstorm. Men jag hade nog trott att det skulle vara lite mer juligt än det var. Vissa karaktärer kände varandra sedan tidigare och vissa träffades för första gången. Det var drama och det var förälskelse mitt i vinterkylan. Boken var underhållande och helt okej, men inte så jättebra som jag trott.


Betyg: 3 / 5

lördag 4 december 2021

Jul i det lilla bageriet på strandpromenaden


Titel: Jul i det lilla bageriet på strandpromenaden
Serie: Lilla bageriet #3
Författare: Jenny Colgan
Översättare: Birgitta Karlström
Bokförlag: Massolit
Format: Pocket
Utgiven: 2017
Antal sidor: 303
Finns bl.a. att köpa hos: Adlibris | Akademibokhandeln


Då är sista delen i Jenny Colgans serie Lilla bageriet utläst. Boken heter Jul i det lilla bageriet på strandpromenaden.


Bokens första mening: "Den här berättelsen handlar om en speciell jul, men börjar egentligen med någonting Mycket Dåligt som hände våren samma år."


Så här står det om handlingen: "Det är snart jul i Mount Polbearne, det lilla ö-samhället strax utanför Cornwalls kust. När Polly inte är upptagen med att skapa läckerheter i det lilla bageriet på strandpromenaden myser hon med sin underbara pojkvän, Huckle. Hans honungsaffärer går dock inte så bra som de hoppats, och kanske borde de lägga sina bröllopsplaner på is ett tag? Inga problem för Polly, men Huckles barnlängtan blir inte lika lätt för henne att hantera. Det visar sig också att Pollys vän Kerensa undanhåller något. Något som riskerar att splittra de goda vännerna.

Nu nalkas en tid för familj, vänner och inte minst för julmarknaden, årets höjdpunkt! Men mitt i förberedelserna får Polly ett telefonsamtal som vänder upp och ner på allt. Hur ska hon ens kunna tänka på julen när hennes eget liv är ett enda stort kaos?"


Hur var boken:  Har gillat serien jättemycket och den här boken är en jättetrevlig avslutning. Älskar miljöerna. Gillar vissa och ogillar vissa av karaktärerna i denna bok och min absoluta favorit, förutom huvudkaraktären Polly är så klart hennes lunnefågel. Det hann hända en hel del här i sista delen så det var verkligen underhållande. Ett extra plus att det utspelar sig i juletid. Älskar det.


Betyg: 4 / 5

onsdag 1 december 2021

En vinterkyss i bokhandeln för ensamma hjärtan

Titel: En vinterkyss i bokhandeln för ensamma hjärtan
Serie: Bokhandeln för ensamma hjärtan #4
Författare: Annie Darling
Översättare: Ingemar Wennerberg
Bokförlag: Historiska Media
Format: Inbunden
Utgiven: 2021-10
Antal sidor: 384
Finns bl.a. att köpa hos: Adlibris | Akademibokhandeln


En vinterkyss i bokhandeln för ensamma hjärtan av Annie Darling är en vintrig feelgood och den sista boken i serien Bokhandeln för ensamma hjärtan.


Bokens första mening: "Hej då! Kom snart tillbaka!"


Så här står det om handlingen: "Det är den tiden på året då man förväntas vara glad. Men på den lilla gatan Rochester Mews finns två personer som avskyr allt vad julstämning heter.

Den begåvade konditorn Mattie har avskytt högtiden sedan hon fick sitt hjärta krossat på julafton för två år sedan. Bredvid hennes tesalong ligger bokhandeln där Tom arbetar. Han delar hennes avsky, men det är också det enda de har gemensamt. Tom och Mattie kan inte vistas i samma rum utan att gräla. När en av lägenheterna ovanför butikerna blir ledig och de två tvingas dela bostad blir stämningen mellan dem ännu mer kylslagen.

Kan en bokhandel full av romantiska böcker, en uppstoppad ren och en kyssvänlig hörna under misteln övertyga två vresiga typer att bli förälskade i julen, och i varandra?"


Så här var boken: Det här var fjärde och sista delen i den här mysiga feelgood-serien där handlingen kretsar kring en bokhandel med tillhörande fik. Sista delen var så otroligt mysig. Inte bara får vi följa de färgstarka karaktärerna utan handlingen utspelar sig kring jul. Det är spirande kärlek, giftermål, förlovningar och graviditeter. Det är julmysigt och det är julkaos allt i en härlig blandning. Har gillat alla tidigare böcker men avslutet var definitivt min favorit. Verkligen jättemysig.


Betyg: 5 / 5