söndag 30 april 2023

En smakbit på söndag - Kungarnas krig


Då är det söndag och sista dagen i april. Hos Betraktninger så skall vi dela med oss en smakbit ur boken vi för närvarande läser.

Min smakbit kommer från Kungarnas krig av George R. R. Martin. Detta är andra delen i hans serie Sagan om is och eld. Smakbiten lyder så här:

"Ser Cortnay Penrose bar ingen rustning. Han red en fuxfärgad hingst och hans banerförare en apelgrå. Ovanför deras huvuden vajade ätten Baratheons kronhjort och Penrose korslagda gåspennor, vita på rödbrun botten. Ser Cortnays spadformade skägg var ochså rödbrunt, men hjässan var helt kal. Om kungens stora, praktfulla följe gjorde intryck på honom, så märkten det i varje fall inte på det väderbitna ansiktet."
 


Helgfråga v. 17 2023


Nu är jag allt lite sen med helgfrågan hos Mias bokhörna. Men helgens fråga löd:

Har du kollat in någon bok som kommer ut i höst?
Svar ja! Det finns tre böcker som jag är lite extra taggad på och det är Mirage av Cammilla Läckberg & Henrik Fexeus, Ristmärken av Johan Theorin och Vintergraven av Peter May. Kommer säkert fler som jag missat.



 

Månadssammanfattning april 2023

Då är även april slut. Månaderna flyger verkligen fram. Längtar dock efter att det skall bli varmare ute. Har läst, lyssnat och kikat även denna månad. Måste dock säga att läsandet går lite långsammare än förra året. Men det har nog sina förklaringar. Spelar World of Warcraft lite mer än jag brukar just nu och så har jag två stora virk-projekt i gång som också tar tid i anspråk. Så här har det i alla fall sett ut:


Läst och lyssnat i april


13. Jens Lapidus - Mr Ett   4 / 5   18 timmar
14. Gabriel Francke Rodau - Lydias liv   4 / 5   207 sidor
15. Patrick Rothfuss - Vindens namn, del 2   4 / 5   388 sidor
16. Anders Sundkvist - Akrobaten   4 / 5   271 sidor
17. Jojo Moyes - Arvet efter dig   4 / 5   12 timmar 32 minuter


Antal lästa böcker i april: 3
Antal lyssnade böcker i april: 2
Antal lästa sidor: 866
Antal lyssnade timmar: 30 timmar 32 minuter
Månadens bästa bok: Vindens namn del 2



Filmer vi sett i april:





Serier vi sett eller håller på med:








torsdag 27 april 2023

Hett i hyllan v. 17 2023


Så är det torsdag och denna veckan deltar jag i hett i hyllan hos Bokföring enligt Monika. Där skall vi dela med oss de där skatterna som vi har stående i våra bokhyllor.

Veckans bok är Doktor Faustus av Thomas Mann. En klassiker som jag köpte på bokrea för några år sedan. Köpte nog mest böckerna för att omslagen var jättefina, men så klart så gillar jag att läsa klassiker emellanåt.

Så här står det om boken: Doktor Faustus, Thomas Manns roman om den framstående tonsättaren Adrian Leverkühn som ingår ett avtal med djävulen för att få förbli konstnärligt nyskapande under en lång följd av år, kommer nu i ny översättning. Det är en av 1900-talets epokgörande romaner. Den kom ut på tyska 1947, och ett av romanens motiv är parallellen med Nazityskland. Leverkühns pakt med sin inre djävul jämförs med Tysklands band med det onda – med Hitler, nationalsocialismen och hela det tänkande som lett dit. Samtidigt är denna mångbottnade bok en samhällsskildring, en konstnärsroman, en självironisk parodi och en essä om konstnärliga uttryck. Thomas Mann hade redan i tidigare romaner använt sig av musiken som ett medel i karaktärsteckningen och han inspirerades av musikens sätt att använda återkommande ledmotiv. Romanens berättare är en ungdomsvän till Leverkühn, den djupt humanistiske Serenus Zeitblom, som efter tonsättarens död berättar om hans framgång och det fruktansvärda priset för den: Adrian Leverkühn måste avstå från all kärlek. De människor han trots allt kommer nära och känner varma känslor för – en violonist och en systerson – förlorar han på de mest smärtsamma vis och när avtalet med djävulen löpt ut drabbas han själv av ett slaganfall som släcker hela hans ande och skaparkraft.



 

onsdag 26 april 2023

Arvet efter dig


Titel: Arvet efter dig
Författare: Jojo Moyes
Översättare: Pia Printz
Bokförlag: Printz Publishing
Format: Ljudbok
Lyssnat på: Storytel
Uppläsare: Gunilla Leining
Lyssnade Utgiven: 2015
Lyssnade timmar: 12 timmar 32 minuter
Finns bl.a. att köpa hos: Adlibris | Akademibokhandeln


Arvet efter dig av Jojo Moyes har jag haft i bokhyllan jättelänge, och för att hinna någonvart med min TBR så valde jag att lyssna på denna eftersom jag håller på att läsa en ganska lång bok.


Bokens första mening: "Den storvuxne mannen längst ner vid bardisken svettades."


Så här står det om handlingen: "Lou tampas med skuldkänslor över att hon inte lyckades förmå Will att fortsätta leva, samtidigt som hon själv ställs inför en hel rad nya utmaningar. Hon lovade Will att våga mer och att leva sitt liv fullt ut. Men hur? Och om man lärt sig att kärleken ibland lämnar en med outsäglig sorg och saknad, vågar man då bli kär igen? "


Hur var boken: Denna andra delen om Lou utspelar sig några år efter första boken. Här tampas hon med skuldkänslor, sorg och mycket mer. Hon vet inte riktigt hur hon skall leva sitt liv numera. Men nya människor kommer in i hennes liv. Boken är mysig. Den är både humoristisk men även väldigt berörande bitvis. Gillar språket och uppläsaren gör en jättebra jobb. Vill väldigt snart läsa sista delen i serien.


Betyg: 4 / 5


tisdag 25 april 2023

Tisdagstrion: Änglar & demoner


Då är det tisdag igen och hos Ugglan & Boken så är det dags för tisdagstrion. Denna  veckan är temat Änglar & demoner och vi får tolka det som vi vill. Här är mina tre där titlar, innehåll eller båda delarna passar på temat.:

1. Änglar och demoner av Dan Brown. Detta är den första boken i ordningen om Robert Langdon som är professor i religiös symbolik. Här är ju titeln helt klockren. Gillar Langdon-serien jättemycket.

2. Mörk Ängel av Laini Taylor. Detta är första boken i trilogin Önskemånglarens dotter och det är en helt fantastisk, spännande, intressant och fantasifull serie. I denna serie finns både änglar och demoner.

3. Den som dödar helvetets änglar av Jan Guillou. Detta är första delen i en ny serie som heter Firma Hamilton & Ponti. I denna nya serie dyker den före detta underrättelseofficeren och Carl Hamilton och journalisten Erik Ponti upp, numera pensionärer. Men det verkar inte hindra dem från att dras in i spännande saker. Har inte läst boken, men snart blir det av.



 
 

tisdag 18 april 2023

Tisdagstrion: Resor


Då är det tisdag och hos Ugglan & Boken så är det dags för tisdagstrion. Denna veckan är temat resor. Här är tre böcker som jag kom att tänka på:

Dit vägen bär av Marie Hedegård. Andra boken om den frånskilda kvinnan Ellen. I denna bok ger sig hon och några kvinnor till iväg på en resa till den spanska solkusten.

Jorden runt på 80 dagar av Jules Verne. I denna klassiker slår Phileas Fogg vad om att han kan resa jorden runt på 80 dagar, så han tar med sig sin betjänt och ger sig iväg.

De sju systrarna av Lucinda RIley. Detta är första boken i en serie om sju adoptivsystrar, och i varje bok ger sig en av systrarna iväg på en resa för att hitta sitt ursprung. Här i första boken så åker Maia iväg till Brasilien.




måndag 17 april 2023

Akrobaten


Titel: Akrobaten
Författare: Anders Sundkvist
Bokförlag: Modernista
Format: Inbunden
Utgiven: 2022-08
Antal sidor: 271
Finns bl.a. att köpa hos: Adlibris | Akademibokhandeln


Akrobaten av Anders Sundkvist är författarens andra kriminalroman och en fristående uppföljare till hans debutroman.


Bokens första mening: "Ninni kände att hon vakt rätt."


Så här står det om handlingen: "En känd toppadvokat skjuts till döds i källaren till sin villa i ett av Stockholms välbärgade områden. Samma natt tar sig en inbrottstjuv in i huset och blir vittne till avrättningen. Amfetaministen Ninni har siktat in sig på Stockholms rikare områden, och hon har unika förmågor som gör att hon aldrig blivit påkommen.
När Victor Méndez, nybakad patrullerande polis med stora ambitioner, får korn på den ovanliga inbrottstjuven och utanför arbetstid drar i gång privatspaningar, upptäcker han snart att han är något större på spåren. Samtidigt kämpar kriminalpoliserna Erik Borg och Linda Ndege i motvind i sin jakt på advokatens mördare.
Ovetande om varandra dras de alla från sina olika håll in i ett upptrappat sökande efter gärningsmannen. En jakt genom en härva av drogpengar, oheliga allianser och poliskorruption - med allt högre insatser, och allt dödligare risker."


Hur var boken:  Akrobaten är en spännande och välskriven story med karaktärer som jag gillar. Handlingen är lätt att komma in i och jag tycker att det är så där lagom med driv i storyn. Kommer absolut att hålla utkik efter fler böcker av författaren.


Betyg: 4 / 5


fredag 14 april 2023

Vindens namn, del 2


Titel: Vindens namn, del 2
Serie: Berättelsen om kungadråparen
Författare: Patrick Rothfuss
Översättare: Ylva Spångberg
Format: Pocket
Bokförlag: Massolit
Utgiven: 2016
Antal sidor: 388
Finns bl.a. att köpa hos: Adlibris | Akademibokhandeln


Nu var det ett bra tag sedan jag läste första delen i Patrick Rothfuss serie Berättelsen om kungadråparen som heter Vindens namn, så det var verkligen dags att läsa del 2.


Bokens första mening: "I början på min andra termin fick jag Kilvins tillåtelse att studera sygaldri."


Så här står det om handlingen: "Jag heter Kvothe. Jag har rövat tillbaka prinsessor från kungar som sover i ättehögar. Jag brände ned staden Trebon. Jag har tillbringat natten med Felurian och kommit därifrån med förståndet och livet i behåll. Jag blev relegerad från universitetet när jag var yngre än de flesta är när de blir insläppta. Vägar som andra fruktar att tala om på dagarna går jag på i månsken. Jag har talat med gudar, älskat kvinnor och skrivit sånger som får trubadurerna att gråta. Ni har kanske hört talas om mig.

Så börjar Kvothe berättelsen om sitt händelserika liv. I Patrick Rothfuss enastående debut får vi lära känna Kvothe som en beryktad magiker, en skicklig tjuv, en mästerlig musiker och ökänd mördare. Men Vindens namn är så mycket mer - för berättelsen avslöjar sanningen bakom legenden.

Vindens namn ges ut i två volymer och är första delen i trilogin Berättelsen om kungadråparen."


Hur var boken:  Detta är fortsättningen på den fantasifulla fantasyserien om Kungadråparen. Tyckte att denna andra bok var riktigt spännande, jag nästan lite bättre än första delen. Jag kom definitivt in i denna fortare och kände att jag gillade språket jättemycket. Nu skall jag absolut inte vänta allt för länge med att läsa nästa del.


Betyg: 4 / 5


tisdag 11 april 2023

Tisdagstrion: Böcker av författare från land/länder som börjar på bokstaven S


Då är det tidsag och hos Ugglan & Boken så är det dags för veckans tisdagstrio. Denna veckan skall vi nämna tre författare som kommer från länder som börjar på S.

Marie Sammeli är en författare som började sin bana inom reklam och PR-branchen i Stockholm men sedan många år tillbaka så är hon numera bosatt i Sydafrika. Har läst första boken i hennes serie om Julia. Det lilla galleriet i solen är en jättemysig bok.

Har läst flera böcker av Samar Yazbek, en författarinna som kommer från Syrien. En mörk strimma av ljus är som alla hennes böcker väldigt gripande.

Till sist så har vi Peter May som kommer från Skottland. Svarthuset är den första boken i hans Isle of Lewis-trilogi och var också min första bekantskap med författaren. Sedan dess så har det blivit många fler böcker av honom.




fredag 7 april 2023

Lydias liv


Titel: Lydias liv
Författare: Gabriel Francke Rodau
Bokförlag: The Book Affair
Format: Inbunden
Utgiven: 2023-03
Antal sidor: 207
Finns bl.a. att köpa hos: Adlibris | Akademibokhandeln


Har precis läst ut Lydias liv av Gabriel Francke Rodau. Detta är författarens andra bok. Måste nog läsa den förra också.


Bokens första mening: "- Är Lydia din mamma?"


Så här står det om handlingen: "Vad vet vi egentligen om våra föräldrar? Hur hanterar vi vetskapen att de ligger för döden och hur lagar man en familjerelation innan det är för sent? Det är frågor som utforskas i romanen Lydias liv, en bok om sorg och förlust, familjehemligheter och judisk identitet.  

Aleks är en medelålders svensk-judisk man med framgångsrikt företag och ett välordnat familjeliv. Hans tvillingsyster Tami bröt för länge sedan kontakten med deras mamma. När mamman är döende inser syskonen att de inte riktigt vet vem kvinnan som ligger för döden är. Med ett svartvitt inramat foto som en av få pusselbitar startar den subtila jakten på sanningen om deras familjehistoria.

Mer än ett halvsekel tidigare får vi följa Lydias liv i ett hårt och kallt Leningrad. Ensam med sin mor växer hon upp i andra världskrigets skugga. Pianot och baletten är Lydias allt och snart inser hon att det är konsten som kan vara hennes biljett till ett bättre liv. Men hennes judiska arv smyger sig på och skapar en alltmer ohållbar situation."


Hur var boken:  Detta var en ganska tunn bok med drygt 200 sidor, men det var en väldigt fin bok som handlade om att hantera sorg och om familjehemligheter. Tyckte verkligen om språket i boken.


Betyg: 4 / 5


 

torsdag 6 april 2023

Helgfrågan v. 14 2023


Nu är vi framme vid påskhelgen, och som vanligt har Mias bokhörna en helgfråga till oss. Den lyder:


Vad läser du i påsk?
Först har jag tänkt läsa ut Lydias liv av Gabriel Francke Rodau som jag läst drygt hälften ur. Sedan har jag äntligen tänkt läsa Vindens namn del 2 av Patrick Rothfuss, en bok som jag borde läst för länge sedan. Har jag tid med något mer så kanske jag börjar lyssna på Bergtagen av Camilla Sten, första boken i Järvhögatrilogin.



GLAD PÅSK TILL ER ALLA


Hett i hyllan v. 14 2023


Då är det torsdag och hos Bokföring enligt Monika så är det dags för Hett i hyllan. Här skall vi visa upp de där bokskatterna som vi har stående i bokhyllan.

Jag väljer alltid böcker som stått ett år eller längre i min hylla. Veckans bok är 22/11 1963 av Stephen King. Köpte den för några år sedan på bokrea för att fylla på vår samling med Stephen King-böcker. Boken är inbunden.

Så här står det om handlingen: "Engelskläraren Jake Epping får ett märkligt uppdrag. En döende vän har hittat en port till det förflutna på lagret till sin servering. Kliver man ut på andra sidan är klockan 11.58 den nionde september 1958. Varje gång.Det uppdrag Jake får består i att förhindra mordet på Kennedy, eftersom vännen har härlett nästan allt ont som drabbat världen till just den händelsen.Efter en "provtur" accepterar Jake. Men han har en egen plan också: att förhindra en familjetragedi som förstört livet för en av hans vuxenelever. När det är gjort ska han långsamt söka sig till Dallas och vara på rätt plats vid exakt rätt tillfälle den tjugoandra november 1963. Men det är som om själva tillvaron bjuder motstånd även mot de minsta förändringar, och lägger oväntat många hinder i vägen. Kommer han att hinna fram i tid? Eller måste han återvända till lagret i vår egen tid, kliva ut i 1958 och leva ytterligare fem år i väntan på att fullgöra sin uppgift? Och vad händer med vår egen tid om Jake lyckas - blir den vad den döende vännen drömt om?"



 

Mr Ett


 

Titel: Mr Ett
Serie: Top Dog #4
Författare: Jens Lapidus
Bokförlag: Albert Bonniers Förlag
Format: Ljudbok
Lyssnat på: Stroytel
Uppläsare: Jonas Malmsjö
Lyssnad tid: 18 timmar
Utgiven: 2022-11
Finns bl.a. att köpa hos: Adlibris | Akademibokhandeln


Mr Ett av Jens Lapidus är utläst. Fjärde boken i serien Top Dog.


Så här står det om handlingen: "Gangsterbossen Isak är trött på att vara Mr Ett. Nu ska han sälja sina tillgångar och bli vit. I kulisserna väntar en ny kung – Kerim – på att ta över. Men när Isaks son försvinner under oklara omständigheter brinner dealen inne, och Isak måste tillbaka till gatan.

Teddy och Emelie är också trötta, men på varandra. Han blir aldrig en svenne, och hon vill inte att deras son ska växa upp med en far som inte kan hålla sig på rätt sida om lagen. Gradvis dras de in i maktkampen som uppstår efter Isaks abdikation.

Vem kommer att bli Mr Ett? Och vem hjälper honom, vem stoppar honom?"


Hur var boken:  Har lyssnat på en riktigt spännande fjärde del av serien Top Dog. Här är det hårda tag och grovt språk och det riktigt doftar Stockholms undre värld. Uppläsaren var riktigt duktig. Vissa karaktärer gillar man och vissa hatar man. Var dock aningen ofokuserad i början av boken så det tog en stund innan jag kom in i boken till hundra procent, men när jag kom in i handlingen så ville jag bara lyssna mer.


Betyg: 4 / 5

 

onsdag 5 april 2023

Tisdagstrion: Påsk


Missade att det var tisdag igår och då var det dags för tisdagstrion hos Ugglan & Boken. Men lägger ut en idag istället. Tyckte att ämnet var lite svårt, men till slut bestämde jag mig för att ta tre väldigt gula böcker, eftersom det är mycket gult till påsk.

Flickan med gåvorna av M.R. Carey. Detta är en lite ruggig och oerhört läsvärd framtidsskildring där människor blir något som kan liknas med zombies.

Minoritetsorkestern av Chigozie Obioma. Boken handlar om en ung kvinna från en rik familj och en obildad bondson i Nigeria som blir förälskade. Detta ställer till problem.

Tusen strålande solar av Khaled Hosseini. En bok om två kvinnor från olika generationer i Afghanistan. Den skildrar också landets historia under 30 år.





söndag 2 april 2023

En smakbit på söndag: Lydias liv


Då är det söndag och dags för En smakbit på söndag. Denna utmaning finns hos bloggen Betraktninger. Där skall vi dela med oss en smakbit ut boken vi för närvarande läser.

Min smakbit kommer ur boken Lydias liv av Gabriel Francke Rodau. Det är en bok som handlar om den döende Lydia och hennes barn. Smakbiten låter så här;

"Det var som trettonåring, när puberteten var ett faktum, som Lydia blev kallad till uttagning för det kända balettkompaniet. Det som leddes av den ikonförklarade Gregori F. Lydias mor hade låtit henne gå på hans föreställningar som barn. Längst bak på tredje raden hade biljetterna varit överkomliga. Så från balkongen under operahusets tak hade hon förundrats över dansarnas grace och precision. Och lidelsen. Att få dansa för Gregori F. var en ära. Det visste Lydia."