måndag 29 augusti 2016

Sammanställning sommarläsning 2016

Nu är det bara ett par dagar kvar av augusti månad och lika så av min sommarläsning. Vet att jag inte kommer att hinna läsa så mycket mer innan månaden är slut eftersom jag är ganska upptagen de närmaste dagarna. Böckerna nedan är de som blivit lästa under juni - augusti:
  
Sofie Trinh Johansson – Vingar av glas  351 sidor
Audrey Magee – Löftet  381 sidor
James Dashner – Maze Runner: I solstormans spår  345 sidor
Katherine Webb – En sång från havet  512 sidor
Anders De la Motte – [buzz]  394 sidor
Holly Black & Cassandra Clare – Kopparhandsken  329 sidor
Marta Söderberg – Athena  295 sidor
Emma Healey – Elizabeth är försvunnen  317 sidor
Henrik Johansson – Johanssons liv, arbetsglädje och återuppståndelse  135 sidor
Mats Ahlstedt – När inget annat återstår  296 sidor
Simone de Beauvoir – Misstag i Moskva  122 sidor
Marie Lu – Rosensällskapet  319 sidor
Clare Mackintosh – Jag lät dig gå  424 sidor
Ingmar Karlsson – Arvet från Bagdad  253 sidor
Zlatan Ibrahimović & David Lagercrantz – Jag är Zlatan  240 sidor
Belinda Bauer – Skuggsida  382 sidor
Elsie Lindqvist – Ängeln på Malmskillnadsgatan  151 sidor
Khaled Hosseini – Tusen strålande solar  405 sidor
Harper Lee – Ställ ut en väktare  284 sidor


Antal lästa böcker: 19
Totalt antal lästa sidor: 5935

Sommarens bästa bok: Tusen strålande solar av Khaled Hosseini 


Böcker som är påbörjade men ej utlästa:

Shakespeare 6 pjäser 
Jules Verne - Journey to the Centre of the Earth
Jamie Ford - Dröm en liten dröm

Ställ ut en väktare


Titel: Ställ ut en väktare
Författare: Harper Lee
Översättare: Eva Johansson
Bokförlag: Albert Bonniers
Format: E-bok
Utgiven: 2015
Antal sidor: 284
Finns att köpa i olika format hos: Adlibris | Bokus | CDON
Tack Albert Bonniers Förlag för boken!

Nu har jag äntligen läst Ställ ut en väktare. Detta är uppföljaren till Harper Lees moderna klassiker Dödssynden, vilken jag läste för ett tag sedan.

I första boken var Scout, eller Jean Louise Finch som hon heter ett barn i rasmotsättningarnas amerikanska söder. Då försvarade hennes pappa Atticus, som är advokat, en svart man som blivit anklagad för våldtäkt. Nu har Jean Louise blivit 26 år, hon har bosatt sig i New York och hon sitter när boken börjar på ett tåg på väg hem till sin hemstad Maycomb på semester. Hennes storebror Jem lever inte längre och hennes pappa Atticus har blivit gammal och fått reumatism.

Denna semester blir omvälvande för Jean Louise. Först och främst så får hon fundera över om hon och hennes fästman Henry skall gå vidare i sitt förhållande. Sedan funderar hon över om alla värderingar som hon fått till sig under uppväxten bara var lögner. Hon inser att motsättningarna mellan svarta och vita inte gått så långt framåt som hon trodde och att pappan kanske inte är riktigt dem man hon inbillat sig.

Tycker liksom i första boken om Lees språk och även hur hon beskriver mentaliteten hos människorna i den amerikanska södern, liksom hennes beskrivning av rasmotsättningarna. Hon har i denna bok gjort Jean Louise till en å ena sidan fortfarande osäker ung kvinna, å andra sidan en kvinna med otroligt starka åsikter. Jag gillar verkligen detta och tycker riktigt mycket om den lite äldre Jean Louise. Kan inte säga annat än att jag gillade boken riktigt mycket, även om den inte till hundra procent nådde upp till Dödssynden. Men den är helt klart läsvärd.

Handling:
Det har blivit femtiotal i småstaden Maycomb i Alabama. Den nu vuxna Jean Louise Finch – eller Scout som hon kallas – återvänder hem från New York för att besöka sin far, Atticus. Scout blir tvungen att brottas med såväl personliga som politiska frågor medan hon försöker förstå sin fars syn på samhället, liksom sina egna känslor inför platsen där hon växte upp.


Betyg: 4+ / 5


Läst i min Sommarläsning 2016

söndag 28 augusti 2016

En smakebit på søndag - Journey to the Centre of the Earth


Efter att en stor del av dagen gått åt till shopping på Gekås i Ullared så kommer här min smakbit. Det är som vanligt den norska bloggen Flukten fra vikeligheten som håller i det hela.

Håller för närvarande på att läsa flera böcker, och en av dem är Journey to the Centre of the Earth av Jules Verne. Smakbiten kommer från början av boken och lyder:

"As i said, my uncle, Professor Hardwigg was a very learned man; and i now add a most kind relative. I was bound to him by the double ties of affection and interest. I took deep interest in all his doings, and hoped some day to be almost as learned myself. It was a rare thing for me to be absent from his lectures. Like him, I preferred mineralogy to all the other sciences. My anxiety was to gain real knowledge of the earth. Geology and mineralogy were to us the sole objects of life, and in connection with these studies many a fair specimen of stone, chalk, or metal did we breake with our hammers."



fredag 26 augusti 2016

Bokbloggsjerka 26 - 29 augusti / Helgläsning


Ja åter är det helg. Eftersom Annika haft datorproblem så kör hon en enkel fråga denna helgen. Den lyder: 

Vad läser du just nu?

Jag brukar ju ofta presentera min helgläsning, så då passar det bra att kombinera detta med jerkan denna helgen.

Just nu så läser jag en fysisk bok och två e-böcker. Den fysiska boken är Shakespeare 6 pläser, en samling som getts ut av Orfront förlag i år då det är 400 år sedan Shakespeare dog. Den pjäsen jag läser just nu är En midsommarnattsdröm.  De två e-böckerna jag läser är Ställ ut en väktare av Harper Lee och Journey to the Centre of the Earth av Jules Verne. Den senare läser jag bara lite då och då, så den får bli klar så småningom. Gör mig ingen brådska.


Vad läser ni i helgen?

torsdag 25 augusti 2016

Hett i hyllan #54


Nu när det är torsdag så är det åter Hett i hyllan hos Bokföring enligt Monika. Detta innebär att de där halvt bortglömda böckerna som står i bokhyllan får komma fram, dammas av och synas. 

Den bok jag hittade denna veckan är Vinteräpplen av Josefine Sundström. Boken är i pocketformat och den kom ut 2011. Jag köpte den nog ett eller två år senare skulle jag tro. Anledningen till att den hamnade i min hylla var för att det verkade vara en gripande berättelse. Nu är det nog hög tid att den får bli läst snart.


onsdag 24 augusti 2016

Shakespeare: 6 pjäser, uppdatering 1


Eftersom det i år, 2016 är 400 år sedan Shakespeare gick bort så har det getts ut några fina samlingsverk, bland annat detta. Shakespeare 6 pjäser har getts ut av Ordfront förlag och jag tackar så mycket för att jag fick ett exemplar av er.

I denna fina bok så hittar man dessa pjäser:

Romeo och Juliet
En midsommarnattsdröm
Hamlet
Othello
Kung Lear
Macbeth

Man har ju hört mycket om Shakespeares pjäser genom åren, men jag har inte läst något annat än ett seriealbum om Macbeth. Dessutom har man i massor med andra böcker sett hänvisningar till Shakespeares verk och även sett korta välkända textrader ur dessa. Så att äntligen läsa dessa pjäser och även att läsa i manusform känns otroligt spännande.

Boken börjar med ett väldigt trevligt och intressant förord som är skrivet av Sven Volter. Har hunnit läsa detta förord och har även läst Romeo och Juliet. Hade lite svårt till att börja med att läsa i detta format, men efter några sidor så flöt det på. Pjäsen var både rolig och väldigt sorglig. De kära tu fick ju smyga med sin kärlek och det hela slutar ju med döden. Men som sagt så roligt att ha påbörjat denna läsning. Nu har jag börjat läsa Akt: 1 i En Midsommarnattsdröm, Kommer med vidare uppdateringar allt eftersom läsningen fortlöper och kommer att göra en fullständig sammanställning när hela boken är läst.
 

Tusen strålande solar


Titel: Tusen strålande solar
Författare: Khaled Hosseini
Översättare: Johan Nilsson
Bokförlag: Wahlstöm & Widstrand
Format: Pocket
Tryckt: 2008
Antal sidor: 405
Finns att köpa i olika format hos: Adlibris | Bokus | CDON

För några år sedan läste jag  Flyga drake som var författaren Khaled Hosseinis debutroman. Det var en bok som jag kom att tycka mycket om, så jag bestämde snart att jag ville läsa mer av författaren. Det har dröjt ända till nu innan jag läst Tusen strålande solar. Men den som väntar på något gott väntar aldrig för länge brukar man ju säga.

Berättelsen i denna bok sträcker sig över drygt 30 år med början på 1970-talet och platsen är Afhanistan. Den handlar om två  kvinnor som man får följa sedan barndomen. Först har vi Mariam som växte upp i Herat och hon kallades för oäkting eftersom hennes rika far gjort en hushållerska gravid. De blir förvisade att bo avsides under många år. Då Mariam är 15 år dör hennes mamma och hon blir då bortgift med den 30 år äldre mannen Rashid och hon måste flytta till honom i Kabul.

Den andra unga kvinnan Laila är 20 år yngre och lever ett lite friare liv i Kabul där hennes pappa arbetar som lärare. När föräldrarna blir dödade under strider i staden och grannpojken som hon är kär i rest iväg blir hon omhändertagen av Rashid och Mariam och Rashid tar den då 14-åriga Laila till sin andra fru.

Vi får här ta del av hur dessa två kvinnor får leva under tvång, hot och misshandel. När Laila kommer in i familjen är kvinnorna först svartsjuka och elaka mot varandra men de kommer snart att bli vänner som hjälper och stöttar varandra i allt svårt.

Samtidigt med kvinnornas historia får vi följa utvecklingen i Afghanistan under dessa 30 åren. Först den sovjetiska ockupationen, sedan strider mellan olika inhemska grupperingar, talibanernas skräckstyre där i stort sett allt förbjuds och kvinnornas värde sjunker till i stort sett noll. Och till sist terrorism och självmordsbombare på 2000-talet.

Älskar verkligen Hosseinis lite poetiska språk och tycker att hans berättelse känns så äkta och trovärdig. Berättelsen rör verkligen upp känslor. Man blir både arg och otroligt ledsen över att läsa om en människosyn, och då speciellt en kvinnosyn som är så snedvriden. Grät mig i stort sett igenom hela slutet på boken. Kan inte annat än varmt rekommendera alla att läsa Hosseinis böcker för de är verkligen helt fantastiska.

Baksidestext: Mariam är bara femton år gammal, fattig och utan utbildning när hon tvingas resa till Kabul för att gifta sig med en trettio år äldre man. Efter nästan tjugo år i ett kärlekslöst och våldsamt äktenskap får Mariam sällskap i sin olycka av den unga Laila - hustru nummer två som tvingas glömma sin kärlek till grannpojken efter att hennes föräldrar dött i ett bombdåd.
   Medan de båda kvinnorna uthärdar det ständigt upptrappade våldet, i hemmet såväl som på Kabuls gator, kommer de varandra allt närmare.


Betyg: 5 / 5

Läst i min egen Sommarläsning 2016, Hyllvärmarutmaning 2016 och En världsomsegling på 366 dagar


tisdag 23 augusti 2016

Top Ten Tuesday 23 augusti 2016


Då är det tisdag igen och dags för Top Ten Tuesday hos bloggen The Broke and the Bookish. Ämnet denna vecka lyder:

Tio böcker som funnits i min hylla sedan före jag började blogga, som fortfarande är olästa. 

Jag har både bloggat om böcker och skrivit om böcker på en gammal hemsida som jag hade ända sedan början på 2000-talet någon gång(2003 tror jag). De enda olästa böcker jag har kvar i hyllan sedan före denna tid köpte jag säkert någon gång mellan 1980 och 1990 talet.

1. Slottet i staden av Jan Mårtenson
2. Drottningholm: slottet vid vattnet av Jan Mårtenson & Gunnar Brusenwitz
3. Ringaren i Notre Dame av Victor Hugo
3. Kvartetten som sprängdes av Birger Sjöberg
4. Min son på galejan av Jacob Wallenberg
5. Tjänstekvinnans son av August Strindberg
6. Silas Marner av George Eliot
7. Sierra Madres skatt av B. Travens
8. Jag Minns min gröna dal av Richard Llewellyns
9. Dracula av Bram Stoker
10. Sabinas bok av Vibeke Olsson

söndag 21 augusti 2016

Sommarläsning 2016


Ja då är sommarläsningen som Mias bokhörna hållit i slut. Denna utmaning/tävling har hållit på mellan 20 juni - 20 augusti. Vi fick när detta börja gissa hur många böcker vi skulle hinna läsa under denna period. I normala fall brukar jag vara urusel på att gissa antal böcker. Jag brukar nästan alltid läsa mindre än jag tror att jag skall göra. Men denna gången lyckades jag pricka rätt. Jag trodde på 12 böcker och 12 böcker blev det. Läste ut den 12:e boken den 19:e. 

TILLÄGG:

Upptäckte precis att jag missat att skriva in en bok som jag läst under denna period så jag har inte alls klarat utmaningen utan läst en bok för mycket, alltså 13 böcker istället för gissade 12. 
 

Detta är böckerna jag läste:

1[buzz] av Anders De la Motte,   394 sidor  
2. Kopparhandsken av Holly Black & Cassandra Clare,   329 sidor
3. Athena av Marta Söderberg,    295 sidor
4. Elizabeth är försvunnen av Emma Healey,   317 sidor
5. Johanssons liv, arbetsglädje och återuppståndelse av Henrik Johansson,  135 sidor
6. När inget annat återstår av Mats Ahlstedt,   296 sidor
7.  Misstag i Moskva av Simone de Beauvoir,  122 sidor
8. Rosensällskapet av Marie Lu,   329 sidor 
9. Arvet från Bagdad av Ingmar Karlsson,   253 sidor
10. Jag är Zlatan av Zlatan Ibrahimović & David Lagercrantz,   240 sidor
11. Skuggsida av Belinda Bauer,   382 sidor
12. Ängeln från Malmskillnadsgatan av Elsie Lindqvist,   151 sidor  
13. Jag läst dig gå av Clare Mackintosh,   424 sidor

 Om det skulle bli aktuellt så är mitt totala sidantal 3243

 
 
 


En smakebit på søndag - Tusen strålande solar


Det är söndag idag och efter ett längre sommaruppehåll så är smakbiten tillbaka hos den norska bloggen Flukten fra virkeligheten. Vi skall som vanligt dela med oss av en liten smakbit ur boken vi för närvarande läser.

Just nu håller jag på med två böcker. Jag läser Shakespeare för första gången i mitt liv, vilket är intressant. Men boken som smakbiten kommer ifrån är Tusen strålande solar av Khaled Hosseini.

" Nästa morgon tilldelades Mariam en långärmad , grön klänning, som skulle bäras utanpå ett par vita bomullsbyxor. Afsoon gav henne en grön hijab och ett par matchande sandaler.
   Hon fördes ner till rummet med det långa bruna bordet. Nu stod det en skål med brända mandlar på det, och där låg en koran, en grön slöja och en spegel. Två män som Mariam aldrig hade sett förut - vittnen, förmodade hon - och en mulla som hon inte kände igen, satt redan vid bordet."



lördag 20 augusti 2016

Bokbloggsjerka 19 - 22 augusti


Eftersom det är helg så tänker jag delta i bokbloggsjerkan hos Annika. Denna veckas fråga lyder som följer:

Känner du till någon bok i skolmiljö som du kan rekommendera, eller kan du ge exempel på en karaktär som innehar ditt drömyrke eller har du ”bokliga” erfarenheter av lärande på annat sätt?

När det gäller böcker i skolmiljö så väljer jag en pågående serie där jag läst de två första böckerna. Det är Holly Blacks & Cassandra Clares ungdomsserie Magisterium. Den första boken heter Järnprovet och den andra heter Kopparhandsken. Huvudkaraktären heter Call Hunt och han går på en skola för trollkarlar. Gillar böckerna riktigt mycket.


Är numera sedan många år sjukpenionär och närmar mig 60, så att utbilda mig till ett drömyrke kommer aldrig att bli av. Men en gång i tiden så var jag otroligt nära att börja läsa till Bibliotekarie, något som jag alltid velat arbeta som. Men det blev inte utan jag blev kvar på Ericsson ända fram till jag fick sjukpension.Tänker därför även presentera en bok där huvudkaraktären arbetar inom detta yrke och då väljer jag Fallet med de försvunna böckerna av Ian Sansom. Här heter huvudkaraktären Israel Armstrong. Han flyttar till Irland för att arbeta som bibliotekarie, Men vid ankomsten upptäcker han att de glömt att tala om att biblioteket är stängt och att hans arbete innebär att köra en gammal bokbuss. Verkligen en jättetrevlig berättelse.


fredag 19 augusti 2016

Helgläsning 19 - 21 augusti

Ja då är det fredag igen och helgen är här. Idag har det varit full rulle hela dagen eftersom yngsta barnbarnet Sofia snart 4 år varit här. Pust! Man blir lite trött, men det är det värt :)

Så till läsningen under helgen. Jag håller fortfarande på att läsa Romeo och Juliet ur boken Shakespeare 6 pjäser. Lite ovant att läsa i detta format men det är riktigt roligt. Så har jag också precis börjat läsa Tusen strålande solar av Khaled Hosseini. Har bara hört bra saker om den boken så jag ser fram emot att läsa den.

Ja det är väl vad jag hinner med i läsväg denna helgen, tvättunnan är nämligen rågad så hela lördag eftermiddag kommer att gå åt till tvättning.

Vad läser ni under helgen?


Ängeln på Malmskillnadsgatan


Titel: Ängeln på Malmskillnadsgatan
Författare: Elsie Lindqvist & Antima Linjer
Bokförlag: Libris
Format: Pocket
Tryckt: 2015
Antal sidor: 151
Finns att köpa hos: Adlibris | Bokus | CDON

Ängeln på Malmskillnadsgatan av Elsie Lindqvist hörde jag talas om på någon bokblogg och köpte hem den för ett tag sedan. Gillar att blanda min läsning och att läsa böcker som skildrar verkligheten mellan alla fiktiva böcker, och denna var precis lagom lång att läsa mellan lite annan läsning just nu.

Detta är alltså Elsie Lindqvist egna väldigt starka och skakande berättelse om en uppväxt under missförhållanden och med övergrepp. Detta ledde även till ett tonårs-/vuxenliv med prostitution, drogproblem och dålig hälsa. Det var först när Elsie närmade sig de 60 som hon tog sig ur sin situation och blev frälst. Det var kring den tiden som hon och några andra från en församling i Stockholm började arbeta med att hjälpa de utsatta prostituerade flickorna på Malmskillnadsgatan.

Det här var som sagt en väldigt stark och gripande berättelse som var oerhört intressant, även om jag tycker att boken var aningen för kort och att den kändes som den bara gick på ytan. Men absolut läsvärd.

Baksidestext: Hon kallas Ängeln på Malmskillnadsgatan, men bland de unga prostituerade i Stockholm går hon mest under namnet Morsan. Hon och hennes team från S:ta Clara kyrka stöttar dem med fika, kramar och en hjälpande hand varje fredagskväll, och många av dem säger att hon är den enda mamma de har.
   Men så kan Elsie Lindqvist bättre än de flesta förstå hur det är att vara ensam och utsatt. Redan som barn blev hon utnyttjad av människor som stod henne nära. Som tonåring hamnade hon hos en bordellmamma och blev prostituerad. Vuxenlivet bestod mest av missbruk och sjukdom. En dag för drygt 17 år sedan tog hennes liv en dramatisk vändning. Hon mötte oväntat Gud. Det blev starten på ett nytt och annorlunda liv.
   När Elsie delade med sig av sin berättelse i P1 Sommar väckte det enorm uppmärksamhet. I den här boken berättar Elsie Lindqvist, med hjälp av Antima Linjer, om de mörka åren om vad som hände efter den dag då hon blev överraskad både av Gud och av livet.


Betyg: 3+ / 5

onsdag 17 augusti 2016

Veckans bokbloggsfråga - Vecka 33


Hos Barnboksbloggen så är det som vanligt en fråga att svara på även denna veckan. Den lyder:

Vad anser du – är bloggen död som fenomen? Har de sociala medierna tagit över eller är det snarare så att de sociala medierna bara är ett komplement till bloggen? Vilka är dina upplevelser och erfarenheter av att vara bokbloggare och att läsa bokbloggar? 

Jag tror nog att bloggarna kommer att hänga kvar länge än, även om de sociala medierna har gjort sitt intåg med stormsteg. 

Visst är det smidigt med Instagram och Facebook tex. Det går så lätt att posta ett inlägg oftast med en bild och bara någon kort mening. Visst når man också ut till en större grupp människor genom dessa medier. Men jag tycket fortfarande att det är jätteroligt att skriva mina blogginlägg och jag tycker att det är så vansinnigt trevligt att kika in på andras bloggar och läsa om människors liv och intressen.


Hett i hyllan #53


Ja då är det åter torsdag och dags för Hett i hyllan hos bloggen Bokföring enligt Monika. Varje vecka låter hon någon halvt bortglömd bok krypa fram ur hyllan och visa upp sig. Tänker så klart hänga på även denna veckan.

Min bok för veckan blir Douglas Adams, Liftarens guide till galaxen. Detta är pocketutgåvan med del 1 - 5 i denna sci-fi som tydligen skall vara både rolig och skruvad. Köpte den för ett par år sedan och som så många andra böcker har den blivit stående. Kanske hög tid att damma av den och börja läsa.


Skuggsida


Titel: Skuggsida
Författare: Belinda Bauer
Översättare: Ulla Danielsson
Bokförlag: Modernista
Format: Inbunden
Tryckt: 2012
Antal sidor: 382
Finns att köpa i olika format hos: Adlibris | Bokus | CDON

Skuggsida av Belinda Bauer, köpte jag tillsammans med hennes första bok Mörk jord på en bokrea för ett par år sedan. Har redan läst Mörk jord och ytterligare en av Bauers böcker och gillar hennes sätt att skriva riktigt mycket.

Skuggsida börjar med att en äldre dam blir mördad. Detta inträffar på en mindre ort där alla känner alla. Den lokala polisen Jonas Holly kommer att delta i denna utredning. Men den ansvarige polisen blir den mycket osympatiska kommissarie Marvel som kommer dit med sitt team från stan.

Detta blir en spännande story i en vintrig by där vi får stifta bekantskap med en hel del karaktärer och även återse några från Mörk jord. Gillar verkligen det här. Bauer bygger på ett bra sätt upp storyn så spänningen stegras. Och måste säga att boken överraskade på slutet. Kommer definitivt att läsa fler böcker av Bauer. Hennes böcker har kommit för att stanna i min bokhylla.

Baksidestext: Skulle du veta att det var en mördare du hade framför dig om du såg honom i ögonen?

Shipscott mitt i vintern är ett samhälle med stark sammanhållning, där ingen främling passerar obemärkt. Byns polis Jonas Holly blir därför i dubbel mening chockad när en äldre kvinna hittas mördad i sin säng. Hur kan någon ha tagit sig in och mördat henne utan att lämna spår efter sig?
   När utredningen sedan övertas av en påstridig kriminalinspektör känner sig Holly snart åsidosatt. Ska hans första mordutredning vara över innan den ens hunnit börja? Och som om det inte vore nog så anklagar någon i byn honom för att tragedin har inträffat. Det verkar som om någon följer varenda steg han tar. Någon som tvivlar på att han sköter sitt jobb.
   När sedan ännu en person blir mördad övergår smädelserna i allvarliga hot. Förblindad av sin växande paranoia, av oron för sin handikappade fru och av den evinnerligt fallande snön, startar Jonas Holly sin egen desperata jakt på mördaren. Men hoten upphör inte. Och det gör inte heller morden...


Betyg: 4+ / 5


Läst i Hyllvärmarutmaning 2016, spänningsutmaning 2016 och #summerread16

fredag 12 augusti 2016

Bokbloggsjerka 12 - 15 augusti(tema: skämskudde)


Helg igen och även bokbloggsjerka hos Annika. Så här låter temat denna veckan:

Finns det en karaktär som du tycker är pinsam på ett eller annat sätt men som du ändå inte kan undgå att läsa mer om? Vem i så fall? Om du inte kommer på en karaktär så kanske du ändå har läst en bok som du upplevde vara i pinsammaste laget? Berätta, och du vet ju att det endast är fantasin som sätter gränser!

Jösses vad jag fick tänka denna veckan innan jag kom på någon bokkaraktär som jag tycker är pinsam. Men till slut så kom jag faktiskt på två kvinnliga karaktärer som jag tycker är otroligt pinsamma.

Den första är Bridget Jones från Bridget Jones dagbok och På spaning med Bridget Jones. Läste dessa två böcker för länge sedan och inser att hon hela tiden beter sig oerhört pinsamt. Men när Bridget Jones: Mad about the boy kom 14 år senare så kunde jag inte låta bli att läsa om henne igen.  Det är Helen Fielding som skriver böckerna om henne.

Samma sak är det med Becky Bloomwood från Sophie Kinsellas Shopaholic-serie. Hon gör och säger hela tiden de mest pinsamma saker, men henne kan jag inte heller låta bli att läsa mer om, närmare bestäm sju böcker har jag tagit mig igenom :)


Helgläsning 12 - 14 augusti

Kommande helgen kommer inte bara att bestå av läsning. I morgon har vi världens största tvätthög att ta tag i, vilket känns jobbigt. På söndag blir det desto trevligare. Då skall vi åka hem till dottern på lite fika och fira att hon fyller 37 år.

Böckerna jag kommer att fortsätta läsa i under helgen är Skuggsida av Belinda Bauer och boken Shakespeare 6 pjäser, där jag för närvarande håller på med Romeo och Juliet.

 

torsdag 11 augusti 2016

Hett i hyllan #52


Det är torsdag och som vanligt så är det Hett i hyllan hos Bokföring enligt Monika. Här skall vi låta våra nästan bortglömda hyllvärmare komma fram i ljuset.

Denna veckan plockar jag fram Sabinas bok av Vibeke Olsson. Denna tjockis till bok innehåller del 1 - 4 i en serie som utspelar sig i 200-talets Rom. Delarna som ingår heter Hedningarnas förgård, Kvarnen och korset, Sabina och Sabina & Alexander. Den här boken har stått hur många år som helst i min bokhylla. Jag tänkte plocka upp den för länge sedan, men annat kom emellan. Men nu börjar det absolut vara dags snart. Tror att det finns någon eller några böcker till i denna romarserie, men dessa har jag inte ännu.


tisdag 9 augusti 2016

Top ten tuesday rewind


I veckans Top Ten Tuesday kan man gå tillbaka och välja vilken som helst av alla gamla ämnen som man gjort för länge sedan eller aldrig gjort över huvud taget. Jag missar väldigt många veckor så det fanns många att väja på för mig. Men eftersom det snart är höst så valde jag: 

Top ten books that are on the top of my TBR list for fall

1. Ransom Riggs - Själarnas bok
2. Magnus Västerbro - Pestens år
3. Fredrik T Olsson - Ett vakande öga
4. Robert Harris - En officer och spion
5. Katherine Webb - Sanningen om Alice
6. Charlotte Rogan - Det enda rätta
7. Jean Kwok - Mambo i Chinatown
8. James Oswald - Bödelns sång
9. Jamie Ford - Dröm en liten dröm
10. Laini Taylor - Gudar & Monster

Jag är Zlatan, lättläst


Titel: Jag är Zlatan
Författare: Zlatan Ibrahimović, David Lagercrantz
Återberättare: Mats Wänblad
Bokförlag:  LL-Förlaget
Format: Häftad
Tryckt: 2012
Antal sidor: 240
Finns att köpa hos: Adlibris | Bokus | CDON

Jag är Zlatan är skriven av David Lagercrantz och fotbollsspelaren Zlatan Ibrahimović själv. Denna bok, som jag vann för flera år sedan, har blivit omarbetad i en lättläst variant att även personer som tycker att läsning är lite jobbigt skall kunna läsa den. 

Boken är skriven med korta meningar och i korta stycken så den går otroligt snabbt att ta sig igenom.

Jag har väl inte största fotbollsintresset, men eftersom jag ändå hade boken i hyllan så tänkte jag att jag lika väl kunde läsa den. Måste säga att boken var otroligt intressant. Den berättar om Zlatans uppväxt i en stökig familj i Rosengård i Malmö. Man får följa honom från när han kickade boll och hittade på dumheter med polarna, till att bli en av världens bästa och mest välbetalda fotbollsspelare. 

Det märks att Lagercrantz varit noga med att skriva boken så man får fram Zlatans språk och man känner hans stökiga och lite aggressiva attityd. Riktigt bra gjort. Efter att ha läst berättelsen så förstår jag varför boken blivit så otroligt populär. Gillade den riktigt mycket och tycker dessutom att det är så bra att man gör dessa lättlästa varianter av böcker så de når ut till en större läsekrets.

Baksidestext: Jag var en liten kille. Jag hade en stor näsa och läspade. I skolan kunde jag inte sitta stilla. Jag rusade runt hela tiden. Inget ont kunde hända mig om jag sprang tillräckligt fort.

Zlatan Ibrahimović uppväxt i Rosengård var tuff. Han stal cyklar och bråkade med familjen och lagkamraterna. Men tricksen från förorten tog han med sig till fotbollsplanen när han blev proffs i bland annat Milan och Barcelona.

Med sina egna ord berättar Zlatan om kampen och kickarna, om livet som en av världens bästa fotbollsspelare.

Betyg: 4 / 5

Läst i #summerread16, Hyllvärmarutmaning 2016 och önskad sommarläsning 2016


lördag 6 augusti 2016

Arvet från Bagdad: hur det grekiska vetandet bevarades och berikades


Titel: Arvet från Bagdad: hur det grekiska vetandet bevarades och berikades
Författare: Ingmar Karlsson
Bokförlag: Historiska Media
Format: Pocket
Tryckt: 2015
Antal sidor: 253
Finns att köpa hos: Adlibris | Bokus | CDON
Tack till Historiska Media!


Ingmar Karlsson är  diplomat och författare och har gett ut en hel del böcker om minoriteter, religioner och bl.a om Mellanöstern. Arvet från Bagdad var min första bekantskap med hans böcker.

Boken handlar främst om åren fram till runt 1000 då arabvärlden tar till vara det grekiska vetandet och den grekiska litteraturen och översätter böcker och utvecklar vetenskap, såsom medicin, fysik, kemi, astrologi, geografi och mycket annat. Ja de översätter inte bara grekernas litterära verk utan även verk från andra länder. De anser att vetandet och böcker är viktigt och i många hem finns stora boksamlingar.

Det handlar också om en hel del länder runt Medelhavet där den muslimska kulturen och religionen gör sitt intåg och hur man där lever i gemenskap med både kristna och judar. Till sist ger författaren sin syn på hur allt blev som det är idag. Varför den arabiska och muslimska kulturen gick tillbaka.

Vi får också reda på att mycket inom vetenskapen och litteraturen härstammar från arabländer. Våra siffror tex. är arabiska. I många islamistiska städer öppnade man bibliotek  på 800-talet. Något som också spridit sig vidare till Europa.

Men något som jag känner när jag läser boken är att trots att författaren nästan förskönar den här perioden så ser man att redan då så behandlades kvinnan som mindre vetande än mannen. I länder som ockuperades av muslimska arméer, så tvingades i många fall invånarna att konvertera till Islam. Detta är sådant som känns väldigt negativt för mig. Det värsta är att just kvinnoförtrycket lever kvar än i dag.

Om man bortser från det som jag känner lite obehag över och dessutom alla krångliga namn(och det var många), så var detta ändå en intressant historisk och religionshistorisk berättelse där jag fick reda på en hel del om denna del av världen och denna tidsperioden som jag inte visste tidigare. Kan absolut tänka mig att läsa fler böcker av denna författare i framtiden.

Baksidestext: En återkommande myt i den europeiska antiislamiska retoriken är att biblioteket i Alexandria förstördes när kalifen Umar erövrade staden år 642. Bokrullarna sades sedan ha använts för att värma stadens badvatten.
   I Arvet från Bagdad avfärdar den prisade författaren Ingmar Karlsson denna och liknande myter. Han beskriver istället hur lärda araber bevarade, utvecklade och förde det klassiska grekiska kulturarvet till Europa.
   Under slutet av 700- och 800-talen översattes de grekiska verken till arabiska av vetenskapsmän och översättare i Bagdad. Från staden flyttade sedan många lärda män till det muslimska Spanien, och i deras bagage fanns det grekiska vetandet och tänkandet de själva utvecklat. Därifrån spreds kunskaperna vidare norrut.
   Utifrån sin mångåriga erfarenhet som diplomat i regionen beskriver Ingmar Karlsson skeendet med djup kunskap och stor skärpa.

Betyg: 3+ / 5

Läst i #summerread16


fredag 5 augusti 2016

Bokbloggsjerka 5 - 8 augusti


Skall som vanligt delta i bokbloggsjerkan som Annika anordnar varje helg. Tema för denna veckan är semester och frågan lyder:

Vad brukar du generellt göra på din semester? Kryper du upp i hängmattan/lägger dig på stranden med en god bok och låter vardagen försvinna, eller är du mer stressad än någonsin under den här tiden? Har du något ”semesterläsningstips” att dela med dig av? Hur skulle en perfekt semester se ut enligt dig?

Förr i tiden när barnen var små så åkte vi ofta en vecka och hälsade på släkten i Umeå och så hyrde vi stuga eller campade under en vecka någonstans i vårt avlånga land. Sedan blev det lite dagsutflykter. 

De senaste åren har det inte blivit så mycket resor. Först och främst så är jag sjuk och är hemma och därmed ledig jämt. Orken och hälsan gör att man inte orkar så mycket. Eftersom även maken har värkproblem så blir det inga direkta semesterresor, i alla fall inte just nu. Vi brukar i alla fall ta oss ut med kameran och fota i naturen då vi känner att vi orkar. En shoppingtur till Ullared och en tripp till Varberg brukar det ofta bli under semestertid. Annars tar vi det mest lugnt, tar dagen som den kommer. Känns det bra så kan man ju alltid gå ut och äta eller fika eller ta en tripp till stan på tordagskvällarna och lyssna på musik eller kika på veteranbilar på tisdagskvällar under sommaren.

Men det finns helt klart några ställen som jag gärna skulle vilja besöka. Här i Sverige är det Gotland. Där har jag faktiskt aldrig varit. Utanför Sveriges gränser skulle jag vilja åka till London, Paris, Rom, Scotland och Island. Får väl se om det blir om några år.

Några konkreta lästips för sommaren vet jag inte om jag har. Oftast så läser jag nog själv lite mer deckare och feelgood under sommaren. Men denna sommaren har det faktiskt blivit väldigt blandat.



torsdag 4 augusti 2016

Hett i hyllan #51


Monika på bloggen Bokföring enligt Monika, brukar ha något som heter Hett i hyllan på torsdagar. Där visar hon upp de där lite halvt bortglömda böckerna som stått i evigheter i bokhyllan. Har länge tänkt delta i detta utan att det blivit av, men nu är det verkligen dags.


Hypnotisören av författarduon som kallar sig Lars Kepler hörde jag så mycket om när den kom, så när den släpptes på pocket så köpte jag den. Sedan dess har den stått där i hyllan och samlat damm. Är till och med så illa att jag även köpte på mig andra boken Paganinikontraktet och tredje boken Eldvittnet när de kom. Men inte ens det har fått mig att ta upp boken och påbörja serien. Är nog hög tid att de får komma ur hyllorna och bli lästa snart.