tisdag 31 december 2019

Månadssammanfattning december 2019

Eftersom månaden och också snart året är slut och inga mer böcker blir utlästa så tänker jag som vanligt presentera hur läsningen och tittandet sett ut i december.

Böcker lästa i december:

56. Min Jin Lee - Pachinko   5 / 5   526 sidor
57. Lucy Dillon - Hundar, hus och hjärtats längtan   4 / 5   429 sidor 
58. Meg Wolitzer - En kvinnas övertygelse   4 / 5   485 sidor
59. Claire Sandy - Snöfall, mirakel och frusna hjärtan   3,5 / 5   375 sidor 
60. Camilla Läckberg - En bur av guld   4 / 5   370 sidor 
61. George R. R. Martin - Nightflyers   4 / 5   150 sidor 

Antal lästa böcker: 6
Antal lästa sidor: 2335
Månadens bästa bok: Pachinko

 


Filmer i december:

 

Bästa filmen: En del av mitt hjärta(på bio)


Tv-serier i december:

 


Nightflyers


Titel: Nightflyers
Författare: George R.R. Martin
Översättare: Ylva Spångberg
Bokförlag: Bookmark
Format: Inbunden
Utgiven: 2019-09
Antal sidor: 150
Finns bla att köpa hos: Adlibris | Bokus

Nightflyers av George R. R. Martin är en sci-fi som ursprungligen gavs ut i början på 1980-talet och även gjordes som film lite senare. Den har nu getts ut i denna fina lilla utgåva och har även blivit serie på Netflix.

Så här står det om handligen:

"När en vetenskaplig expedition gör sig redo att söka efter en mytomspunnen utomjordisk ras är det bara skeppet Nightflyer som står tillgängligt. Besättningen består endast av kaptenen Royd Eris, som presenterar sig genom ett spöklikt hologram.
Kaptenens ovillighet att visa sig för forskarna är dock inte det enda som orsakar oro. Med i expeditionen finns en telepat som från första stund känner av en farlig närvaro. De är inte ensamma ombord Nightflyer.
Endast forskaren Melantha Jhirl har nu möjlighet att lösa mysteriet. När allt fler oförklarliga händelser inträffar faller det på hennes bord att utreda om hotet är verkligt.
Men först måste hon hålla sig levande."

---

Det var ganska länge sedan jag läste någon sci-fi så detta kändes så trevligt. Det var en otroligt spännande berättelse om ett gäng forskare som ger sig ut i ett rymdskepp för att söka efter en ras som många säger bara är en myt. Ombord så börjar underliga saker att hända och de spännande och otäcka sakerna eskalerar. 
   Boken är välskriven och det är bra driv i berättelsen så man vill inte släppa boken innan upplösningen. Verkligen läsvärd om man gillar den här genren. Om inte så testa den ändå.


Betyg: 4 / 5
 

måndag 30 december 2019

2019 års utmaningar - hur har det gått

Så här vid årets slut så måste jag också ta upp det där med utmaningar under året som gått. Kan säga direkt att det inte gått bra. Man kan ju ofta skylla på allt möjligt för att man har läst för lite, men för mig har det under drygt ett år varit så otroligt jobbigt. Först miste jag min pappa i november 2018. Mamma som då också var svårt sjuk slutade att kämpa när hon miste sin livskamrat och levde bara fram till den sista april 2019. Det har varit otroligt mycket sorg och massor med praktiska detaljer kring begravningar, urnsättningar och att rensa, tömma och sälja föräldrarnas bostad. Det är först nu i slutet av året som man börjat kunna andas igen.

Så här har det sett ut med utmaningarna under 2019:

Hyllvärmare 2019

5 nya författare att läsa

5 författare att läsa mer av

6 klassiker på 6 månader - vår 2019

6 klassiker på 6 månader - höst 2019


Ja då är det bara att nya tag och att önska alla ett Gott Slut och ett Gott Nytt Läsår 2020!


2019 års bästa böcker


Nu är årets slut nära och boken jag läser för närvarande kommer kanske bli färdigläst, men den kommer inte bland mina bästa för i år. Så därför tänker jag avslöjar vilka som blir årets 12 bästa böcker.
De nio första böckerna är de som fått högsta betyg av mig, de tre sista kommer bara snäppet under. Det är väldigt blandat. Både ungdoms- och vuxenböcker och olika genres.

1. Silvervägen av Stina Jackson
2. Orianas bälte av Cicilia Larsson Kostenius
3. Månskensvargen av Elvira Birgitta Holm
4. Pachinko av Min Jin Lee
5. På andra sidan väggen av Shari Lapena
6. Skuggsystern av Lucinda Riley
7. Skymning av Erin Hunter
8. I denna ljuva villervalla av Ewa Klingberg
9. Blod och ben av Erin Hunter
10. Americanah av Chimamanda Ngozi Adichie 
11. Kärleksbarnet av Hillevi Wahl
12. Pärlsystern av Lucinda Riley

 
 
 

söndag 29 december 2019

En bur av guld


Titel: En bur av guld
Författare: Camilla Läckberg
Bokförlag: Forum
Format: Inbunden
Utgiven: 2019-04
Antal sidor: 370
Finns bla att köpa hos: Adlibris | Bokus

Har ju lästa alla böcker i Camilla Läckbergs Fjällbacka-serie och gillat dem. Har tyckt att författarinnan utvecklats och de sista böckerna i serien har varit superbra. Så klart blev jag nyfiken när jag hörde att denna bok skulle komma, så jag beställde ett signerat ex. En bur av guld är dock något helt nytt. Väldigt olik hennes tidigare böcker.

Så här står det om handlingen:

"På ytan verkar Faye ha allt. En perfekt make. En vacker dotter. En lyxig lägenhet i den finaste delen av Stockholm. Men mörka minnen från uppväxten i Fjällbacka jagar henne och hon känner sig alltmer som en fånge i en gyllene bur. En gång var hon en stark kvinna med ambitioner, men för Jacks skull har hon gett upp allt. När han sviker henne raseras hela Fayes värld. Plötsligt har hon ingenting alls. Först står hon handfallen, men sedan bestämmer hon sig för att ge igen och börjar planera en gruvlig hämnd."

---

Som jag skrev ovan så är detta en bok som inte alls liknar Läckbergs tidigare serie. Här handlar det om en kvinna som ger upp både sin handelsutbildning och sina karriärmöjligheter för att hennes man skall få framgång i affärslivet, för att senare upptäcka att hon blir sviken. Den här boken utspelar sig i en lyxigare miljö än tidigare böcker, den är lite sexigare och mycket tuffare kan jag tycka. Det är intressant att se hur huvudpersonen ändrar sin attityd och sitt sätt att vara under bokens gång. Förvisso händer vissa saker lite för lätt och fort, men klart läsvärd ändå. Sen får vi inte glömma att här finns vissa hemligheter från det förflutna som nystas upp allt eftersom. 
   Det är bra driv i storyn och de korta kapitlen gör att man fort sveper igenom boken. 


Betyg: 4 / 5

Snöfall, mirakel och frusna hjärtan


Titel: Snöfall, mirakel och frusna hjärtan
Författare: Claire Sandy
Översättare: Ann Margret Forsström
Bokförlag: Printz Publishing
Format: Pocket
Utgiven: 2017
Antal sidor: 375
Finns bla att köpa hos: Adlibris | Bokus

Snöfall, mirakel och frusna hjärtan av Claire Sandy, är en av julböckerna jag köpte förra året för att läsa runt jul. Nu blev det inte så, men detta året blev det av.

Så här står det om handlingen:

"En julroman som kommer att värma ditt hjärta i vinter. Det har gått sexton år sedan Asta lämnade Irland med ett krossat hjärta och ett barn i magen. Tillsammans med dottern Kitty trivs Asta bra i London men när hennes chef, den snygga tidningsmogulen Conan, vill att hon undersöker en gråtande madonnastaty i sin gamla hemby tvingas hon plötsligt möta sitt förflutna. Astas snabbvisit i Tobercree förlängs oväntat av en vinterstorm, när hela byn blir insnöad. Samtidigt som julafton närmar sig med stormsteg måste Asta försöka ta reda på sanningen bakom den gråtande madonnan, och samtidigt återknyta kontakten med sin excentriska familj. Dessutom lyckas hon stifta bekantskap med den mystiska Jake, samtidigt som Conans mejl blir allt mer flirtiga. Men går det ens att tina upp ett hjärta som varit fruset i så många år?Snöfall, mirakel och frusna hjärtan av Claire Sandy är en riktig pralin till julroman."

---

Den här berättelsen som utspelar sig kring jul. Asta som flydde sitt hem Irland för sexton år sedan när hon var gravid, återvänder tillsammans med sin dotter för att göra ett tidningsjobb i sin hemstad strax före jul. Det blir en mysig story med förvecklingar, kärlekstrubbel och att hitta hem. Boken var supermysig om än lite förutsägbar. Men den duger jättegott om man vill läsa en julig bok. 


Betyg: 3,5 / 5
 

En kvinnas övertygelse


Titel: En kvinnas övertygelse
Författare: Meg Wolitzer
Översättare: Thomas Andersson
Bokförlag: Bookmark
Format: Inbunden
Utgiven: 2018-10

Antal sidor: 485
Finns att köpa hos: Adlibris | Bokus

En kvinnas övertygelse av Meg Wolitzer såg jag på nätet och eftersom jag förstod att det var feministisk litteratur så kändes den intressant.

Så här står det om handlingen:

"Att beundras av någon vi själva ser upp till är inte det vad vi alla längtar efter? Att personligen lyftas till skyarna och pekas ut som oersättliga? Speciellt om det leder till att vi får tillträde till en helt ny och spännande värld  
När den nyblivna collegestudenten Greer Kadetsky hör den karismatiska Faith Frank tala för första gången tänds en dröm i henne som hon inte ens visste att hon bar på. Faith är en välkänd feministisk ikon och Greers syn på sin egen framtid får plötsligt helt nya dimensioner. Föga anar hon vad de nya vägarna kommer att bjuda på för överraskningar, och hur det kommer att förändra hennes egen bild av sig själv."

---

Detta var verkligen en intressant bok. Här får man följa Greer från barndomen, genom utbildningsår och upp i vuxenliv. Hon berättar om händelser under barndomsåren som format henne, hon berättar om grannpojken som blir hennes kärlek och om händelser på college och ute i arbetslivet. Vi får även berättelser från den välkända feministen Faith som är mycket äldre och mer erfaren. Dessa två kvinnors berättelser känns oerhört intressanta och vissa saker i boken är tänkvärda. Det är inte en bok som är snabbläst, men den är så intressant så man vill inte sluta läsa. Kan verkligen rekommendera boken om ämnet känns intressant.


Betyg: 4 / 5
 

Hundar hus och hjärtats längtan


Titel: Hundar, hus och hjärtats längtan
Författare: Lucy Dillon
Översättare: Marianne Mattsson
Bokförlag: Bonnier Pocket
Format: Pocket
Utgiven: 2012
Antal Sidor: 429
Finns att köpa i olika format hos: Adlibris | Bokus

Jag har ju läst några böcker tidigare av Lucy Dillon och har hittills tyckt att allt jag läst varit mysigt. Hundar, hus och hjärtats längtan var absolut ingen undantag.

Så här står det om handlingen:

"Juliet har nyligen förlorat sin älskade man Ben. Endast trettioett år gammal och änka stannar livet för Juliet. Hon isolerar sig hemma och tillbringar dagarna framför teven. Desperat försöker hon följa råden i olika självhjälpsböcker och väntar förhoppningsfullt på den magiska ettårsdagen då hon enligt böckerna ska ha lämnat det värsta bakom sig.Hennes syster Louise lever ett på ytan perfekt liv. Hon är gift med framgångsrika egenföretagaren Peter, de har lilla sonen Toby och lever i ett snyggt, toppstylat hem. Men sedan barnet kom saknar Louise något i sitt äktenskap …När mamma Diane lyckas locka ut sin ena dotter, Juliet, på hundpromenader, först med den egna lilla terriern Minton och snart även med andra hundpersonligheter i grannskapet, börjar det hända saker …Utan att Juliet vet hur det gått till, har hon plötsligt ansvar för en mängd hundar, katter och krukväxter som behöver omvårdnad när ägarna är bortresta. Dessutom får hon energi över till att börja renovera det viktorianska hus som hon och Ben köpte tillsammans. Med hjälp av Lorcan, en god vän till den stökiga men trevliga rockmusikälskande storfamiljen i huset intill, tar Juliet tag i ett rum i sänder – något som verkar ha samma terapeutiska inverkan på hennes liv som hundpromenaderna har.Systrarnas vägar korsas under jakten på lycka och en attraktiv man kommer att spela en alltmer avgörande roll i sammanhanget."

---

Vill man läsa en varm, mysig feelgood där känslor som sorg och kärlek finns så är denna bok perfekt. Boken har ett härligt persongalleri och som grädde på moset så figurerar det, som i en del andra av Dillons böcker, hundar. Otroligt mysig och hjärtvärmande läsning. Rekommenderar den varmt.


Betyg: 4 / 5
 

Pachinko


Titel: Pachinko
Författare: Min Jin Lee
Översättare: Sofia Scheutz
Bokförlag: Polaris
Format: Inbunden
Utgiven: 2018-09
Antal sidor: 526
Finns bla att köpa hos: Adlibris | Bokus

Hörde talas om Pachinko av Min Jin Lee när den nominerades till Årets Bok 2019. Tyckte att den verkade så intressant så jag ville absolut läsa den. Bokförlaget Polaris var så snälla och skickade den till mig.

Så här står det om handlingen:

"I en liten fiskeby i Yeongdo, Korea föds 1911 Sunja, den efterlängtade dottern till fattiga men stolta föräldrar. Men när Sunja blir gravid med en gift yakuza hotar hela familjens tillvaro att falla samman. När Isak, en kristen tuberkulosdrabbad präst, ber om Sunjas hand uppenbarar sig en lösning ett nytt liv i Japan som hans hustru. I ett främmande land där hon inte känner någon och inte pratar språket måste hon finna styrkan att skapa sig ett nytt hem, och göra de uppoffringar som krävs för att överleva."

---

Detta är en lite tjockare bok på 526 sidor. Så klart skrämmer alltid tjockleken, men i det här fallet behövde jag inte alls vara orolig. Man drogs fort in i storyn och sidorna bara flög fram.
   Det här är en släkthistoia som handlar om några koreanska familjer. Boken sträcker sig från 1911 fram till 1989. Det är en fin, intressant och emellanåt tung berättelse där vi får följa dessa koreaner i Japan och då speciellt huvudkaraktären Sunja som ganska tidigt i boken blir gravid. Boken beskriver den frostiga relationen mellan Korea och  Japan genom åren och hur japanerna ofta såg ner på koreanerna. Verkligen en läsvärd berättelse som jag varmt rekommenderar.


Betyg:  5 / 5


En smakbit på söndag - Nightflyers


Eftersom det är söndag så vill jag delta i En smakbit på söndag och denna veckan är det bloggen Betraktninger som håller i den. Här skall vi dela med oss en smakbit ur boken vi för närvarande läser.

Min smakbit kommer från sci-fi boken Nightflyers av George R. R. Martin. Det är en bok som han gav ut i original i början på 80-talet och den har tidigare filmatiserats och nu har det även gjorts en Netflix-serie som bygger på den. Smakbiten kommer från första sidan i boken och lyder:

"När Jesus från Nasaret hängde döende på sitt kors passerade volcryn, inom ett år från hans lidande, på väg utåt.
   När eldkrigen rasade på jorden seglade volcryn nära Gamla Poseidon, där ingen ännu hade givit haven namn eller fiskat i dem. När stjärndriften hade hunnit förvandla Jordens federerade stater till Federala imperiet hade volcryn förflyttat sig till utkanterna av hrangernas rymd. Hrangerna märkte det aldrig. Liksom vi var de barn av de små, ljusa världar som kretsade runt sina spridda solar, med föga intresse för och mindre kunskap om det som rörde sig i djupen omkring."



torsdag 26 december 2019

Bokbingo 2020

Har gjort i ordning ett bokbingo för 2020 med 16 olika utmaningar. Skall så klart försöka klara hela bingobrickan under året som går. Är det någon som vill hänga på min utmaning så gör gärna det. Nedanför skall jag redovisa vilken bok som jag läst i respektive utmaning.

Läs en nonfiction



Läs en novellsamling
Läs en historisk roman
Läs en bok som utspelar sig i Afrika
Läs en bok publicerad 2020


Läs en klassiker
Läs en bok med bara ett ord i titeln
Läs en ungdomsbok 12 – 15 år
Läs en barn / ungdomsbok 9 – 12 år

Läs den kortaste boken i din TBR
Läs en prisvinnande bok eller författare
Läs en Feelgood
Läs en Deckare / Thriller


Läs en bok som utspelar sig i Asien
Läs en unga vuxna-bok
Läs en bok som blivit film eller tv-serie

1. Introvert: den tysta revolutionen av Linus Jonkman
2. Kaos av Johanna Juneke
3. Ormringen av Elvira Birgitta Holm
4. Det lilla galleriet i solen av Marie Sammeli
5. Solnedgång av Erin Hunter
6. Madame Bovary av Gustave Flaubert
7. Patrioterna av Pascal Engman
8. Undret av R.J. Palacio
9. Bronsnyckeln av Holly Black & Cassandra Clare
10. Vi kom över havet av Julie Otsuka
11. Kriget har inget kvinnligt ansikte av Svetlana Aleksijevitj
12. Sprucket läder och svikna löften av Ewa Klingberg
13. Mr Mercedes av Stephen King
14. Vid nattens ände av Jan-Philipp Sendker
15. Stormarnas imperium av Sarah J. Maas
16. Earthquake bird av Sarah J. Maas

6 nonfiction 2020

Har insett att jag läser alldeles för lite nonfiction och det vill jag ändra på under 2020. Har därför valt ut 6 nonfiction-böcker som jag absolut vill läsa. Hinner jag med fler så är det bara positivt.

1. Klar: Michelle Obama - Min historia
2. Klar: Thomas Eriksson - Omgiven av idioter
3. Klar: Stina Wolter - Kring denna kropp
4. Klar: James Bowen - Gatukatten Bob
5. Klar: Linus Jonkman - Introvert: den tysta revolutionen
6. Klar: Keith Richards - Livet



12 nyare böcker att läsa under 2020

Under 2020 vill jag läsa 12 stycken nyare böcker som kom ut under 2019 och som jag inte hunnit läsa och som jag är jättesugen på. 

1. Klar: Erik Axl Sund - Dockliv
2. Klar: Helen Stommel Olsson - Den nakna flickan
3. Klar: Medeline Miller - Kirke
4. Klar: Fredrik Backman - Folk med ångest
5. Klar: Jan-Philipp Sendker - Vid nattens ände
6. Klar: Peter Stjärnström - Station K
7. Klar: Sarah J. Maas - Stormarnas imperium
8. Klar: Marie Hedegård - Dit vägen bär
9. Klar: Mikael Bergstrand - Ingemar Modigs uppvaknande
10. Klar: Ewa Klingberg - Sprucket läder och svikna löften
11. Klar: David Lagercrantz - Hon som måste dö
12. Klar: Peter May - Ett kallt fall


 

Helgfrågan v. 52


Då är det torsdag och Helgfrågan är uppe hos Mias bokhörna. Veckans frågor lyder så här:

Vad läser ni?
Just nu läser jag En bur av guld av Camilla Läckberg och jag tycker att den börjat väldigt bra. Hade velat läsa den direkt när den kom ut, men mycket annat har kommit emellan. Så äntligen får jag väl säga.


Bonusfråga: Har ni fått några julklappar?
I vår familj skall vi inte köpa julklappar till oss vuxna egentligen, men något litet brukar det ändå bli. Något som jag och maken fick i år som uppskattades otroligt mycket var att bli bjudna på biopremiären av En del av mitt hjärta på juldagen. En helt underbar och rolig film med härlig musik av Tomas Ledin.



Hett i hyllan #228


Då är det dags för en ny Hett i hyllan och det är som vanligt Bokföring enligt Monika som håller i trådarna. Här skall vi visa upp de där böckerna som stått och samlat damm i hyllorna i eviga tider.

Dagens bok heter Något du inte vet att jag vet av Birgitta Bergin. Boken är i pocket och jag köpte den 2017 då den gavs ut. Jag hade läst föregångaren Som ett brev på posten, som jag gillade jättemycket och trodde väl att jag skulle läsa denna nästan direkt, men den står där oläst fortfarande.

Så här står det om handlingen:

"Ett år har gått sedan den stora förlovningsfesten. Elsa och Thore, 82 år, är nu lyckligt gifta och det är dags att återvända hem från Kanarieöarna. De bjuder ut sina familjer till en helg i skärgården, och när alla släktingar dyker upp vibrerar luften av anspänning.

Under året som gått sedan Elsa och Thore skickade ut sina hårda men rättvisa brev, har flera av släktingarna rannsakat sig själva. Men allt är inte frid och fröjd nya hemligheter har staplats på varandra, saker har iakttagits och värderingar har ställts på sin spets. Allting kulminerar i en absurd helg på skärgårdsön."




söndag 22 december 2019

Läs-it-snow 2019 dag 1: uppdatering


Då kommer en liten uppdatering hur dag 1 i Läs-it-snow 2019 gått. Det är som tidigare år Nellons bokblogg som håller i detta.

Man kan ju alltid tycka att man borde läst mer, men med tanke på att först de två stora barnbarnen var här och senare minstingen som skulle sova över, så är jag ändå nöjd med första dagens läsning. Så här såg det ut: 

En kvinnas övertygelse av Meg Wolitzer: 28 sidor
Snöfall, mirakel och frusna hjärtan av Claire Sandy: 77 sidor
Total antal lästa sidor dag 1: 105
 

torsdag 19 december 2019

Read old books 2020


Fick syn på att Mias bokhörna skall ha en utmaning som heter Read old books under 2020. Eftersom jag vill läsa hyllvärmare och haft en liknande utmaning tidigare år så känner jag att jag lika gärna kan haka på Mias utmaning.  Hon har tänkt sig att vi i slutet av varje månad skall visa vilken äldre bok vi läst.

Jag tänker så här när det gäller äldre böcker. Alla böcker som stått olästa i min bokhylla längre än 1 år får ingå i denna kategori och jag har valt ut 12 böcker som jag vill läsa. Hinner jag läsa fler äldre böcker under nästa år så är det bara positivt. På fotot nedan ser ni de 12 böckerna som jag valt ut som jag absolut vill läsa.


1. Klar: Fredrik Backman - Björnstad
2. Klar: Claire Douglas - Ung kvinna saknad  
3. Mason Cross - Ett långt spår av blod
4. Elena Ferrante - Min fantastiska väninna
5. Klar: Pascal Engman - Patrioterna   
6. Klar: Lizette Edfeldt - Brännmärkt 
7. Klar: Linwood Barcley - Sveket 
8. Gregory David Roberts - Shantaram
9. Klar: Jessie Burton - Miniatyrmakaren 
10. Carlos Ruiz Zafón - Ängelns lek
11. Patrick Rothfuss - Vindens namn, del 2
12. Klar: Lars Wilderäng - Stjärndamm  

Helgfråga v. 51


Då börjar helgen närma sig igen och hos Mias bokhörna så har Helgfrågan dykt upp. Denna veckan frågar hon:

Vilka utmaningar tänker ni anta?
2020 tänker jag göra ett bokbingo med 16 utmaningar. Har även gjort en lista med 12 nyare böcker från min bokhylla som jag vill läsa. Såg att Mia själv har en utmaning som heter Read old books så den kommer jag också att hoppa på.Vill läsa lite mer fackböcker igen, så en liten utmaning på att läsa 6 fackböcker blir det nog också. Men det blir nog allt.

Här ser ni en bild på de nyare böckerna som jag tänkt läsa under 2020



Bonusfråga: Vilken maträtt är ett måste på julbordet?
Skinka och dopp i gryta så klart ,men ett julbord utan Janssons frestelse går inte heller.