torsdag 30 september 2021

Månadssammanfattning september 2021

September är nästan slut, en månad som varit väldigt tung. Mina älskade barn miste chockartat sin kära pappa(min exmake) precis i början av månaden så det har varit en månad av sorg i familjen. Livet är inte rättvist ibland. Blev således väldigt förvånad att jag faktiskt hunnit läsa och se en hel del ändå trots situationen. Så här har min månad sett ut:


September månads lästa böcker:

45. Tina Frennstedt - Försvunnen   4 / 5   412 sidor
46. Camilla Läckberg - Gå i fängelse/Kvinnor utan nåd   4 / 5   222 sidor
47. Anna Arvidsson - Ordbrodösen   3 / 5   321 sidor
48. Joseph A. Davis - Dunkelstjärnan   4 / 5   278 sidor
49. Douglas Stuart - Shuggie Bain   4 / 5   460 sidor
50. Celeste Ng - Små eldar överallt   4 / 5   361 sidor
51. Patrik Lundberg - Fjärilsvägen   4 / 5   175 sidor

Antal lästa böcker: 7
Antal lästa sidor: 2229
Månadens bästa bok: Shuggie Bain


 


September månads filmer:

Denna månaden har nästan alla filmer vi sett varit Astrid Lindgren-filmer som vi sett med yngsta barnbarnet.





Tv-serier vi sett i september eller håller på med:





Helgfrågan v.39. 2021


Då börjar helgen närma sig och hos Mias bokhörna så har helgfrågan dykt upp. Helgens fråga lyder:

Har du testat e-böcker?
Jag läser oftast fysiska böcker, men jag har lite e-böcker på plattan så därifrån läser jag någon emellanåt. Just nu läser jag Den hemliga historien av Donna Tartt. Däremot Ljudböcker har jag svårt för. Blir så sömnig efter en stund.


Hett i hyllan, v39, 2021


Då är det torsdag och hos Bokföring enligt Monika så är det dags för hett i hyllan. Där skall vi visa de där böckerna som stått och samlat damm i bokhyllan i eviga tider. 

Min bok denna veckan heter Den goda dottern och den är skriven av Karin Slaughter. Boken är inbunden och den gavs ut 2017. Det är en spänningsroman vilka jag brukar gilla, och den verkade spännande så det är därför den står i hyllan.

Så här står det om handlingen: "För tjugoåtta år sedan slogs Charlotte och Samantha Quinns familj i spillror. Attacken mot deras hem dödade inte bara deras mamma, utan krossade också deras pappa - stadens ökända försvarsadvokat - och ödelade deras familj för alltid.

Nu är systrarna vuxna, och Charlie är den perfekta dottern som har gått i sin pappas fotspår. När det brutala våldet återigen drabbar staden, kastas Charlie rakt in i en mardröm. Hon är inte bara det första vittnet på plats. Dessutom märker hon snart att fallet mot hennes vilja lockar fram de mörka minnen som hon har lyckats förtränga i så många år. Och sanningen om det som hände för tjugoåtta år sedan går inte längre att dölja."

 


Fjärilsvägen


Titel: Fjärilsvägen
Författare: Patrik Lundberg
Bokförlag: Albert Bonniers Förlag
Format: Pocket
Utgiven: 2021-07
Antal sidor: 175
Finns bl.a. att köpa hos: Adlibris | Akademibokhandeln

Nu har jag läst Fjärilsvägen av Patrik Lundberg. Skall ärligt erkänna att jag inte kände till författaren och när jag såg boken var det nog främst omslaget som lockade.


Bokens första mening: "Sista gången jag såg dig i livet förstod jag att du var död."


Så här står det om handlingen: "När Birgitta Lundberg föddes fanns det hopp, även om hennes liv. I rekordårens och folkhemmets Sverige kunde en arbetarflicka på landsbygden gå åtta år i skolan, ett år i husmoderskola och få ett kontorsjobb måndagen efter examen. Hon kunde spara till körkort och bil, åka på dans och hitta kärleken.

Snart levde Birgitta Lundberg den svenska drömmen: Make, två barn. Volvo och villa. En välfärd som fanns där när hon behövde den.

Sedan kom 1990-talets finanskris. Skilsmässan och stressen. Fattigdomen. Barnens liv till varje pris.

Patrik Lundberg växte upp på Fjärilsvägen i Sölvesborg. Nu är Fjärilsvägen en kärleksförklaring till hans mor, och en berättelse om det svenska klassamhället."


Hur var boken:  En fantastiskt fin bok skriven av en son till sin mor. Men också en bok som tar upp ämnet adoption och framför allt en skildring av det svenska klassamhället från 1950-talet och framåt. Otroligt fint språk som gör att man flyger igenom handlingen.


Betyg: 4 / 5



tisdag 28 september 2021

Små eldar överallt


Titel: Små eldar överallt
Författare: Celeste Ng
Översättare: Anna Strandberg
Bokförlag: Månpocket
Format: Pocket
Utgiven: 2019
Antal sidor: 361
Finns bl.a. att köpa hos: Adlibris | Akademibokhandeln

Små eldar överallt av Celeste Ng har stått i min bokhylla ganska länge nu. Hörde först talas om den på brittiska Youtube-kanaler för böcker och kände verkligen att jag ville läsa den. Men sen blev den stående ett bra tag.


Bokens första mening: "Det var vad alla människor i Shaker Heights talade om den sommaren - om hur Isabelle, den yngsta av barnen Richardson, till slut fick en knäpp och brände ner deras hus."


Så här står det om handlingen: "Hur kunde allt gå så snett i en så lycklig familj som Richardsons? När började idyllen Shaker Heights att förändras? Var det när Mia Warren flyttade in med tonårsdottern Pearl i släptåg? Eller började det redan vintern innan, när ett spädbarn hittades övergivet utanför brandstationen? En roman om hemligheter och lögner, om starka blodsband och om en moderskärlek så intensiv att den når bortom dem."


Hur var boken: En bok som utspelar sig i USA på 90-talet och som handlar om några familjer och deras familjeförhållanden. Det är en story om relationer, om hemligheter och om svek. Så intressant! Första kapitlen kändes lite tröga, men sedan lossnade det och jag ville knappt släppa boken ifrån mig.


Betyg: 4 / 5


Tisdagstrion: Black Lives Matter

 

Då är det dags för tisdagstrion hos Ugglan & Boken. I denna veckas tema skall vi tipsa om tre böcker på temat Black Lives Matter. Man får tolka temat som man vill.

1. Darktown av Thomas Mullen. Första delen i en kriminalserie som utspelar sig i Atlanta 1948, ett Atlanta som är uppdelad en en vit del och en svart. Man får följa två svarta poliser och man ser fort hur deras arbetsförhållanden ser ut.

2. Vända hem av Yaa Gyasi. En berättelse om slavhandelns konsekvenser under flera generationer.

3. Mississippi av Hillary Jordan. Boken utspelar sig på en bumullsfarm  i Mississippideltat och året är 1946. En bok som speglar mycket av rashatet i området.



 

söndag 26 september 2021

Shuggie Bain


Titel: Shuggie Bain
Författare: Douglas Stuart
Översättare: Eva Åsefeldt
Bokförlag: Albert Bonniers Förlag
Format: Inbunden
Utgiven: 2021-03
Antal sidor: 460
Finns bl.a. att köpa hos: Adlibris | Akademibokhandeln


Shuggie Bain av Douglas Stuart hörde jag först talas om på framför allt brittiska youtube-kanaler. När jag dessutom hörde att den nominerades till Årets Bok 2021 så kände jag att den vill jag läsa. Det tog ett tag men nu är den läst.


Bokens första mening: "Det var en trist dag."


Så här står det om handlingen: "Året är 1981 och industristaden Glasgow är nere för räkning. Under Thatchers järnhårda styre måste man kämpa för att överleva. Glamorösa Agnes Bain har alltid haft större drömmar än så, men när hennes man lämnar familjen faller allt samman och det kommer an på barnen att fånga henne. Shuggie Bain, minstingen, är den som håller ut längst. Men Shuggie drömmer sig också bort, från gruvområdet och från den hånfulla omgivning som aldrig låter honom glömma att han är annorlunda."


Hur var boken: Detta var en otroligt läsvärd bok, om än både gripande och mörk. Det handlar om jobbiga familjeförhållande med barn där en förälder försvinner och en har svårt missbruk. Man känner verkligen med Shuggie och hans syskon. Man känner även med alla fattiga människor som bor i bostadsområden som är nedslitna och skitiga. Språket gör att man tycker sig se allt förfall och alls smuts, känner alla lukter. Vissa delar känns kanske lite mer utdragna än vad det kunde varit, men jag ångrar ändå inte för en sekund att jag läste boken.


Betyg: 4 / 5

 

En smakbit på söndag - Små eldar överallt


Då är det söndag kväll och hos Betraktninger finns som vanligt En smakebit på söndag. Här skall vi dela en smakbit ur boken vi för närvarande läser.

Min smakbit kommer från Små eldar överallt av Celeste Ng. Har inte hunnit så långt ännu men så här låter smakbiten:

"Medan Pearl lärde sig mer om sin nya hemstad började Moody lära sig mer om Mias konst, och den invecklade och nyckfulla beskaffenheten hos familjen Warrens ekonomi."


torsdag 23 september 2021

Hett i hyllan: Vecka 38, 2021


Torsdag och det är dags för hett i hyllan. Det är naturligtvis som vanligt Bokföring enligt Monika som inspirerar till detta. Här skall vi plocka fram de där böckerna som stått och samlat damm i hyllorna i eviga tider.

Liksom förra veckan så kommer även veckans bok från mitt skåp i köket. Veckans bok är från 2017. Den heter Kåda och är skriven av Ane Riel.

Så här  står det om handlingen: "Det är inte alltid så lätt för Liv att förstå sin omvärld. Då är det tur att hon har en pappa som Jens, som är så duktig på att förklara allting: Varför mamma blivit så stor att hon inte kan lämna sovrummet, varför man inte ska gå i skolan. Och framför allt varför man måste döda farmor.
Kåda är en mångbottnad spänningsroman, som kommit att älskas av såväl kritiker som läsare. Det är samtidigt en roman om lojalitet och om rädslan för att förlora det man har. Ane Riel berättar genom flera röster om en familj i sönderfall och om tragedin som fått livet att börja krackelera."

Boken låter ju läsvärd så jag fattar inte varför jag inte läst den. Jo vänta.....kanske har mer böcker än jag hinner med 😄 Den har ju vunnit något pris också så den borde vara bra.

 


tisdag 21 september 2021

Tisdagstrion: Böcker jag ser fram emot att läsa i höst


Då är det tisdag och dags för tisdagstrion hos Ugglan & Boken. Denna veckan skall vi visa tre böcker som vi ser extra mycket fram emot att läsa i höst. Mina tre böcker som jag vill läsa i höst står redan i min bokhylla och det är:

1. Polcirkeln av Liza Marklund. En kriminalroman som är första boken i en planerad trilogi.

2.Johnny the Fucker av Magnus Uggla. En bok som låter hur underhållande som helst som handlar om när Magnus Uggla för första gången 1978 ställer upp i Melodifestivalen.

3. Månen är solens syster av Lotta Persdotter. En bok som utspelar sig 30 år före vår tidräkning och den handlar om Kleopatras okända tvillingar.



 




lördag 18 september 2021

Dunkelstjärnan


Titel: Dunkelstjärnan
Serie: Kampen om Tusenvärld #1
Författare: Joseph A. Davis
Bokförlag: Stevali Barn
Format: Inbunden
Utgiven: 2020-09
Antal sidor: 278
Finns bl.a. att köpa hos: Adlibris | Akademibokhandeln


Har läst Dunkelstjärnan, första boken i fantasyserien Kampen om Tusenvärld, en serie för barn mellan 9 - 12 år. Boken är skriven av Joseph A. Davis.


Bokens första mening: "När flyktingpojken Kasir presenterades för klassen i februari visste Julia direkt att det var någonting med honom som inte stämde."


Så här står det om handlingen: "Tolvåriga Julia märker direkt att någonting med hennes nya klasskamrat, flyktingpojken Kasir, inte stämmer. Men hon anar inte helt hur annorlunda han är förrän den ödesdigra natten de blir jagade av fruktansvärda levande skuggor.

Tillsammans med hennes lillebror Edvin och en mystisk gubbe som kallas för Trubaduren blir de tvungna att fly genom en magisk portal till Kasirs hemland. Det är en värld av gränslös skönhet där konst blir levande men där allt det vackra håller på att förstöras av skuggorna. Medan Julia och Edvin brottas med ett nytt språk, en ny kultur och okända faror upptäcker de att de har en hemlig koppling till Kasirs värld och att de kanske har makten att rädda den."


Hur  var boken: Det var en fantasifull berättelser om två syskon och en ny invandrarpojke som blir jagade av monster och helt plötsligt hamnar i en annan värld. Det är en värld där konst, lärdom och magi tar stor plats. Tycker verkligen jättemycket om boken. Den är fantasifull och underhållande och dessutom otroligt lättläst. Gillar karaktärerna och världen som är spännande. Kan varmt rekommendera denna trevliga bok till barn och vuxna, och jag ser jättemycket fram emot att läsa fortsättningen.


Betyg: 4 / 5

 

torsdag 16 september 2021

Helgfrågan v. 37


Då börjar helgen åter närma sig och hos Mias bokhörna så har helgfrågan dykt upp. Helgens fråga lyder:

Hur skall ett omslag se ut för att locka dig?
Det är lite varierat vilka omslag jag tycker extra mycket om så jag visar några exempel nedan på omslag jag gillar.




 

Hett i hyllan: Vecka 37 2021


Nu var det jättelänge sedan jag lade ut något inlägg i Hett i hyllan. Det är en utmaning som Bokföring enligt Monika har varje vecka. Där skall vi tipsa om böcker som stått i bokhyllan och samlat damm i eviga tider. Kom på att jag har ett helt gäng böcker i mitt skåp i köket och där står en hel del böcker som borde blivit lästa för länge sedan.

Dagens bok är Ett långt spår av blod. Boken är skriven av Mason Cross och den kom ut 2017. Bokens handling:

"När Caleb Wardell, den ökände Krypskytten från Chicago, rymmer från death-row två veckor före sin avrättning vänder sig FBI till Carter Blake. Han är en man med en unik förmåga att spår upp personer som inte vill bli hittade, och en person som Wardell dessutom är bekant med sedan tidigare.
Tillsammans med Elaine Banner - en ambitiös FBI-agent som förenar livet som singelmamma med en alltmer framgångsrik karriär - måste Carter spåra Wardell, som nu förflyttar sig över USA och dödar till synes slumpmässigt.
Men Carter och Elaine finner sig snart vara åskådare mer än aktörer i fallet. Och medan de desperat försöker förstå sig på en man som dödar av ren lust, uppdagar de ett virrvarr av lögner och korruption som ska skaka om hela landet."