onsdag 30 juni 2021

Månadssammanfattning juni 2021

Ja då är det sista dagen i juni och det är åter dags för att sammanfatta vad som blivit läst och vad vi kikat på. Har kikat lite på film och ganska mycket på TV-serier. När det gäller läsningen så går det fortfarande aningen för segt. Jag ligger några böcker efter schemat på min Goodreadsutmaning. Hoppas att jag kommer ikapp under årets andra halva. Så här har det sett ut:


Böcker som blev lästa i juni:

28. Michael Connelly - På dödligt spår   5 / 5   371 sidor
29. Jens Lapidus - Paradis City   3 / 5   380 sidor
30. Jeanine Cummins - Amerikansk jord   5 / 5   461 sidor
31. Jan-Philipp Sendker - Hjärtats minnen   4 / 5   323 sidor
32. Dan T. Sehlberg - Brända brev   4 / 5   334 sidor

Antal lästa böcker: 5
Antal lästa sidor: 1869
Månadens bästa bok: Amerikansk jord

 

Filmer vi sett i juni:




 

TV-serier vi sett i juni:




Brända brev


Titel: Brända brev
Författare: Dan T. Sehlberg
Bokförlag: Mondial
Format: Inbunden
Utgiven: 2021-04
Antal sidor: 334
Finns bl.a. att köpa hos: Adlibris | Akademibokhandeln


Har läst två tidigare böcker av Dan T. Sehlberg som jag gillat jättemycket, så när jag hörde att Brända brev skulle komma så blev jag så klart nyfiken.


Bokens första mening:
"Jag minns inte längre vad som utläste bråket."


Så här står det om handlingen: "När Niklas förlorar sin fru Eva i en flygolycka slås hans liv i spillror. Han får veta att avskedsbrev från de omkomna ibland återfinns vid flygkatastrofer och hemsöks av tanken på att Eva skrev ett brev till honom, sekunderna innan hon störtade mot sin död.

Besatt, sömnlös och desperat kastar sig Niklas in i en allt mer vågad jakt efter brevet, och finner en gåtfull och kriminell skuggvärld där de dödas sista hälsningar till de levande de brända breven är åtrådda samlarobjekt. I de brända brevens spår följer en rad mystiska dödsfall, och Niklas inser att han hamnat mitt en uråldrig maktkamp med förgreningar över hela världen. Och när han väl är där, är det för sent att vända om."

Hur var boken: Jag har sett att denna berättelsen inte fått jättebra kritik, men av någon konstig anledning så var det en bok för mig. Boken handlar om Niklas som mister sin fru Eva i en flygolycka. I sin oerhörda sorg åker han till Indien för att besöka platsen där olyckan händer i hopp om att hitta något brev som Eva skrivit till honom innan kraschen. Detta blir upptakten till en oerhört spännande, annorlunda och bitvis skum berättelse. Gillar hur författaren skriver. För mig känns berättelsen som en resa för att bearbeta sorgen. Finns lite övernaturliga element i berättelsen också som jag gillar. Jag tyckte att boken var väl värd att läsa.


Betyg: 4 / 5

 

söndag 27 juni 2021

Midsommarläsutmaningen 2021 - Hur gick det?


Ja då är Midsommarläsutmaningen slut för detta året, så nu skall vi länka in ett inlägg hos Mias bokhörna och berätta hur det gått.

Påbörjade Brända brev av Dan T. Sehlberg när utmaningen började. Så här mycket/lite läste jag:

Dag 1: 61 sidor
Dag 2: 61 sidor
Dag 3: 32 sidor
Dag 4: 52 sidor

Totalt antal sidor: 206 sidor


lördag 26 juni 2021

Midsommarläsutmaning dag 1 och 2


Tänkte uppdatera hur det gått med läsningen midsommarläsutmaningen de två första dagarna, alltså 24/6 och 25/6. Det är Mias bokhörna som håller i utmaningen. 

Jag läser boken Brända brev av Dan T. Sehlberg och dag 1 läste jag 61 sidor. Även dag 2 blev det 61 sidor. Alltså har jag bara lyckats läsa 122 sidor de två första dagar.
 


Hjärtats minnen

Titel: Hjärtats minnen
Författare: Jan-Philipp Sendker
Översättare: Jesper Festin
Bokförlag: Forum
Format: Inbunden
Utgiven: 2020-06
Antal sidor: 323
Finns bl.a. att köpa hos: Adlibris | Akademibokhandeln


Har läst de två första delarna i Jan-Philipp Sendkers Burma-serie och har sett fram emot att läsa den avslutande delen. Sista delen som jag just läst heter Hjärtats minnen.


Bokens första mening: "Alla historier handlar om kärleken, sa min morbror."


Så här står det om boken: "Tolvårige Bo Bo bor med sin morbror i den vackra staden Kalaw. Hans mor har försvunnit, och hans far besöker honom en gång om året. Bo Bo har den sällsamma förmågan att kunna se precis hur människor runt honom mår. När morbrodern försvinner behöver Bo Bo lära sig mer om sin dramatiska familjehistoria: om stor kärlek under politisk kris, konsten att förlåta och den mystiska sjukdom som drabbat hans mor. Bo Bo beslutar sig för att söka rätt på sin mor och sammanföra den trasiga familjen på nytt."


Hur var boken: En jättefin avslutning på den här välskrivna Burma-serie. Älskar språket och miljöbeskrivningarna. Så fantastiskt att få följa karaktärerna. Den här boken liksom hela serien är så intressanta och berörande, både vad gäller karaktärerna och hur det är att leva i Burma. Väl värd att läsa.


Betyg: 4 / 5
 

torsdag 24 juni 2021

Midsommarläsutmaning 2021 - TBR

 


Då är det dags för midsommarläsutmaningen 2021. Det är Mias bokhörna som håller i den och läsutmaningen håller på från idag den 24/6 till den 27/6. Böckerna nedan är det jag i första hand satsar på att läsa under helgen.
 


 

onsdag 16 juni 2021

Omslagsonsdag vecka 24: Sommarläsning 2021


Då är det onsdag och hos Boklysten är det nytt tema i omslagsonsdag. Denna veckan skall vi visa omslag på böcker att läsa under sommaren 2021. Mina omslag visar de böckerna som jag är allra mest sugen på att läsa denna sommaren:
 





Amerikansk jord

Titel: Amerikansk jord
Författare: Jeanine Cummins
Översättare: Molle Kanmert Sjölander
Bokförlag: Bazar Förlag
Format: Inbunden
Utgiven: 2021-01
Antal sidor: 461
Finns bl.a. att köpa hos: Adlibris | Akademibokhandeln


Hade hört massa gott om Amerikans jord av Jeanine Cummins på utländska Booktube-kanaler innan den kom i svensk översättning. När boken så blev nominerad till Årets Bok så kände jag att jag ville läsa den.


Bokens första mening: "En av de allra första kulorna går in genom det öppna fönstret ovanför toaletten där Luca står."


Så här står det om handlingen: "Amerikansk jord är en bok du aldrig glömmer. En skrämmande aktuell och fullständigt uppslukande roman om en mor och en son på flykt – från Acapulco i Mexiko mot tryggheten i USA.

Nyss var ledaren för knarkkartellen Los Jardineros en omtyckt kund i Lydias bokhandel. Nu har han visat sitt rätta ansikte. Som hämnd för ett avslöjande reportage har hans män dödat hennes journalistmake och ytterligare 15 familjemedlemmar. Endast Lydia och den åttaåriga sonen Luca undkommer. De flyr, först på måfå, sedan norrut. På vägen möter de barmhärtighet och medmänsklighet men också livshotande faror."


Hur var boken:  Wow vilken bok. En spännande och skakande berättelse om en mor och hennes son och deras flykt från Acapulco i Mexico till USA, en flykt från en kartell som dödat hela deras familj. Språket är helt fantastiskt och berättelsen är så spännande så man glömmer bort tiden då man läser. Känner med karaktärerna och berättelsen känns så otroligt trovärdig, så till den milda grad att det känns som man är med dem på deras jobbiga resa. Kan inte annat än rekommendera boken.


Betyg: 5 / 5
 

 

lördag 12 juni 2021

Helgfrågan vecka 23, 2021


Då är det helg och hos Mias bokhörna så finns veckans helgfråga uppe. Frågorna lyder så här:


Om du träffar en person från ett annat land, vilken svensk bok skulle du rekommendera till hen att läsa?
Jag skulle rekommendera Stads-serien av Per Anders Fogelström. Det är ju en otroligt fin historisk serie där vi får följa flera generationer människor i Stockholm. Serien börjar med boken Mina drömmars stad.

 


Bonusfråga: Vad är det svenskaste man kan äta?
Svår fråga för jag kunde valt flera ätbarheter som jag tycker är svenskt, men jag beslutade mig för att välja sill och färskpotatis.