tisdag 27 juni 2023

Tisdagstrion: Sött & gott(i handling, titel eller omslag)


När det är tisdag så är det så klart dags för en tisdagstrio hos Ugglan & Boken. I veckans trio skall det vara något sött och gott i handling, titel eller på omslaget. Mina tre blev:

1. Benny älskar baklava av Mikael Jisander. En bok om Benny som får en flyktingfamilj till grannar. Boken är berörande och rolig och den hanskas med aktuella ämnen.

2. Chocolat av Joanne Harris. Om en kvinna som öppnar en chokladbutik.

3. Tistelhonung av Sara Paborn. En bok om kärlek och en invasion av bin.




måndag 26 juni 2023

De rättrådiga


Titel: De rättrådiga
Serie: Linnea Bielke, diplomat #1
Författare: Tinna Lindberg
Bokförlag: Modernista
Format: Inbunden
Utgiven: 2022-12
Antal sidor: 364
Finns bl.a. att köpa hos: Adlibris | Akademibokhandeln


De rättrådiga av Tinna Lindberg är första delen i en spänningsserie.


Bokens första mening: "Ur anteckningar från radiotrafiken mellan Transairs flygplan DC-6B SE-BDY (döpt till Albertina efter en kongolesisk hitlåt) och kontrolltornet på flygplatsen Ndola, tio minuter efter midnatt den 18 september 1961."


Så här står det om handlingen: "Diplomaten Linnea Bielke ska inom kort tillträda sin första ambassadörstjänst och ser fram emot sitt nya liv i Kongo-Kinshasa. Under den förberedande tiden på UD gör hon ett fynd: Hon hittar dokument med ett okänt vittnesmål om flygkraschen i dåvarande Nordrhodesia 1961, där FN:s generalsekreterare Dag Hammarskjöld omkom.
Kort efter avslöjandet försvinner dokumenten spårlöst från Linneas tjänsterum. Hennes ambassadörstjänst dras tillbaka och det är uppenbart att någon försöker svartmåla henne. Med hjälp av Barbro Christensen, regeringens utredare i Dag Hammarskjöld-fallet, och vännen och journalisten Mia Holmström börjar hon nysta i vem som vill sätta stopp för hennes karriär.
Samtidigt försvinner en av FN:s miljöexperter i Kongo - en händelse med en särskild koppling till Linneas förflutna - och de tre kvinnorna dras in i en dramatisk, parallell historia. Spåren efter miljöexperten visar sig oväntat leda till Norrlands skogar och till hänsynslösa exploatörer som drömmer om att skapa ett svenskt Klondike."


Hur var boken:  Detta kan väl betecknas som en politisk thriller, och det är första delen i en serie om diplomaten Linnea Bielke. Huvudkaraktären arbetar på UD och hon snubblar över uppgifter som härrör från 1961 som rör flygkraschen då FN´s generalsekreterare Dag Hammarskjöld avlider. Det blir en spännande resa att följa alla intriger i denna bok. En riktig bladvändare. Riktigt bra första del i en serie. Måste läsa nästa när den kommer.


Betyg: 4 / 5


fredag 23 juni 2023

Helgfrågan v.25 2023


Då är det midsommarhelg och hos Mias bokhörna så är det dags för en helgfråga. Eftersom det är midsommar så lyder helgfrågan: 

Tipsa om en blommig bok

Jag hittade två böcker i bokhyllan som har fina omslag med blommor på och det är:
Kirke av Madeline Miller och Stanna hos mig av Ayobami Adebayo. Bägge dessa böcker har förutom fina omslag väldigt fint innehåll också.




torsdag 22 juni 2023

Folk som sår i snö


Titel: Folk som sår i snö
Författare: Tina Harnesk
Bokförlag: Bokfabriken
Format: E-bok
Läst på: Storytel
Utgiven: 2022-09
Antal sidor i fysisk bok: 314
Finns bl.a. att köpa hos: Adlibris | Akademibokhandeln


Folk som sår i snö är Tina Hanesk debutroman och en fantastisk sådan.


Så här står det om handlingen: "Ingen ska komma och berätta för Máriddja när hon ska dö och ingen kan dra ur 85-åringen sanningen om cancerdiagnosen hon fått. 

Särskilt maken Biera måste hållas ovetande. Den enda hon kan anförtro sig åt är Siri, en växeltelefonist i den nya telefonapparatmaskinen som gubben skaffat bakom hennes rygg. 

Kajs mamma är död utan att ha yppat sin hemlighet. Kan Norrbotten ge Kaj en plats att slå rot och kommer Mimmi våga be honom om det hon längtar efter mer än allt? För sägnen säger att ingenting får kallas vid sitt rätta namn för då kan allt gå förlorat.

Det börjar med andra ord bli hög tid att tjuvskjuta en älg. Och tända på en lada."

Hur var boken: Åh, vilken fantastisk läsupplevelse. Författarinnans språk är fantastiskt så man drogs omedelbart in i handlingen. Storyn är både hjärtvärmande, humoristisk och berörande. Man faller verkligen för karaktärerna, speciellt Máriddia, som är en så udda kvinnlig karaktär. Boken väcker känslor av alla de slag och går från gapskratt till gråt. Älskar även miljöerna och att boken ger en bild av samerna och deras tvångsflyttning, så jag som känner mig veta för lite om  vår ursprungsbefolkning tycker att detta är intressant och lärorikt. En helt fenomenal bok som jag varmt rekommenderar.


Betyg: 5 / 5


tisdag 20 juni 2023

Tisdagstrion: Schack



Då är det tisdag igen och det är åter dags för tisdagstrion hos Ugglan & Boken. Veckans tema är schack, och vi får så klart tolka det som vi vill. Kom inte på någon bok som handlar om schack som jag läst så detta får blir min trio:


1. Skuggornas drottning av Sarah J. Maas. Detta är fjärde delen i serien som heter Glastronen. En jättetrevlig fantasyserie.

2. Kungarnas krig av George R. R. Martin. Detta är del 2 i serien Sagan om is och eld(Game of Trones). Fantasy igen.

3. Sagan om de två tornen av J. R. R. Tolkien. Andra delen i den episka fantasyserien Härskarringen.



måndag 19 juni 2023

Ängelns lek


Titel: Ängelns lek
Serie: De bortglömda böckernas gravkammare #2
Författare: Carlos Ruiz Zafón
Översättare: Yvonne Blank
Bokförlag: Bonnier Pocket
Format: Pocket
Utgiven: 2010
Antal sidor: 586


Ängelns lek av Carlos Ruiz Zafón är andra delen i en serie som utspelar sig i Barcelona, och serien heter De bortglömda böckernas gravkammare.


Bokens första mening: "En författare glömmer aldrig första gången han tog emot pengar eller något lovord för en historia han skrivit."


Så här står det om handlingen: "Barcelona på 1920-talet. De fördömdas stad. Den unge David Martín har bosatt sig i ett gammalt förfallet tornhus i stadsdelen El Raval. Han arbetar som journalist men skriver också skräckromantiska berättelser och är på väg att slå igenom som bestsellerförfattare. Men allt blir inte som han tänkt sig. Hans liv förmörkas av en olycklig kärlekshistoria. Och det kontrakt han tecknat med förläggarna Barrido och Escobillas visar sig vara ett slavkontrakt. En dag får David ett brev, med ett lacksigill i form av en ängel, från en mystisk man som kallar sig Andreas Corelli. Han påstår sig vara förläggare och ger David ett erbjudande som han inte kan motstå: han vill att David ska ägna ett år åt att skriva en bok åt honom, en bok av ett slag som världen aldrig tidigare skådat. I utbyte ska han få en stor summa pengar - och kanske något annat... Är det djävulen eller en ängel som David ingått avtal med? Corelli tycks dyka upp överallt i hans liv, och tycks veta allt om honom. I det hus där David slagit sig ner har det tidigare bott en annan författare, som ingått samma avtal med Corelli som David - och som sedan hittats död, kanske mördad. David börjar forska i fallet - och är snart fångad i en gåtfull och mardrömslik labyrint ur vilken det inte tycks finnas någon utväg."


Hur var boken:  En helt fantastisk fortsättning på serien "De bortglömda böckernas gravkammare". Drogs in med hull och hår i boken. Språket är helt fantastiskt, verkligen så vackert. Gillar miljöerna och karaktärerna, och det är spännande, vackert, magiskt och mörkt på samma gång. Jag älskade verkligen varenda sida i boken och kommer att bära med mig den länge.Vill helst fortsätta på serien direkt.


Betyg: 5 / 5


torsdag 15 juni 2023

Helgfrågan v.24 2023


 
Då börjar helgen närma sig och hos Mias bokhörna så har helgfrågan kommit upp. Helgens fråga lyder så här: 


Finns det någon klassiker du vill lyfta fram?
Mia tipsar om Dracula och jag kan absolut hålla med om att det är en otroligt bra klassiker. Men jag väljer två andra.

Bland utländska klassiker väljer jag Brott och straff av Fjodor Dostojevskij, en bok som förvånade mig och som jag inte trodde att  jag inte skulle gilla och sedan visade det sig att jag gillade den jättemycket.

Bland svenska klassiker så lyfter jag självklart Stads-serien av Per Anders Fogelström. Första boken heter Mina drömmars stad. Här får vi följa en släkt i Stockholm från 1860 och hundra år framåt, och får följa med i stadens utveckling. Så läsvärd.





onsdag 14 juni 2023

Vinterland


Titel: Vinterland
Serie: Martin Juncker #1
Författare: Kim Faber & Janni Pedersen
Översättare: Svante Skoglund
Bokförlag: Modernista
Format: Inbunden
Utgiven: 2020
Antal sidor: 477
Finns bl.a. att köpa hos: Adlibris | Akademibokhandeln


Vinteland är första delen i kriminalserien om Maritn Juncker och den är skriven av Kim Faber & Janni Pedersen. Boken vann Danska Kriminalakademins debutantpris 2020.


Bokens första mening: "Den ljumma sommarbrisen smeker henne i ansiktet."


Så här står det om handlingen: "Det är dagen före julafton och Signe Kristiansen, utredningschef på mordroteln i Köpenhamn, blir uppringd av chefen. Semestern är slut: En enorm explosion har ägt rum vid julmarknaden på Nytorv. Nitton personer är döda, många fler skadade.
Danmark är skakat, och man satsar allt för att ta reda på vad som hänt och vem som ligger bakom dådet. Den tidigare stjärnpolisen Martin Juncker, Signes gamla mentor, har efter ett gravt tjänstefel blivit förflyttad långt ut i provinsen. Där bor han med sin demente far och har i uppgift att leda den nyupprättade lilla polisavdelningen.
Det borde vara odramatiskt, och är det också, tills ett spektakulärt fall hamnar på hans bord. Utredningen i Köpenhamn trampar vatten, och man byter ständigt spår, fram till att Signe får ett tips som pekar i en riktning hon inte kunnat föreställa sig i sin vildaste fantasi."


Hur var boken: En otroligt spännande, snabb, tät och välskriven kriminalroman som man fastnade i direkt. Handlingen var intressant och berör aktuella ämnen som terrorism, flyktingmottagande och främlingsfientlighet. Gillar karaktärerna och jag tyckte om att man fick följa den spännande utredningen samt även huvudkaraktärernas privatliv. Väldigt läsvärd.


Betyg: 5 / 5



tisdag 13 juni 2023

Tisdagstrion: Titlar som herr, fru och fröken i boktiteln


Då är det tisdag och dags för en trio hos Ugglan & Boken. Denna veckan skall boktitlarna innehålla herr, fru eller fröken mm. Detta är mina val:

Volotinens första fru och annat gammalt av Arto Paasilinna. Boken handlar om en man som samlar på massor med prylar från olika håll i världen. En riktigt rolig bok.

Miss Peregrines hem för besynnerliga barn av Ransom Riggs, Detta är första boken i en fantasifull serie om ett gäng besynnerliga barn.Väldigt underhållande. 

Mr Ett av Jens Lapidus. Fjärde delen i Top Dog-serien. Den här var riktigt spännande.




lördag 10 juni 2023

Hjärnstark


Titel: Hjärnstark
Författare: Anders Hansen
Bokförlag: Månpocket
Format: Pocket
Utgiven: 2018
Antal sidor: 251
Finns bl.a. att köpa hos: Adlibris | Akademibokhandeln


Har läst Hjärnstark av Anders Hansen efter att den stått i hyllan jättelänge.


Bokens första mening: "Knyt dina båda nävar och håll dem mot varandra."


Så här står det om boken: "Vill du bli mer stresstålig, må bättre, förbättra ditt minne och bli mer kreativ och intelligent? Se då till att röra på dig! Regelbunden träning har nämligen visat sig vara den bästa hjärngympan som finns, bättre än sudoku, korsord och alla tänkbara kosttillskott tillsammans.
Man vet i dag att hjärnan är enormt föränderlig. Det bildas ständigt nya hjärnceller och nya kopplingar skapas och försvinner. Allt du gör, till och med varje tanke du tänker, förändrar din hjärna lite grann. Och det gör i allra högsta grad även motion och träning. När du rör på dig blir du inte bara piggare och mår bättre, det påverkar också koncentrationen, minnet, måendet, sömnen, kreativiteten och stresståligheten – till och med din personlighet och intelligens. Du tänker helt enkelt snabbare och kan lägga i en extra ”mental växel”, till exempel för att kunna koncentrera dig när det är stökigt omkring dig. Och alla som rör på sig får de här fördelarna, barn, vuxna och gamla.
I Hjärnstark visar Anders Hansen, överläkare i psykiatri och författare till boken Hälsa på recept, vilka mekanismer i din hjärna som omvandlar promenaden eller löprundan till inget mindre än en mental ”uppgradering”. Du får lära dig vad det beror på och du får konkreta tips på hur du ska röra på dig för att uppnå alla positiva effekter som forskningen har kunnat visa."


Hur var boken: En väldigt intressant bok om vår hjärna och om hur mycket motion gör för att hålla hjärnan frisk och pigg. För att vara en faktabaserad bok så är språket ändå väldigt lättsamt, så det blir absolut inte tråkigt. Väl värd att läsa.


Betyg: 3 / 5



 

fredag 9 juni 2023

Helgfrågan v. 23, 2023


Då är det helg igen och hos Mias bokhörna så är det dags för helgfrågan. Veckans fråga lyder:

Följer du någon bokserie?

Ja jösses, följer massor med bokserier, både serier som nyss är påbörjade och även serier där jag hunnit läsa många böcker. Men jag har valt ut några av de nyare favoriterna som jag börjat på för ett litet tag sedan, Det är:

1. Stenträstk-trilogin av Liza Marklund. Första boken heter Polcirkeln.

2. Serien av Fabian Risk av Stefan Ahnhem. Första boken heter Offer utan ansikte.

3. Serien om Vanessa Frank av Pascal Engman. Första boken heter Eldslandet.



tisdag 6 juni 2023

Tisdagstrion: Ser fram emot att läsa i sommar


Då är det tisdag och det är dags för tisdagstrion hos Ugglan & Boken. Denna veckan skall vi tipsa om tre böcker som vi se fram emot att läsa i sommar.

Det finns tre böcker som jag är extra sugen på att läsa eller lyssna på under sommaren och det är dessa:

1. Färskt vatten till blommorna av Valérie Perrin, Detta är en roman om en kvinna som envisas att tro på lycka mot alla odds.

2. Svalors flykt av Majgull Axelsson.  En bok om frågor om medmänsklighet, skuld och ansvar, om myndigheters inverkan på våra liv, men också om kroppens förhållande till medvetandet och om rätten att få leva sitt liv och att ta makten över sitt öde.

3. Kaffe med mjölk av Ella-Maria Nutti. En berättelse om en mor och hennes barn.




söndag 4 juni 2023

Straff


Titel: Straff
Serie: Sápmitrilogin #2
Författare: Ann-Helén Laestadius
Bokförlag: Romanus Selling
Format: Ljudbok
Läst på: Storytel
Uppläsare: Katharina Cohen
Utgiven: 2023-02
Antal timmar: 14 timmar 24 minuter
Finns bl.a. att köpa hos: Adlibris | Akademibokhandeln


Straff av Ann-Helén Laestadius var den andra boken i Sámpi-trilogin, en serie som handlar om våra samer.


Så här står det om handlingen: "Det är 1950-tal och renskötarbarnen Jon-Ante, Else-Maj, Nilsa, Marge och Anne-Risten är sju år när de tas från sina familjer och tvingas gå i nomadskola. Tryggheten byts ut mot en skrämmande tillvaro där samiskan är förbjuden, jojken syndig och husmor straffar dem med riset. Föräldrarna vågar inte protestera och de fina herrarna lyssnar ändå inte.

Trettio år senare har de fem valt olika vägar för att överleva, eller åtminstone försöka förtränga. Men så en dag är husmor tillbaka. Går där på gatan som om ingenting hänt. Och det blir uppenbart att ingen har glömt."


Hur var boken:  Straff var en väldigt intressant bok som verkligen berörde på så många sätt. Boken är fiktiv men bygger på verkliga händelser. Lyssnade på den som ljudbok. Först tyckte jag om att man fick följa karaktärerna både som barn och även 30 år senare när de var vuxna. Man blev så berörd av deras upplevelser och märker hur barndomen formade deras liv. Älskar att läsa om samernas liv och inser att jag vet alldeles för lite om vår ursprungsbefolkning. Författaren har en förmåga att med sitt språk fånga läsaren, och hon beskriver miljöerna så fint. Är så glad att jag läste boken för den är fantastisk. Måste även berömma uppläsaren till ljudboken som gjorde ett strålande jobb.


Betyg: 5 / 5



 

lördag 3 juni 2023

Bödlarnas profetia


Titel: Bödlarnas profetia
Författare: Ricky Strandberg
Bokförlag: Modernista
Format: Inbunden
Utgiven: 2021-12
Antal sidor: 207
Finns bl.a. att köpa hos: Adlibris | Akademibokhandeln


Har läst Bödlarnas profetia av Ricky Strandberg, vilket är hans debutroman.


Bokens första mening: "Mörkret följde efter, som om det ville sluka honom."


Så här står det om handlingen: "I det gamla men välbevarade 1600-talshuset vid Vita bergen på Södermalm i Stockholm råder stillhet och det har ännu inte blivit mörkt. Men när den ende kvarvarande bofaste tycker sig höra röster i natten, ord från en sedan länge bortglömd profetia, drar sig skuggorna hotfullt närmare.
Husägaren hittas död i ett rum i huset, av vad som uppfattas som naturliga orsaker. Men det tycks samtidigt finnas en koppling till ett snart trehundra år gammalt mord. En väl förborgad hemlighet, ett blodsdåd utfört under 1700-talet, uppdagas nämligen i efterlämnade dokument. Åren runt 1740 lönnmördades flera familjer i staden, och deras kroppar återfanns aldrig.
Arvtagaren, Mikael, samlas med sina närmaste för att ta hand om arvet. De måste nu städa det hus där den döde påträffades sittande på en pinnstol framför en antik spegel i guldram. Och medan de gör det börjar släktens mörka förflutna ta form."


Hur var boken:  En väldigt mörk och spännande spökhistoria som kändes väldigt gotisk. Miljöbeskrivningarna var helt fantastiska. Intressant med en historia som rör Stockholm både i nutid och flera hundra år bakåt i tiden. Det enda jag tyckte var jobbigt var att jag ibland inte visste om det jag läste var verklighet eller dröm.


Betyg: 3 / 5