tisdag 30 juni 2020

Månadssammanfattning juni 2020

Nu är även juni månad slut och det har varit en trevlig månad trots covid-tider. Vi har träffats lite i familjen under försiktiga former när ena barnbarnet fyllde år. Sedan tog samma barnbarn studenten bara en vecka senare, det har varit midsommar och sist men inte minst så har äldsta barnbarnet fått sin lilla bebis så jag har blivit gammelfarmor 💓💓💓

Jag är väldigt nöjd med vad jag hunnit läst och sett denna månaden, så nedan presenterar jag vad det blivit.

Lästa böcker i juni:

43.Lizette Edfeldt - Brännmärkt   4 / 5   435 sidor 
44. Michael Connelly - En eld i natten   4 / 5   412 sidor 
45. Ewa Klingberg - Falska toner och söta vinbär   4 / 5   344 sidor
46. Caroline Engvall - Kyrkan   5 / 5   324 sidor 
47. Malala Yousafzai - Jag är Malala   3 / 5   285 sidor
48. Annie Darling - Bokhandeln för ensamma hjärtan   4 / 5   352 sidor
49. Cecilia Larsson Kostenius - I stormens rike   5 / 5   501 sidor 
50. Delia Owens - Där kräftorna sjunger   5 / 5   369 sidor 

Antal lästa böcker: 8
Antal lästa sidor: 3022
Månadens bästa böcker: Kyrkan, I stormens rike och Där kräftorna sjunger
 

 
 



Filmer vi sett i juni:

 
 

Månadens bästa film: Midway
 


TV-serier vi sett i juni:



 

Tisdagstrion: Semesterläsning


Nu är det tisdag och idag är det sista Tisdagstrion innan semestern. Det är som vanligt Ugglan & Boken som håller i det hela.Vi får som vanligt tolka utmaningen fritt. Jag väljer tre böcker som jag absolut vill läsa nu under semestertid.

1. Månsystern av Lucinda Riley. Det är femte delen i den fantastiskt fina serien De sju systrarna. Vill läsa denna innan nästa bok kommer.

2. Dimma av Ragnar Jónasson. Detta är tredje delen i serien om kommissarie Hulda Hermannsdóttir.

3. Vingar av silver av Camilla Läckberg. Andra boken i serien Fayes hämd.


fredag 26 juni 2020

Där kräftorna sjunger


Titel: Där kräftorna sjunger
Författare: Delia Owens
Översättare: Cecilia Berglund Barklem
Bokförlag: Forum
Format: Inbunden
Utgiven: 2020-04
Antal sidor: 369
Finns bla att köpa hos: Adlibris | Akademibokhandeln
Egen hylla


Har hört så mycket om Där kräftorna sjunger av Delia Owens. Den har varit väldigt omtalad på utländska youtube-kanaler. När jag såg att den blev nominerad till Årets Bok 2020, så blev jag jätteintresserad av att läsa den.


Bokens första mening: " Våtmark är inte samma sak som träsk."


Så här står det om handlingen: "Kya Clark lever ensam och i samspel med naturen utanför en liten stad vid North Carolinas kust. Byborna kallar henne ”Träskflickan” och har i många år spridit elaka rykten om henne. När en stilig quarterback hittas död i våtmarken blir hon därför omedelbart misstänkt och en mordutredning inleds. Men Kya är långt ifrån den obildade enstöring som alla tror, och snart uppdagas sanningen om hennes liv."


Hur var boken:  Wow, det här var en helt fantastisk bok. Språket är fantastiskt och levande och miljöbeskrivningarna är fenomenala. Det är en bok om ensamhet, saknad och kärlek. Boken är intressant, sorglig men ändå otroligt vacker. Läs läs läs!


Betyg: 5 / 5

torsdag 25 juni 2020

Helgfrågan v. 26, 2020


Helgen närmar sig och hos Mias bokhörna så har veckans Helgfråga kommit upp. Frågorna lyder:

Har du något boktips från höstens utgivning?
Det kommer flera bra böcker under hösten, men jag tror absolut att jag längtar mest efter Aftonen och morgonen av Ken Follett. Det är fjärde delen i hans Katedralserien. Jag har älskat de tre första böckerna så jag hoppas självfallet att jag skall gilla denna också.


Bonusfråga: Skall du följa bokmässan digitalt?
Ja det kommer jag definitivt att göra.

tisdag 23 juni 2020

Tisdagstrio: Sommartider


När det är tisdag så är det åter dags för Tisdagstrion hos Ugglan & Boken. Veckans tema är sommartider. Hittade några böcker som är mysiga och ger sommarkänsla.

1. Det lilla bageriet på Strandpromenaden av Jenny Colgan. Första delen i Lilla Bageriet-serien. Boken handlar om Polly som flyttar in ovanför ett nedlagt bageri i en fiskeby.

2. Rosengädda nästa! av Emma Hamberg. En trettonårig pojke, en tjugonioårig kvinna och en sextioårig dam lär känna varandra och ger sig iväg till Rosengädda. Detta är första delen i Rosengädda-serien.

3. Falska toner och söta vinbär av Ewa Klingberg. Det här är sista delen i den mysiga Huskvarna-serien.

I stormens rike


Titel: I stormens rike
Serie: De fem elementen #4
Författare: Cecilia Larsson Kostenius
Bokförlag: Ymperia
Format: E-bok
Utgiven: 2020-06
Antal sidor: 501
Finns bla att köpa hos: Adlibris | Akademibokhandeln
Recex


I stormens rike är fjärde delen i fantasyserien De fem elementen och det är Cecilia Larsson Kostenius som skrivit den. Detta är en serie för åldersgrupp 15+. Jag blev så glad när jag fick förfrågan från Cecilia att läsa boken. Har nämligen älskat de tidigare delarna.


Bokens första mening: "Palatset bredde ut sig inför Yudis ögon, som ett hånfullt minne av det som kunde blivit hennes framtid."


Så här står det om handlingen: "Elementens drakar breder ut sig över Manhem och människorna trängs undan från världen. Var finns hoppet att klamra sig fast vid? Odal har framtidens räddning inom räckhåll, men han ställs inför svårigheter som han inte hade räknat med. Svala plågas av minnen, och resan till stormens rike blir en utmaning på flera sätt. Vem äger rätten att bestämma över ditt öde?

I stormens rike är den fjärde delen av De fem elementen. Författaren Cecilia Larsson Kostenius presenterar en alternativ sanning om vårt ursprung och visar världen ur en annorlunda synvinkel, i en egen tolkning av mytologin."



Hur var boken:  En helt magisk fjärde del av fantasyserien De fem elementen. En väldigt annorlunda och unik serie som växer för varje bok. Karaktärerna är väldigt speciella, världen är fantastisk med både gott, ont, vackert , mörkt och så drakar och gudar som grädde på moset. Språket är så färgstarkt så man sugs in i berättelsen med hull och hår. Det kan absolut inte bli bättre. Rekommenderar varmt hela serien.


Betyg: 5 / 5

söndag 21 juni 2020

En smakbit på söndag - I stormens rike


Så här på söndagskvällen så tänker jag delta i En smakebit på söndag som bloggen Flukten fra virkeligheten håller i. Där skall vi dela med oss en smakbit ur boken vi för närvarande läser.

Min smakbit kommer från I stormens rike av Cecilia Larsson Kostenius och den lyder så här:

"Inifrån lädermakarens verkstad hade de god uppsikt över många av hålen i åkermarken utanför staden. Även om draken skulle dyka upp ur ett annat hål utanför deras synfält, skulle de ändå känna marken skaka när den for fram. Huvudsaken var att de fick reda på hur ofta den behövde äta."



lördag 20 juni 2020

Bokhandeln för ensamma hjärtan


Titel: Bokhandeln för ensamma hjärtan
Serie: Bokhandeln för ensamma hjärtan #1

Författare: Annie Darling
Översättare: Ingmar Wennerberg

Bokförlag: Historiska Media
Format: Inbunden
Utgiven: 2020-03
Antal sidor: 352
Finns bla att köpa hos: Adlibris | Akademibokhandeln
Recex

Bokhandeln för ensamma hjärtan damp överraskande ner i min brevlåda för ett tag sedan. Det är första boken i en serie med samma namn och författaren heter Annie Darling.


Bokens första mening: "Bokhandlaren, mentorn och den outtröttliga litteraturkämpen Lavinia Thornddyke har avlidit vid en ålder av 84 år."


Så här står det om handlingen: "Kunderna sviker den lilla bokhandeln i Bloomsbury. När Posy Morland plötsligt ärver butiken tvingas hon slå igen sina älskade kärleksromaner och istället möta verkligheten. Eftersom Posy inte bara får ett sjunkande företag på halsen, utan också oönskad uppmärksamhet från Sebastian, blir livet en chockartad upplevelse.

Posys idé är att på ett halvår förvandla butiken till sina drömmars bokhandel: med hyllplan som bågnar av kärleksromaner. Men medan Posy och personalen kämpar blir Sebastian alltmer närvarande. Inte bara i verkligheten, utan också i Posys fantasier"


Hur var boken:  Detta är en bok om en bokhandel och det är något jag alltid gillar. Huvudkaraktärerna Posy och Sebastian är väldigt speciella och kan stundvis reta gallfeber på läsaren. Posy vet inte alltid vad hon vill och Sebastian beter sig som en buffel, men jag tyckte verkligen inte att det spelade någon roll. Jag tyckte att hela boken var supercharmig, den var dessutom otroligt lättläst så man plöjer den på nolltid. Nu ser jag jättemycket fram emot att nästa bok i serien skall komma.


Betyg: 4 / 5

torsdag 18 juni 2020

Namnbyte

Har länge funderat på att ändra mitt namn på bloggen och nu har jag bestämt mig. Bloggen heter numera Lenas böcker och annat. Hoppas ni fortsätter att följa mig trots namnbyte.
 

onsdag 17 juni 2020

Jag är Malala


Titel: Jag är Malala
Författare: Malala Yousafzai
Översättare: Kjell Waltman & Lena Öhrström
Bokförlag: Massolit
Format: E-bok
Utgiven: 2013
Antal sidor: 285
Finns bla att köpa hos: Adlibris | Akademibokhandeln
Egen bok

Jag är Malala är en självbiografisk bok som handlar om Malala Yousafzai och hennes familj och hur de tvingades bort på grund av talibanerna.


Bokens första mening: "Jag kommer från ett land som skapades vid midnatt."


Så här står det om handlingen: "Jag kommer från ett land som skapades vid midnatt. När jag nästan dog var klockan strax efter tolv på dagen.
När talibanerna tog kontroll över Swatdalen i Pakistan vägrade en ofattbart modig flicka att låta sig tystas. Malala Yousafzai stred för alla flickors rätt till utbildning, vilket tisdagen den 9 oktober 2012 var nära att kosta henne livet. Malala var på väg hem då skolbussen stoppades av beväpnade talibaner. Hon sköts i huvudet på nära håll och det var få som trodde att hon skulle överleva.
Sexton år gammal har Malala blivit en global symbol för fredliga protester och kampen för kvinnors rättigheter, och den yngsta någonsin att nomineras till Nobels fredspris. Malalas kamp har tagit henne på en osannolik resa, från en otillgänglig dalgång i norra Pakistan till FN:s korridorer i New York.
Jag är Malala är den sanna berättelsen om en familj som tvingats bort från sitt hem av terrorister, om kampen för flickors rätt till utbildning, och om Malalas föräldrars obevekliga kärlek till sin dotter i ett samhälle som främst värdesätter söner. Det är en berättelse som visar att en enda persons röst kan förändra världen."


Hur var boken:  Intressant att läsa om livet i Pakistan om hur livet blev - speciellt för flickor och kvinnor - när talibanerna tog över samt om Malalas och faderns kamp om rättigheter till utbildning åt alla barn. Trodde dock att boken skulle handla lite mer om Malala själv och hennes uppväxt, men boken fokuserade mer på samhällsfrågor om Pakistan och dess bakgrund och politiska problem.


Betyg: 3 / 5


tisdag 16 juni 2020

Tisdagstrion: Från regnbågshyllan


Då är det tisdag och dags för tisdagstrion hos Ugglan & Boken. Temat är "Från regnbågshyllan" det kan vara böcker med hbtq-tema eller något annat som man associerar med regnbågshylla.

Mina böcker är alla på hbtq-tema och det är kvinnliga kärlekspar i alla tre böckerna.

1. Ärren vi bär av Caroline Engvall. Det är första delen i den spännande och mörka kriminalserien där otäcka brott om övergrepp mot barn och unga utreds. Huvudkaraktärerna är det kvinnliga paret polisen Ulrica Stenhammar och journalisten Lovisa Ling.

2. Stjärnor utan svindel av Louise Boije af Gennäs läste jag för flera år sedan. Boken handlar om Sophie som är en framgångsrik författare. Allt rullar på för henne som vanligt tills hon träffar Kaja.

3. En mörk strimma av ljus av Samar Yazbek. En gripande berättelse som utspelar sig i Syrien. Här handlar det om den välbärgade kvinnan Hanan och så Alya, som är Hanans tjänarinna på dagarna och älskarinna på nätterna.




Kyrkan


Titel: Kyrkan
Serie: Stenhammar & Ling #4
Författare: Caroline Engvall
Bokförlag: Soutside Stories
Format: Inbunden
Utgiven: 2020-04
Antal sidor: 324
Finns bla att köpa hos: Adlibris | Akademibokhandeln
Bibliotekslån

Det var så otroligt spännande att läsa del 4 i Caroline Engvalls serie om polisen Ulrika Stenhammar och journalisten Lovisa Ling Boken heter Kyrkan.


Bokens första mening: "Rakt över Riddarfjärden skiftade himlen från nattmörker till blekt gryningsljus."


Så här står det om handlingen: "Ett spektakulärt dåd inträffar på Västerbron, mitt i Stockholm. Det följs av en serie märkliga mord.
Ulrika Stenhammar, utredare vid Stockholmspolisens avdelning för grova brott, längtar efter att gå på föräldraledighet. Istället tvingas hon ta tag i de misstänkta brotten där personer med vitt skilda bakgrunder dör. Samtidigt plågas hennes sambo Lovisa Ling av utmattning och gamla relationer, vars spöken i allra högsta grad blir avgörande för parets framtid"


Hur var boken: Kyrkan är liksom de tidigare delarna i serien oerhört mörk, otäck och gripande. Man dras in i handlingen från första sidan och den är så otroligt spännande så det går knappt att släppa boken när man väl börjat. Finns ingen annat att säga än....grymt bra!!


Betyg: 5 / 5

söndag 14 juni 2020

En smakbit på söndag - Kyrkan


Så här på söndagseftermiddagen så tänker jag delta i En smakebit på söndag som denna vecka finns hos Betrakninger. Där skall vi dela med oss en smakbit ur boken vi för närvarande läser.

Min bok är Kyrkan av Caroline Engvall och det är fjärde delen i hennes Stenhammanr & Ling-serie.

Så här lyder smakbiten: "Duntäcket frasade när Lovisa Ling vred sig i dubbelsängen på ovanvåningen i sekelskiftesvillan på Tallkroksvägen i Gamla Enskede. Den digitala väckarklockas röda siffror lyste 02:43.
   Hon suckade tyst. Ännu en natt med ständiga uppvaknanden och ett krypande i kroppen. Ännu en natt där hela hon var dödstrött men hjärnan centrifugerande tomma tankar i allt högre fart. Ännu en natt där Cornelia spökade i hennes vakendrömmar."



Falska toner och söta vinbär


Titel: Falska toner och söta vinbär
Serie: Huskvarnasviten
Författare: Ewa Klingberg
Bokförlag: Historiska Media
Format: Inbunden
Utgiven: 2020-05
Antal sidor: 344
Finns bla att köpa hos: Adlibris | Akademibokhandeln
Recex

Nu har jag läst ut sista delen i Ewa Klingbergs Huskvarnasvit och boken heter Falska toner och söta vinbär


Bokens första mening: "Solen värmde och bakom ryggen skramlade resväskans hjul mot asfalten."


Så här står det om boken: "Sommaren står i full blom då Therese anländer till den anrika gården Brunstorp i Småland. Här ska hon bo några månader för att skriva klart sitt bokmanus om svensk historia. Men än så länge är dokumentet i datorn pinsamt tomt.

150 år tidigare bodde Agnes på samma plats. I hopp om att förbättra faderns vintillverkning söker hon sig till det närbelägna Gustavshill som är känt för sina goda viner och rika vinbärsskördar. Jakten på det perfekta receptet blir snart början på ett helt nytt liv."


Så här var boken: Precis som de andra delarna i serien så var detta en jättemysig bok. Det är fina miljöer, trevliga karaktärer, relationer och gamla familjehemligheter. Det är en berättelse i nutid som denna gången handlar om Therese som skall tillbringa sommaren i Småland för att skriva klart ett bokmanus. Och den andra berättelsen i denna bok utspelar sig under senare delen av 1800-talet på två gårdar runt Huskvarnatrakten där man på den tiden hade vinproduktion, huvudsakligen handlar den berättelsen om den unga Agnes. Båda dessa delar knyts så småningom ihop. Rekommenderar varmt både denna bok och övriga serien. 


Betyg: 4 / 5

tisdag 9 juni 2020

Tisdagstrion: Sjukdomar


Då är det tisdag igen och det är dags för tisdagstrion hos Ugglan & Boken. Veckans tema är sjukdomar. Tyckte verkligen inte att ämnet var lätt. Hade riktigt svårt att hitta några böcker som jag läst och gillat. Men hittade till sist tre.

1. Jag vill fan leva av Karin Karin Björkegren Jones. Boken handlar om författarinnans kamp mot inflammatorisk bröstcancer.

2. Ingen dans på rosor av Hannah Green. Handlingen är om en sextonårig flicka som tas in på psykiatriskt sjukhus för Schzofreni.

3. Elisabeth är försvunnen av Emma Healey. I denna bok handlar det om 80-åriga Maud och hennes dotter. Maud börjar bli dement och glömmer saker.