torsdag 30 april 2020

Månadssammanfattning april 2020

Ja då är snart sista dagen i april slut. Tillvaron just nu med covid känns konstig. Träffar inte mina älskade barn och barnbarn lika mycket som jag brukar och är på grund av vissa sjukdomar försiktig med att kramas. Men men, det lugnar väl ner sig till slut.
   Den enda fördelen med situationen är att man hinner läsa och kika på film och tv-serier lite mer än vanligt. Så nedan kan ni se hur månaden sett ut.

Dessa böcker blev lästa i april:

26. Peter May - Ett kallt fall   4 / 5   367 sidor 
27. Heather Morris - Tatueraren i Auschwitz   4 / 5   270 sidor 
28. Agneta Lagercrantz - Returbiljetter   3 / 5   87 sidor
29. Linwood Barclay - Sveket   4 / 5   457 sidor 
30. Jan Mårtenson - Den engelske kusinen   4 / 5   332 sidor 
31. Mikael Bergstrand - Ingemar Modigs uppvaknande   3 / 5   318 sidor 
32. Erik Axl Sund - Dockliv   5 / 5   427 sidor 
33. Armando Lucas Correa - Dotterns berättelse   3 / 5   286 sidor 
34. Khaled Hosseini - Bön till havet   4 / 5   48 sidor
35. Leif Selander - Svekens tid   4 / 5   452 sidor  

Antal lästa böcker: 10
Antal lästa sidor: 3044
Månadens bästa bok:  Dockliv
 

 
 
 
  

Filmer vi kikat på i april:

 
 



Tv-serier vi sett i april:


Helgfrågan v. 18, 2020


Nu är helgen här igen och det är dags för helgfrågan hos Mias bokhörna. Eftersom 
Årets Bok 2020 presenterades i veckan så blir det frågor kring detta. Frågorna lyder:

Vilken bok känner du dig mest sugen på att läsa av de nominerade?
Det finns två böcker som jag är mest nyfiken på och det är Där kräftorna sjunger av Delia Owens och I oxögat av Ida Andersen.


Bonusfråga: Var det någon bok de missade att nominera enligt dig?
Det är jättesvårt eftersom jag haft lite trögt med läsningen i ett par år  och har kommit igång först i år igen, men skall jag säga någon så blir det Dit vägen bär av Marie Hedegård för det är en varm och fin berättelse.


onsdag 29 april 2020

Svekens tid


Titel: Svekens tid
Serie: Väringasagan #1
Författare: Leif Selander
Bokförlag: Type and Tell
Format: E-bok
Utgiven: 2016
Antal sidor(fysisk bok): 452
Finns bla att köpa hos: Adlibris | Akademibokhandlen

För ett antal dagar sedan kom jag på att Svekens tid av Leif Selander hade funnits på min platta jättelänge och jag hade faktiskt glömt av den. Så den åkte upp först på läslistan och nu har jag läst färdigt den.


Bokens första mening: "Svärdklingan svepte oroväckande nära hans huvud."


Så här står det om handlingen: "Året är 979 e.Kr när den sjuttonåriga Markus tar värvning till viking på Björkö. Ett liv han sett fram emot sedan han kom till denna gudsförgätna ö två år tidigare tillsammans med sin far och syster. Förvåningen att bli utsedd till styrman förbyts till tvivel om sig själv. Den höga positionen leder till avundsjuka och missnöje bland de äldre och mer ärrade krigarna i vikingaföljet. Under den äldre och mer rutinerade hövdingen Grim får Markus möjligheten att bevisa vad han går för.Under fursten Vladimir, tronpretendent över Gårdarike, påbörjas resan över Varjagernas hav för att slåss om makten mot Jaropolk, Vladimirs äldre bror. Under färden utses Markus och Grim att leda ett flertal hemliga uppdrag som sätter deras liv på spel.Detta är berättelsen om färden som blev inledningen till bildandet av det mytomspunna Väringagardet. Den Romerska kejsarens personliga livvakt och elitgarde."


Så var boken:  En oerhört intressant och välskriven bok om Vikingatiden. Till skillnad från andra böcker i ämnet så var detta så otroligt trevlig läsning. Gillade både hur miljöerna och karaktärerna är beskrivna. Gillar verkligen boken jättemycket så jag kommer definitivt fortsätta läsa serien.


Betyg: 4 / 5

tisdag 28 april 2020

Tisdagstrion: Eld


Eftersom det är tisdag så kommer jag delta i tisdagstrion hos Ugglan & Boken. Med tanke på att det är Valborg i veckan som oftast förknippas med att man träffas kring en brasa, så blir valet av veckans tema Eld. Vi kan tolka temat hur vi vill och jag väljer tre böcker som har ordet eld i titeln.

1. Eld och is av Erin Hunter. Detta är andra boken i den fantastiskt mysiga Warriors-serien för barn i åldersgrupp 9 - 12 år. Böckerna handlar om flera kattklaner som lever i skogen och om deras liv och äventyr.

2. Eld & blod: Historien om huset Targaryen, del 1 av George R. R. Martin. En jätteintressant bok som börjar 300 år före Game of Thrones-tiden och handlar om historien om Targaryens, deras kungar och drakar.

3. Fatta eld av Suzanne Collins. Det är andra delen i den spännande Hunger games-trilogin. En serie om en framtida värd som har en tv-show där barn och ungdomar måste delta i ett livsfarligt spel där deras liv hänger på en skör tråd.


söndag 26 april 2020

En smakbit på söndag - Svekens tid


Då är det söndag igen och dags för smakbiten. Denna veckan är det Flukten fra virkeligheten som håller i det hela. Här skall vi dela med oss en smakbit ur boken vi för närvarande läser.

Min smakbit kommer från Svekens tid av Leif Selander. Det är en bok om vikingar och handlingen utspelar sig år 979 e. Kr. Smakbiten lyder så här:

"Floden låg helt stilla och skeppen  flöt fram i stilla mak. Årorna fördes taktfast över vattnet för att därefter sänkas ner och dra dem fram igen. Vegetationen var tät runt floden och träden hängde ut över vattnet som om de sträckte sig efter skeppen. Endast fågelkvitter och plaskandet från årorna hördes i den stilla morgonen. Framför sig hade Markus åtta skepp, där de låg två och två över bredden.  Bredvid honom låg Grims skepp. Längst fram befann sig fursten och Kolskägg. Markus kunde tydligt se honom där han stod i röd hermelinbrämad mantel. Solens sken gjorde att hans gulddiadem runt huvudet glimmade till med jämna mellanrum. Det var ett vackert smycke som Markus fått chansen att se på nära håll under gårdagens blot."



lördag 25 april 2020

Bön till havet


Titel: Bön till havet
Författare: Khaled Hosseini
Översättare: Johan Nilsson
Illustratör: Dan Williams
Bokförlag: Wahlström & Widstrand
Format: Inbunden
Utgiven: 2018
Antal sidor: 48
Finns bla att köpa hos: Adlibris | Akademibokhandeln

Har läst ett par böcker tidigare av Khaled Hosseini som jag tyckt varit helt fantastiska. Bön till havet är en lite annorlunda bok som även innehåller massor med illustrationer.


Bokens första stycke: "Min kära Marwan, under barndomens långa somrar, när jag var lika gammal som du är nu, brukade dina farbröder och jag lägga ut våra madrasser på taket till din farfars bondgård utanför Homs."


Så här står det om handlingen: "På en månbelyst strand vaggar en pappa sin sovande son i väntan på gryningen och en båt som ska komma. Han beättar för sin pojke om sin barndoms långa somrar och minns sin farfars gård i Syrien, hur olivträden prasslade i vinden, hur farmoderns getter bräkte och kastrullerna skramlade. Och han minns den livliga staden Homs med dess myllrande gränder, dess moské och dess stora souk, innan bomberna började regna över himlen och de blev tvugna att fly.
När solen går upp ska de och andra på stranden samla ihop sina tillhörigheter och ge sig ut på en farlig sjöresa på jakt efter ett nytt hem.
Bön till havet är inspirerad av det som hände Alan Kurdi, den treårige syriske pojke som drunknade i Medelhavet när han försökte sätta sig i säkerhet i Europa i september 2015.
Året efter Alans död dog eller försvann 4176 andra under liknande överfarter. Antalet dödsfall till havs fortsätter att stiga. Den här boken tillägnas de tusentals människor som omkommit till havs på flykt undan krig och förföljelse."


Hur var boken: Fin, tänkvärd och gripande liten berättelse. Inte mycket ord, men ändå så starka, kombinerat med fantastiska illustrationer som lyfter hela berättelsen.


Betyg: 4 / 5


Dotterns berättelse


Titel: Dotterns berättelse
Författare: Armando Lucas Correa
Översättare: Jessica Hallén
Bokförlag: Louise Bäckelin Förlag
Format: Inbunden
Utgiven: 2020-04
Antal sidor: 286
Finns bla att köpa hos: Adlibris | Akademibokhandeln

Läste författarens första bok och när jag såg att en uppföljare skulle komma så blev jag genast intresserad. Boken heter Dotterns bekännelse och författaren är Armando Lucas Correa.


Bokens första mening: "Är det ms Duval? Elsie Deval? -  Rösten i telefonen upprepade hennes namn medan hon förblev tyst."


Så här står det om handlingen: "New York City, 2015: Åttioåriga Elise Duval har bott i USA sedan hon kom från Frankrike som barn, strax efter andra världskriget. När en okänd kvinna plötsligt dyker upp med ett antal brev, skrivna av Elises mor på tyska under kriget, skakas hennes liv i grunden. Sakta men säkert börjar helt sekels hemligheter veckla ut sig.
Berlin, 1939: Amanda Sternberg, bokhandelsägare och nybliven änka, flyr Nazityskland tillsammans med sina två döttrar, men när hon anländer till Haute-Vienne har hon bara en dotter kvar. Och deras frihet blir flyktig, Amanda och dottern fångas snart in och tas till ett koncentrationsläger.
Dotterns berättelse är en hjärtskärande historia om kärlek, överlevnad och hopp, baserad på verkliga händelser och beskriver ett av de mest brutala av nazisternas dåd, massakern i den pittoreska franska byn Oradour-Sur-Glane."


Hur var boken:  Väldigt intressant och gripande berättelse  på många sätt. Den utspelar sig före och under Andra Världskriget. Boken är en uppföljare till Den tyska flickan. Handlingen i denna boken kretsar kring Amanda som sätter sin ena dotter på en båt till Kuba och behåller sin yngsta dotter. Vi får följa vad som händer henne och den dotter hon behöll under Andra Världskriget. Gillade boken i det stora hela, men tycker inte att den nådde upp till första bokens handling. Den kändes mer unik. Dessutom kändes slutet en aningen rörig. Men helt klart läsvärd om man gillar böcker från denna tidsperiod.


Betyg: 3 / 5

fredag 24 april 2020

Helgfrågan v. 17, 2020


Då är det helg igen och det är dags att svara på helgfrågan hos Mias bokhörna. Frågorna lyder som följer:

Har ni köpt eller fått någon/några nya böcker på sista tiden?

Beställde nyligen fyra böcker från Adlibris som kom denna veckan. Fick även en bok skickat till mig från författaren Kai Bruno.

 

Berätta något roligt, vi behöver skratta lite i dessa tider.
Något roligt för mig personligen är att jag blir gammelfarmor om nio veckor. Ser så mycket fram emot det 💓💓

En komiker som jag gillar jättemycket är australiensiskan Celeste Barber. I videon nedan gör hon reklam för audioböcker 😂😂



onsdag 22 april 2020

Dockliv


Titel: Dockliv
Serie: Melankoliserien #2
Författare: Erik Axl Sund
Bokförlag: Ordfront
Format: Inbunden
Utgiven: 2019-08
Antal sidor: 427
Finns bla att köpa hos: Adlibris | Akademibokhandlen

Dockliv av Erik Axl Sund är den andra boken i deras melankoli-serie. Det tog ett bra tag sedan första boken gavs ut så man fick vänta länge.


Bokens första mening: "Tåget går först genom en tunnel och sedan ut på den längsta bro hon sett."


Så här står det om handlingen: "Kevin Jonsson möter 16-åringarna Nova och Mercy när han utreder ett fall av sexhandel på nätet, där en person kallad Dockmästaren använt sig av falska identiteter för att tvinga till sig bilder och filmer på unga flickor. Strax därefter rymmer flickorna från HVB-hemmet där de bor och i jakten på dem börjar Kevins värld rasa samman."


Hur var boken: Oerhört spännande och stark bok om trafficing, sexhandel och pedofili som självklart är oerhört tung och upprörande att läsa, men också så viktigt för detta är sådant som händer i verkligheten. Boken är välskriven och känns verkligen så realistisk. Verkligen läsvärd.


Betyg: 5 / 5

tisdag 21 april 2020

Tisdagstrion: Favoriter från de tre författare jag äger flest böcker av


Då är det tisdag igen och dags för tisdagstrion hos Ugglan & Boken. Denna veckan skall vi kika i bokhyllan vilka författare vi äger flest böcker av och tipsa om favoritboken av dessa författare. 

Jag hade fler än tre författare som jag äger många böcker av så jag fick sålla bort några. Vilka det slutade med ser ni nedan.

1. Av Liza Marklund äger jag allt hon gett ut och jag tror nog att favoriten är hennes senaste bok Pärlfarmen. Tror att jag gillar den mest eftersom den är så annorlunda gentemot hennes deckarserie.

2. Jan Guillou är också en författare som jag äger massor med böcker av. Svårt att välja någon favorit, men jag tror ändå det blir Brobyggarna, vilken är första delen i hans serie Det stora århundradet.

3. Den tredje författaren blir Dan Brown. Äger även alla hans böcker och trots att jag gillar alla hans böcker om Robert Langdon så är fortfarande Da Vinci-koden min favorit.


söndag 19 april 2020

Ingemar Modigs uppvaknande


Titel: Ingemar Modigs uppvaknande
Författare: Mikael Bergstrand
Bokförlag: Bokfabriken
Format: Inbunden
Utgiven: 2019-08
Antal sidor: 318
Finns bla att köpa hos: Adlibris | Akademibokhandeln

Har tidigare läst Mikael Bergstrands Indien-serien som jag gillade jättemycket, så jag vill så klart läsa mer av honom. Därför valde jag Ingemar Modigs uppvaknande eftersom handlingen verkade intressant.


Bokens första mening: "Han insåg direkt att det var kört."


Så här står det om handlingen: "Varje morgon vaknar Ingemar Modig sjöblöt av svett, precis innan klockradion slår på. Om han inte hinner stänga av den innan väckningssignalen ljuder kommer någon att dö. Tvångstankarna har tagit över Ingemars liv. Men så träffar han Dalia, en elvaårig flicka från krigets Syrien. Dalia är inte bara fruktansvärt envis och en jäkel på  att svära på svenska. Hon är dessutom en väldigt bra fotbollsspelare och accepterar inte ett nej. Tillsammans försöker vännerna hitta en väg som går bortom plågsamma minnen och kulturkrockar. Vad de inte vet är att den avdankade lokalreportern Ludvig Nilsson smider onda planer. Vardagslunken i Borstafors kommer snart vara ett minne blott."


Hur var boken:  En intressant och varm berättelse om en 10-årig syrisk flicka och en äldre svensk man med tvångssyndrom.  Dessa två hittar  varandra genom fotbollen och en fin vänskap uppstår. Samtidigt en berättelse om bla flyktinghat och våld. Trots intressant berättelse så saknar jag den där wow-känslan vilket var synd. Men boken var absolut värd att läsa ändå på grund av de intressanta ämnena.


Betyg: 3 / 5

En smakbit på söndag - Dockliv


Då är det söndag igen och åter en vecka har gått i dessa konstiga och oroliga tider. Nu är det i alla fall dags för smakbiten och denna veckan är det Betraktninger som håller i det hela. Här skall vi dela med oss en smakbit ur boken vi för närvarande läser.

Min smakbit kommer från Dockliv av Erik Axl Sund, en väldigt tuff bok att läsa eftersom det berör svåra ämnen som trafficking och svensk sexindustri. Smakbiten kommer från sidan 89 och den lyder så här:

" Efteråt låg Nova i sängen och kontrollerade att fotografierna och filmen blev okej. Bilderna såg ut som hundratals andra bilder av andra tjejer på nätet. Varken bättre eller sämre och hon hoppades att han tyckte de dög."



fredag 17 april 2020

Helgfrågan v. 16, 2020


Då är det helg och dags att svara på helgfrågan hos Mias bokhörna. Hon har fått hjälp med frågan från Evelina och frågan lyder:

Har du blivit sugen på att resa till ett ställe på grund av att du läst en bok som utspelar sig där? I så fall vart?
I Peter Mays Lewistrilogi så beskriver författaren miljöerna så fantastiskt, så jag har blivit så nyfiken på att resa till Yttre Hebriderna, en ögrupp som ligger utanför Skottlands västkust. Hoppas jag kan resa dit någon gång.


Bonusfråga: Vad ser ni fram emot?
Först och främst ser jag fram emot att coronakrisen skall gå över så man kan återgå till ett normalt liv igen. Saknar att regelbundet träffa barnbarnen 😢