måndag 31 juli 2023

Boktriss vecka 31 2023: Bokstaven H


Jag hade alldeles missat att Mias bokhörna har något som kallas för boktriss. Nu hänger jag i alla fall på denna utmaning. Denna veckan skall författarens för eller efternamn, boktitel eller något på bokomslaget börja på bokstaven H.

Mina svar: 

1. Boktitel: Havets erövrare av av Leif Selander. Detta är del två i serien som heter Den hårda vägen och den handlar om Harald Sigurdsson, eller Harald Hårdråde som han också kallades.


2. Författarens efternamn: De ofrälsta av Robert Harris. Berättelsen börjar på 1660-talet och handlar om några män som blir efterlysta efter avrättningen av Karl I av England.


3. Bokomslag: Hjärnstark av Anders Hansen. En bok som behandlar hur man på flera olika sätt, bl.a. med träning kan förbättra hjärnans funktion.



Månadssammanfattning juli 2023

Då är det sista dagen i månaden igen och inga fler böcker kommer att bli utlästa. Därför passar jag på att göra en sammanfattning om vad jag läst och vad vi sett den senaste månaden.


Lästa böcker i juli:

33. Jan Guillou - Mellan rött och svart   4 / 5   431 sidor
34. Stacy Willingham - En gnista i mörkret   4 / 5   334 sidor
35. Sally Rooney - Vackra värld, var är du   3 / 5   408 sidor
36. Håkan Mattsson - Livet skiljer oss åt   4 / 5   313 sidor
37. Stephen King - Den som finner   4 / 5   397 sidor
38. Ragnar Jónasson - Snöblind   4 / 5   269 sidor
39. George R. R. Martin - Riddaren av de sju konungarikena   4 / 5   299 sidor
40. Valérie Perrin - Färskt vatten till blommorna   5 /  5   542 sidor


Antal lästa böcker: 8
Antal lästa sidor: 2993
Månadens bästa bok: Färskt vatten till blommorna





 

 

Filmer vi sett i juli:

 



 

TV-serier vi sett eller håller på med:



 



 

Färskt vatten till blommorna


Titel: Färskt vatten till blommorna
Författare: Valérie Perrin
Översättare: Sara Gordan
Bokförlag: Editions J
Format: Pocket
Utgiven: 2023-05
Antal sidor: 542
Finns bl.a. att köpa hos: Adlibris | Akademibokhandeln


Valérie Perrin är en fransk författare och Färskt vatten till blommorna är min första bekantskap med henne.


Bokens första mening: "Mina närmaste grannar är inte lättskrämda."


Så här står det om handlingen: "Violette Toussaint är vaktmästare på en kyrkogård i en liten by i Bourgogne. Tillfälliga besökare och lokala invånare samlas gärna i hennes kök för en kopp kaffe, en pratstund, en gråtstund eller ett förlösande skratt. Violette är en tystlåten kvinna som föredrar att lyssna på andra. Få vet egentligen varför hon lever här ensam, mellan sin vackra trädgård och den välskötta kyrkogården, bara att hon verkar vara tillfreds och sprider lugn och värme omkring sig. Sent en kväll får Violette ett ovanligt besök. En förbryllad man, poliskommissarie till yrket, förklarar att hans nyligen avlidna mor har önskat att få bli begravd i just denna kyrkogård, långt borta från hemmet och bredvid en för honom helt främmande man. I takt med att Violette hjälper honom att reda ut mysteriet kring hans mor, fattar kommissarien tycke för Violette men börjar även att gräva i hennes förflutna. Det blir slutet på Violettes stillsamma tillvaro."

Hur var boken: Åh, en helt fantastisk bok i mitt tycke. Den är vackert och poetiskt skriven. Det är en bok som är intressant, fin, tänkvärd och sorglig. Den handlar om kärlek, svek, sorg, glädjen med blommor och mycket mer. Boken håller ett långsamt tempo, men utan att för en enda stund bli tråkig, Den hoppar mellan nutid och dåtid och den berättas ur några personers perspektiv. Ovanlig och samtidigt så fint att stor del av boken utspelar sig på en kyrkogård. Älskar verkligen boken.


Betyg: 5 / 5

 

torsdag 27 juli 2023

Helgfrågan v. 30 2023



Då börjar helgen närma sig och hos Mias bokhörna så finns helgfrågan uppe. Nu under sommaren kan vi tipsa om lite vad vi vill.

Mitt tips denna veckan är en tv-serie som vi bara råkade börja kika på. Det är Designated Survivor, en serie med politiska intriger och terrorism. Huvudrollen spelas av Keifer Sutherland. Serien är i 3 säsonger och den är från 2016-2019. På Netflix kan man kika på den. Det var en otroligt spännande serie där nästan varje del slutar med en cliffhanger, så man blir helt tokig och måste se nästa. Vi gillar den jättemycket.


 

Riddaren av de sju konungarikena


Titel: Riddaren av de sju konungarikena
Författare: George R. R. Martin
Översättare: Louise Thulin
Bokförlag: Forum
Format: Storpocket
Utgiven: 2015
Finns bl.a. att köpa hos: Adlibris | Akademibokhandeln


Riddaren av de sju konungarikena av George R. R. Martin, är en berättelse som utspelar sig 90 år föra Game of Thrones. Detta är tre kortromaner som samlats i en utgåva.


Bokens första mening: "Vårregnen hade gjort marken mjuk, så Dunk hade inga svårigheter att gräva graven."


Så här står det om handlingen: "Tiden är 90 år före ”Kampen om järntronen”, första boken i Sagan om is och eld, och än sitter huset Targaryen på järntronen, Aerys I Targaryen är kung och lord Brynden Flod, som är oäkta son till Aegon IV, är hans hand. Ett visst lugn råder i de sju konungarikena efter striden vid Rödgräsfältet och Daemon Svartfyrs misslyckade uppror. Men kampen har bara börjat mellan oäkta och äkta söner inom drakens dynasti. Den sjuttonårige Dunk är ser Arlans väpnare. Dunk är över två meter lång, bredaxlad och stark, men inte så begåvad å huvudets vägnar. Han härstammar från Loppsänkan och kan inte läsa och skriva. Dock har ser Arlan lärt honom vapenkonst och höviskt uppträdande samt dubbat honom till riddare. När ser Arlan dör får Dunk ta över hans hästar, ringbrynja, långsvärd, dolk och sköld samt lite silverpengar. Dunk kallar sig ser Duncan den store och bege sig till Askvadet för att delta i en tornering. På ett värdshus stöter Dunk på en pojke med rakat huvud och violblå ögon, åtta nio år gammal, som absolut vill bli hans väpnare. Till en början är Dunk ointresserad men pojken gör sig nyttig och till slut faller Dunk till föga. Pojken som kallar sig Egg är inte den simpla värdshuspojke som Dunk först trodde utan han är klipsk, har bildning och en ingående kännedom om de olika adelshusen. När Dunk av en slump hamnar i konflikt med prinsarna av huset Targaryen, visar sig Egg vara en oumbärlig vapendragare."


Hur var boken: Detta var en riktigt trevlig berättelse om den unge riddaren Dunk och hans unga väpnare Egg. Vi får följa dem på deras äventyr och under tiden lär vi känna dem mer och mer , och jag tycker att de är så härliga karaktärer. Boken är fantastiskt skriven och jag fastnade direkt när jag började läsa boken och jag gillade den verkligen jättemycket.


Betyg: 4 / 5

 

tisdag 25 juli 2023

Snöblind


Titel: Snöblind
Serie: Det mörka Island #1
Författare: Ragnar Jónasson
Översättare: Arvid Nordh
Bokförlag: Modernista
Format: Inbunden
Utgiven: 2021-02
Antal sidor: 269
Finns bl.a. att köpa hos: Adlibris | Akademibokhandeln


Snöblind av Ragnar Jónasson är en nyare översatt serie av författaren. Serien heter Det mörka Island.


Bokens första mening: "Den röda färgen var som ett genomträngande skrik i tystnaden."


Så här står det om handlingen: "I en isolerad fiskeby på norra Island, en ödslig trakt där ingen låser sina dörrar, upptäcks en ung kvinna halvnaken i snön, blödande och medvetslös. Samtidigt har en äldre, uppburen författare fallit till sin död.
Ari Thór - nybliven polis på sin första postering, långt från flickvännen i Reykjavik - dras rakt in i hjärtat av det lilla samhället. Ett samhälle där det blir allt mer uppenbart att det inte går att lita på en enda människa. Där hemligheter och lögner har blivit ett sätt att leva."


Hur var boken: Kul med en ny serie av Ragnar Jónasson. Som alla tidigare böcker av honom som jag läst, är denna också spännande och mörk. Författaren är grymt duktig på att beskriva både karaktärerna och det kalla isländska klimatet och miljöerna. Riktigt bra!


Betyg: 4 / 5



söndag 23 juli 2023

En smakbit på söndag: Snöblind


Då är det söndag och dags att delta i smakbiten. Den finns som vanligt hos bloggen Betraktninger. Här skall vi dela med oss en smakbit ur boken vi för närvarande läser.

Jag har just börjat på Snöblind av Ragnar Jónasson. Det är första delen i serien Det mörka Island. Smakbiten låter så här:

"Rädsla var inte det första hon kände, i stället blev hon arg över att det inte gått upp för henne tidigare att något underligt var i görningen, att det stod någon bakom henne i mörkret. Men sedan greps hon av skräck."


 

Helgfrågan v. 29 2023


Det är helg och hos Mias bokhörna så är helgfrågan uppe. Under sommaren skall vi tipsa om lite vad vi vill. Mitt tips denna veckan blir ett spel.

När jag inte läser eller handarbetar jag så spelar jag World of Warcraft. Det har jag gjort i perioder ända sedan spelet var nytt. Älskar spelet för det är fantasifullt, vackert och det finns massor av olika saker att göra i spelet, allt från att spela instanser och raider ihop med andra människor till att i lugn och ro stå och fiska. Spelet är från ålder 12+.


Den som finner


Titel: Den som finner
Serie: Mr Mercedes #2
Författare: Stephen King
Översättare: John-Henri Holmberg
Bokförlag: Albert Bonniers Förlag
Format: Pocket
Utgiven: 2017
Antal sidor: 397
Finns i vissa format hos: Adlibris | Akademibokhandeln


Äntligen så har jag läst Den som finner av Stephen King. Det är andra delen i hans Mr Mercedes-serie. Härligt att komma någon vart med vissa av mina påbörjade serier.


Bokens första mening: "Upp och hoppa, geniet."


Så här står det om handlingen: "Morris Bellamy är författaren John Rothsteins allra största fan. Han är fullkomligt besatt av den geniförklarade Rothstein och hans romaner om Jimmy Gold. Men Morris är besviken på sin idol. Rothstein har slutat skriva, och sålt sig till reklambranschen. Som straff måste han dö.

Efter att ha skjutit ihjäl Rothstein i författarens eget hem får Morris inte bara med sig pengarna i kassaskåpet, utan också en trave anteckningsböcker som bland annat visar sig innehålla det handskrivna manuset till ytterligare en Gold-roman. Morris hinner precis gömma undan anteckningsböckerna när omständigheterna gör att han hamnar i fängelse för ett annat brott.

Åratal senare finner en liten pojke vid namn Pete Saubers den undangömda skatten. En skatt som visar sig vara livsfarlig att ha i sin ägo. Den pensionerade kriminalaren Bill Hodges får nys om Petes trängda situation, och tillsammans med sina medhjälpare Holly och Jerome dras han in i fallet och i Morris Bellamys vansinne."


Hur var boken: Liksom första boken i serien så var även denna otroligt välskriven, spännande och mörk. Karaktärerna och miljöerna är så suveränt beskrivna. Riktigt, riktigt bra. Vill nästan läsa sista delen genast.


Betyg: 4 / 5

  

onsdag 19 juli 2023

Livet skiljer oss åt


Titel: Livet skiljer oss åt
Serie: Livet och döden #2
Författare: Håkan Mattsson
Bokförlag: Modernista
Format: Inbunden
Utgiven: 2023-05
Antal sidor: 313
Finns bl.a. att köpa hos: Adlibris | Akademibokhandeln


Då har jag läst andra delen i Håkan Mattssons serie Livet och döden. Boken heter Livet skiljer oss åt.


Bokens första mening: "Äntligen."


Så här står det om handlingen: "Mathias Larssons familj har till sist återförenats när det kommer ett meddelande som ställer allt på ända: Linneas död är inte vad den verkar vara.
Snart befinner sig Mathias och hans vapendragare Hassan mitt i en desperat jakt på svar, där en okänd förövare - som inte drar sig för mord - gör allt för att stoppa dem. Återigen blir familjen Larsson drabbad, och tiden håller på att rinna ut. Mathias måste avslöja sanningen, även om det kräver ett sökande på andra sidan graven. Vem var egentligen deras mystiske granne? Och hur kan händelser som utspelade sig för sextio år sedan påverka det som nu sker?"


Hur var boken: Detta var en riktigt spännande uppföljare i författarens "Livet och döden"-trilogi. Här får man följa samma personer som i första boken och här fortsätter gåtan om minsta dotterns försvinnande för många år sedan. Välskriven, snabbläst och knyter ihop trådarna superbra. Längtar efter att sista delen skall komma.


Betyg: 4 / 5

 

söndag 16 juli 2023

Helgfrågan v. 28 2023


Då hänger jag på och svarar på helgfrågan hos Mias bokhörna. Den lyder:

Tipsa om en bok, en film, ett utflyktsmål, en tv-serie, en teater, en maträtt eller något annat skoj.

Mitt tips denna veckan blir en Tv-serie. Det är Warehouse 13, en serie som vi kikar på för andra gången. Den handla om två U.S. Secret Service agenter, Myka och Pete. De blir placerade i det avlägset placerade och hemliga Warehouse 13, där man förvarar gamla artefakter som har övernaturlig förmåga. Varje gång något oförklarligt händer så skickas de ut för att undersöka om det är någon försvunnen artefakt som orsakar problemen och i så fall ta tillbaka dem till sin plats i det stora lagret. Detta är verkligen en otroligt underhållande serie.


Vackra värld, var är du


Titel: Vackra värld, var är du
Författare: Sally Rooney
Översättare: Helena Fagertun
Bokförlag: Albert Bonniers Förlag
Format: Pocket
Utgiven: 2022-08
Antal sidor: 408
Finns bl.a. att köpa hos: Adlibris | Akademibokhandeln


Vackra värld, var är du av Sally Rooney är min första bekantskap med författaren.


Bokens första mening: "En kvinna satt i en hotellbar och höll uppsikt över dörren."


Så här står det om handlingen: "Alice, en ung och firad romanförfattare, träffar lagerarbetaren Felix på Tinder och bjuder med honom på en resa till Rom. I Dublin försöker hennes bästa vän Eileen komma över sitt ex, och söker upp barndomsvännen Simon. Alice och Eileen håller sin vänskap högt, men en onämnbar spricka har uppstått mellan dem. "Vackra värld, var är du" är en roman om vänskap, kärlek och sex, och om känslan av att befinna sig i det sista upplysta rummet innan apokalypsens mörker."


Hur var boken: Gillade verkligen språket i boken. Det är prosaaktigt och vackert på ett sätt. Här får vi följa mejlkonversation mellan två vänner, samt ta del av de olika karaktärernas tankar och känslor. Det är tankar och ord om världsläget, om konst, livet, om kärlek och saknad mm. Ja väldigt djupa tankar och de känns viktiga och tänkvärda. Så långt var boken superbra. Men så har vi alla sexscener. Blev förvånad att det var ganska mycket av den varan och dessutom kändes de inte så trovärdiga på något sätt. Detta drog helt klart ner mitt betyg en aning. Ändå helt okej bok.


Betyg: 3 / 5


tisdag 11 juli 2023

Tisdagstrion: Böcker med sommarkänsla(i titel, handling eller på omslaget)


Då är det tisdag igen och hos Ugglan & Boken så är det dags för tisdagstrion. Denna veckan skall titel, handling eller omslag ge sommarkänsla. Mina tre är:

Falska toner och söta vinbär av Ewa Klingberg. Detta är 5:e delen i Klingbergs Huskvarnasvit. Boken utspelar sig på sommaren i Småland. Jättemysig.

Det lilla galleriet i solen av Marie Sammeli.Detta är första boken om Julia. Hon flyttar från en karriär i Stockholm till Kapstaden där maken fått jobb. En bok från ett soligt klimat, men allt är inte soligt utan även lite problem dyker upp. Gillar den riktigt mycket.

Sommar på den lilla ön i havet av Jenny Colgan. Både omslag och titel skriker sommar. Detta är första delen i serien. Har inte läst denna ännu, men de andra böckerna av författaren som jag läst har jag gillat jättemycket.




söndag 9 juli 2023

En gnista i mörkret


Titel: En gnista i mörkret
Författare: Stacy Willingham
Översättare: Svante Skoglund
Bokförlag: Modernista
Format: Inbunden
Utgiven: 2023-03
Antal sidor: 334
Finns bl.a. att köpa hos: Adlibris | Akademibokhandeln


En gnista i mörkret av Stacy Willingham som gavs ut på svenska i våras är författarens thrillerdebut.


Bokens första mening: "Jag trodde jag visste vad monster var för något."


Så här står det om handlingen: "Chloe Davis är dotter till en seriemördare som dömdes och fängslades när hon var tolv. Offrens kroppar påträffades aldrig och de döda flickorna antas vara gömda någonstans i Louisianas våtmarker. Fallet blev ökänt och familjen slogs i spillror.
Pappans brott hemsöker henne fortfarande, men Chloe har lyckats bygga upp ett nytt liv. Hon är numera en respekterad psykolog verksam i Baton Rouge, och hon har en kärleksfull pojkvän. Men hon har inte lyckats slå sig fri - ibland blir hon paranoid och tror att det förflutna ska komma ikapp henne.
När en ung flicka - som också är en av hennes egna patienter - försvinner, blir Chloes värsta mardröm verklighet. En gnista är allt som behövs för att allt i tillvaron ska förvandlas till aska och mörker. Efter så många år trodde hon inte att fler mord skulle begås, men hon hade fel."


Hur var boken: Det här var verkligen en bra thrillerdebut. Storyn är mörk, tät, välskriven och det är verkligen en bladvändare. På miljöbeskrivningarna känns det verkligen att det är en sydstatsskildring. Här var det en story om en seriemördare som dömts för 20 år sedan och huvudkaraktären är hans dotter. Det händer en hel del i nutid, och det är en del som händer som får tankarna åt olika håll. Men jag var ganska tidigt i boken inne på en teori, kände mig dock osäker ett par gånger om det stämde, men i slutet av boken visade det sig att teorin stämde. Men riktigt bra ändå.


Betyg: 4 / 5

 

lördag 8 juli 2023

Mellan rött och svart


Titel: Mellan rött och svart
Serie: Det stora århundradet #3
Författare: Jan Guillou
Bokförlag: Piratförlaget
Format: Pocket
Utgiven: 2018
Antal sidor: 431
Finns bl.a. att köpa hos: Adlibris | Akademibokhandeln


Äntligen så är tredje boken i Jan Guillous serie Det stora århundradet läst. Boken heter Mellan rött och svart.


Bokens första mening: "Han längtade till Tyskland."


Så här står det om handlingen: "Första världskriget är förbi. Bröderna Lauritzen har drabbats svårt både ekonomiskt och personligt. Oscar fick alla sina tillgångar i Afrika konfiskerade av de segrande engelsmännen. Sverres älskade Albie stupade i kriget och själv blev han utkastad från godset som var hans hem i nära tjugo år. Och Lauritz och Ingeborg har tvingats lämna Bergen eftersom sonen Harald riskerade att bli ihjälslagen i skolan som tyskvän. Återhämtningen till ett bättre liv i Berlin och Saltsjöbaden tar sin tid men snart befinner man sig i det glada 20-talet. Tyskland ser ut att kunna resa sig på nytt och i hela Europa föreställer man sig att det aldrig mer kan bli krig. Familjen Lauritzen kan lika lite som alla andra se den svarta slagskuggan av en ofattbar ondska som ska kasta världen in i en ännu större katastrof."


Hur var boken:  Tredje boken i serien"Det stora århundradet" utspelar sig mellan åren 1918 och fram till utbrottet av Andra Världskriget 1939. Vi får fortsätta att följa de tre norska bröderna Lauritzen och deras familjer, både i Tyskland och i Sverige. Det är en intressant historia där man får följa utvecklingen i världen, i familjen, i Sverige och framför allt i Tyskland under denna tid. Man får följa den politiska omsvängning och hur antisemitismen bredde ut sig. Gillar som vanlig Guillous språk och hur han beskriver samhällshändelser. Intressant hur han beskriver familjen och deras familjeförhållanden. Mycket läsvärd.


Betyg: 4 / 5


torsdag 6 juli 2023

Halgfråga v. 27 2023


Då är det snart helg och Mias bokhörna har lagt upp en helgfråga. Den lyder:

Har ni gjort någon sommar TBR(To be read, läshög)?

Ja jag har gjort en liten hög med böcker  jag gärna vill läsa under juli och augusti. Om jag hinner med får vi väl se.




tisdag 4 juli 2023

Tisdagstrion: Svenska deckarfavoriter


Då är det tisdag och det är dags för en tisdagstrio hos Ugglan & Boken. Denna veckan skall vi tipsa om tre svenska deckarfavoriter. Böckerna nedan är är alla första boken i en serie och jag har läst dem de senaste två åren.

1. Döden för oss samman av Håkan Mattsson. Det är första delen i en serie som heter Livet och döden. Väldigt välskriven bok som var väldigt annorlunda.

2. Dödssynden av Maria Grund. Första delen i Berling-Pedersen deckarserien. Välskriven, spännande och mörk.

3: Offer utan ansikte av Stefan Ahnhem. Första delen i serien om Fabian Risk. Spännande och brutal. En riktig bladvändare.

 




 

söndag 2 juli 2023

Helgfrågan v. 26 2023


Då är jag lite sen med helgfrågan som finns hos Mias bokhörna. Men bättre sent än aldrig. Veckans fråga lyder:


Tror ni det skiljer på mäns och kvinnors läsning?

Mitt svar är ja, men det är bara vad jag tror. Först och främst tror jag att män läser lite mindre än kvinnor, i alla fall om vi pratar böcker. Jag tror att män läser mer spänningsromaner, skräck och faktaböcker än vad kvinnor gör. Tror även att män läser en hel del tidningar som handlar om tex. teknik, it och bilar mm.