söndag 31 oktober 2021

Månadssammanfattning oktober, 2021

Då har vi sista dagen i oktober och det är dags att sammanfatta min läsning, men även vad vi sett på under månaden. Känner att det gått riktigt bra med läsningen denna månad. Tycker också att det mesta jag läst varit från hyfsat bra till jättebra. Så här har det sett ut:


Böcker lästa i oktober:

52. Donna Tartt - Den hemliga historien   5 / 5   703 sidor
53. Mason Cross - Ett långt spår av blod   3 / 5   382 sidor
54. Markus Zusak - Knock out   3 / 5   127 sidor
55. Lotta Persdotter - Månen är solens syster   5 / 5   399 sidor
56. Dan Dye & Mark Beckloff - Den fantastiska Gracie   4 / 5   243 sidor
57. Bjørn Sortland - Vad är så skört att det bryts när du säger dess namn?   3 / 5   120 sidor
58. Annie Darling - Kär och galen i bokhandeln för ensamma hjärtan   4 / 5   352 sidor
59. Anton Tjechov - Fästmön   3 / 5   34 sidor
60. Jonas Hassen Khemiri - Jag ringer mina bröder   4 / 5   125 sidor
61. Erin Hunter - Den mörka floden   4 / 5   364 sidor


Antal lästa böcker: 10
Antal sidor: 2849
Månadens bästa böcker: Den hemliga historien & Månen är solens syster


 
 
 
 



Filmer vi sett i oktober:





TV-serier vi sett i oktober eller som vi håller på mer:





torsdag 28 oktober 2021

Helgfrågan v.43, 2021


Då börjar helgen närma sig och hos Mias bokhörna så har veckans helgfråga dykt upp. Veckans fråga lyder så här:


Till helgen tar sommartiden slut, vilken innebär att vi närmar oss vinter. Har du tips på en vintrig bok?
Gillar alla böcker av Ewa Klingberg som jag läst hittills och Vaxade juveler och brända hjärtan är inget undantag. Boken är den tredje i ordningen i Huskvarnasviten. Boken utspelar sig när adventstid börjar närma sig.

 

Hett i hyllan v.43, 2021


 

Oj vad veckorna går. Då är det åter torsdag och hos Bokföring enligt Monika så är det dags för Hett i hyllan. Där skall vi visa de där böckerna som stått och samlat damm i hyllorna i eviga tider.

Fortfarande så kommer böckerna från mitt bokskåp i köket. Veckans bok heter Absoluta bevis, den är skriven av Peter James. Boken är inbunden och den är utgiven 2019.

Så här står det om handlingen: "Den grävande reportern Ross Hunter är nära att inte svara på det telefonsamtal som ska förändra hans liv, och kanske världen, för all framtid. 
»Jag vill bara försäkra er om att jag inte är en knäppskalle, mr Hunter. Jag är doktor Harry F. Cook och jag vet att det här kommer att låta underligt, men jag har nyligen fått absoluta bevis för Guds existens och fick tips om en författare, en respekterad journalist som heter Ross Hunter, som skulle kunna hjälpa mig att bli tagen på allvar.« 
Ross kan inte motstå frestelsen att lyssna vidare, och är snart indragen i sitt livs största - och farligaste -uppdrag. En predikande miljardärs falska budskap, en berömd ateists hela livsverk, och trovärdigheten hos samtliga världens stora religioner - alla kommer de snart att vara hotade. Om Ross Hunter lyckas överleva länge nog för att lägga fram de uppgifter han fått ta del av."



Den mörka floden


Titel: Den mörka floden
Serie: Warriors: Maktens arvtagare #2
Författare: Erin Hunter
Översättare: Lena Olsson
Bokförlag: Bokfabriken
Format: Kartonnage
Utgiven: 2021-01
Antal sidor: 364
Finns bl.a. att köpa hos: Adlibris | Akademibokhandeln


Har läst den fjortonde boken i Warriors-serien. Boken heter Den mörka floden och är skriven av Erin Hunter. Det är seriens tredje svit. Böckerna är för åldersgrupp 9 - 12.


Bokens första mening: "Det indigoblå himlavalvet låg som ett skyddande täcke över kullarna."


Så här står det om handlingen: "De tre arvtagarna briljerar som lärlingar i Åskklanen. Men var och en av de unga katterna kommer att upptäcka mörkret. I det förflutna, inom klanerna, och inom sig själva."


Hur var boken:  Åh vad jag älskar dessa böcker. Kattkaraktärerna är som vanligt klockrena. Katterna känns så otroligt mänskliga. Språket, dialogerna, ja allt med det skrivna är helt magiskt. Det härliga äventyret med den nya kattgenerationen fortsatte och stundvis så var  det otroligt spännande. Ser så klart jättemycket fram emot nästa del.


Betyg: 4 / 5


 

tisdag 26 oktober 2021

Tisdagstrion: Halloween


Då är det tisdag och hos Ugglan & Boken så är det dags för tisdagstrion. Eftersom det är Halloween-helg i helgen som kommer så är det lite läskiga böcker, pumpor, häxor eller annat i böckerna vi väljer. 

1. Nattsidan av Joyce Carol Oates är en liten novell från Novellix. Novellen utspelas i slutet av 1800-talet och det är en lite kuslig berättelse.

2. En sån som du av Gillian Flynn. Berättelsen handlar om sierskor, kristallkulor mm, men också om ett  hemsökt hus.

3. Även i Hemsökelsen på Hill House hittar vi ett hemsökt hus. En klassiker från 1900-talet.


 



Jag ringer mina bröder


Titel: Jag ringer mina bröder
Författare: Jonas Hassen Khemiri
Bokförlag: Albert Bonniers
Format: E-bok
Utgiven: 2012
Antal sidor(i fysisk bok): 125
Finns bl.a. att köpa hos: Adlibris | Akademibokhandeln


Jag har länge velat läsa något av Jonas Hassen Khemiri, ända sedan dottern tipsade om en av hans böcker för länge sedan. Så nu läste jag den korta boken Jag ringer mina bröder.


Bokens första mening: "Jag ringde mina bröder och säger: Det hände en så sjuk sak nyss."


Så här står det om handlingen: "En bil har exploderat i Stockholm. Amor irrar runt i en polisfylld, paranoid stad på jakt efter en reservdel till en borrmaskin. I framfickan har han en telefon, i bakfickan en kniv. Han ska svara när Shavi ringer, han ska sluta stalka Valeria. Framför allt ska han bete sig maximalt normalt. Under 24 intensiva timmar befinner vi oss i Amors huvud där gränserna mellan brottsling och brottsoffer, kärlek och kemi, paranoia och verklighet, blir allt suddigare.


Hur var boken: Detta är det första jag läst av författaren och måste säga att jag blev otroligt imponerad. Hur boken är skriven är så smart. Först har man skrivit boken i talspråk. Sedan är det på de flesta sidor väldigt luftigt mellan textraderna vilket gör att man flyger genom boken. Här har vi huvudkaraktären Amor och några andra personer. Det är många dialoger mellan dessa människor. Ofta skriver man inte ut hela meningen utan man får liksom fylla i vad det skall betyda själv. Handlingen utspelar sig i Stockholm i samband med bombattentatet på Drottninggatan. Det handlar om utanförskap, rädsla för att man är annorlunda, att man blir sedd som brottsling eller brottsoffer. Riktigt bra. Vill absolut läsa mer av författaren och har redan ett par böcker till i bokhyllan.


Betyg: 4 / 5


Fästmön


Titel: Fästmön
Författare: Anton Tjechov
Översättare: Alan Asaid
Förlag: Novellix
Format: Häftad
Utgiven: 2014
Antal sidor: 34
Finns bl.a. att köpa hos: Adlibris | Akademibokhandeln 


Har ett gäng noveller från Novellix som jag fortfarande inte läst och Fästmön av Anton Tjechov var en av dem.


Bokens första mening: "Klockan var redan runt tio på kvällen och fullmånen lyste över trädgården."


Så här står det om handlingen: "Nadja ska snart gifta sig men känner tvivel - såväl över det förestående bröllopet som över sin plats i tillvaron. Hon längtar bort, till det obundna livet i Moskva, men tvekar länge att ta det sista, omvälvande steget."


Hur var boken:  En liten kort novell som var min första bekantskap med Tjechov. Blev förvånad hur mycket jag gillade flytet i språket. Hade nog trott att författarens språk skulle vara svårare. En liten trevlig upplevelse, men ändå inte så väldigt märkvärdig. Är glad att jag läste den för jag blev helt klart nyfiken att läsa mer av författaren.


Betyg: 3 / 5

 

måndag 25 oktober 2021

Kär och galen i bokhandeln för ensamma hjärtan


Titel: Kär och galen i bokhandeln för ensamma hjärtan
Serie: Bokhandeln för ensamma hjärtan #3
Författare: Annie Darling
Översättare: Ingmar Wennerberg
Bokförlag: Historiska Media
Format: Inbunden
Utgiven: 2021-04
Antal sidor: 352
Finns bl.a. att köpa hos: Adlibris | Akademibokhandeln


Kär och galen i bokhandeln för ensamma hjärtan av Annie Darling är tredje boken i serien om Bokhandeln för ensamma hjärtan. Har gillat de första två så naturligtvis ville jag fortsätta serien.


Bokens första mening: "Det var morgon."


Så här står det om boken: "Nina väljer alltid fel män. Hon hävdar bestämt att sann kärlek är lika med våld sam passion och eldiga meningsutbyten. Att nöja sig med något mindre finns inte på kartan. Trots att de senaste årens dejtande enbart lett till misslyckade kvällar och tillfälliga förbindelser. Nina är med andra ord långt ifrån att hitta den stora kärleken.

När en gammal skolkamrat kommer in i bok handeln vet Nina omedelbart att han inte är hennes typ. Noah var den nördigaste pojken i hennes  skola och har nu växt upp till en tråkig kostymnisse. Han tycks en bart ha ögon för sin läsplatta och kommer aldrig att skapa några trumvirvlar i hennes hjärta. Men mötet visar bara hur lite Nina egentligen vet om sitt eget bultande hjärta."


Så här var boken:  Det här är en oerhört mysig feelgood och den tredje boken i serien om Bokhandeln för ensamma hjärtan. I denna boken ligger fokus på Nina som är en lite udda personlighet som ofta klär sig lite retro och som hela tiden hittar fel män. Berättelsen är rolig och känslosam och i slutet av boken forsade verkligen tårarna. Tycker jättemycket om karaktärerna, gillar att fokus i boken ligger i en bokhandel och ett extra plus att boken utspelar sig i Londonmiljö.


Betyg: 4 / 5

 

söndag 24 oktober 2021

En smakbit på søndag - Kär och galen i bokhandeln för ensamma hjärtan


Då är det söndag och hos bloggen Betraktninger så är det åter dags för En smakebit på søndag. Där skall vi dela med oss en smakbit ur boken vi för närvarande läser.

Jag läser Kär och galen i bokhandeln för ensamma hjärtan av Annie Darling. Det är tredje delen i en mysig felgood-serie. Smakbiten kommer från sidan 209:

"Klockan var efter två när Nina till sist kröp i säng. Eller rättare sagt kollapsade på soffan i Pauls och Chloes vardagsrum och drog en chenillepläd med chokladfläckar över sig. Nina hoppades i alla fall att det var chokladfläckar."

 
 

lördag 23 oktober 2021

Vad är så skört att det bryts om du säger dess namn?


Titel: Vad är så skört så det bryts om du säger dess namn?
Författare: Bjørn Sortland
Förlag: Pocketförlaget
Format: Pocket
Utgiven: 2010
Antal sidor: 120

Vad är så skört att det bryts om du säger dess namn? av Bjørn Sortland hittade jag i en reakorg på EKO för flera år sedan och sedan dess har den stått i bokhyllan. Men nu har jag äntligen läst den.


Bokens första mening: "Han blir lite häpen över några tunna, små rynkor mellan brösten i hennes urringning."


Så här lyder baksidestexten: "Markus är 19 år och kär. På riktigt. Det är som om livet börjar i samma stund han ser Ingrid för första gången. Från och med då handlar allt om längtan och hopp om ett liv tillsammans.
   Men allt blir inte riktigt som Markus tänkt sig. När han förälskar sig i Ingrid blir kärleken istället vägen mot slutet. För Ingrid är sjuk, och hon blir sämre i takt med att förhållandet djupnar. Till slut kan de inte bortse från det uppenbara, den enda framtidsbilden för de förälskade paret är döden."


Hur var boken: En liten kort bok om ett ungt par där ena parten är svårt sjuk. Boken var lättläst med sina korta textavsnitt. Språket var helt okej eftersom det är så poetiskt och det var en intressant och rörande story. Men jag fick tyvärr inte riktigt den där wow-känslan.


Betyg: 3 / 5


 

fredag 22 oktober 2021

Helgfrågan v. 42, 2021


Då är det helg igen och hos Mias bokhörna så finns det en ny helgfråga. Veckans fråga lyder:

Det finns många bokserier. Har du fastnat för någon och varför?
Ja jösses. Det finns verkligen hur många serier som helst och några långkörare håller jag på med. Men jag tar och nämner två serier där jag nyss läst första boken och absolut vill läsa mer. 

Den första serien är heter Boggs & Smith, den är skriven av Thomas Mullen och första boken heter Darktown. Det är en kriminalberättelse som utspelar sig 1948 i Atlanta. Anledningen till att jag gillar den är att den är annorlunda och att boken tar upp hur svarta i allmänhet och svarta poliser i synnerhet blir behandlade.

Den andra serien heter Cold Case, den är skriven av Tina Frennstedt och första boken heter Försvunnen. Först tycker jag att det är intressant att boken handlar om gamla fall och att serien är inspirerad av verkliga fall. Dessutom var det lite trevligt att handlingen utspelar sig i Malmö och på Österlen. Har inte läst så många böcker som utspelar sig där.




Den fantastiska Gracie


Titel: Den fantastiska Gracie
Författare: Dan Dye & Mark Beckloff
Översättare: Nils-Olof Östergård
Bokförlag: Bokfabriken
Format: E-bok
Utgiven: 2013
Antal sidor(i pocket): 243
Finns bl.a. att köpa hos: Adlibris | Akademibokhandeln


Eftersom jag älskar att läsa böcker som handlar om hundar eller katter så kändes det som ett självklart val att läsa Den fantastiska Gracie av Dan Dye & Mark Beckloff. Men tyvärr så har den som många andra böcker fått vänta flera år på att bli läst.


Bokens första mening: "När en energisk, åtta veckor gammal Grand danois-valp kom in i våra liv en kall januaridag, förstod vi inte att vår framtida affärspartner och andliga rådgivare hade anlänt."


Så här står det om boken: "En otrolig, men sann, historia som lockar till både skratt och gråt. En historia om hur den döva grand danois-valpen Gracie dimper ner i en ung mans liv och hur han genom henne lär sig vad som är viktigt i livet.

Hon var ensam kvar i sin kull och ingen vill ha henne - en liten grand danois-valp som var albino och dessutom döv. Hon hade stora, himmelsblå ögon och när Dan Dye försiktigt närmade sig henne, kämpade hon sig upp på tassarna som ett vingligt föl. Hon buffade till honom på näsan med sin nos, tog ett ostadigt steg tillbaka och tittade honom i ögonen. Den lilla hundvalpen hade lika gärna kunnat tala, för det rådde ingen tvekan om vad hon menade: Du vet att jag är den rätta. Sluta tramsa och ta mig härifrån!

Den fantastiska historien om Gracie fortsätter när hon vid ett års ålder började matvägra, men till slut gick med på att äta de hembakade hundkexen som Dan lärde sig att göra. Ryktet om de fantastiska hundkexen spred sig och Dan och hans kollega Mark startade Three Dog Bakery, ett litet bageri som bakar nyttigt hundgodis. Ryktet fortsätter att sprida sig för att till sist explodera när Dan, Mark och Gracie blir inbjudna till Oprah Winfrey Show och Oprah glatt äter ett hundkex under intervjun. Mediahysterin blir enorm och efter ett tv-framträdande hos Conan O'Brian, blir Dan och Mark erbjudna ett eget matlagningsprogram för hundar. Det lilla hundkexbageriet Three Dog Bakery är idag en kedja med över femtio butiker över hela Nordamerika."


Hur var boken: Den här var precis som jag trodde en mysig , fin och samtidigt rolig berättelse om hunden Gracie som inte var som alla andra hundar. Hon var albino och dessutom döv och hennes matvägran ledde så småningom till en framgångssaga. Språket var lättsamt och det var så intressant att följa Gracie och hennes familj bestående av människor och hundar i deras liv. Man lärde verkligen känna familjen och framför allt hundarna. Riktigt , riktigt bra bok.


Betyg: 4 / 5

 

torsdag 21 oktober 2021

Hett i hyllan v. 42, 2021


Då är det åter torsdag och hos Bokföring enligt Monika så är det dags för hett i hyllan. Där skall vi visa upp de där böckerna som stått och samlat damm i hyllan i eviga tider.

Jag håller fortfarande till i mitt bokskåp i köket och denna veckans bok är De sista flickorna av Riley Sager. Boken är inbunden och den gavs ut 2018 och där har den stått sedan dess..

Så här står det om handlingen:
Först var de tre.
 
Media kallar dem De sista flickorna - Quincy, Sam, Lisa - den ökända gruppering som ingen vill ingå i. De är de ensamma överlevarna från tre skilda, skräckfilmsliknande massmord, förenade av det trauma de gått igenom.

Sen var de två.
Men när Lisa dör under mystiska omständigheter och Sam dyker upp oannonserad vid hennes dörr måste Quincy erkänna för sig själv att hon egentligen inte vet någonting alls om de två andra Sista flickorna. Kan hon lita på dem? 
Ska det sluta med att bara en av dem är kvar? En sak vet Quincy: Det är hon som står på tur att bli nästa offer.