fredag 31 juli 2020

Helgfrågan sommaredition v. 31


Då är det fredag och det är dags att svara på Helgfrågan hos Mias bokhörna. Frågorna lyder likadant som de senaste veckorna.

Vad läser du?
Just nu läser jag både en bok ur egen hylla och en bok från biblioteket och det är Dimma av Ragnar Jónasson och Dagarnas karta av Ransom Riggs. Hoppas att de är bra.




Bonusfråga: Semestertips, filmtips, recepttips eller något annat tips?
Blir tips på tv-serie även denna veckan. Vi har fastnat för serien Castle. Det är en jättetrevlig serie om en deckarförfattare som blir involverad med New York-polisen då en seriemördare kopierar något av brotten från hans böcker. Han anlitas då för att hjälpa till med utredningen. Detta leder till ett fortsatt samarbete med polisen då det blir beslutat att hans nästa deckare kommer att bygga på en karaktär inom polisen. 


 

Månadssammanfattning juli 2020

Då är även juli slut och inte mer än en sommarmånad kvar. Oj så fort det går. Vädermässigt har juli inte varit mycket att hurra för, men ett par utflykter har vi i alla fall hunnit med. Det dåliga vädret har ju ändå gjort att man hunnit med att läsa och kika på både film och tv-serier. Läste väl inte lika många sidor som en del andra månader under året, men jag är supernöjd ändå.

Dessa böcker har jag läst i juli:

51. Marie Lu - Wildcard   3 / 5   317 sidor 
52. Camilla Läckberg - Vingar av silver   4 / 5   323 sidor
53. Henrik Johansson & Anna-Maria Olsson - Hon ville inte släppa mina händer   3 / 5   40 sidor 
54. Lovisa Wistrand - Demonviskaren   4 / 5   464 sidor
55. Michelle Obama - Min historia   5 / 5   453 sidor 
56. Lovisa Wistrand - Dödsviskaren   4 / 5   474 sidor 
57. R.J Palacio - Undret   4 / 5   335 sidor 

Antal lästa böcker: 7
Antal lästa sidor: 2406
Månadens bästa bok: Min historia

 
 


Filmer vi sett i juli:


Två grymt bra filmer!


TV-serier i juli:

 
 


Undret


Titel: Undret
Författare: R.J. Palacio
Översättare: Ulla Danielsson
Bokförlag: Brombergs
Format: Pocket
Utgiven: 2014
Antal sidor: 335
Finns bla att köpa hos: Adlibris | Bokus
Egen hylla

Undret av R.J Papacio har stått ett bra tag i bokhyllan så det var verkligen hög tid att läsa den nu.


Bokens första mening: "Jag vet att jag inte är någon vanlig tioårig unge."


Så här står det om handlingen: " August (Auggie) Pullman föds med ett missbildat ansikte. Ända fram till tioårsåldern har han undervisats hemma av sin mamma. När han sedan ska börja i en vanlig skola förstår han att mycket kommer att förändras. Hur ska Auggies klasskamrater reagera och hur ska han själv bemöta deras reaktioner? Hur ska han få dem att förstå att han är precis lika vanlig som de, bara med den skillnaden att han ser annorlunda ut?"


Hur var boken:  Detta är egentligen en ungdomsbok, men den passar verkligen till alla åldrar. Boken handlar om August som föddes med en missbildning. När han skall börja femte klass börjar han i riktig skola för första gången i sitt liv. Det blir ett omtumlande år för honom. Berättelsen handlar om att inget hellre vilja än att vara som alla andra. Den handlar om vänskap, kärlek, familjeband, oförstånd och elakhet. Det var verkligen en omtumlande läsning. Man blev både arg och otroligt ledsen när man läste om hur elaka människor kan vara. Kan varmt rekommendera boken.


Betyg: 4 / 5

tisdag 28 juli 2020

Dödsviskaren


Titel: Dödsviskaren
Författare: Lovisa Wistrand
Bokförlag: Whip Media
Format: Inbunden
Utgiven: 2019
Antal sidor: 474
Finns bla att köpa hos: Adlibris | Akademibokhandlen
Bibliotekslån

Dödsviskaren är tredje och sista boken i Lovisa Wistrands Alvblods-trilogi.


Bokens första mening: "Gå härifrån."


Så här står det om handlingen: "Blod. Offer. Kärlek på liv och död. Och en demonisk portal som hotar hela Sarador.
Iszaelda är förgiftad och en fara för alla i hennes närhet. Ensam ger hon sig av för att finna den viktiga livsblomman, och Akares följer efter för att vinna tillbaka hennes kärlek. Samtidigt närmar sig mörkret och attacken från demonerna. Portalen måste stängas nu.
I Iszaeldas frånvaro axlar Naeva rollen som ledare och gör allt för att samla allierade inför den kommande invasionen, men hur ska hon få städerna att inse allvaret? De är för få, och fienden för många. Keelan ger sig av för att häva Nyx förbannelse och Nyx vill bara finna Iszaelda. Allt är en enda härva, gruppen är splittrad och hotet kryper närmare och närmare. Känslorna flammar, svärden slår och kärleken svider i hjärtat.
Kommer Iszaelda att återvända i tid? Vad finner Keelan i skogens djup? Kan Nyx förbannelse hävas? Vem offrar sig själv och sin framtid för att rädda dem alla? Och vem kommer att kunna viska med de döda?"


Hur var boken: Det här var en fantastisk avslutning på Alvblods-serien. Det var högt tempo rakt igenom boken. Det var kärlek, hat, svek, sorg, magi och mycket mer och så klart även här storslagna drakar. Sista delen var otroligt mörk och på vissa ställen sorglig. Även miljöerna var mörkare än i tidigare delarna. Gillade boken jättemycket.


Betyg: 4 / 5

tisdag 21 juli 2020

Min historia


Titel: Min historia
Författare: Michelle Obama
Översättare: Manne Svensson
Bokförlag: Forum
Format: Inbunden
Utgiven: 2018
Antal sidor: 453
Finns bla att köpa hos: Adlibris | Akademibokhandeln
Egen hylla

Min historia av Michelle Obama har stått ett tag i min bokhylla, så jag är otroligt glad att jag äntligen läst den.


Bokens första mening: "När jag var liten var mina ambitioner ganska okomplicerade."


Så här står det om boken: "Michelle Obama är en av vår tids mest ikoniska och beundrade kvinnor. Som den första afroamerikanska presidentfrun skapade hon det mest öppna och inkluderande presidentskapet i USA:s historia. Hon är en passionerad och kraftfull förespråkare för kvinnor och flickors rättigheter världen över och har förändrat hur föräldrar och barn ser på hälsa och vikten av ett aktivt liv. Samtidigt har hon uppfostrat två döttrar och stått sida vid sida med sin man i hans uppdrag att leda USA genom några av landets mest påfrestande perioder.
I sina självutlämnande och fängslande memoarer bjuder Michelle Obama in läsare till sin värld och berättar om de erfarenheter som har format henne som person. Från barndomen i Chicagos South Side genom åren som företagsledaren som kämpade med livspusslet, till tiden på världens kändaste adress. På ett ärligt och insiktsfullt sätt beskriver hon sina med- och motgångar - i det privata och offentliga - och berättar om sitt liv såsom hon har levt det, med sina egna ord och på sina egna villkor. Det är en ovanligt personlig skildring av en kvinna som ständigt trotsat samhällets förväntningar, och vars historia inspirerar oss att göra detsamma."


Hur var boken: En otroligt intressant och välskriven bok om en oerhört intressant kvinna. Det var så spännande att följa henne från uppväxten i en ganska nedgången del av Chicago i ett vanligt arbetarhem, genom skolgång på två välkända universitet, vilket är ovanligt för unga från den samhällsklassen. Sedan via en juristbyrå, ett vice VD-jobb och till Vita Huset som presidentfru. Hon beskriver sitt liv, sin karriär, sin mammaroll, sin roll som hustru till en politiker och sin tid som USA´s First Lady på ett väldigt intressant sätt. Var verkligen ett nöje att läsa boken.


Betyg: 5 / 5

söndag 19 juli 2020

En smakbit på söndag - Min historia


Då är det söndag kväll och dags för en smakbit ur boken jag för närvarande läser. Detta lägger vi upp hos Flukten fra virkeligheten

Min smakbit kommer från Min historia av Michelle Obama. En superintressant bok om den före detta presidentfrun i USA. Min smakbit lyder:

"I flera månader hade Barack och jag tassat runt frågan om vi skulle gifta oss. Vi hade varit tillsammans i ett och ett halvt år och det verkade som om våra känslor för varandra fortfarande var orubbliga. Han gick sista terminen på Harvard och var uppslukad av arbetet med Law Review, men snart var det tänkt att han skulle komma tillbaka till mig och söka jobb som advokat i Illinois. Planen var att han skulle bo på Euclid Avenue igen, denna gång på ett sätt som kändes mer permanent. För mig var det ytterligare en orsak att längta efter att vintern skulle ta slut."



torsdag 16 juli 2020

Helgfrågan sommar v. 29


Då är det åter helg och hos Mias bokhörna är det Helgfrågan sommaredition. Det är samma frågor som förra veckan och de lyder:

Vad läser du?
Liksom förra veckan så läser jag fortfarande Min historia av Michelle Obama och sedan förra veckan så har jag gått över från andra till tredje och sista boken i Lovisa Wistrands Alvblods-trilogi och boken heter Dödsviskaren.


Bonusfråga: Semestertips, filmtips, recepttips eller något annat tips?
Denna veckan tipsar jag om TV-serien som vi kikar på just nu på Viaplay. Det är kriminalserien Chicago P.D. Detta är en spännande och actionfylld serie om ett specialteam inom polisen i Chicago. Serien finns än så länge i 7 säsonger.



tisdag 14 juli 2020

Demonviskaren


Titel: Demonviskaren
Serie: Alvblodstrilogin #2
Författare: Lovisa Wistrand
Bokförlag: Whip Media

Format: Inbunden
Utgiven: 2018
Antal sidor: 464
Finns bla att köpa hos: Adlibris | Akademibokhandeln
Bibliotekslån

Det var ett bra tag sedan jag läste första boken i Alvblodstrilogin, och när jag var på biblioteket sist så fick jag syn på resterande delar så jag lånade dem. Nu är del två Demonviskaren utläst och det är Lovisa Wistrand som skrivit boken.


Bokens första mening: "Jag smyger bland träden."


Så här står det om handlingen:
"Svek. Lögner. Olycklig kärlek. Och en uråldrig ritual som kräver blod och offer.
Iszaelda måste återuppväcka Akares. Tillsammans med Acranta ger hon sig in i dödsvärlden Saxx för att finna honom. Ett kvickt uppdrag blir en härva av missförstånd och faror; tillfångatagna av dödsguden Maevux måste de göra allt för att överleva. En arkaisk ceremoni, demoner, en jakt på sanning och ett hav av blod. Var är Akares?
Keelan vet att förhållanden mellan alv och drake är lika med dödsstraff. Ändå blir han förälskad i någon han aldrig borde ha tittat åt. Känslorna leder honom till våghalsiga beslut till häxor, lögner och de mystiska dimmorna i Eytherthlarn. Snart finner han sig fångad under en fruktansvärd förbannelse.
Vad gör man när allt känns som mörkast? När ens egen kropp börjar förändras och ens blotta närvaro är en fara för andra? Och när man gjort något så hemskt, att ingen någonsin får vet."


Så här var boken: Det var ju ett bra tag sedan jag läste första boken så det tog lite tid att komma in i handlingen igen, men när jag väl gjort det så kunde jag knappt sluta läsa. Jag tyckte att denna delen var lite mörkare än den förra. Miljöerna var väl beskrivna och vissa karaktärer hade utvecklats oerhört och hade ett helt annat djup än i första boken. Det var spännande, det var kärlek, vänskap och såklart drakar. Gillade det och ser nu fram emot att läsa den sista delen i trilogin.


Betyg: 4 / 5


fredag 10 juli 2020

Helgfrågan sommar v.28


Nu är det dags att svara på Helgfrågan sommar hos Mias bokhylla, och frågorna lyder:

Vad läser du?
Just nu läser jag två böcker, Demonviskaren av Lovisa Wistrand och Min historia av Michelle Obama.


Bonusfråga: Semestertips, filmtips, recepttips eller något annat tips?
Då måste jag verkligen tipsa om filmen En del av mitt hjärta. En urmysig svensk film med massor med musik av Tomas Ledin. Har ni inte sett den så gör det!


måndag 6 juli 2020

Hon ville inte släppa mina händer


Titel: Hon ville inte släppa mina händer 
Författare: Kamel Kasem, Asmaa Abu Daya mfl
Bokförlag: Raya Förlag
Format: E-bok
Utgiven: 2020-06
Antal sidor: 40
Finns bla att köpa hos: Adlibris | Bokus
Recex


Hon ville inte släppa mina händer är en poesisamling skriven av migranter och den är sammansatt av Henrik Johansson och Anna-Maria Olsson för Rosengårds Folkets Hus och Föreningen Arbetarskrivare.


Bokens första mening: "De sa att mitt liv skulle bli kaotiskt
                                          men egentligen är jag i kontroll."



Så här står det om boken: "Hon ville inte släppa mina händer

Dikter av personer med erfarenhet av migration

Trots att ingen vet sitt öde, trots att skribenterna inte vet om de kommer stanna kvar i Sverige eller bli utkastade har deltagarna på språkskolan i Rosengårds Folkets Hus tillsammans skrivit en bok om livet på flykt, om det nya landet, om hemlandet, om katter, om vänner, familj, kärlek och saknad.

Dikterna i Hon ville inte släppa mina händer är skrivna på ett språk som är under ständig förvandling, ofta författade på ett modersmål för att sedan kollektivt översatta till svenska, med digitala lexikon i ena handen och pennor i andra.

Boken är sammanställd av Henrik Johansson och Anna-Maria Olsson. Texterna samlades in på språkskolan och tillkom till stor del under ett tiotal poesiworkshops som leddes av Henrik Johansson under 2019."



Hur var boken:  En intressant liten poesisamling skriven av migranter. Spännande att läsa om deras tankar och om hur de jämför vårt land med sitt hemland. Förväntade mig dock att bli mer gripen än vad jag blev.


Betyg: 3 / 5

Vingar av silver


Titel: Vingar av silver
Serie: Fayes hämnd #2
Författare: Camilla Läckberg
Bokförlag: Forum
Format: Inbunden

Utgiven: 2020-05
Antal sidor: 323
Finns bla att köpa hos: Adlibris | Akademibokhandeln
Egen hylla


Vingar av silver av Camilla Läckberg är andra delen i författarinnans nya serie Fayes hämnd. Beställde boken så fort jag visste att den skulle komma och naturligtvis som förra boken signerad.


Bokens första mening: "Två morddömda interner rymde tidigt i morse i samband med en transport."


Så här står det om handlingen: "Just när Faye trodde allt var över hotas hennes tillvaro igen. Hon har byggt upp ett liv utomlands, exmaken Jack sitter i fängelse och hennes företag Revenge skördar stora framgångar. Men när Revenge ska lanseras i USA dyker det plötsligt upp ett allvarligt hot mot bolaget och Faye tvingas återvända till Stockholm. Med hjälp av en handplockad grupp kvinnor kämpar hon för att rädda det som är hennes - och för att rädda sig själv och dem hon älskar."


Hur var boken:  Rapp, spännande och underhållande kan väl sammanfatta denna bok. Kanske inte en bok i världsklass och denna serie är definitivt annorlunda gentemot Läckbergs förra serien. Men jag gillar ändå att läsa den, även om vissa karaktärer inte är så trevliga. Det är glamour, men också mycket mörker och dessutom en del sexscener.


Betyg: 4 / 5

torsdag 2 juli 2020

Helgfrågan v. 27 2020


Helgen närmar sig igen och hos Mias bokhörna har Helgfrågan kommit upp. Veckans frågor lyder:

Har du gjort någon TBR inför sommaren?
När juni började så valde jag ut några böcker som jag ville läsa under sommaren. Har redan hunnit läsa fyra av dem och har börjat på en femte.


Bonusfråga: Vad brukar du laga för gott en fredagskväll?
Oftast inget speciellt. Någon gång kan vi göra någon baugette med något gott i eller göra en hemmagjord pizza, men inget märkvärdigare numera.

onsdag 1 juli 2020

Wildcard


Titel: Wildcard
Serie: Warcross #2
Författare: Marie Lu
Översättare: Katarina Falk
Bokförlag: Modernista
Utgiven: 2019
Antal sidor: 317
Finns bla att köpa hos: Adlibris | Akademibokhandeln
Bibliotekslån

Läste första boken i Warcross-serien när den kom ut och har tänkt läsa uppföljaren Wildcard ett tag men först nu blev det av. Det är Marie Lu som skrivit boken.


Bokens första mening: "I drömmen är jag tillsammans med Hideo."


Så här står det om handlingen: "Emika Chen överlevde med nöd och näppe det internationella Warcross-mästerskapet. Med sig bär hon nu sanningen om Hideo Tanakas skapelse, en vetskap som gör att hon aldrig mer kommer att kunna lita på den person som en gång var hennes vän och förebild.
Fast besluten att sätta stopp för Hideos fruktansvärda plan slår Emika följe med Phoenix Riders, bara för att upptäcka ett nytt hot på Tokyos neonupplysta gator: Någon har satt ett pris på Emikas huvud. Hennes enda chans att överleva vilar i händerna på Zero och hans hänsynslösa, svartklädda gäng. Men snart inser Emika att Zero inte är den han verkar vara - och att hans beskydd har ett pris.
Insnärjd i en väv av svek och lögner måste Emika bestämma sig: Hur långt är hon beredd att gå för att stoppa mannen hon älskar?"



Hur var boken:  Det här var en spännande bok som tog många oväntade svängar innan upplösningen kom. Tyvärr så kändes boken väldigt seg i början och det tog ett tag innan jag riktigt kom in i den. Men när den väl tog fart så läste jag klart den väldigt fort. Det som fått mig att läsa serien var tekniken. Är alltid intresserad när det gäller framtida avancerad teknik eftersom det känns både spännande och skrämmande på samma gång.


Betyg: 3 / 5