Då är vi inne på november månads sista dag. Inga fler böcker kommer bli utlästa denna månad, men det gör inget för jag känner mig väldigt nöjd med månadens läsning. Fick läst fler böcker än på länge och kvalitén var väldigt hög måste jag säga.
Detta blev läst i november:
50. Belinda Bauer - När repet brister 4 / 5 347 sidor
51. Melinda Salisbury - Syndätarens dotter(Kampen om Lormere #1) 4 / 5 227 sidor
52. Caitlin Moran - Konsten att vara kvinna 3,5 / 5 319 sidor
53. Ewa Klingberg - I denna ljuva villervalla(Begravningsbyrån Tranan #4) 5 / 5 233 sidor
54. Hillevi Wahl - Kärleksbarnet 4,5 / 5 279 sidor
55. Erin Hunter - Blod och ben(Bravelands #3) 5 / 5 322 sidor
Totalt antal lästa böcker: 6
Totalt antal lästa sidor: 1777
Antal romaner: 2
Antal barn- / ungdomsböcker: 2
Antal nonfiction: 2
Månadens bästa böcker: I denna ljuva villervalla och Blod och ben
Har blivit lite film och tv-serier också under månaden, men inte lika mycket som vanligt.
Denna filmer har vi sett:
Tv-serier vi sett eller ser:
lördag 30 november 2019
fredag 29 november 2019
Helgfrågan v. 48
Då är det åter helg och julen närmar sig med stormsteg. Hos Mias bokhörna är det som vanligt en Helgfråga. Eftersom det är juletider i antågande så handlar första frågan om böcker med jultema. Frågan lyder:
Har du någon julfavorit?
De senaste åren har jag faktiskt tre julfavoriter i bokform, det är Tomten av Viktor Rydberg, En julsaga av Charles Dickens och Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton av Tage Danielsson och Per Åhlin. En julsaga och Karl-Bertil Jonssons jul brukar jag oftast också se på film.
Bonusfråga: Har ni fått upp ljusstakarna än?
Ja idag har adventsljusstakarna så sakteliga kommit upp. Massa annat pynt är också på gång.
onsdag 27 november 2019
Blod och ben
Titel: Blod och ben
Serie: Bravelands #3
Författare: Erin Hunter
Översättare: Elin Rosén
Bokförlag: Bokfabriken
Format: Inbunden
Utgiven: 2019-06
Antal sidor: 322
Finns bla att köpa hos: Adlibris | Bokus
Nu har jag äntligen läst del tre i Bravelands-serien av Erin Hunter. Blod och ben heter boken. Den är en bok för åldersgrupp 9 - 12 år.
Så här står det om boken:
"Hör du vrålen från Bravelands?
En elefant med en mäktig gåva.
Ett lejon som färdas längs en farlig väg.
En babian, insnärjd i sanningen.
En allomfattande ondska breder ut sig. En mördare leder nu savannens djur. Elefanten Himmel leder sin flock i en desperat jakt efter Bravelands rättmätige ledare medan babianen Gadd tvingas fly från sina gamla vänner och lejonet Orädd en gång deras vän har blivit förvillad av en tyrann.
Balansen i Bravelands är på väg att förstöras för evigt om inte rovdjur, bytesdjur och asätare klarar av att förena sig en gång för alla."
...
Alla som följt mig ett tag vet väl vid det här laget att jag hittills älskat allt jag läst av författarkollektivet Erin Hunter. Denna bok var inget undantag. Här i tredje delen i Bravelands-serien så är det obalans på savannen. Djur dödas och fel djur har utropat sig själv till ledare. Det här blir en spännande berättelse där djuren får kämpa hårt. Det är de onda mot de goda.
Jag älskar hur miljön är beskriven. Man kan riktigt höra läten och känna dofter, Älskar verkligen karaktärerna också. Det är så lätta att fästa sig vid, eller för den delen tycka illa om. En helt underbar bok som var svår att släppa. Längtar redan efter nästa bok i serien. Är du vuxen och tvekar att läsa för att boken är för barn. Glöm det och läs ändå. Alla Erin Hunters böcker är så värda att läsa.
Betyg: 5 / 5
Omslagsonsdag vecka 48: Uniformer
Då är det onsdag igen och hos Boklysten så är det dags för omslagsonsdag. Veckans tema är Uniformer och det var banne mig inte lätt. Hittade till slut några, men oj vad jag fick leta. Tre hittade jag i min egen bokhylla och tre hittade jag på nätet.
tisdag 26 november 2019
I denna ljuva villervalla
Titel: I denna ljuva villervalla
Serie: Begravningsbyrån Tranan #4
Författare: Ewa Klingberg
Bokförlag: Historiska Media
Format: Inbunden
Utgiven: 2019-08
Antal sidor: 234
Finns bla att köpa hos: Adlibris | Bokus
Nu har jag läst fjärde delen i Ewa Klingbergs trevliga serie Begravningsbyrån Tranan och boken heter I denna ljuva villervalla.
Så här står det om boken:
"Knopparna spirar utanför begravningsbyrån Tranan, liksom kärleken i Sandras hjärta. Hon har till slut insett att den enda vägen är framåt, både för hennes personliga del och för Tranan. De nya tiderna kräver kreativitet och flexibilitet. Inte minst när ett kristet mc-gäng kliver in genom dörren för att begrava sin ordförande. Deras ovanliga krav blir en slutlig ögonöppnare för Sandra. Om byrån klarar av att tillmötesgå dem, klarar den allt.
Av gamla anrika Tranan finns snart inte mycket kvar. Den tunga och mörka inredningen byts ut mot fräsch och ljus. Men då Sandra slänger bort det gamla hittar hon något som får en allvarlig konflikt att blossa upp och hon undrar om Tranan ändå inte gräver sin egen grav till slut. Med god hjälp av moster Majken."
---
Jösses så bra den här boken var. Drogs in i bokens handling direkt och sen var det kört att släppa boken så den blev utläst på en dag.
Här fortsätter ju berättelsen om Begravningsbyrån Tranan och vid det här laget har man lärt känna alla karaktärer så bra, man vet vad som rör sig i deras liv och jag känner mig så engagerad av dem. Ja den enda som man inte är riktigt säker på är väl som vanligt Majken. Hon har så mycket hemligheter så hälften vore nog.
Klingberg är så suverän på att beskriva alla små vardagliga ting, både på begravningsbyrån och dessutom i Sandras liv. Kände hur jag bara satt och smålog mest hela tiden då jag läste, och visst kom en liten tår också, så jag tyckte verkligen att den här delen var helt perfekt.
Betyg: 5 / 5
Kärleksbarnet
Titel: Kärleksbarnet
Författare: Hillevi Wahl
Bokförlag: Prisma / Norstedts
Format: Inbunden
Utgiven: 2006
Antal sidor: 279
Finns bla att köpa hos: Adlibris | Bokus
Var ute och köpte några second handböcker härom veckan och råkade då köpa andra delen i den självbiografiska berättelsen av Hillevi Wahl, så då passade jag på att låna första boken Kärleksbarnet på biblioteket så jag kunde läsa den först.
Så här står det om handlingen:
"Författaren och journalisten Hillevi Wahl växte upp med två missbrukande föräldrar. För att överleva bröt hon kontakten med sin familj, gav sig ut i världen och levde bland samhällets utstötta. Den här är en berättelsen i romanform om hennes sökande efter svar, om en resa tillbaka i tiden. Rakt in i ett alkoholistbarns inferno. "Jag ville verkligen inte skriva en bok om det. Men jag var tvungen. För min egen skull, för mina barn skull och för alla andra kärleksbarns skull."
"'Du var ett kärleksbarn', sa mamma. Men hon hade ett konstigt sätt att visa det på.
Jag ville verkligen inte skriva den här boken. Jag ville inte minnas hur det kändes att aldrig veta om mamma var nykter när jag kom hem från skolan. Jag ville inte komma ihåg hur det smakade av skräckblandad metall i munnen varje gång hon försökte ta livet av sig. Jag ville inte gå tillbaka in i den där lägenheten och känna lukten av utslaget vin, urin och spyor.
Hela mitt liv har jag försökt springa iväg ifrån min barndom. Jag trodde jag hade stängt igen alla dörrar efter mig, låst dem omsorgsfullt och kastat bort alla nycklar.
Men något hände när jag själv fick barn. När jag var rädd för att min ettåring skulle komma för nära spisen och bränna sig. Då mindes jag hur mamma en gång tog mina små händer och brände sönder dem på de heta plattorna.
"Sådärja, nu kanske du aktar dig för spisen", sa hon. En liten anekdot hon sedan gärna berättade för andra. Min uppfinningsrika, tuffa mamma. Då var jag stolt över henne.
Nu var det plötsligt obegripligt. Bränna små barns händer. Hur tänkte hon egentligen? Vem var hon, kvinnan som var min mamma? Hur blev hon så trasig? Vad var det som hade hänt i hennes barndom, det där som ingen längre ville tala om? Och hur kom det sig att honkunde ligga död i tre månader utan att någon saknade henne? Hur dog hon? Var det självmord? Var det i så fall mitt fel?
Det här är berättelsen om mitt sökande efter svar, om en resa tillbaka i tiden. Rakt in i ett alkoholistbarns inferno. Jag ville verkligen inte skriva en bok om det. Men jag var tvungen. För min egen skull, för mina barn skull och för alla andra kärleksbarns skull."
---
Då blev det två nonfiction-böcker denna månaden. Är så glad att jag beslutade mig för att låna första delen av Wahls självbiografi nu genast för det var en otroligt läsvärd bok.
Först och främst är boken skriven med ett språk som gör att den är otroligt lättläst. I den här boken berättar författarinnan hur det är att växa upp i ett missbrukshem. Hon beskriver väldigt rakt och direkt hur hon hade det som barn och hur missbrukande föräldrar bär sig åt. Det är ingen trevlig läsning på sina ställen, men det är ett viktigt ämne för hon har inte varit ensam om att ha det så här. Många barn med henne har en tillvaro som är precis likadan. För de som lever eller har levt under liknande förhållanden är det här en viktig bok. Då vet man att man inte är ensam och att man inte är annorlunda på något sätt. En otrolig läsupplevelse. Ser så mycket fram emot att läsa författarinnans andra del i självbiografin.
Betyg: 4,5 / 5
Konsten att vara kvinna
Titel: Konsten att vara kvinna
Författare: Caitlin Moran
Översättare: Molle Kanmert Sjölander
Bokförlag: Bonnier Pocket
Format: Pocket
Utgiven: 2013
Antal sidor: 319
Finns bla att köpa hos: Adlibris | Bokus
Konsten att vara kvinna av Caitlin Moran har stått och väntat i min bokhylla i flera år. Nu när det är november och många runt om i världen läser nonfiction, så tänkte jag att även jag skulle passa på. Det har varit dåligt med den varan hela året. Har hört mycket gott om den här boken så den var spännande att sätta tänderna i.
Så här står det om handlingen:
"Det har aldrig varit lättare att vara kvinna. Vi har rösträtt och p-piller och vi har inte blivit brända som häxor sedan 1700-talet. Men det återstår några små frågor ...Varför måste vi ta bort allt hår på kroppen? Varför är bh:n så obekväm? Och varför frågar alla när man ska skaffa barn?
Boken börjar på Caitlin Morans bedrövliga 13-årsdag (hon väger 80 kilo, har inga vänner och pojkar kastar grus efter henne) och fortsätter genom tonårstiden, till arbetsplatser och strippklubbar, genom kärlek, övervikt, abort, shopping och moderskap. Det är som att få förtroenden från en god vän – ocensurerat, ärligt och fruktansvärt roligt.Konsten att vara kvinna är ett självbiografiskt, feministiskt manifest."
---
Har som sagt tänkt läsa den här boken hur länge som helst och är glad att jag äntligen gjorde. Det här är ju Caitlin Morans självbiografi och vi får följa henne från 13-årsålderna då hon är osäker och mobbad och fram till vuxen ålder med man och barn.
Det är en otroligt underhållande bok om att växa upp, om sexualitet, mens, mode, feminism och mycket annat. Stundvis är boken mer än rolig, ja rent av hysterisk. Jag skrattar verkligen rakt ut åt vissa partier. Men så har vi några kapitel som jag tyckte kändes lite mer tröga, inte så att de var dåliga utan fortfarande intressanta. Dessa kapitel drog så klart ner slutbetyget en aning. Men tycker ändå att boken är väl värd att läsa för där finns en hel del igenkänning.
Betyg: 3,5 / 5
Syndätarens dotter
Titel: Syndätarens dotter
Serie: Kampen om Lormere
Författare: Melinda Salisbury
Översättare: Carina Jansson
Bokförlag: Semic
Format: Häftad
Utgiven: 2018-03
Antal sidor: 277
Finns bla att köpa hos: Adlibris | Bokus
Syndätarens dotter av Melinda Salisbury är första delen i serien Kampen om Lormere. Det här var en bok som jag inte kände till innan och jag hade nog inte upptäckt den heller om jag inte hade fått den skickad till mig samtidigt som en annan bok från Bokförlaget Semic, och tur var väl det. Det här är visst författarinnans debutbok, och med tanke på dess kvalitet så hoppas jag hon fortsätter skriva.
Så här står det om handlingen:
"Twylla bor i slottet och är förlovad med prinsen, men hon är inte en vanlig del av hovet. Twylla är drottningens bödel.
Som drottningens utvalda kan enbart Twylla dricka ett gift som blandas med hennes blod. Hennes beröring dödar.
Vem vågar vara nära en sådan person? Twylla är isolerad och saknar sin familj. Hon avskyr att tvingas avrätta människor, men hur ska hon kunna slippa ifrån sin påtvingade roll?
Men när hon får en ny vakt förändras allt. Lief är olik alla hon tidigare träffat. Han ser igenom hennes fasad och vill komma nära.
Men att komma nära Twylla är farligt. Och hon är redan bortlovad. Drottningens ögon iakttar ständigt allt som Twylla gör. Och hon har hemliga planer som hotar både Twyllas och hela rikets framtid …"
---
Den här berättelsen drogs jag in i redan från första sidan. Det var en otroligt mörk, spännande och fantasirik berättelse om en ung kvinna som blivit bortlovad med en prins och som utnyttjas av drottningen. Det här kändes verkligen lite annorlunda gentemot en del annan fantasy som jag läst i åldersgrupp 12 - 15 år. Fastnade definitivt för karaktärerna. Fick en ganska bra insyn i hur det var på slottet, kanske lite mindre av hur landet runtomkring såg ut. Det var väl det enda jag egentligen saknade. Men riktigt bra och otroligt spännande var det. Ser definitivt fram emot att läsa bok två i serien. Hoppas den kommer på svenska snart.
Betyg: 4 / 5
När repet brister
Titel: När repet brister
Författare: Belinda Bauer
Översättare: Nils Larsson
Bokförlag: Modernista
Format: Inbunden
Utgiven: 2019-05
Antal Sidor: 347
Finns bla att köpa hos: Adlibris | Bokus
När repet brister är nog den femte boken av Blinda Bauer som jag läst. Gillar hennes böcker riktigt mycket. De är alltid mörka och spännande, det gällde även för denna bok.
Så här står det om handlingen:
"»Nu är det Jack som bestämmer«, sa deras mamma innan hon gick för att hämta hjälp. »Jag är strax tillbaka.« Elvaårige Jack och hans två systrar sitter kvar i den kvalmiga bilen, där de småbråkar och gnäller och leker Ett skepp kommer lastat medan de väntar på sin mamma. Men deras mamma kommer inte tillbaka. Aldrig någonsin. Och Jacks och hans systrars liv förändras för all framtid.
Tre år senare vaknar den gravida Catherine While med en otäck känsla av att någon befinner sig i huset. Kort därefter hör hon ett ljud som bekräftar hennes misstankar. Catherine lyckas skrämma bort inkräktaren, men när hon återvänder till sovrummet väntar en obehaglig överraskning vid hennes säng. En kniv och ett kort meddelande: »Jag kunde ha dödat dig.«
Mot bättre vetande väljer Catherine att inte polisanmäla inbrottet och hon berättar inte heller om det för sin man. Catherine blir inte kvitt oroskänslan, men har ingen aning om att hon nu dragits in i en historia som tog sin början en varm augustidag för tre år sedan, då en pojke och hans två systrar såg sin mamma för sista gången."
---
Var ett tag sedan jag läste Belinda Bauer sist och jag hade nästan glömt bort hur man brukar sugas in i hennes berättelser. Så gjorde man även med denna. Det var som vanligt väldigt mörkt och så otroligt sorgligt. Fastnade för karaktärerna på en gång. Man känner verkligen med de tre barnen som figurerar i handlingen. Man förstod ganska tidigt i boken vartåt det drog, men det gjorde mig inte så mycket eftersom jag tyckte att det hela var så spännande och intressant. Absolut en bok värd att läsa om man gillar spänning.
Betyg: 4 / 5
torsdag 21 november 2019
Helgfrågan v. 47
Då är det torsdag kväll och hos Mias bokhörna så har helgfrågan kommit upp. Dags att svara på frågorna.
Vilken är din julfavorit-kokbok?
Tidigare så har jag haft både kokbok och kakbok som var julinspirerade, men eftersom jag inte bakar så mycket längre och mest använder recept som jag kan i huvudet eller från de få kokböcker jag sparat så finns de inte kvar i hemmet längre.
Bonusfråga: Brukar ni baka pepparkakor?
Förr när barnen var små så bakades det pepparkakor varje jul. Numera mer sällan. Sist det bakades pepparkakor hos oss så var det faktiskt maken som stod för bakande. De blev jättegoda kan tilläggas.
onsdag 20 november 2019
Omslagsonsdag vecka 47: Fjädrar
Då är det onsdag igen och dags för omslagsonsdag hos Boklysten. Denna veckan skall vi visa upp bokomslag med fjädrar på. Min spontana tanke när jag såg detta var att jag känner till fler böcker för unga än för vuxna, både lästa och olästa, som har fjädrar på omslaget. Så här kommer mina:
tisdag 19 november 2019
Tisdagstrion: Först i serien
Nu är det tisdag igen och det är dags för Tisdagstrion hos Ugglan & Boken. Idag skall vi visa första boken i någon serien. Oj, väldigt svårt att välja bara tre. Man läser ju massor med serier. Men har bestämt mig för första boken i tre serier som jag gillar. En är fantasy, en deckare och en feelgood.
1. Glastronen av Sarah J. Maas. Detta är första delen i en fantasyserie med samma namn som denna bok. En riktigt fantasifull och kickass serie.
2. Dirigenten från Sankt Petersburg av Camilla Grebe och Paul Leander-Engström. Detta är första delen i författarparets Moskva Noir-trilogi. Väldigt spännande och intressant serie som till stor del utspelar sig i Ryssland.
3. Manglade dukar och vikta servetter av Ewa Klingberg. En jättemysig och intressant bokserie som utspelar sig runt Huskvarna-trakten. Böckerna har en del som utspelar sig i nutid och en bakåt i tiden och dessa knyts samman på slutet.
söndag 17 november 2019
En smakbit på söndag - Konsten att vara kvinna
Nu är det söndag kväll och jag tänkte delta i En smakbit på söndag. Denna veckan är det bloggen Betraktninger som håller i det hela. Här skall vi dela med oss en liten smakbit ur boken vi för närvarande läser.
Min smakbit kommer från Konsten att vara kvinna av Caitlin Moran, och den låter så här:
"Fast feminismen löser ju inte alla problem - förr eller senare måste man ut och shoppa. Nu menar jag inte Sex and the City-shopping - övertygelsen att det är en kul och insiktsfylld upplevelse, lite som att meditera, fast med ena benet fastkorvat i ett par jeansleggings på Topshop. Personligen tycker jag att föreställningen om att alla kvinnor "älskar" att shoppa är helt sjuk - nästan varenda kvinna jag känner är gråtfärdiga efter trekvart på butiksgatan i jakt på en tröja, och går energiskt loss på ginpavan vid de traumatiska tillfällen då hon måste ha tag i ett par jeans."
torsdag 14 november 2019
Helgfrågan v. 46
Då börjar helgen närma sig igen och på Mias bokhörna finns det nya helgfrågor. Denna helgen lyder de så här:
Brukar ni läsa eller titta på tidningar eller program om böcker? Vilka?
Tidningen Vi läser brukar jag köpa lite då och då och när Books & Dreams gavs ut så köpte jag även den ganska ofta. Det finns inget program jag brukar kika på som handlar om böcker, men för några år sedan gick ett program på radion som hette Min bokhylla. Det var ett program där Mark Levengood och bibliotekarien Jenny Lindh besökte kända svenskar och kikade vad som fanns i deras bokhyllor. Det var ett jättetrevligt program att lyssna på. Tror fortfarande att vissa avsnitt finns att lyssna på på nätet.
Bonusfråga: Har ni några bra filmtips?
Oj så svårt. Om det bara är ganska aktuella filmer så har jag lite svårt att komma på något. Jag är den där människan som gärna kikar på lite äldre filmer också och visst finns det lite favoriter. Vill tipsa om tre filmer som jag gillar supermycket både på grund av filmning, skådespelare och story. Det är:
Law Abiding Citizen (2009) med Gerard Butler och Jamie Foxx
Tinker Tailor Soldier Spy (2011) me Gary Oldman och Tom Hardy
Spionernas bro (2015) med Tom Hanks och Alan Alda
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)