tisdag 31 maj 2022

Månadssammanfattning maj 2022

Ja då är det sista dagen i maj och det är dags att sammanfatta var jag läst och sett under månaden som gått. Tycker att läsningen gått hyfsat och såg på Goodreads att trots att det bara gått 5 månade ännu så har jag redan hunnit läsa 30 av 60 böcker. Har även hunnit kika på en hel del under månaden.

Böcker jag läst och lyssnat på i maj:

25. Leif Selander - Flykten   5 / 5   367 sidor
26.Sara Strömberg - Sly   3 / 5   343 sidor
27. Liane Moriarty - Äpplet faller inte    3 / 5   15 timmar 55 minuter
28. Joseph A. Davis - Skuggpenseln   4 / 5   250 sidor
29. Camilla Läckberg & Henrik Fexeus - Kult   5 / 5   20 timmar 52 minuter
30. Thomas Mullen - Midnight Atlanta   4 / 5   427 sidor


Antal lästa böcker: 4
Antal lästa sidor: 1387
Antal lyssnade böcker: 2
Antal lyssnade timmar: 36 timmar 47 minuter
Månadens bästa böcker: Flykten och Kult

 

Filmer vi sett i maj:




Star Wars, film 1 - 6
Hummingbird
Ice Road
Midnight in the Switchgrass




Tv-serier vi sett i maj eller håller på med:





The Lincoln Lawyer, säsong 1
The Blacklist, säsong 9
Deputy, säsong 1
Chicago P. D. säsong 9
Bosch, säsong 7
Bosch Legacy, säsong 1
Bull, säsong 4 - 5
NCIS: Los Angeles, säsong 12
Magnum P.I. säsong 4

 

Tisdagstrion: Å, Ä, Ö(minst en av bokstäverna någonstans i varje titel)


Då är det tisdag igen och hos Ugglan & Boken så finns veckans tisdagstrio uppe. Denna veckan skall bokstäverna Å, Å eller Ö finnas i varje boktitel. Här kommer mina:

1. Dödssynden av Harper Lee. Boken kom 1960 och räknas som klassiker. Den utspelas i den amerikanska Södern i småstadsmiljö. Väldigt läsvärd.

2. Spåren efter dig av Katherine Webb. Boken utspelar sig i den engelska orten Bath 1942. Den handlar om en flicka som försvinner under en bombning, men när man börjar leta efter henne så hittar man en annan kropp. Mycket intressant.

3: Brännmärkt av Lizette Edfeldt. Detta är en dystopisk framtidsskildring som var väldigt intressant. Detta är första boken i en tänkt serie, men ännu vet man inte när bok 2 kommer.




Midnight Atlanta


Titel: Midnight Atlanta
Serie: Boggs & Smith
Författare: Thomas Mullen
Översättare: Annika Sundberg
Bokförlag: Historiska Media
Format: Inbunden
Utgiven: 2021-05
Antal sidor: 427
Finns bl.a. att köpa hos: Adlibris | Akademibokhandeln


Midnight Atlanta av Thomas Cullen är en serie som heter Boggs & Smith. Serien utspelar sig i Atlanta och i denna bok är vi framme vid 1956.


Bokens första mening: "Tommy Smith tyckte illa om att inleda en artikel med ett lik."


Så här står det om handlingen: "Den före detta polisen Tommy Smith tillbringar en sen kväll på redaktionen för USA:s enda dagstidning för svarta. Efter en stunds arbete somnar han men väcks av ett pistolskott. På våningen ovanför har chefredaktören Arthur Bishop mördats. När de vita poliserna kommer till mordplatsen kastar de anklagande blickar på Smith, någon annan finns inte i tidningshuset. För att rentvå sig själv börjar Smith undersöka den story Bishop arbetade med. Han inser snart att chefen var något farligt på spåren.

Samtidigt försöker Smiths före detta kollegor Lucius Boggs och Joe McInnis hitta den skyldige, även om de saknar befogenhet att utreda mord. Runtomkring dem växer spänningarna i takt med att den unge pastorn Martin Luther King skapar stora rubriker"


Hur var boken:  Detta är tredje delen i en serie som handlar om två svarta poliser i Atlanta, eller man kan väl säga att när serien började var båda poliser. I denna bok har Smith lämnat polisyrket och arbetar som journalist. Serien utspelar sig från 1948 och framåt i ett Atlanta som är fyllt av rasfördomar, konflikter och korruption. I Midnight Atlanta är vi framme vid år 1956. Älskar hur även denna bok ta upp dessa viktigt problem. Gillar verkligen karaktärerna, miljöbeskrivningarna och hur författaren beskriver vilket samhälle man levde i på den tiden. Verkligen annorlunda att läsa kriminalserie på detta viset, där man faktiskt tar upp vilka samhällsproblem som fanns på den tiden, vissa av problemen finns dessvärre än idag.


Betyg: 4 / 5

 

söndag 29 maj 2022

Sommarläsning 2022

Nu är sommarmånaderna juni - augusti snart här och som vanligt så skall jag lista ett gäng böcker som jag gärna vill läsa eller lyssna på under sommaren. Det är ganska många böcker och jag hoppas hinna med så många av dem som möjligt. Några av dem är så klart böcker som nominerats till Årets Bok 2022. Så här ser sommarlistan ut:

Klar: Allt vi inte sa av Sara Osman
Klar: Dit du går följer jag av Lina Nordquist
Klar: Räkna hjärtslag av Katarina Widholm
Sarek av Ulf Kvensler
Klar: Sångfåglar av Christy Lefteri
Vattnets sötma av Nathan Harris
Klar: När vargarna kom av Charlotte McConaghy
Klar: Överlevaren av Bethany Clift
Klar: Asfaltsland av S.A. Cosby
Klar: Vem är Maud Dixon? av Alexandra Andrews
Klar: Eld & Blod: Historien om huset Targaryen del 2 av George R. R. Martin
Klar: Änglaträdet av Lucinda Riley
Klar: Kärleksbrevet av Lucinda Riley
Klar: Morden i Fleat House av Lucinda Riley
Klar: En moders val av Marie Hedegård
Klar: Damaskus av Iben Albinus
Klar: Gangsterns klagan av Ray Celestin





Helgfrågan v. 21, 2022


Lite sent ute med helgfrågan denna veckan. Det är som vanligt Mias bokhörna som lagt ut den. Frågan lyder: 


Läser man när man lyssnar på ljudböcker?
Läser kanske man inte gör i ordets rätta bemärkelse om man med läsning menar att man håller i en bok och läser med ögonen. Men för mig är det så att när jag kikar på vad jag läst under en månad, så räknar jag definitivt in även ljudböckerna. Det är ju bara olika sätt att ta till sig bokens innehåll. Det är toppen att ljudböcker finns för vissa vill gärna läsa men kanske av olika anledningar inte klarar av eller hinner läsa en fysisk bok, då är det toppen att man kan ta del av böckernas värld genom att lyssna när någon läser upp dem istället.

En ljudbok som jag precis lyssnat på som jag inte kunde sluta lyssna när jag väl börjat var Kult av Camilla Läckberg & Henrik Fexeus. Riktigt bra uppläst av Eva Röse.


fredag 27 maj 2022

Kult


Titel: Kult
Serie: Vincent & Mina #2
Författare: Camilla Läckberg & Henrik Fexeus
Bokförlag: Bokförlaget Forum
Format: Ljudbok
Lyssnat på: Storytel
Uppläsare: Eva Röse
Utgiven: 2022-04
Lyssnad tid: 20 timmar 52 minuter
Finns bl.a.att köpa hos: Adlibris | Akademibokhandeln


Kult är andra delen av serien om mentalisten Vincent och polisen Mina. Boken är skriven av Camilla Läckberg & Henrik Fexeus.


Så här står det om handlingen: "När en liten pojke försvinner från en förskola på Södermalm i Stockholm sätts polisinspektör Mina Dabiri och hennes kollegor åter på prov. De hittar genast likheter med en tidigare barnkidnappning, som slutade riktigt illa, och förstår att de har med livsfarliga krafter att göra. Allt pekar dessutom på att fler barn kommer att försvinna. För första gången sedan de dramatiska händelserna två år tidigare tar Mina upp kontakten med mentalisten Vincent Walder. Deras relation är lika speciell nu och han visar sig vara användbar även i denna utredning. Men klockan tickar och när de mest skyddslösa blir offer – vem kan då rädda dem?"


Hur var boken:  När jag läst första boken i serien "Box", tyckte jag att den var bra, men inte strålande. Men denna boken var verkligen rejält mycket bättre än första boken. Här sögs jag in i storyn direkt och där hölls jag kvar. Handlingen var intressant, spännande och skrämmande, jag rent av ruggig. Det var dessutom ingen självklarhet vem som begick de hemska brotten mot barn som boken handlade om. Jag gissade, och jag gissade så klart fel. Tycker även att det är intressant hur Vincent lyckas lösa de kluriga ledtrådarna. Dessutom var upplösningen väldigt förvånande. När man funderade på motiv så var det absolut inte vad det tills slut visade sig vara. Gillar dessutom karaktärerna jättemycket. De har vuxit i mina ögon sedan första boken. Som sagt en väldigt bra bok. Lyssnade på den på Storytel och det var Eva Röse som var uppläsare och hon gjorde ett strålande jobb.


Betyg: 5 / 5