tisdag 28 februari 2023

Månadssammanfattning februari 2023

 

Ja då är ytterligare en månad slut. Början på året har gått så fort. Har läst och kikat som vanligt, men det är fortfarande mindre än vanligt på grund av att jag spelar. Har även handarbetat lite under februari. Så här har det sett ut:


Böcker jag läst och lyssnat på i februari:

4.Anna Laestadius Larsson - Räfvhonan   4 / 5   409 sidor
5. Leif Selander - Havets erövrare   5 / 5   371 sidor
6. Stine Pilgaard - Meter i sekunden   3 / 5   239 sidor
7. Karin Smirnoff - Havsörnens skrik   4 / 5   13 timmar

Antal lästa böcker: 3
Antal lyssnade böcker: 1
Antal lästa sidor: 1019
Antal lyssnade timmar: 13 timmar
Månadens bästa bok: Havets erövrare

 





TV-serier vi sett eller håller på med:

 




The Last of us, säsong 1
The Recruit, säsong 1
Wednesday, säsong 1
Chicago P.D., säsong 10
Young Sheldon, säsong 6
 

Havsörnens skrik


Titel: Havsörnens skrik
Serie: Millennium #7
Författare: Karin Smirnoff
Bokförlag: Bokförlaget Polaris
Format: Ljudbok
Lyssnat på: Storytel
Uppläsare: Reine Brynolfsson
Antal lyssnade timmar: 13 timmar
Finns bl.a. att köpa hos: Adlibris | Akademibokhandeln


Nu har jag läst 7:e delen i Millennium-serien. Boken heter Havsörnens skrik och nu är det författarinnan Karin Smirnoff som skrivit boken.


Så här står det om handlingen: "Bortom medias spotlight försiggår en rovdrift i Norrland, dagens vilda västern där rika storföretag inte skyr några medel för att komma åt naturtillgångar och landytor. I skuggmarkerna agerar kriminella gäng, lockade av det enorma inflödet av nya pengar.                          

Mikael Blomkvist sätter sig på tåget till Älvsbyn för att gå på sin dotters bröllop men dras in i händelser som får honom att hitta tillbaka till sina rötter som grävande journalist. Lisbeth Salander befinner sig också norrut för att knyta ihop ett avklippt familjeband, och än en gång korsas deras vägar. Tillsammans hamnar de i stormens öga i den lilla orten Gasskas."


Hur var boken: Lyssnade på boken som ljudbok och gillade den riktigt mycket. Först och främst var uppläsaren bra och det märktes att författarinnans språk är fint. Gillar storyn jättemycket och ett extra plus att den utspelar sig uppe i Norrland. Är absolut svag för sådana berättelser så jag gillar att Smirnoff valde att förlägga handlingen där. Det var så kul att åter läsa om Mikael Blomkvist och Lisbeth Salander. Så klart korsas deras vägar och det blir en spännande story där personer med släktskap med karaktärerna även figurerar.Längtar redan efter att det skall komma fler böcker i serien av denna författarinna.

 

Betyg: 4 / 5

 

måndag 27 februari 2023

Meter i sekunden


Titel: Meter i sekunden
Författare: Stine Pilgaard
Översättare: Djordje Zarkovic & Helena Hansson
Bokförlag: Modernista
Format: Inbunden
Utgiven: 2021-08
Antal sidor: 239
Finns bl.a. att köpa hos: Adlibris | Akademibokhandeln


Har läst Meter i sekunden av danska författarinnan Stine Pilgaard.


Bokens första mening: "Ännu är vi nya bland åkrarna och går förvirrade omkring med vår barnvagn, som två osaliga landsstrykare."


Så här står det om handlingen: "En ung kvinna flyttar till Västjylland och frågorna hopar sig. Hur småpratar man med den lokala mathandlaren? Kan man stoppa världens dårskap med en frågespalt? Vad tänker västjyllänningarna på i pauserna mellan sina meningar? Varför är folkhögskoleeleverna så glada, och hur fäller man ihop en barnvagn i ett stycke?
Meter i sekunden är en humoristisk och kärleksfull roman om en ung kvinna som flyttar till Västjylland och ska hitta en väg genom folkhögskolelivet och den västjylländska samtalsformen, och samtidigt komma in i rollen som nybliven förälder och orakel i lokaltidningens frågespalt."


Hur var boken: Gillar språket och att den har många humoristiska inslag. Gillar hur vi får följa huvudkaraktärens vardag med sitt lilla barn, läsa hennes frågespalt i en tidning och framför allt följa henne när hon tar körkort. Men ändå är inte boken riktigt något för mig. Riktigt hyfsad trots allt.


Betyg: 3 / 5


lördag 25 februari 2023

Helgfrågan v.8 2023


Eftersom det är helg så tänker jag svara på helgfrågan hos Mias bokhörna. Den lyder så här: 

Läser du annat än böcker?
Jag läser en hel på nätet, såsom artiklar, dagstidningar och bloggar så klart. I fysisk form brukar jag lite då och då köpa Vi läser och även Illustrerad vetenskap. Jag läser även igenom Hem & Hyra när den kommer hem i brevlådan.




Havets erövrare


Titel: Havets erövrare
Serie: Den hårda vägen #2
Författare: Leif Selander
Bokförlag: Lava Förlag
Format: Danskt band
Utgivningsdatum: 2023-03-15
Antal sidor: 371
Finns snart att köpa hos: Adlibris | Akademibokhandeln


Har läst Havets erövrare av Leif Selander. Det är andra delen i serien Den hårda vägen, vilken handlar om Harald Sigurdsson.


Bokens första mening: "Hon kommer nu, hörde hon novisen ropa från det angränsande rummet."


Så här står det om handlingen: "Harald Sigurdsson tar sig ner längs floden Dnjepr mot Konstantinopel tillsammans med sitt manskap och bästa vännen Atle. Målet är att ansluta sig till Väringagardet, men det visar sig inte vara så lätt som de trott. Såväl petjeneger som pirater står i deras väg.

I Konstantinopel är den nya kejsarens position svag och matbrist hotar riket. Haralds rykte och en oväntad kontakt ger honom en möjlighet att visa vad han går för. I en tid fylld av palatsintriger, otrohet och giftmord är dock utmaningarna många."

 

Hur var boken: En jättespännande och intressant fortsättning på Harald Sigurdssons äventyr. Älskar denna historiska berättelse och älskar verkligen Selanders språk. Man verkligen flyger genom handlingen och den känns intressant hela tiden. Gillar verkligen huvudkaraktärerna. Så spännande att veta att mycket från handlingen har hänt i verkligheten. Nu  väntar jag med spänning på nästa bok i serien. Hade önskat att den fanns nu.


Betyg:
5 / 5

 


tisdag 21 februari 2023

Tisdagstrion: Lila


Nu är det tisdag och hos Ugglan & Boken så är det dags för tisdagstrion. Denna veckan är temat lila. Valde tre böcker med lila på omslagen, böcker som jag gillar.

1. Drakorden av Cecilia Larsson Kostenius. Detta är femte och sista delen i en jättefantastisk fantasyserie för åldersgrupp 15+. Serien heter De fem elementen.

2. Du gamla du fria av Liza Marklund. Detta är nionde delen i deckarserien om journalisten Annika Bengtzon.

3. Den saknade systern av Lucinda Riley är 7:e och näst sista boken i serien De sju systrarna.




tisdag 14 februari 2023

Tisdagstrion: "Över" eller "under" i titeln


Då är det tisdag och hos Ugglan & Boken så är det dags för tisdagstrion. Denna veckan skall orden över eller under finnas med i boktiteln. Här kommer mina:

1. Under Londons broar av Jojo Moyes. En fin berättelse om en flicka och hennes häst och att finna en familj.

2. Alice i Underlandet av Lewis Carroll. En klassisk berättelse om Alice som hittar ett magiskt land.

3. Övertalning av Jane Austen. En klassiker som handlar om kärlek.





söndag 12 februari 2023

Räfvhonan


Titel: Räfvhonan
Författare: Anna Laestadius Larsson
Bokförlag: Piratförlaget
Format: Pocket
Utgiven: 2018
Antal sidor: 409
Finns bl.a. att köpa hos: Adlibris | Akademibokhandeln

Räfvhonan av Anna Laestadius Larsson är tredje delen i en historisk serie där det i första bokens början är år 1774. Nu i tredje boken är året 1810.


Bokens första mening: "Det brann en eld vid det Fersenska palatset."


Så här står det om handlingen: "Det är juni 1810 och det brinner en eld på terrassen till det Fersenska palatset. Grevinnan Sophie Piper rör sig oroligt fram och tillbaka, göder elden med brev och avskrifter som under inga omständigheter får hamna i orätta händer. På Stockholms gator hörs pöbeln ryta: De ska hänga räfvhonan i hennes egna tarmar och sedan supera på Haga. Där förbereder sig drottning Charlotta på flykt. En båt väntar nere i Brunnsviken för att föra henne bort om folket bestämmer sig för att anfalla slottet. De är båda offer för en omsorgsfullt planerad hatkampanj som dirigeras från Glada tackan. En krog som ägs av Johanna, som en gång kallades Pottungen och var Charlottas tjänsteflicka. Räfvhonan är den fristående och avslutande romanen i trilogin om Charlotta, Sophie och Johanna som läsarna tidigare mött i Barnbruden och Pottungen. Det är en berättelse om hat som förgör och kärlek som överlever trots allt."


Hur var boken: Det var en väldigt intressant och trevlig avslutning på denna historiska serie. Handlingen i böckerna utspelar sig i Stockholm och vi får möta kungligheter, adeln, men även vanliga människor. Gillar först och främst karaktärerna. Är intressant att se hur stor skillnad det var på fattig och rik på den tiden. Är verkligen oerhört roande och lärorikt med historiska romaner, även om man vet att allt inte är historiskt riktigt, men ändå väldigt mycket. Nu ser jag fram emot att läsa Kurtisanen som är en fristående fortsättning.


Betyg: 4 / 5

 

lördag 4 februari 2023

Helgfrågan v.5 2023


Då är det helg och hos Mias bokhörna ligger helgfrågan uppe. Den lyder?

Hur är det med nya författare, någon du fastnat för?

Under förra året läste jag böcker av tre författare som jag gillade jättemycket. Alla böckerna är debutromaner. Av den ena författarinnan har jag läst även bok två och tänker verkligen läsa fler böcker även av de andra två. Författarna och böckerna är:

Lina Nordquist med boken Dit du går, följer jag
Katarina Wodholm med boken Räkna hjärtslag
Maria Grund med boken Dödssynden