lördag 30 september 2023

Månadssammanfattning september 2023

Ja då är det sista dagen i september och det är dags att sammanfatta vad jag läst / lyssnat och sett denna månad eftersom jag inte kommer hinna läsa ut något mer. Har spelat ganska mycket World of Warcraft denna månaden också, men är ändå nöjd med antalet böcker och med vad jag sett. Så här har det sett ut:


Böcker jag läst och lyssnat på:

49. Charlotte Cederlund - Midnattsljus   4 / 5   284 sidor
50. Kim Faber & Janni Pedersen - Satans sommar   4 / 5   15 timmar 17 minuter
51. Camilla Läckberg & Henrik Fexeus - Mirage   5 / 5   17 timmar 59 minuter
52. Sigbjörn Mostue - Tyst savann   3 / 5   11 timmar 16 minuter
53. Hanya Yanagihara - Ett litet liv   5 / 5   731 sidor
54. Ewa Klingberg & Hanna Åhman - Sommar vid Vätterns strand   3 / 5   3 timmar 7 minuter
55. Madeleine Finlöf - Aina: En berättelse om starka kvinnor vid ryska gränsen    3 / 5  
210 sidor


Antal lästa böcker: 3
Antal lyssnade böcker: 4
Totalt antal sidor: 1225
Totalt lyssnad tid: 47 timmar 39 minuter
Månadens bästa bok: Ett litet liv 





 


TV-serier vi sett eller håller på med:






Filmen vi sett:




Aina: En berättelse om starka kvinnor vid ryska gränsen


Titel: Aina: En berättelse om starka kvinnor vid ryska gränsen
Författare: Madeleine Finlöf
Bokförlag: Books  on Demand
Format: Häftad
Utgiven: 2023-04
Antal sidor: 210
Finns bl.a. att köpa hos: Adlibris | Akademibokhandeln


Har läst ut Aina: En berättelse om starka kvinnor vid ryska gränsen av Madeleine Finlöf. Alltid intressant att bekanta sig med en ny författare.


Bokens första mening: "Det stack till flera gånger i ansiktet."


Så här står det om handlingen: "En historisk roman, som ä r verklighetsbaserad, som utspelar sig från första världskriget till sjuttiotalet i Kuusamo, en stad vid gränsen till Ryssland. Aina kämpar med att driva en gård och samtidigt ta hand om sin invalidiserade man och sex barn. Mandi lämnas med femton syskon när hennes föräldrar dör i tidiga ålder. En gemensam nämnare är deras styrka att hålla ihop familjen och om kampen att skapa en framtid för sina barn i ett oroligt Finland som lever i skuggan av Ryssland."


Hur var boken: En intressant berättelse som utspelar sig i Finland, nära ryska gränsen. Tidsmässigt spänner den från första världskriget fram till 1970-talet. Det är intressant att ta del av hur det är att leva nära kriget och hur kvinnor får kämpa för sig själva när männen drar ut i krig. Också hur kämpigt liv familjerna har med stora barnkullar, sjukdom och dålig ekonomi. Tyvärr så hittade jag några språkfel i boken och sådant har jag lite svårt för. Boken kunde dessutom varit lite längre, för handlingen hoppar fram i tid lite för fort emellanåt. Annars helt okej bok!


Betyg: 3 / 5



fredag 29 september 2023

Sommar vid Vätterns strand


Titel: Sommar vid Vätterns strand
Serie: Arvet efter Agnes #1
Författare: Ewa Klingberg & Hanna Åhman
Förlag: Word Audio Publishing
Format: Ljudbok
Lyssnat på: Storytel
Uppläsare: Callin Öhrvall Delmar
Lyssnad tid: 3 timmar 7 minuter
Finns att köpa hos: Adlibris


Sommar vid Vätterns strand av Ewa Klingberg & Hanna Åhman är den första delen i en serie som heter Arvet efter Agnes.


Så här står det om handlingen: "Mandy återvänder hem till Gränna från Australien där hon bott med man och barn i många år. Hennes gammelmoster Agnes har gått bort och Mandy måste ta hand om huset som hon och kusinen Johan ärvt. Men förvecklingar uppstår, det är något som inte stämmer vare sig med advokaten som har hand om dödsboet eller med Johan, som Mandy snart upptäcker att hon har alldeles för heta känslor för. Dessutom verkar någon vara ute efter Agnes hemliga receptsamling."


Hur var boken: En jättetrevlig första del i en mysig feelgoodserie. Lyssnade på boken som var jättemysig och som utspelar sig i Gränna. Ljudboken har en trevlig uppläsare.


Betyg: 3 / 5


måndag 25 september 2023

Ett litet liv


Titel: Ett litet liv
Författare: Hanya Yanagihara
Bokförlag: Albert Bonniers Förlag
Format: Pocket
Utgiven: 2017
Antal sidor: 731
Finns bl.a. att köpa hos: Adlibris | Akademibokhandeln


Ett litet liv av Hanya Yanagihara är en bok som stått ett bra tag i bokhyllan och äntligen har jag läst den.


Bokens första mening: "Den elfte lägenheten hade bara en enda garderob, däremot hade den en skjutdörr av glas till en liten balkong, från vilken han såg en man tvärsöver gatan sitta utomhus och röka i bara t-shirt och shorts trots att det var oktober."


Så här står det om handlingen: "Berättelsen om de fyra vännerna JB, Malcolm, Willem och Jude och deras liv i New York spänner över flera decennier och växlar mellan mörker och ljus. Genom åren prövas deras vänskap, men det som håller dem samman är alltid Jude – Jude St Francis, som förblir en gåta även för dem som står honom närmast. Jude är framgångsrik advokat med ett traumatiskt förflutet som präglar hela hans liv på ett oåterkalleligt sätt. Som kontrast till hans mörka uppväxt står vänskapen till framför allt skådespelaren Willem, vars trofasthet och kärlek håller honom vid liv. Genom åren kommer Jude att slitas mellan självföraktet som styr hans tillvaro och kärleken han inte kan tillåta sig."


Hur var boken:  En otroligt vackert skriven berättelse som verkligen berör på alla plan. Det är en bok om mångårig vänskap, kärlek, svek, om hur trauman i barndomen formar resten av ett liv. En av de bästa böckerna jag läst på länge. Berättelsen kommer verkligen sitta kvar i minnet länge.


Betyg: 5 / 5


fredag 22 september 2023

Tyst savann


Titel: Tyst savann
Serie: Even Stubberud #2
Författare: Sigbjörn Mostue
Bokförlag: Modernista
Format: Ljudbok
Lyssnat på: Storytel
Uppläsare: Thomas Hanzon
Lyssnad tid: 11 timmar 16 minuter
Finns bl.a. att köpa hos: Adlibris | Akademibokhandeln


Tyst savann av Sigbjörn Mostue är andra boken om den före detta specialsoldaten Even Stubberud från Norge.


Så här står det om handlingen: "Efter att ha pensionerat sig från yrket som specialsoldat i en antiterrorism-enhet söker Even Stubberud nu ett nytt liv i Kenya. Han har en önskan om att göra bot för den brutalitet han utövat under sin tidigare karriär genom att utbilda viltvårdare på savannen och därmed bidra till att förhindra den skoningslösa slakten av elefanter och annat djurliv.
Det ska dock visa sig att det är starka krafter som ligger bakom tjuvjakten – med förgreningar till en av världens mäktigaste nationer. Samtidigt kontaktas Stubberud av sin tidigare chef – Elna Husøy, som leder Försvarets underrättelsetjänst – om en allvarlig situation i Norge. Stubberuds liv blir inte enklare när han startar en personlig vendetta i Nairobi, som hotar att kasta in Norge i en diplomatisk mardröm. Det tycks bara finnas en utväg: Even Stubberud måste dö."


Hur var boken: En riktigt spännande fortsättning på serien om den numera pensionerade specialsoldaten Stubberud. Här befinner han sig i Kenia, bland parkvakter vid savannen och skall hjälpa till att rädda bl.a. elefanter. Miljöerna var fina och storyn var väldigt spännande och annorlunda. Lyssnade på denna delen och det gick riktigt bra, trots att jag inte till hundra procent gillade uppläsaren. Men tänker absolut läsa eller lyssna på mer om Stubberud om det kommer en fortsättning.


Betyg: 3 / 5

 

tisdag 12 september 2023

Mirage


Titel: Mirage
Serie: Vincent & Mina #3
Författare: Camilla Läckberg & Henrik Fexeus
Bokförlag: Forum
Format: Ljudbok
Lyssnat på: Storytel
Uppläsare: Eva Röse
Utgiven: 2023-08-28
Lyssnad tid: 17 timmar 59 minuter
Finns bl.a. att köpa hos: Adlibris | Akademibokhandeln


Mirage av Camilla Läckbert & Henrik Fexeus är den tredje och sista boken i serien om mentalisten Vincent & polisinspektören Mina.


Så här står det om boken: "Det är december i Stockholm och Sveriges justitieminister befinner sig under hot. I samma veva hittas en hög människoben nere i Stockholms tunnelbana, och skelettet visar sig komma från en högt uppsatt finansman. Polisinspektör Mina Dabiris grupp är stukad efter den traumatiska händelsen i somras som slutade i en kollegas död, och kallar in mentalisten Vincent Walder för att hjälpa till med fallet. För Vincent känns det som om världen alltmer sluter sig kring honom. När ytterligare en benhög hittas i underjorden sätts gruppen återigen på prov – vad är det som pågår i tunnlarna djupt under Stockholm? Och vem är det som jagar ministern?"


Hur var boken: Mirage var en väldigt stark avslutning på denna spännande och annorlunda kriminalserie. Tyckte inte att första boken riktigt nådde toppen trots att den var bra, men andra boken och även denna har varit grymt bra. Den här var spännande, sorglig, hemsk och intressant och med ett slut som verkligen förvånade mig. Gillade verkligen de udda huvudkaraktärerna och det var även trevligt att följa även andra karaktärer i berättelsen. Känns verkligen tomt nu när man vet att serien är slut, för den har verkligen varit trevlig att ta sig igenom. Lyssnade på denna delen som ljudbok och jag gillar verkligen Eva Röse som uppläsare.


Betyg: 5 / 5

 

lördag 9 september 2023

Satans sommar


Titel: Satans sommar
Serie: Martin Juncker #2
Författare: Kim Faber & Janni Pedersen
Bokförlag: Modernista
Format: Ljudbok
Lyssnat på: Storytel
Uppläsare: Niklas Falk
Utgiven: 2021
Finns bl.a. att köpa hos: Adlibris | Akademibokhandeln


Satans sommar av Kim Faber & Janni Pedersen är den andra boken i serien om Marin Juncker.


Så här står det om handlingen: "Martin Junckers hustru, Charlotte, får ett anonymt tips: Den fruktansvärda terrorattacken för sex månader sedan kunde ha undvikits.
Charlotte är grävande journalist och konfronterar Juncker, som utreder brottet, men han fruktar för både sitt eget och Charlottes liv om hon ger sig djupare in i frågan. Junckers gamla kollega Signe är mer benägen att hjälpa Charlotte, men hon har sina egna utmaningar att brottas med. När det visar sig finnas en koppling mellan terrorbrottet och ett lik som hittats i Kongelunden släpper Signe ändå alla sina personliga problem och satsar allt på att få fram sanningen.
Juncker befinner sig i Sandsted, plågad av mardrömmar efter sin fars död. När en av stadens advokater hittas mördad i stadsparken kastas han in i en omfattande utredning som också visar sig ha anknytningar till hans eget förflutna. "


Hur var boken: En spännande fortsättning på denna serie. Spännande intrig, intressanta karaktärer och väldigt intressanta ämnen som tas upp. Gillar språket och som ljudbok fungerade denna jättebra för mig.


Betyg: 4 / 5


fredag 8 september 2023

Helgfrågan v. 36 2023


Då är det helg och hos Mias bokhörna så är det dags för helgfrågan. Den lyder:

Vilken bok ser du fram emot att läsa i höst?
Det finns två böcker som jag verkligen längtar efter att läsa i höst och det är Stormberget av Liza Marklund, tredje och avslutande boken i Stenträsktrilogin. Den andra är Ristmärken av Johan Theorin, 6:e delen i Ölandssviten. Båda har release inom en månad.



tisdag 5 september 2023

Tisdagstrion: Träd i författarens efternamn


Då är det tisdag och hos Ugglan & Boken så är det åter dags för veckans bokutmaning. Denna veckan skall det finnas något träd i författarens efternamn. 


1. Börjar med Tinna Lindberg och hennes bok De rättrådiga. Första boken i en ny serie om en kvinna som arbetar på UD och snart är tilltänkt för en tjänst som ambassadör i Kongo-Kinshasa.

2. Sedan tar vi Stine Pilgaard med boken Meter i sekunden. Berättelsen om en ung nybliven mamma som flyttar till Västjylland. Boken handlar om att lära sig livet som småbarnsmamma, men också om att passa in i sin nya miljö.

3. Till sist Charlotte Cederlund med boken Midnattsljus. Detta är tredje boken i Idijärvi-trilogin, en bok som utspelar sig kring Kirunatrakten, bland samer och med mystik, magi och myter.

 


 

Månadssammanfattning augusti 2023

Nu är jag lite sen med att uppdatera om vad jag löst i augusti. Men så är det ibland. Livet kommer emellan. Är riktigt nöjd med läsningen även i augusti och har dessutom hunnit se en del film och tv-serier också. Så här har det sett ut:


Lästa böcker i augusti:


41. Suzanne Collins - Balladen om sångfåglar och ormar   4 / 5   556 sidor
42. Mons Kallentoft - Sommardöden   3 / 5   415 sidor
43. Ewa Klingberg - Änglarummet   4 / 5   6 timmar 6 minuter
44. Ewa Klingberg - Stenängeln   4 / 5   6 timmar
45. Jan Mårtensson - Silverapostlarna   4 / 5   10 timmar 30 minuter
46. Jan Mårtenson - Dödligt hot   4 / 5   10 timmar 8 minuter
47. Sara Strömberg - Skred   4 / 5   365 sidor
48. Katarina Widholm - Värma händer   4 / 5   13 timmar 32 minuter


Antal lästa böcker: 3
Antal lyssnade böcker: 5
Lästa sidor: 1336
Lyssnade timmar: 46 timmar 16 minuter
Månadens bästa bok: Skred





Filmer vi såg i augusti:

 



TV-serier vi sett i augusti eller håller på med:





Midnattsljus


Titel: Midnattsljus
Serie: Idijärvi-trilogin #3
Författare: Charlotte Cederlund
Bokförlag: Opal
Format: Pocket
Utgiven: 2019
Antal sidor: 284
Finns bl.a. att köpa hos: Adlibris | Akademibokhandeln


Midnattsljus av Charlotte Cederlund är den tredje och sista delen i hennes Idijärvi-trilogi.


Bokens första mening: "Ett muller stiger ut i natten, väcker mig med lätta vibrationer."


Så här står det om handlingen: "Áili betalade ett högt pris när hon skyddade Urseiten från Borri noaidi. Nu plågas hon av inre demoner och i ett försök att fly undan dem lämnar hon Idijärvi sameby för gymnasieskolan i Kiruna. Men allt är inte som det ska i den lappländska staden. Skrämmande saker händer, saker som verkar centrera sig runt Áili vare sig hon vill det eller inte. Sakta återvänder ljuset till Sápmi, men med ljuset kommer också ett löfte om en sista strid. Är det en strid Áili kan vinna utan att bli någon hon inte vill vara?"


Hur var boken: En väldigt spännande avslutning på denna trilogi som utspelar sig bland samer i norra Sverige. Fint språk. Intressant med samebefolkning, myter och magi. Språket är jättefint.


Betyg: 4 / 5