lördag 28 november 2020

Julen kommer till Mumindalen

Titel: Julen kommer till Mumindalen
Författare: Tove Jansson/Cecilia Davidsson/Alex Haridi
Illustratör: Tove Jansson/Filippa Widlund
Bokförlag: Bonnier Carlsen
Format: Halvklotband
Utgiven: 2018
Antal sidor: 40

Idag har jag och yngsta barnbarnet läst Julen kommer till Mumindalen av Tove Jansson/Cecilia Davidsson/Alex Haridi.


Bokens första mening: "Det var vinter i Mumindalen."


Så här står det om handlingen: "Mumintrollen väcks ur sin långa vintersömn till ett jäktat Mumindalen. Något som kallas Julen ska tydligen komma redan samma kväll! Och den mystiska Julen verkar inte vara trevlig alls – åtminstone om man ska döma av hur stressande alla deras vänner verkar vara inför dess ankomst. Mat ska lagas, granar införskaffas och klappar inhandlas.

De enda som inte jäktar är de fattiga och frusna små knytten. De längtar bara efter att få vara tillsammans och titta på de vackra ljusen. Kanske Muminfamiljen kan lära sig något av dem?"

 

Hur var boken: En jättemysig vintrig berättelse om Muminfamiljen vid jul. Älskar storyn och älskar de vackra illustrationerna.


Betyg: 4 / 5

 

fredag 27 november 2020

Helgfrågan v.48 2020


Då är det helg igen och nu börjar det närma sig december. Hos Mias bokhörna så är det som vanligt helgfrågor att svara på. Veckans frågor lyder så här:


Har hu pyntat klart?
Nej inte ännu. Lite belysning i fönstren är på plats, vår lilla julmus sitter där den skall, men det mesta är bara upplockat men inte placerat.





Bonusfråga: Är det extra pyntat i bokhörnan?
Nu har jag böcker på flera ställen i bostaden så jag har ingen direkt bokhörna, men i sovrummet står alltid min läsande tomte och han står redan på plats.



torsdag 26 november 2020

Folk med ångest


Titel: Folk med ångest
Författare: Fredrik Backman
Bokförlag: Forum
Format: Inbunden
Utgiven: 2019
Antal sidor: 346


Äntligen så har jag läst Folk med ångest av Fredrik Backman vilket innebär att jag snart läst alla böcker han gett ut.


Bokens första mening: "Ett bankrån. Ett gisslandrama. Ett pistolskott."


Så här står det om handlingen: "Folk med ångest är en orimligt stökig komedi om ett gisslandrama på en lägenhetsvisning, där en misslyckad bankrånare låser in sig med en överentusiastisk fastighetsmäklare, två bittra Ikea-missbrukare, en elak mångmiljonär, en sorgsen tant, en höggravid kvinna, en jobbig jävel och ett kaninhuvud. Till slut ger rånaren upp och släpper alla i gisslan, men när polisen stormar lägenheten är den...tom. I en serie dysfunktionella vittnesförhör efteråt får vi höra allas version av vad som egentligen hände, varpå ett klassiskt pusselmysterium utvecklar sig kring frågorna: Hur lyckades rånaren fly? Varför är alla så arga? Och vad är det egentligen för FEL på folk nuförtiden?"


Hur  var boken: Det här var en rolig och fullständigt skruvad berättelse om ett misslyckat rån och en lägenhetsvisning som spårar ur. Skrattar högt emellanåt. Den ena karaktären är mer konstig än den andra och vissa är det rent av synd om. Gillade storyn jättemycket och som vanligt känner man att Backman är helt briljant i sitt berättande.


Betyg: 4 / 5

 

tisdag 24 november 2020

Tisdagstrion: Lockande böcker från tre författare jag ännu inte läst


Nu är det tisdag och hos Ugglan & Boken så är det åter dags för en tisdagstrio. Denna veckan skall vi tipsa om tre lockande böcker av författare vi inte läst. För mig blir det:

1. Wolf Hall av Hillary Mantel. En bok som utspelar sig i England på 1530-talet.

2. Löparna av Olga Tokarczuk. Boken verkar bla handla om en rysk sekt.

3. Försvunnen av Tina Frennstedt. Första boken i serien Cold Case, en deckarserie inspirerad av verkliga fall.

 



söndag 22 november 2020

En smakbit på söndag: Folk med ångest


Nu är det söndag och denna veckan finns En smakebit på söndag hos Betraktninger. Där skall vi bjuda på en smakbit ur boken vi för närvarande läser.

Min nuvarande bok är Folk med ångest av Fredrik Backman, en bok som jag tycker är väldigt rolig och speciell. Här kommer min smakbit:

"Sanningen? Sanningen är att den där jäkla mäklaren var en jäkla dålig mäklare och lägenhetsvisningen var ett haveri från allra första stund. Om spekulanterna inte var överens om något annat kunde de i alla fall enas om det, för ingenting sammansvetsar trots allt en grupp främlingar mer effektivt än möjligheten att tillsammans sucka åt ett pucko."


torsdag 19 november 2020

Helgfrågan v47 2020


Nu är snart helgen här och hos Mias bokhörna så har Helgfrågan kommit upp. Veckans frågor lyder: 


Brukar du läsa julböcker?
Ja det brukar alltid bli någon eller några böcker med lite julstämning varje år. Så blir det även i år. Tomten av Viktor Rydberg och Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton har jag och yngsta barnbarnet läst nu i ett par år. Tomten har jag beställt i en nyare version än den jag haft tidigare.

Bonusfråga: Har du fler förslag på julböcker?
Då kan jag tipsa om några juliga böcker som jag beställt och skall läsa med minsta barnbarnet och så två till mig som jag tror passar att läsa nu under julen och vintern.


Hett i hyllan v.47 2020


Eftersom det är torsdag så tänker jag delta i Hett i hyllan hos Bokföring enligt Monika. Där skall vi visa upp de där böckerna som stått och samlat damm i eviga tider.

Min bok denna veckan är Sophies historia av Jojo Moyes. Boken är inbunden och är från 2014, men jag köpte den någon år senare.

Så här står det om handlingen: "Frankrike, 1916. Sophie Lefevre driver tillsammans med sin syster familjens hotell i hemstaden medan deras män slåss vid fronten. När den nye tyske kommendanten får syn på Sophies porträtt målat av hennes make Edouard föds en farlig besatthet som kommer att tvinga Sophie till ett ödesdigert beslut.London, 2006. Sophies porträtt hänger hemma hos Liv Halston. Ett slumpartat möte avslöjar målningens verkliga värde och dess turbulenta historia, och hotar att vända upp och ner på Livs tillvaro. Sophies historia är berättelsen om två unga kvinnor, åtskilda av ett sekel, som förenas i sin beslutsamhet att slåss för det de älskar mest oberoende av vad det kostar."



Härlig är framtiden


Titel: Härlig är framtiden
Serie: Begravningsbyrås Tranan #6
Författare: Ewa Klingberg
Bokförlag: Historiska Media
Format: Inbunden
Utgiven: 2020-10
Antal sidor: 224


Med Härlig är framtiden av Ewa Klingberg så har en jättemysig serie nått sitt slut.


Bokens första mening: "Skymningen kom sakta smygande."


Så här står det om handlingen: "Sandra börjar verkligen få nog av moster Majkens alla infall, men att driva begravningsbyrån vidare på egen hand lockar inte. Och pojkvännen Christoffer har huvudet fullt av sina egna företagsplaner. Hur ska Sandra lösa situationen? Och vad ska hon tro om den mystiska portfölj som hon hittat i husets källare? Innehållet har väckt hennes nyfikenhet och till slut får pengarna och den märkliga träklossen sin förklaring."


Hur var boken:  Nu är sjätte och sista boken i Begravningsbyrån Tranan utläst. Det har varit en fröjd att följa Sandra, Majken och alla andra i deras arbete på Tranan och i deras liv. Dessa böcker har varit så mysiga och underhållande att läsa och denna sista bok knöt ihop allt så fint och den kändes så fylld av framtidshopp.


Betyg: 4 / 5


 

tisdag 17 november 2020

Tisdagstrion: Mord & mysterier


Då är det tisdag igen och det är dags för Tisdagstrion hos Ugglan & Boken. Denna veckan skall vi tipsa om tre böcker på temat mord & mysterier.

Det var verkligen jättesvårt. Jag läser en hel del böcker i spänningsgenren och jag har läst massor med bra och spännande böcker genom åren, så det var inte lätt att banta ner det till enbart tre. Men de tre jag valt har alla varit superbra och de har stannat i minnet under lång tid.


1. Mörk jord av Belinda Bauer. En väldigt mörk deckare /thriller som i mina ögon är Bauers absolut bästa hittills.

2. Slutet av kedjan av Fredrik T. Olsson. En otroligt spännande och tät berättelse där vårt eget ursprung ifrågasätts.

3. Gone girl av Gillian Flynn. Spännande och mörk thriller och den bästa av Flynn för mig.


 


söndag 15 november 2020

En smakbit på söndag: Härlig är framtiden


Då är det söndag och hos Flukten fra virkeligheten så är det dags för att dela med sig en smakbit ur boken vi för närvarande läser. 

Jag börjar precis läsa Härlig är framtiden av  Ewa Klingberg. Detta är sjätte och sista delen i serien om Begravningsbyrån Tranan. Smakbiten kommer från bokens första sida och den låter så här:

"Skymningen kom sakta smygande. Sandra gick ut på balkongen och såg ljusen i staden tändas ett efter ett. Från hamnen hördes en vajer gnissla."


Livet


Titel: Livet
Författare: Keith Richards
Översättare: Linnea Olsson
Bokförlag: Pocketförlaget
Format: Pocket
Utgiven: 2011
Antal sidor: 527

Har precis läst Livet av Keith Richards, gitarrist i The Rolling Stones.


Bokens första mening: "Varför stannade vi till för lunch på restaurangen 4-Dice i Fordyce i Arkansas under självständighetshelgen?"


Så här står det om handlingen: "Nu berättar äntligen Keith Richards själv om sitt stormiga liv. Hur han var besatt av att lyssna på skivor med Chuck Berry och Muddy Waters, lärde sig att spela gitarr och bildade band tillsammans med Mick Jagger och Brian Jones. Om när Rolling Stones blev berömda och om de ökända knarktillslagen som förtjänade honom bilden som fredlös folkhjälte. Hur han skrev odödliga riff, som de i "Jumping Jack Flash" och "Honky Tonk Women". Om kärleken till Anita Pallenberg och om Brian Jones död. Om skatteflykten till Frankrike, ihärdiga turnéer över USA, isolering och missbruk. Om kärleken till Patti Hansen. Om det bittra uppbrottet med Mick Jagger och hur de så småningom blev sams igen. Om äktenskap, familj, soloalbum och Xpensive Winos, och "the road that goes on forever"."


Hur var boken:  Som gammal Stonesfan så är det här en helt fantastisk bok att läsa. Boken är skriven på ett oerhört underhållande sätt och den är så otroligt lättläst och väldigt utlämnande. Översättaren har också gjort ett fantastiskt jobb. Det är mycket man känner igen, låtar, bitar ur låttexter och massor av historiken runt Rolling Stones, men det finns även vissa saker som man inte hört talas om tidigare. Man blir både glad, nostalgisk och rörd av att läsa denna berättelsen om en av de absolut coolast snubbar inom rockvärlden enligt mig.


Betyg: 5 / 5


 

fredag 13 november 2020

Helgfrågan v.46 2020


Då är det fredag eftermiddag och man får väl säga att helgen är här. Hos Mias bokhörna kan vi åter svara på helgfrågor. Denna veckan lyder de så här:


Vad gillar du att läsa för genre när du vill fly undan denna värld?
Lite svår fråga kan man väl säga, men jag tror att när jag vill fly in i böckernas värld så skall det vara feelgood, kanske mysiga miljöer eller varför inte fantasy. Men tre serier som som jag tror passar mig vid sådana tillfällen är Huskvarnaserien av Ewa Klingberg, serien om De sju systrarna av Lucinda Riley eller Glastronenserien av Sarah J. Maas.



Bonusfråga: Vilket är ditt favoritsnacks att ha till bokläsningen?



Favoritsnacks ändras över tid, men just nu är det dessa supergoda Linsbågar från Estrella. Går lätt att trycka i sig en hel påse om man vill. Jag försöker dock att bara ta lite åt gången, annars blir mitt blodsocker för högt.


torsdag 12 november 2020

Hett i hyllan v. 46 2020


Så här på torsdag eftermiddag så har jag tänkt att delta i Hett i hyllan hos Bokföring enligt Monika. Där skall vi visa upp de där böckerna som stått och samlat damm i eviga tider i våra hyllor.

Min bok denna veckan är Den jag aldrig var av Majgull Axelsson. Boken är inbunden och gavs ut 2004. Riktigt så länge har den inte stått i min hylla men säkert 5 år i alla fall.

Så här står det om handlingen: "När MaryMaries notoriskt otrogna make hittas naken med bruten nacke på en gata i Östeuropa tappar hon greppet om verkligheten och splittras i två
identiteter. I den ena verkligheten är hon Mary, biståndsminister med en rullstolsbunden make. I den andra är hon Marie, inspärrad på Hinseberg efter att ha stängt av makens respirator.

Men vem är MaryMarie egentligen och hur ska hon bli hel igen?"



 

tisdag 10 november 2020

Tisdagstrion: Slott, kojor & andra hus


Då är det tisdag och dags att delta i tisdagstrion hos Ugglan & Boken. Denna veckan skall böckerna handla om slott, kojor eller andra hus. Här kommer mina tre och jag inser att alla är lite skräckiga böcker.

1. Hemsökelsen på Hill House av Shirley Jackson. Detta är en klassiker inom skräckgenren.

2. Kvinnan i svart av Susan Hill. Ytterligare en modern skräckklassiker.

3. Granne med döden av  Alex Marwood. Detta är en spännande och ruggig kriminalare/thriller.

 



måndag 9 november 2020

Hackad demokrati


Titel: Hackad demokrati
Författare: Martin Moore
Översättare: Djordje Zarkovic
Bokförlag: Ordfront
Format: Inbunden
Utgiven: 2019-10
Antal sidor: 366
Finns bla att köpa hos: Adlibris | Akademibokhandeln


Fick hem Hackad demokrati av Martin Moore före sommaren någon gång och först nu har jag läst den.


Bokens första mening: "Det finns ett gammalt bleknat förgfoto av min familj från hösten 1974 när vi sitter i en brandgul Triumph cabriolet."


Så här står det om handlingen: "Internet har alltmer blivit en plats för trollfabriker, valfusk och företag som säljer vår personliga information till högstbjudande. Kina använder Facebooks och Googles algoritmer för att förtrycka muslimer i Xinjiang. Putins Ryssland har lyckats med det Sovjet bara drömde om: att undergräva de liberala staternas politik och dess invånares förtroende för sina länder och varandra.

Hackad demokrati är en spännande och kunskapstät skildring av den digitala erans nya värld, och räknas redan som ett referensverk på området."


Hur var boken:  Det här är en bok som mycket handlar om hur internet och alla sociala plattformar har förändrat informationsflödet, övervakningen och mycket mer på nätet. Tyvärr så orkade jag inte läsa hela boken ordentligt, inte för att det är ett tråkigt ämne utan för att det blev för tungläst för mig, eller så var det helt enkelt fel bok vid fel tillfälle. Jag läste drygt halva boken ordentligt, sedan blev det mest att jag skummade resten. Riktigt synd att jag inte riktigt orkade. Men jag kommer definitivt att återvända till boken och läsa resten ordentligt vid ett senare tillfälle.


Betyg: 2 / 5


 

fredag 6 november 2020

Helgfrågan v.45 2020


Då är det snart helg igen och hos Mias bokhörna så är det dags för nya helgfrågor. Denna veckan lyder de:


Har du beställt någon adventskalender? Vilken sort?
Nej jag har inte beställt någon kalender ännu, men någon chokladkalender kanske det blir, Anthon Bergs kanske!

Bonusfråga: Har du några serietips?
För ett tag sedan så började vi kika på Agents of Shield och vi gillade den så mycket att vi redan plöjt alla säsonger som fanns.

 

onsdag 4 november 2020

Cilkas resa


Titel: Cilkas resa
Författare: Heather Morris
Översättare: Ylva Mörk
Bokförlag: Bokförlaget NoNa
Format: Inbunden
Utgiven: 2020-04
Antal sidor: 397
Finns bla att köpa hos: Adlibris | Akademibokhandeln

För mig kändes det helt naturligt att läsa Cilkas resa av Heather Morris eftersom jag läst och tyckt om den första boken Tatueraren i Auschwitz.


Bokens första mening: "Cilka stirrade på soldaten framför sig, en av dem som just hade marscherat in i lägret."


Så här står det om handlingen: "Cilka Klein är sexton år när hon 1942 skickas till koncentrationslägret Auschwitz-Birkenau. Lägerchefen på Birkenau, Johann Schwarzhuber, lägger märke till henne och tvingar henne att bli hans älskarinna.

Efter befrielsen stämplas Cilka som kollaboratör av ryssarna och skickas till ett avlägset, brutalt fångläger i Sibirien – Vorkuta. I Sibirien ställs hon inför nya prövningar och även ett obehagligt välbekant intresse från vakterna. Men livet förändras när hon träffar en vänlig, kvinnlig läkare som tar henne under sina vingar och låter henne hjälpa till att vårda de sjuka i lägret.

Död och skräck är alltid närvarande i lägret, vilket får henne att upptäcka en styrka hon inte visste att hon hade. I denna hårda verklighet börjar hon trevande bygga nya vänskapsband och trots allt som hänt henne inser hon att det finns utrymme för kärlek i hennes hjärta."


Hur var boken:  Cilkas resa är en uppföljare till författarens gripande bok Tatueraren i Auschwitz. I den här boken får vi följa Cilka, en ung kvinna som även figurerade i första boken. När de blir räddade av ryssarna så blir hon anklagad för att ha samarbetat med tyskarna och blir därför skickad till ett fångläger i Sibirien. Det är en otroligt gripande berättelse. Efter allt Cilka fick utstå i Auschwitz så är det ett under att hon inte går under då hon hamnar på ett så grymt fångläger som det i Ryssland. Här får hon utstå en hel del hemskheter, miljön är fruktansvärd, männen är fruktansvärda. Men Cilka är stark, och mitt i allt detta så lär hon sig en hel del nya saker som hon aldrig trott sig klara. Älskar författarens språk och översättaren har gjort ett fantastiskt jobb. Hoppas verkligen att jag får läsa mer av författaren framöver.


Betyg: 5 / 5


 

Veckans kulturfråga v.45 2020


Nu tänker jag svara på Veckans kulturfråga hos Enligt O. Veckans fråga handlar om böcker som stått länge i hyllan trots att man vill läsa dem.

Vilken bok i din hylla har stått där väldigt länge trots att du egentligen vill läsa den?
Jag har massor med böcker som stått länge i bokhyllorna. Men jag har speciellt två som jag inte fattar varför jag fortfarande inte läst och det är Liftarens Guide till galaxen av Douglas Adams och Sabinas bok av Vibeke Olsson