söndag 31 maj 2020

Månadssammanfattning maj 2020

Ja då är sista vårmånaden slut och sommaren står för dörren. Allt blir så klart lite annorlunda i år på grund av covid-19, men det är inte så mycket att göra år. Tack och lov finns det böcker, filmer och tv-serier i massor så man är definitivt inte sysslolös. Vi tar även alla tillfällen i akt att gå ut och promenera, både i närområdet och i naturen. Nedan kan ni se vad jag läst och vad vi sett i maj:

Böcker lästa i maj:

36. Ashley Dyer - Ristat i hud   3 / 5   414 sidor
37. Christina Olséni & Micke Hansen - Den försvunna fotbollen   3 / 5   112 sidor
38. Monica Rehn - Moratorium   4 / 5   414 sidor 
39. Katherine Webb - Spåren efter dig   5 / 5   432 sidor 
40. Stina Jackson - Ödesmark   4 / 5   346 sidor 
41. Elvira Birgitta Holm - Örnflöjten   5 / 5   592 sidor 
42. Robert Harris - Den andra sömnen   4 / 5   314 sidor 


Antal lästa böcker: 7
Antal lästa sidor: 2624
Månadens bästa bok: Spåren efter dig och Örnflöjten

 
 

Filmer vi sett i maj:

 
 



TV-serier vi sett i maj:

 

 

Den andra sömnen


Titel: Den andra sömnen
Författare: Robert Harris
Översättare: Svante Skoglund
Bokförlag: Bookmark
Format: Inbunden
Utgiven: 2020-03
Antal sidor: 314
Finns bla att köpa hos: Adlibris | Akademibokhandeln

Har läst några böcker av Robert Harris tidigare och har gillat alla jättemycket. När jag såg att Den andra sömnen skulle komma och såg att den dessutom var en dystopi, så blev jag naturligtvis jättesugen att läsa den.


Bokens första mening: "Sent på eftermiddagen tisdagen den nionde april i Vår Uppståndne Herres år 1468 syntes en ensam ryttare skritta fram över det vilda hedlandskapet i den del av sydvästra England som sedan saxarnas tid gått under namnet Wessex."


Så här står det om handlingen: "England, år 1468. Den unge prästen Christopher Fairfax har skickats till den avlägsna byn Addicott St George för att hålla i begravningen av byns präst, fader Lacy. Området är fullt av artefakter från det förflutna, mynt, glasfragment, människoben, som fader Lacy samlat på. Ledde hans besatthet av det förgångna till hans död?
Fairfax är fast besluten att ta reda på sanningen. Under de kommande sex dagarna kommer allt han trott, om sig själv och sin världs historia, att ställas på sin spets"


Hur var boken:  En spännande och tät berättelse som utspelar sig 800 år efter att vår civilisation gick under. Här handlar det om böcker och saker som hittats efter vår tid som i den framtid som människan lever i är förbjudna. Vi får följa prästen Fairfax som börjar undersöka om hans företrädares död var naturlig eller ej. Som vanligt med Harris böcker är boken lättsam och trevlig att läsa.


Betyg: 4 / 5


lördag 30 maj 2020

Läsning sommaren 2020

Då är vi snart framme vid årets första sommarmånad och inför sommaren så har jag plockat fram de böckerna som jag är allra mest sugen på att läsa. Med sommarmånader menar jag så klart juni - augusti. Nedan ser ni högen:


fredag 29 maj 2020

Helgfråga v. 22


Nu är helgen nära och hos Mias bokhörna är det som vanligt helgfrågor. Denna veckan lyder de så här:

Visa ett favoritomslag där omslaget verkligen motsvarar innehållet. 
Stanna hos mig av Ayobami Adebayo har ett jättevackert omslag och jag tyckte även att handlingen var jättebra.


Visa ett omslag som får dig att inte vilja läsa boken.

Mannen från Albanien av Magnus Montelius har däremot så tråkigt, omslag så jag har dragit mig från att läsa boken jättelänge.

 
Bonusfråga: Visa ett hemskt omslag där du ändå valde att läsa boken, och den var fantastisk.
Andra andningen av Sofie Sarenbrant har i mina ögon ett ganska tråkigt omslag men handlingen däremot är jättespännande. 


onsdag 27 maj 2020

Omslagsonsdag vecka 22: Fantasy


Då är det onsdag igen och det är dags att visa lite bokomslag. Denna veckan är temat Fantasy och det är som vanligt Boklysten som håller i det hela. Valde omslagen till fem serier, har läst alla utom de två sista böckerna i Magisterium-serien. Hade kunnat välja många fler för jag har läst många bra fantasyserier och böcker som har superfina omslag.


 
 

 


tisdag 26 maj 2020

Tisdagstrion: Ur verkliga livet


Nu så här på tisdagskvällen så tänker jag delta i Tisdagstrion hos Ugglan & Boken. Denna veckan skall böckerna vi tipsar om ha verklighetsanknytning på något sätt. Här kommer mina:

1. Fallet Thomas Quick: Att skapa en seriemördare av Hannes Råstam. I denna bok följer man hur journalisten Hannes Råstam rotar i alla underligheter kring Thomas Quicks alla mord som han dömts för, vilket i slutänden utmynnar i att Quick blir frikänd.

2. Resa in i tomheten: en berättelse från Syrien av Samar Yazbek. Här får man möta den hårdast drabbade delen av befolkningen i Syrien, de som inte kan fly. En skakande berättelse.

3. Klockan 10.31 på morgonen i Khao Lak av Pigge Werkelin & Lena Katarina Swanberg. Boken handlar om vad som hände den 26 december 2004 när tsunamin slog till och ca 200 000 människor förolyckades.