onsdag 31 mars 2021

Omslagsonsdag vecka 13, 2021: Böcker som blivit film/TV-serie osv


Då är det dags för omslagsonsdag hos Boklysten. Denna veckan skall vi visa böcker som blivit Film/TV-serie osv. Insåg att jag har jättemånga och i de flesta fall har jag även filmen/TV-serien. Var tvungen att hejda mig för jag har ännu fler 😁








 

tisdag 30 mars 2021

Tisdagstrion: Barnboksfavoriter


Eftersom det är Internationella barnboksdagen den 2 april så ägnas veckans tisdagstrio hos Ugglan & Boken åt barnboksfavoriter. Väljer tre av mina absoluta favoriter sedan barndomen. Läste dem naturligtvis i andra utgåvor än de länkade.

Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige av Selma Lagerlöf

Tant Grön, tant Brun och tant Gredelin av Elsa Beskow

Pippi Långstrump av Astrid Lindgren

 


lördag 27 mars 2021

Påskläsutmaning 2021 - TBR


Då har jag plockat ihop en liten TBR-hög till påskläsutmaningen hos Mias bokhörna . Där skall vi mellan den 1/4 till den 5/4 försöka hinna läsa så många sidor som möjligt och har därmed möjlighet att vinna priser.

Min hög ser ni på bilden nedan. Har ingen aning hur mycket jag kommer hinna läsa, men försöker som vanligt hinna så mycket som möjligt. Ett är säkert att Himlen ska gråta blod är den jag skall börja med.
 


Helgfrågan v.12, 2021


Lördag eftermiddag och jag tänker svara på Helgfrågan hos Mias bokhörna. Frågorna lyder:


Vad läser du i påsk?
Jag skall delta i påskläsutmaningen och i år känner jag för att läsa deckare eller thrillers. Kanske bara blir en eller kanske flera, men Himlen ska gråta blod är i alla fall den jag är mest sugen på.



Bonus: Vad är ett måste i påsk?
Att åtminstone få träffa barnbarnen och barnbarnsbarnet en liten stund så jag kan ge dem påskpresent.


 

Xirianas gåta


Titel: Xirianas gåta
Serie: Markus av Trolyrien #3
Författare: Joseph A. Davis
Bokförlag: Pärlan Förlag
Format: Inbunden
Utgiven: 2018
Antal sidor: 388
Finns bl,a. att köpa hos: Adlibris | Akademibokhandeln


Nu har jag läst Xiranas gåta av Joseph A. Davis, vilken är tredje och avslutande delen i serien Markus av Trolyrien.


Bokens första mening: "De blöta, döda löven kändes svala mot Markus bara fötter när han stegade in i stencirkeln."


Så här står det om handlingen: "Det drar ihop sig i Valarien. Den märkliga gråsjukan sprider sig snabbt och hotar att sluka landet. Sythkor, ondskefulla växter från Mardurien, suger livskraften ur världen. Samtidigt har Xiriana, kréernas mystiska ökengudinna, ett fast grepp om prins Albrak. Hon menar att hon kan göra honom till en trollkarl lika mäktig som hans urfader Albior, men vad är hennes verkliga planer?

Mitt i allt detta befinner sig Markus av Trolyrien, ditkallad för att försvara landet mot Marduriens monster. Kan Albrak räddas och framför allt, kan Valarien räddas från Marduriens mörker? När allt är tomhet, vad är vägen framåt? Har kung Josua en plan, eller är allt förlorat?"


Hur var boken: Det här var ett otroligt fantasifullt och spännande avslut på ungdomsserien Markus av Trolyrien. Här är det bland annat en otäck sjukdom och ondskefulla växter som Markus får tampas mot. Det handlar om kampen mellan ont ock gott och det handlar en del om religion. Älskar att se hur karaktärernas personligheter har vuxit genom serien. Det är en del intriger, de måste samarbeta, men här får man även se deras romantiska sida. Även i denna bok förekom jättefjärilar och storsniglar som man kan ta sig fram på. Ja som sagt, fantasifullt, spännande och klurigt. Gillar det jättemycket.


Betyg: 4 / 5

 

torsdag 18 mars 2021

När himlen håller andan


Titel: När himlen håller andan
Författare: Annika Sjögren
Bokförlag: Ordfront
Format: Inbunden
Utgiven: 2019-05
Antal sidor: 259
Finns bl.a. att köpa hos: Adlibris | Akademibokhandeln


När himlen håller andan är min första bekantskap med Annika Sjögrens författarskap. Fick hem boken för ganska länge sedan så det har tagit ett bra tag innan jag läste den.


Bokens första mening: "Vindrutetorkarna slog häftigt från sida till sida."


Så här står det om handlingen: "Vanja förlorade sin sexåriga dotter i en olycka för några år sedan. Nu arbetar hon som elevassistent på en skola och tar en dag med sig ett barn hem. Det hela utvecklar sig till att bli mer än ett kort besök och ingen vet vart barnet tagit vägen.

Ella, en stilig 83-åring som rör sig i Härnösands finare kretsar, ruvar på en mörk hemlighet i sitt förflutna. På ålderns höst har hon börjat säga saker som hon kanske borde hålla tyst om.

Hennes förmögne sonson Philip kommer i kontakt med en ung kvinna som han är säker på är hans själsfrände och drömpartner. Men vad vill hon egentligen med deras relation? Dessa tre personers öden vävs samman i det oundvikliga slutet."


Hur var boken: Den här berättelsen skulle vara en spänningsroman, men så värst spännande var den inte. Boken handlar om flera olika personer, en kvinna som kidnappar ett barn, en gammal dam som haft en hemlighet i många år, en ung man som gillar antikviteter, samt en före detta polis. Dessa personer får man följa i olika kapitel. Ibland brukar sådana berättelser vara jätteintressanta, men i den här boken så kändes det lite segt och rörigt i början, vilket gjorde att det tog ett tag innan jag kom in i boken. Fastnade inte riktigt för någon av karaktärerna heller. Tyckte väl ändå att handlingen lyfte lite efter drygt halva boken. Trots att jag och boken inte klickade till hundra procent är jag ändå nyfiken att läsa någon annan av författarinnans böcker.


Betyg: 3 / 5

 

lördag 13 mars 2021

Helgfrågan v. 10 2021


Nu så här på helgen så tänker jag svara på Helgfrågan. Det är som vanligt hos Mias bokhörna som man hittar den. Veckans frågor lyder:


Finns det någon bok du ser extra mycket fram emot?
Jag ser fram emot Camilla Läckbergs nya bok som kommer i april. Det är en bok med två korta berättelser som heter Gå i fängelse & Kvinnor utan nåd.


Bonusfråga: Brukar ni se på Melodifestivalen?
Något vinnartips?
Förr i tiden missade jag aldrig melodifestivalen men de senaste åren har det blivit mindre och mindre och i år har jag inte sett ett enda program. Därför har jag inte heller något vinnartips.

 

Visionen

Titel: Visionen
Serie: Warriors #3: Maktens arvtagare
Författare: Erin Hunter
Översättare: Lena Olsson
Bokförlag: Bokfabriken
Format: Kartonnage
Utgiven: 2020-06
Antal sidor: 393
Finna bl.a. att köpa hos: Adlibris | Akademibokhandeln


Nu har jag läst Visionen av Erin Hunter. Det är första boken i Warriors-seriens tredje svit som heter Maktens arvtagare.


Bokens första mening: "De leriga trädrötterna hade rest sig upp ur jorden och skapat en liten, oval öppning."


Så här står det om handlingen:
"Tre katter, barnbarn till den stora ledaren Eldstjärna besitter ovanliga krafter och talanger. Men hemligheter och osäkerhet omger dem, och en mystisk profetia antyder att problem är på väg. Det är upp till dem att se till att klanen överlever."


Hur var boken:  Som vanligt med Erin Hunters böcker så är Visionen också helt fantastisk. Här är det tre unga kattungar som det är fokus på, alla tre är väldigt speciella. I övrigt är det som vanligt fantastiskt språk, en handling med både spänning och glädjeämnen, mysig miljö i skogen och fantastiska kattkaraktärer. Längtar redan efter att läsa nästa del.


Betyg: 4 / 5

 

tisdag 9 mars 2021

Lockdown

Titel: Lockdown
Författare: Peter May
Översättare: Åsa Brolin
Bokförlag: Modernista
Format: Inbunden
Utgiven: 2020-09
Antal sidor: 267
Finns bl.a. att köpa hos: Adlibris | Akademibokhandeln


Då har jag läst ytterligare en av Peter Mays böcker. Denna gången var det Lockdown.


Bokens första mening: "Hennes skrik ekar i mörkret, tränger ut genom en strupe som blivit trång av rädsla."


Så här står det om boken: "London - epicentret för en global pandemi - är en stad i total lockdown. Undantagstillstånd har utfärdats, gatorna sjuder av våld och ingen går säker för det dödliga virus som redan krävt tusentals offer. På en byggarbetsplats där ett akutsjukhus håller på att uppföras hittas en tidig morgon kvarlevorna av ett mördat barn. Den hemlighet som uppenbarligen var tänkt att begravas under den nya byggnaden ligger nu i öppen dager, men under rådande omständigheter har mördaren fortfarande oddsen på sin sida och polisen har en minst sagt svår utredning framför sig.
Det otacksamma uppdraget faller på kriminalkommissarie Jack MacNeil, som om bara lite mer än ett dygn ska sluta som polis. Hans karriär ligger i spillror, äktenskapet är över och under sin sista dag tvingas han också konstatera att den till synes ohejdbara pandemin nu även drabbat hans egen familj. När han börjar nysta i fallet inser han snart att någon där ute övervakar honom på mycket nära håll. Någon som är beredd att döda igen för att dölja sanningen.
Frågan är vad som kommer att stoppa MacNeil först - viruset eller mördaren?"


Hur var boken: En spännande och lite otäck berättelse om ett mord som sker under en pandemi som härjar. Skådeplats är London och det är fågelinfluensan som dödar folk i mängder. Lite trög i starten, men sedan blev dem bara mer och mer spännande.Spännande med den öde Londonmiljön och spännande samt otäcka karaktärer.


Betyg: 4 / 5

 

torsdag 4 mars 2021

Den franska fotografen


Titel: Den franska fotografen
Författare: Natasha Lester
Översättare: Johanna Svartström
Bokförlag: Bazar Förlag
Format: Inbunden
Utgiven: 2020-06
Antal sidor: 473
Finns bl.a. att köpa hos: Adlibris | Akademibokhandeln

Nu är Den franska fotografen av Natasha Lester utläst. Det är min första bekantskap med denna australienska författarinnan.


Bokens första mening: "Jessica May visade sitt berömda leende och lyfte armen högt upp i vädret."


Så här står det om handlingen: "Den franske fotografen är en roman om familjehemligheter, kärlek och mod. När Jessica May reser till det ockuperade Frankrike som kvinnlig fotograferande krigskorrespondent motarbetas hon av alla. Men mötet med kapten Dan Hallworth och en liten föräldralös flicka förändrar allt. Omgivna av krigets fasor utvecklar de en djup vänskap som ger Jess styrkan att fortsätta skildra krigets verklighet.

Sextio år senare får australiska D'Arcy Hallworth drömuppdraget att resa till ett franskt slott för att kurera en samling foton tagna av en berömd men bortglömd fotograf. Där tar hennes liv en helt ny vändning när hon får reda på hemligheter om sin mor som kommer att ändra allt hon trott sig veta om sin familj."


Så här var boken:  En otroligt läsvärd bok som utspelar sig till stor del under andra världskriget. Boken bygger på fotografen Lee Millers liv, och där förekommer även flera andra verkliga personer i boken. En hel del händelser bygger också på verkliga händelser. Det är en story om krig, kärlek orättvisor och krångliga och tragiska familjeförhållanden. Men främst så handlar det om hur kvinnliga utrikeskorrespondenter blev behandlade av männen under kriget. Boken berättades ur några personers perspektiv och allt knöts samman på slutet, och oj så känslosamt slutet var. Då kom allt en liten tår.


Betyg: 4 / 5

 

tisdag 2 mars 2021

Tisdagstrion: Djur & natur


Då är det tisdag och dags för Tisdagstrion hos Ugglan & Boken. Veckans tema är Djur och natur. Valde tre böcker som jag tycker har väldigt målande miljöbeskrivningar.

1. Mot den glittrande snön vid världens ände av Eowyn Ivey. Handlingen utspelar sig i Alaskamiljö längs Wolverinefloden. Man riktigt ser den mäktiga miljön genom beskrivningarna.

2. Stallo av Stefan Sprut. En spännande och mystisk berättelse som utspelar sig kring Sareks Nationalpark. Beskrivningen av den svenska vildmarken är målande.

3. Där kräftorna sjunger av Delia Owens. En intressant och gripande berättelse som utspelar sig vid en liten stad vid North Carolinas kust. Mycket av handlingen utspelar sig i våtmarken där beskrivningarna av både naturen och djuren som finns där är fantastiskt beskrivna.


 

 

måndag 1 mars 2021

Månadssammanfattning februari 2021

Då är februari slut och det är dags att sammanfatta vad jag läst och sett under månaden. När det gäller läsningen under februari så är jag lite besviken. Först och främst så har det inte blivit många böcker lästa och dessutom så nådde två av böckerna som jag hade jättehöga förväntningar på inte riktigt upp till vad jag hoppats på. Men man får väl vara nöjd ändå. Har hunnit se några filmer och har även hunnit kika på en del tv-serier.


Dessa böcker blev lästa i februari:

7. Lucinda Riley - Solsystern   4 / 5   762 sidor
8. Stuart Turton - De sju morden på Evelyn Hardcastle   3 / 5   508 sidor
9. Yaa Gyasi - Vända hem   3 / 5   366 sidor
10. Lilly Emme - En nästan perfekt mamma   4 / 5   320 sidor

Antal lästa böcker: 4
Antal lästa sidor: 1956
Månadens bästa bok: Solsystern



Filmer vi sett i februari:


Chihuahuan från Beverly Hills 1 - 3
Blood Diamond
102 Dalmatiner
Space Buddies


TV-Serier som vi sett eller håller på med:





Magnum P.I. säsong 3
Bosch säsong 6
Lyckoviken säsong 2
The Blacklist säsong 8

Criminal Minds säsong 2 - 6