fredag 31 mars 2023

Helgfrågan v. 13


Då är det helg igen och hos Mias bokhörna finns som vanligt en helgfråga. Den lyder:

Läser du faktaböcker? Om ja i så fall om vad?
Läser så klart faktaböcker emellanåt och ämnet varierar, likaså hur ofta jag läser denna typ av böcker. Än så länge har jag inte läst någon faktabok detta året, och förra året blev det bara två. Det var dessa:

Virusvarning: om högrisklabb, fladdermöss och bioterrorism av Henrik Ennart & Gunilla von Hall
Åtta steg mot avgrunden: vårt framtida liv på planeten av Jonathan Jeppsson




Månadssammanfattning mars 2023

Då är mars månad slut och det börjar närma sig varmare tider. Har blivit lite läst, lyssnat och sett även denna månad. Kanske inte läst lika mycket som jag brukar denna månad heller, men det blev ändå lite. Så här har det sett ut:


Antal lästa och lyssnade böcker i mars:

 8. Hans Jörnlind - Hornbrytaren   4 /  5   293 sidor
9. Anna Kuru - Den första frosten   4 / 5   244 sidor
10. Stephen King - De tre följeslagarna   5 / 5   413 sidor
11. Håkan Mattsson - Döden för oss samman   4 / 5   315 sidor
12. Stefan Ahnhem - Offer utan ansikte   4 / 5   20 timmar 35 minuter


Antal lästa böcker: 4
Antal lyssnade böcker: 1
Totalt antal sidor: 1265
Totalt antal lyssnade timmar: 20 timmar 35 minuter
Månaden bästa bok: De tre följeslagarna




Serier vi sett eller håller på med:




The Big Bang Theory, säsong 1 - 8





Offer utan ansikte


Titel: Offer utan ansikte
Serie: Fabian Risk #1
Författare: Stefan Ahnhem
Bokförlag: Bonnier Audio
Format: Ljudbok
Lyssnat på; Storytel
Uppläsare: Magnus Roosman
Utgiven: 2014-06
Antal timmar: 20 timmar 35 minuter
Finns bl.a. att köpa hos: Adlibris | Akademibokhandeln


Nu har jag äntligen börjat på första boken i Stefan Ahnhems serie om polisen Fabian Risk. Boken heter Offer utan ansikte. Trots att jag har den i bokhyllan så valde jag att lyssna på den som ljudbok så jag kommer någon vart med min väldigt långa TBR. Har nästan alltid någon ljudbok på gång nuförtiden parallellt med fysisk bok.


Bokens första mening: "Kråkan landade på hans nakna mage och pressade in sina vassa klor i skinnet."

Så här står det om handlingen: "En träslöjdslärare hittas brutalt mördad i sin slöjdsal. Bredvid kroppen har mördaren placerat ett klassfoto från början av 1980-talet, med mordoffrets ansikte överkryssat.

Fabian Risk återvänder med sin familj till hemstaden Helsingborg efter att i många år ha varit verksam vid Stockholmspolisen. Knappt hinner de anlända till det nya huset förrän han blir inkallad att bistå i utredningen av mordfallet. Offret är en av hans gamla klasskamrater och snart står det klart att mördaren följer en minutiöst utarbetad plan, som långt ifrån är slutförd.

Fabian dras djupare och djupare ned i utredningen, som väcker minnen av förträngda tonårsförälskelser och brutal mobbning under skoltiden. Minnen han är allt annat än stolt över. Snart är han insnärjd i ett fall där inget riktigt är vad det tycks vara. Där jakten på en undanglidande mördare driver Fabian att ta allt större risker för att komma framåt i utredningen. Risker som får ödesdigra konsekvenser för både honom själv och hans omgivning."


Hur var boken: Hade hört en hel del positivt om böckerna om Fabian Risk. Fick flera av dem för några år sedan och har köpt på mig några till. Men det dröjde ända tills nu innan jag tog mig an första boken. Valde att lyssna på den som ljudbok och jag måste säga att jag fastnade direkt. Den var en spännande, brutal och otäck story. Uppläsaren fick mig att fastna direkt och lyssnade 4 timmar redan första dagen. Berättelsen var smart uppbyggt och det blev många gissningar om gärningsmannen innan uppläsningen, och så klart hade jag gissat fel. Klart läsvärt så det kommer inte dröja länge innan jag fortsätter med serien.


Betyg: 4 / 5

 

 

söndag 26 mars 2023

Döden för oss samman


Titel: Döden för oss samman
Författare: Håkan Mattsson
Bokförlag: Modernista
Format: Inbunden
Utgiven: 2022-05
Antal sidor: 315
Finns bl.a. att köpa hos: Adlibris | Akademibokhandeln


Döden för oss samman av Håkan Mattsson fick jag i brevlådan från förlaget för ett tag sedan. Nu är den utläst.


Bokens första mening: "Det här kommer att gå bra."


Så här står det om handlingen: "Sommaren 2008 försvinner fyraåriga Linnea spårlöst i ett tryggt villaområde. Polisen, grannarna och familjen söker efter henne, men förgäves. Linneas mamma, pappa och storasyster tvingas hantera försvinnandet på sina olika sätt, och familjen slungas in i en destruktiv spiral.
Tolv år senare rymmer storasyster Hannah hemifrån utan förvarning och pappa Mathias dras in i en desperat jakt efter sin enda kvarvarande dotter. Under sökandet efter Hannah upptäcker han ledtrådar till vad som hände Linnea för tolv år sedan. Från ett litet kafé på Kungsholmen, via ett majestätiskt äldreboende, till sektliknande korridorer där man inte drar sig från att utföra vetenskapliga experiment, byggs mysteriet upp. Frågorna hopar sig, och svaren - när de slutligen infinner sig - väcker nya, större frågor.
Är döden verkligen så slutgiltig som vi tror? Mathias hela världsuppfattning utmanas innan han slutligen inser sanningen. Kan det finnas hopp även när man tror att allt hopp är ute?"


Hur var boken: Detta var en väldigt ovanlig spänningsroman och jag kan väl säga att den handlar om döden på ett annorlunda sätt. Är glad att jag fick hem denna bok i brevlådan från förlaget för annars hade jag kanske missat den. Gillar språket och tyckte att storyn var väldigt spännande och ruggig på ett sätt, men samtidigt var temat väldigt intressant. Detta är viss första boken i en ny spänningsserie och jag kommer absolut läsa fler böcker av författaren. Absolut läsvärd.


Betyg: 4 / 5


 

torsdag 23 mars 2023

Hett i hyllan v. 12 2023


Då är det torsdag igen och dags för Hett i hyllan hos Bokföring enligt Monika. Där skall vi dela med oss de där skatterna vi har i våra bokhyllor. Jag väljer att visa böcker jag haft stående i bokhyllan ganska länge.

Denna veckan visar jag Änkans bok av Joyce Carol Oates, Tror att jag köpt denna bok på någon loppis för många år sedan, och den står fortfarande oläst i hyllan.

Så här står det om handlingen: "Änkans bok är en sorgebok, en bok om att tappa fotfästet och försöka hitta det igen, men också en rörande skildring av ett nästan femtio år långt äktenskap.

En morgon i februari 2008 kör Joyce Carol Oates efter en del övertalning sin make Raymond Smith till akuten. Han har sedan en tid tillbaka dragits med en ovanligt envis förkylning, men just den här morgonen verkar han plötsligt ha blivit sämre. På sjukhuset konstaterar läkarna att han har lunginflammation och lägger in honom för behandling. Inom ett par dagar, säger sjukhuspersonalen, bör han vara i form för att åka hem igen.

Men just som Raymond börjar repa sig tillstöter en vårdrelaterad infektion med ett ovanligt snabbt och aggressivt förlopp. Inte ens en vecka efter det att han har blivit inlagd tar Joyce Carol Oates mot det obegripliga beskedet att hennes make är död.

I Änkans bok berättar hon om tiden efter makens oväntade bortgång, om förvirringen, förnekelsen och om den outhärdliga smärtan, om alla mardrömslika bestyr som väntar mitt i sorgen, men också om vännerna som kommer till hennes undsättning."


 

tisdag 21 mars 2023

Tisdagstrion: De fattiga & de rika


Nu är det tisdag och så klart så är det dags för tisdagstrion hos Ugglan & Boken. Denna veckan skall böckerna handla om fattiga och rika. Valfri tolkning som vanligt.


1. Sångfåglar av Christy Lefteri. Boken utspelar sig på Cypern och handlar om Petra, som liksom många andra välbärgade familjer anställer fattiga utländska kvinnor som hembiträden. Det handlar även om försvinnande av fattiga invandrarkvinnor.


2. Pottungen av Anna Laestadius Larsson. Berättelsen utspelar sig i slutet av 1700-talet. Här handlar det om kungligheter och andra förmögna, men också om den fattiga befolkningen i Stockholm, speciellt om pigan Johanna.


3. I Oxögat av Ida Andersen. Året är 1741 och vi befinner oss i Småland där glasbruket Kosta börjat byggas. Berättelsen handlar om drängen Eskil och pigan Sissel som båda drömmer om en tillvaro utan fattigdom.




 

söndag 19 mars 2023

En smakbit på söndag: Döden för oss samman


Då är det söndag och jag tänker delta i En smakebit på söndag hos bloggen Betraktninger. Där skall vi bjuda på en smakbit ur boken vi för närvarande läser.

Jag har precis börjat på Döden för oss samman av Håkan Mattsson, en spänningsroman som gavs ut 2022. Smakbiten kommer från början av boken och lyder så här:

"Om jag fått en krona för varje gång jag oroat mig för mina barn, hade jag varit mångmiljonär vid det här laget. Känner du igen dig i påståendet? Om du är förälder slår jag vad om att du gör det."
 


De tre följeslagarna


Titel: De tre följeslagarna
Serie: Det mörka tornet #2
Författare: Stephen King
Översättare: John-Henri Holmberg
Bokförlag: Albert Bonniers Förlag
Format: Storpocket
Utgiven: 2017
Antal sidor: 413
Finns bl.a. att köpa hos: Adlibris | Akademibokhandeln


Då är andra boken i Stephen Kings serie Det mörka tornet utläst. Boken heter De tre följeslagarna.


Bokens första mening: "Revolvermannen vaknade ur en förvirras dröm som tycktes bestå av en enda bild: den av sjömannen i tarokortleken ur vilken mannen i svart vänt upp(eller föregivit sig vända upp) revolvermannens egen plågande framtid."


Så här står det om handlingen: "På en öde strand vid världshavets strand finner Roland av Gilead, den siste revolvermannen, tre sällsamma dörrar. De öppnas alla till vår egen värld, men till skilda tider och människor. Dörrarna leder Roland till den hätske, trotsige Eddie Dean, till den modiga, sargade Odetta Holmes, och till den sadistiske mördaren Jack Mort.

Här fortsätter Stephen King sin saga om Rolands sökande efter Det mörka tornet. Han får medhjälpare men också en glimt av de väldiga krafter han måste övervinna. Och när färden fortsätter är Roland sargad i kropp och själ."


Hur var boken: Tyckte att denna andra del var både spännande och skruvad. De följeslagare som vår revolverman hittar föra att ta med sig på sitt sökande efter det mörka tornet, är verkligen knepiga och sättet han hittar dem på, innanför dörrar som står ute i ingenstans är riktigt fantasifullt. Gillar verkligen Stephen Kings språk och så klart har översättaren gjort ett strålande jobb. Så bra! Vill nästan läsa nästa bok genast.


Betyg: 5 / 5


fredag 17 mars 2023

Helgfrågan v. 11 2023


Då är helgen strax här och hos Mias bokhörna så är helgfrågan upp. Den lyder:


Vad handlar böckerna om som berör dig mest?
Det finns massor med böcker som berör mig på olika sätt, men böcker om djur och om barn som far illa, samt jobbiga familjesituationer berör mig nog mer än annat. Tre böcker som jag läst de senaste åren som berört mig på olika sätt är:

Flickan som fick en röst av Abi Daré. En berättelse Den handlar om en 14-årig flicka i Nigeria som efter sin mammas död blir såld av sin far. Vi får följa hennes gripande öde.

Shuggie Bain av Douglas Stuart. 1981 i Glasgow. Boken handlar om Shuggie som efter att fadern lämnar familjen får försöka hålla samman familjen eftersom mamman får stora problem.

Dit du går, följer jag av Lina Nordquist. Två kvinnoöden, Unni i början på 1900-talet och Kåra 70 år senare. Väldigt intressant och berörande, speciellt delen om Unni.




torsdag 16 mars 2023

Hett i hyllan: V.11 2023


Har inte deltagit i Hett i hyllan på evigheter, men nu när jag har koll igen på vilka böcker jag visat tidigare så bestämde jag mig för att delta igen. Det är Bokföring enligt Monika som håller i utmaningen och den går ut på att vi skall visa de där skatterna som vi har stående i våra bokhyllor. För min del visar jag böcker som stått och samlat damm ett tag.

Veckans bok är Moby Dick av Herman Melville. Det är en klassiker som jag velat läsa jättelänge. Boken är i pocket och gavs ut 2016.

Så här står det om handlingen: "En sjöman, som vill att vi kallar honom Ismael (vi får aldrig veta hans riktiga namn), kommer en iskall vinterkväll till värdshuset Valfisken i New Bedford. Några lediga rum finns dessvärre inte, och Ismael tvingas välja mellan att tillbringa natten utomhus eller att dela säng med en tatuerad kannibal, harpuneraren Queequeg. Ismael väljer efter stor vånda att sova med Queequeg, och till hans stora förvåning blir de snabbt bästa vänner. Ismael och Queequeg gör sällskap till Nantucket och bestämmer sig för att ge sig ut på valfångstresa tillsammans. Skeppet de mönstrar på heter Pequod. Fartygets oinskränkte härskare är kapten Ahab, vars ena ben blivit avslitet av Moby Dick, en jättelik vit kaskelot. Efter att under lång tid dolt sig för besättningen i sin kajuta träder Ahab en morgon fram och avslöjar att syftet med resan inte är det sedvanliga: att döda så många valar som möjligt. Nej, det är endast en val som måste dö: den vita valen, Moby Dick. Den hämndlystne Ahab är beredd att satsa allt i kampen mot sin fiende. Pequods resa är från och med nu en färd mot undergång eller seger, hämnd eller död."


 

tisdag 14 mars 2023

Tisdagstrion: Kräldjur


Då är det tisdag och det är dags för tisdagstrion hos Ugglan & Boken. Veckans tema är kräldjur. Till kräldjur hör ju ormar och ödlor, men vi kan också välja sköldpaddor och krokodiler. Vi kan tolka temat på valfritt sätt. Jag har valt tre böcker som har kräldjur i titeln. Hittade inga böcker som jag läst på temat, men har tre hyllvärmare som passar.

1. Balladen om sångfåglar och ormar av Suzanne Collins. Detta är en berättelse som utspelar sig 64 år innan händelserna i Hungerspelen-trilogin.

2. Ormen i Essex av Sarah Perry. En historisk roman som utspelar sig i England i slutet av 1800-talet.

3. Sköldpaddor hela vägen ner av John Green. Boken handlar om Aza, som ställer upp på att leta efter en försvunnen multimiljonär för att få en belöning. Men berättelsen handlar också om psykisk ohälsa.




fredag 10 mars 2023

Den första frosten


Titel: Den första frosten
Författare: Anna Kuru
Bokförlag: Modernista
Format: Inbunden
Utgiven: 2020-09
Antal sidor: 244
Finns bl.a. att köpa hos: Adlibris | Akademibokhandeln


Den första frosten är första delen i Kiruna-trilogin och den är skriven av Anna Kuru.


Bokens första mening: "Vart kommer man när man dör?"


Så här står det om boken: "Allis kan inte glömma det flämtande ljudet av hur hans lungor töms på luft. Så fort hon blundar på kvällen ser hon hans kropp, inklämd under bilens rostiga underrede på verkstaden i Kiruna. Hon hör det ödesdigra ljudet från domkraften innan allt faller: Det förvridna ansiktet. Blodet som droppar när ambulanspersonalen bär ut honom.
I ett försök att komma undan det plågsamma minnet tar Allis sin tillflykt till en ensligt belägen stuga i de norrländska fjällen, där hon ser fram emot att få vara ensam och återhämta sig. Men det finns en annan stuga i trakten. Där bor Jonas, som försöker läka såren efter sitt spruckna förhållande. Och samtidigt har en man vid namn Raumo lämnat Helsingfors för att fjällvandra i Sverige.
När dessa tre livsöden stegvis vävs ihop och fjällsommaren går mot sitt slut befinner sig Allis i en långt farligare situation än hon någonsin kunnat föreställa sig."


Hur var boken: Detta var en spännande första del av författarens Kiruna-trilogi. Gillar att boken utspelar sig uppe i norr. Det var verkligen väldigt udda och skumma karaktärer, men det fungerade bra. Språket var rappt och kapitlen korta vilket gjorde boken väldigt lättläst. Ser fram emot att läsa del två i serien.


Betyg: 4 / 5


tisdag 7 mars 2023

Tisdagstrion: Runt Östersjön


Nu är det tisdag och hos Ugglan & Boken så är tisdagstrion uppe. Denna veckan är temat Runt Östersjön. Tipsar om tre böcker som utspelar sig i Finland, Polen och här i Sverige. 

1. I en kuststad i Norra Finland utspelar sig första boken. Det är Kolibri av Kati Heikkapelto. Detta är första boken i en serie om brottsutredaren Anna Fekete.

2. I Polen utspelar sig boken Tatueraren i Auschwitz av Heather Morris. Boken utspelar sig under andra världskriget.

3. Tredje boken utspelar sig här i Sverige, närmare bestämt på Öland. Det är Johan Theorins bok Skumtimmen, vilken är första boken i Ölandssviten.


 


söndag 5 mars 2023

Hornbrytaren


Titel: Hornbrytaren
Författare: Hans Jörnlind
Bokförlag: Lava Förlag
Format: Danskt band
Utgiven:2022-11
Antal sidor: 293
Finns bl.a. att köpa hos: Adlibris | Akademibokhandeln


Nu har jag läst Hornbrytaren av Hans Jörnlind


Bokens första mening: "Han sprang snabbt genom det knöliga blåbärsriset."


Så här står det om handlingen: "Någon skrek därute. Snabba steg i trappan, regeln lyftes av och kort därefter öppnades dörren. En man iförd luva, vantar och halsduk, så högt uppdragen att den täckte halva ansiktet, hukade sig och klev in i dunklet. Härjulf försökte snabbt utröna om mannen hade kommit för att hämta honom. 

”Är det dags?” frågade han och hörde själv hur skör hans röst lät.

”Ja. Stein är död. Det är dags att fly härifrån”, svarade Kettil.

Under ett gästabud en kall vinterkväll hamnar Härjulf, märkesman åt kung Halvdan Svarte, i slagsmål med en annan man. Mannen dör och Härjulf blir fredlös. Det finns inget annat att göra än att fly. Han beger sig österut och söker skydd i Uppsala, där stannar han tills han drar på sig även sveakungens vrede.

“Hornbrytaren” är en historisk roman som utspelar sig under 800-talet och bygger på den så kallade Härjulfssagan. Det är en spännande berättelse om politiskt maktspel, blodig hämnd och passionerad kärlek."


Hur var boken: Det var en otroligt spännande och intressant bok som utspelar sig på 800-talet. Det var kungar, krigare, maktspel i en norsk/svensk dåtida miljö. Gillade karaktärerna och tyckte att berättelsen var väldigt välskriven. Absolut läsvärd.


Betyg: 4 / 5


fredag 3 mars 2023

Helgfrågan v.9 2023


Då är det helg igen och hos Mias bokhörna finns en helgfråga som vanligt. Den lyder:


Den 1/3 är det "Krama en bibliotekariedagen", Vad tycker du om ditt bibliotek?
Här i Borås Kommun har vi 12 bibliotek och en bokbuss. Det bibliotek som jag besöker är Borås Stadsbibliotek som ligger i vårt kulturhus, ganska centralt i stan. Besöker tyvärr biblioteket mycket mer sällan än förr, mest på grund av att jag har massor med olästa böcker hemma och dessutom har Storytel nuförtiden. Men ibland går jag fortfarande dit och det är jättetrevligt.