fredag 30 oktober 2020

Helgfrågan v.44, 2020


Nu är det fredag och jag tänker svara på Helgfrågan som finns uppe hos Mias bokhörna.

Eftersom vårens bokkataloger redan börjat komma så undrar Mia:

Har du spanat in något nytt som du vill läsa?
Absolut. Michael Connelly kommer med 6:e boken om Mickey Haller till våren och boken heter Oskuldens lag.
Så kommer Jens Lapidus med en ny hårdkokt bok som heter Paradis City.


Bonusfråga: Skall ni fira Halloween?
Det enkla svaret är nej. Har aldrig känt behov att fira detta tidigare och kommer nog aldrig fira heller. Skall däremot ta en sväng till kyrkogården och sätta ljus och något annat fint där mina föräldrar ligger.

 

onsdag 28 oktober 2020

Omslagsonsdag vecka 44, 2020: Svart


Nu är det sista onsdagen i oktober och hos Boklysten så är det åter omslagsonsdag och veckans tema är svart. Hittade ett gäng som jag tror platsar bra på temat.







tisdag 27 oktober 2020

Tisdagstrion: Parhästar/duos/kärlekspar(etc.) i litteraturen


Då är det tisdag och Ugglan & Boken har som vanligt ett nytt tema. Denna veckan är det te.x. parhästar, duos eller kärlekspar i litteraturen som vi skall tipsa om. För mig blir det par/duos från tre olika serier.


1. I Millennium-trilogin av Stieg Larsson så har vi journalisten Mikael Blomkvist och hackern Lisbeth Salander. Det är en kriminalserie och första boken i serien heter Män som hatar kvinnor.

2. Ett par som jag var tvungen att ha med är Karl Oskar och Kristina från Utvandrarsviten av Vilhelm Moberg. Bokserien handlar om hur de utvandrar till Amerika med sin familj på 1800-talet och första boken heter så klart Utvandrarna.

3. Mitt tredje par blir Ylva och Mikael. Detta unga par får vi följa i Varg-trilogin av Elvira Birgitta Holm. Det är en bokserie som börjar under pestens år 1350 och första boken heter Månskensvargen.


 

Den sakkunnige


Titel: Den sakkunnige
Författare: Carl Berg
Bokförlag: Lava Förlag
Format: Inbunden
Utgiven: 2020-01
Antal sidor: 324
Finns bl.a. att köpa hos: Adlibris | Akademibokhandeln


När jag fick förfrågan om jag hade intresse att läsa Den sakkunnige av Carl Berg så tvekade jag inte. Historiska skeenden, samhällsfrågor och politik är något som jag tycker är intressant.


Bokens första mening: "Den pensionerade och ständigt ogifta sekreteraren Anita Kandell satt vid ett litet bord av teak."


Så här står det om handlingen: "Han är
Den Sakkunnige. Liten, svag, blek. Som en blöt ostbåge. Eller överkokt sparris. Han rör sig i gråzonen. Ingen ser honom i maktens korridorer. Men hanfinns där. Han vet allt. Han ser allt. Han hör allt. Från Rosenbad till Östberlin, frånWashington DC till Bagdad. Den Sakkunnige bär Sverige framåt på sina späda axlar.

Detta är historien om Sverige. Den sanna historien. Den som få känner till men ännu färre vill kännas vid. Från Boforsskandalen, statsministermordet, affärer med diktaturer, samverkan med supermakters underrättelsetjänster, och inte minst våra egna statligt sponsrade problemlösare. Den Sakkunnige är kanske den mest kontroversiella och explosiva bok du kommer att läsa under många år framöver.

Är det sanning eller påhitt? Lögn eller fakta?Rätt eller fel? Den Sakkunnige står över sådana simpla spörsmål. Den Sakkunnige lever och verkar i en annan dimension. Men allt han gör har ett syfte. Du kanskeinte vill kännas vid hans metoder. Men du har mycket att tacka honom för."


Hur var boken: Det här är verkligen en annorlunda bok. Den sakkunnige beskriver händelser som skett i Sverige, främst i efterkrigstid. Jag som vuxit upp sedan slutet av 1950-talet känner ju igen massor med de samhällshändelser, även utländska händelser och kommer ihåg många politiska och  statliga personer samt affärsmän som nämns i boken. Här gräver man under ytan och avslöjar sådant som legat i det fördolda, sådant som inte vi medborgare vetat om. Det kluriga med boken är att man inte riktigt vet hur mycket som är sant och vad som är påhittat. Vem är den sakkunnige? Och vem är egentligen författaren Carl Berg? Mycket i boken är fruktansvärt intressant, men det finns bitar där jag tycker att det känns alldeles för långsamt.


Betyg: 3 / 5

 

onsdag 21 oktober 2020

Veckans kulturfråga v. 43 2020


Fick syn på idag att Enligt O har veckans kulturfråga. Tänkte att det vore trevligt att svara på den. Så här lyder frågan:


Vilka böcker planerar du att läsa under läslovet?
Nu har ju inte jag något speciellt lov eftersom jag är hemma och har sjukersättning, men jag vill ändå dela med mig av vad jag förmodligen kommer att läsa. Har några böcker påbörjade som jag säkert fortfarande läser under läslovet och det är Amerikanska gudar av Neil Gaiman och Livet av Keith Richards. Läser jag något mer utöver det så blir det nog Cilkas resa av Heather Morris.

 

Omslagsonsdag v. 43, 2020: Löv


Nu har en vecka sprungit iväg igen och hos Boklysten är det åter dags för omslagsonsdag. Denna veckan skall vi visa omslag på böcker med löv. Fick leta lite innan jag hittade några.



 

tisdag 20 oktober 2020

Fjärilsrummet


Titel: Fjärilsrummet
Författare: Lucinda Riley
Översättare: Johanna Svartström
Bokförlag: Strawberry Förlag
Format: Inbunden
Utgiven: 2020-04
Antal sidor: 616
Finns bl.a. att köpa hos: Adlibris | Akademibokhandeln


Fjärilsrummet av Lucinda Riley är den första fristående boken jag läser av författarinnan. Har tidigare läst de fem första delarna i serien De sju systrarna.


Bokens första mening: "Kom ihåg, mitt hjärta, att du är en älva som tyst svävar över gräset på flortunna vingar, redo att fånga ditt byte i ditt silkesnät."


Så här står det om handlingen: " Ett fantastiskt hus. En kärleksfull barndom. En förkrossande hemlighet.

Posy Montague fyller snart sjuttio år och bor fortfarande i sitt vackra familjehem, Admiral House, i Suffolk. Här tillbringade hon sin barndom och här har hon själv uppfostrat sina barn. Men trots alla fina minnen och den fantastiska trädgård hon själv har skapat, inser Posy att hon inte längre kan blunda för verkligheten. Huset håller på att förfalla och hon måste sälja det.

Men beslutet skjuts upp när hon blir allt mer indragen i sina vuxna söners komplicerade liv. Och som om inte det vore nog dyker plötsligt Freddie upp - hennes stora kärlek som övergav henne för femtio år sedan. Posy har svårt att lita på honom, och det hon inte vet är att både Freddie och Admiral House döljer en fruktansvärd hemlighet."


Hur var boken: Ännu en otroligt fin bok av Lucinda Riley. Bokens huvudkaraktär är snart 70 år och bor i det gamla godset som varit i familjens ägor jättelänge. Huset börjar vara förfallet. Just den biten som jag nämnde där är vad som gör att boken inte får full pott hos mig. Detta scenario finns i fler böcker så det känns lite uttjatat. Men annars var berättelsen jättemysig. Det är en berättelse om flera generationer i en familj. Det är kärlek, svek, förväntningar, familjehemligheter, barndomsminnen och mycket mer. Ja allt det där som man vill ha i en riktigt mysig bok. Älskar dessutom Rileys sätt att skriva och man har verkligen lyckats med den svenska översättningen. Som i alla böcker av författaren som jag läst så sugs man in i storyn. Miljöerna är otroligt fina och man blir så engagerad i karaktärerna. Nu när boken är slut så längtar jag efter att läsa mer av författarinnan.


Betyg: 4 / 5


Tisdagstrion: Gudar, väsen, tomtar & troll(mytologi och folktro)

 

Då är det tisdag igen och hos Ugglan & boken är det åter dags för en tisdagstrio. Denna veckan skall vi hitta böcker som handlar om tomtar, troll och massa andra väsen. Jag hittade ett gäng så jag hade lite svårt att välja, men det blev böckerna nedan till sist.


1. En väktares bekännelse av Elin Säfström. Första boken i en mysig och rolig serie med massor av väsen i Stockholm.

2. Slaget om Salajak av Johan Theorin. Också detta första boken i en serie som utspelar sig i Jarmaland.

3. Slutar med Sagan om Ringen-trilogin där det också förekommer dvärgar, troll, drakar, alver och mycket mer.

 


söndag 18 oktober 2020

Helgfrågan v. 42, 2020


Nu är helgen snart slut och först nu fick jag tid att delta i Helgfrågan hos Mias bokhörna.

Mia tycker att det är snyggt med en serie där omslagen matchar och hon visar några böcker och hon frågar:

Har du något annat exempel?

Ett bra exempel är Rosengädda-serien av Emma Hamberg. Jättemysiga omslag. Har påbörjat serien och skall snart läsa bok två.


Mia skriver att hon fått med godsaker med någon bok hon fått så hon frågar:

Vad har du fått med någon bok?

När I stormens rike i serien De fem elementen av Cecilia Larsson Kostenius kom i juni i år så fick jag med ett fint halsband föreställande jordelementet.


onsdag 14 oktober 2020

Omslagsonsdag vecka 42: Fackböcker


Då är det onsdag igen och hos Boklysten så är det dags för omslagsonsdag. Denna veckan är det fackböcker som är temat. Jag visar några av mina icke fiktiva böcker som står i bokhyllan. Vissa är lästa och vissa är olästa.