torsdag 31 mars 2022

Månadssammanfattning mars 2022

Nu är mars slut. Tycker att månaderna springer iväg i en rasande fart. Nu är det dags att sammanfatta vad jag läst och sett senaste månaden. Läsningen är jag inte riktigt nöjd med. Det har gått segt denna månaden, men har hunnit kika på en hel del, speciellt serier.


Böcker jag läst i januari:

14. Mikael Jisander - Benny älskar baklava   4 / 5   267 sidor
15. Jojo Moyes - Under Londons broar   4 / 5   501 sidor
16. Erin Hunter - Klanlös   4 / 5   333 sidor
17. Thomas Mullen - Vit eld   4 / 5   446 sidor

Antal lästa böcker: 4
Antal lästa sidor: 1547
Månadens bästa bok: Vit eld



Filmer vi sett i mars:


Röd
Ice Age: Buck Wilds äventyr
The Adam Project
Svart Krabba



TV-serier vi sett eller ej avslutat:



The Blacklist, säsong 9
Reacher, säsong 1
Chicago P.D. säsong 9
The Whitcher, säsong 2
CSI: Vegas, säsong 1
NCIS: Los Angeles, säsong 12
NCIS, säsong 18
CSI: Miami, säsong 5 - 8
Magnum P.I. säsong 4


Vit eld

Titel: Vit eld
Serie: Boggs & Smith
Författare: Thomas Mullen
Översättare: Annika Sundberg
Bokförlag: Historiska Media
Format: Inbunden
Utgiven: 2020-08
Antal sidor: 446
Finns bl.a. att köpa hos: Adlibris | Akademibokhandeln


Vit eld av Thomas Mullen är andra boken i en serie som handlar om de två svarta poliserna Boggs & Smith och handlingen utspelar sig 1950 i Atlanta.


Bokens första mening: "Tunneln är lång och mörk, och även om hans fötter rör sig känns det som om han dras framåt av någon annan kraft, och så tar tunneln slut och han är ensam under Georgias enorma himmel."


Så här står det om handlingen: "Atlanta 1950. Poliserna Boggs och Smith har fullt upp i sitt överbefolkade och osäkra Darktown. Eftersom de tillhör den svarta polisstyrkan har de ytterst begränsade befogenheter men de gör sitt bästa för att hålla området säkert.

Rasmotsättningarna ökar då svarta familjer flyttar in i de tidigare helt vita bostadsområdena. Smiths syster är en av dem. Deras vita grannar möter dem med oförblommerad rasism och vissa drar sig inte för att blanda in Ku Klux Klan i sin strävan att skrämma bort de nyinflyttade. Tegelstenar kastas genom fönstren, hatbrev fyller brevlådorna och trakasserierna leder slutligen till ett tragiskt dödsfall.

Allt medan Boggs och Smith försöker bekämpa våldsdåd, ökad droghandel och hembränneri leder deras privata problem dem allt närmare de bränder som hotar att ödelägga Atlanta"


Hur var boken: Liksom första boken i serien så var detta en oerhört intressant story. Man trodde väl att rasmotsättningarna hade mattats av så långt in på 1900-talet, men i Atlanta och säkerligen på många andra ställen så behandlades fortfarande de svarta som lägre stående varelser. Jag blir så upprörd när jag läser hur illa behandlade de blir och att även om vita är inblandade i brott så är det alltid de svarta som får ta smällen. Mullen skriver väldigt engagerande och språket är otroligt fint. Nu ser jag jättemycket fram emot att läsa den tredje delen vilket inte kommer att dröja så länge.


Betyg: 4 / 5

 

tisdag 29 mars 2022

Tisdagstrion: Blod(i titel, handling eller på omslag)

 


Då är det dags att delta i tisdagstrion igen. Denna utmaning finns hos Ugglan & Boken varje tisdag. Denna veckan är temat blod. Det kan vara blod i titeln, i handlingen eller på bokomslaget. Jag väljer tre böcker med blod i titeln.


1. Eld & Blod: Historien om huset Targaryen del 1 av George R. R. Martin. Boken handlar om ätten Thargaryen från Game of Thrones. Handlingen börjar utspela sig 300 år före tiden i Game of  Thrones.

2. Blodskam av Caroline Engvall. Första delen i en ny serie som handlar om systerskap och hemligheter.

3. Blod och ben av Erin Hunter. Detta är tredje boken i Bravelands-serien vilken är för åldersgrupp 9 - 12 år. Åter en jättemysig serie av detta författarkollektiv. Den här serien handlar om djur på savannen bl.a. en lejonunge, en elefantunge och ben babianunge. Jättemysig med spänning och äventyr.



tisdag 22 mars 2022

Tisdagstrion: Den förra, nu och nästa

 

Då är det åter dags för tisdagstrion. Den hittar vi varje tisdag hos Ugglan & Boken. Veckans tema handlar om boken vi nyss läst ut, den vi håller på med nu och den vi har tänkt läsa härnäst.


1. Har nyss läst ut Klanlös av Erin Hunter. Det är en bok i deras Warriors-serie och det är tredje delen i den tredje sviten. Böckerna handlar om fyra kattklaner som lever i skogen och om deras äventyr. Supermysig serie.

2. Just nu läser jag Vit eld av Thomas Mullen. Det är andra delen  om två mörkhyade poliser i Atlanta. Året då denna bok utspelar sig är 1950. Det handlar mycket om rasmotsättningar. Riktigt läsvärt.

3. Därefter kommer jag att läsa Genom sprickan kommer ljuset av Kai Bruno. Boken verkar handla om Ola som är femtio år och arbetar inom psykiatrin. Han ser sig själv som en humoristisk kille, Men något kommer att hända som drar ner självbilden. Låter väldigt intressant. Har läst andra böcker av författaren som jag gillat.

 



måndag 21 mars 2022

Klanlös

Titel: Klanlös
Serie: Warriors 3: Maktens arvtagare #3
Författare: Erin Hunter
Översättare:Elin Pirttimaa Rosén
Bokförlag: Bokfabriken
Format: Kartonnage
Utgiven: 2021-09
Antal sidor: 333
Finns bl.a. att köpa hos: Adlibris | Akademibokhandeln


Då är Klanlös utläst. Den ingår i Warriors-seriens tredje svit Maktens arvtagare och böckerna är skrivna av författarkollektivet Erin Hunter.


Bokens första mening: "Bytestjuvar!"


Så här står det om boken: "De tre utvalda håller stjärnornas makt i sina tassar.

En mörk profetia formar tillvaron för de tre lärlingarna i åskklanen: Svarttass, Blåtass och Lejontass. Först när de reser till Det flödande vattnets stam, kommer de kunna avslöja vad som väntar dem i framtiden."


Hur var boken:  Har läst ännu en bok i den supermysiga barn/ungdomsserien Warriors, som handlar om fyra kattklaner som lever i skogen. Denna bok liksom de tidigare var spännande, fantasifulla och fulla med äventyr. Älskar dessa böcker och alla skogens katter som känns så väldigt mänskliga. Böckerna kan med behållning läsas även av vuxna. Jag gillar dem jättemycket.

 

Betyg: 4 / 5 

 

tisdag 15 mars 2022

Tisdagstrion: De längsta böckerna jag läst


Nu är det tisdag och hos Ugglan & Boken så är det dags för tisdagstrion. Denna veckan skall vi tipsa om de längsta böckerna vi läst. Inte lätt för jag har läst massor med långa böcker i mitt liv. Men väljer att ta tre långa böcker som jag läst som står i bokhyllan. 

1. DET Av Stephen King. Har inte läst jättemånga av Kings böcker, men detta är en av dem och den är rejäl, hela 1340 sidor.

2. Har även läst hela Katedralserien av Ken Follett. Svärdet och spiran är första boken och den är 1077 sidor. Även resterande böcker i serien är tegelstenar.

3. Har endast läst första boken i serien Sagan om is och eld av George R.R. Martin. Boken heter Kampen om Järntronen och den är 735 sidor. Alla böckerna i serien är riktiga tjockisar.


lördag 12 mars 2022

Under Londons broar



Titel: Under Londons broar
Författare: Jojo Moyes
Översättare: Lena Karlin
Bokförlag: Printz Publishing
Format: Pocket
Utgiven: 2021-09
Antal sidor: 501
Finns bl.a. att köpa hos: Adlibris | Akademibokhandeln


Har läst Under Londons broar av Jojo Moyes. Har bara läst en bok av henne tidigare vilken jag gillade, och den här var inget undantag.


Boken första mening: "Han såg hennes gula klänning innan han såg henne."


Så här står det om boken: "Fjortonåriga Sarah lever för sin häst, Boo. Hon har fått den av sin morfar Henry, med en förhoppning om att hon i framtiden ska lyckas komma in på en prestigefylld fransk ridskola och följa i hans fotspår. Men när Henry hamnar på sjukhus får Sarah problem, och plötsligt riskerar hon att mista både Boo och drömmarna om Frankrike.

Advokaten Natasha står alltid på de svagas sida. Men i privatlivet är det desto kämpigare: trots att de skilt sig tvingas hon fortfarande dela hus med sin karismatiske exmake Mac. När Sarah dyker upp i Natashas värld bestämmer hon sig för att strunta i alla regler och ta den unga tjejer under sina vingar. Och det beslutet kommer förändra allt i Natashas liv."


Hur var boken: Under Londons broar av Jojo Moyes var en fin, spännande och berörande berättelse om 14-åriga Sarah som bara har sin morfar och sin häst Boo. Men också om Natasha och Mac som är ett par med problem. Deras vägar kommer att korsas. Moyes bygger verkligen en fin historia. Man dras in i handlingen och efter ett tag så är man väldigt engagerad i karaktärerna. Språket är fint och samtidigt lättsamt. Måste verkligen läsa fler av mina böcker av författaren som står olästa i min hylla.


Betyg: 4 / 5

tisdag 8 mars 2022

Tisdagstrion: Klubbar, föreningar eller (hemliga) sällskap


Nu när det är tisdag igen så är det dags för tisdagstrion hos Ugglan & Boken. Veckans tema handlar om klubbar, föreningar eller (hemliga) sällskap. Dessa tre blev mina val, tre böcker som jag gillar riktigt mycket.


1. Den förlorade symbolen av Dan Brown. Detta är en av böckerna som handlar om Robert Langdon, som är professor i religiös symbolik. Denna bok utspelar sig i Washington och här har vissa saker kopplingar till frimurarna.

2. Den hemliga historien av Donna Tartt. Här börjar huvudkaraktären på college och han hamnar snart bland skolans mest intellektuella krets, de ägnar sig åt en hel del annat än bara det vanliga skollivet.

3. Den unga eliten av Marie Lu. Detta är första delen i en fantasyserie för åldersgrupp 15+. Här finns en grupp ungdomar med förmågor som hålls hemliga och kallas Den unga eliten och här finns även något som kallas Dolksällskapet som är en hemlig sammanslutning.

 

lördag 5 mars 2022

Helgfrågan v. 9, 2022


Det är helg och hos Mias bokhörna finns det en ny helgfråga. Denna veckan lyder den:


Vad har du köpt på bokrean?
Mitt svar är att jag köpt absolut INGENTING! Det är nog första gången sedan jag var i 20-årsåldern som jag inte handlat på bokrean. Anledningen till detta är att jag säkert har minst 400 olästa fysiska böcker i mina hyllor, sedan har jag mängder av e-böcker på min platta och numera har jag även Storytel, så jag känner absolut inget som helst behov att köpa böcker i år.


fredag 4 mars 2022

Benny älskar baklava


Titel: Benny älskar baklava
Författare: Mikael Jisander
Bokförlag: Modernista
Format: Inbunden
Utgiven: 2021-10
Antal sidor: 267
Finns bl.a. att köpa hos: Adlibris | Akademibokhandeln


Benny älskar baklava är Mikael Jisanders trevliga debutroman. Tog några månader innan jag läste den men nu är det gjort.


Bokens första mening: "En sekund."


Så här står det om boken: "Benny begär inte mycket av livet. Bara att det är ordning och reda i rörmokeriet, att Liverpool vinner sina matcher och att ölen på puben är skummande kall. Dagarna går sin gilla gång och bjuder sällan på några större överraskningar. Inte förrän det övergivna grannhuset plötsligt får nya invånare.
Farah och hennes familj är flyktingar från Syrien och nyinflyttade i den lilla orten Klippan, något som vänder upp och ner på allt invant. Lugnet på gatan byts mot högljudda diskussioner och oskottade trottoarer. Benny är skeptisk. Polarna ännu mer. Och när en serie stölder och våldsbrott samtidigt blossar upp är spekulationerna i full gång.
Trots motsättningarna dras Benny motvilligt till Farah. Hon är mörk och spännande, men också irriterande. Varmhjärtad och omtänksam, men också en besserwisser. Och så bakar hon gudomligt goda kakor, även om han uppfattar ordet baklava som en smula suspekt. Problemen i byn eskalerar, drevet går, och Benny får erfara vad rädslan för det okända kan göra med människor.
När situationen ställs på sin spets och Benny tvingas till ett livsavgörande val krävs det mer mod än han någonsin lyckats uppbåda."


Hur var boken:  Detta är en väldigt underhållande bok om Benny som är rörmokare och hans nya granne som kommer från Syrien. Berättelsen belyser svårigheterna att komma som flykting till ett nytt land, men den handlar också om gubbmentalitet och fördomar i ett mindre samhälle. Boken är lättsamt skriven så man kommer snabbt in i handlingen och sedan vill man bara läsa mer. En otroligt trevlig debut. Hoppas verkligen att det kommer fler böcker av författaren.


Betyg: 4 / 5



tisdag 1 mars 2022

Tisdagstrion: Grönt


Då är det åter dags för tisdagstrion hos Ugglan & Boken. Denna veckan är temat grönt och vi kan tolka de som vi vill. Hos mig blir det tre böcker med grönt på omslaget.

1. Fjärilsrummet av Lucinda Riley. Detta är en jättefin familjesaga som utspelar sig i England.

2. De Ursprungliga av Cecilia Larsson Kostenius. Första delen i en fantastisk fantasyserie som heter De fem elementen. Serien är för åldersgrupp 15+.

3. Örnflöjten av Elvira Birgitta Holm. Detta är tredje och avslutande delen i den fantastiska Varg-trilogin som utspelar sig under 1300-talet och serien börjar när pesten bryter ut.