lördag 6 augusti 2016

Arvet från Bagdad: hur det grekiska vetandet bevarades och berikades


Titel: Arvet från Bagdad: hur det grekiska vetandet bevarades och berikades
Författare: Ingmar Karlsson
Bokförlag: Historiska Media
Format: Pocket
Tryckt: 2015
Antal sidor: 253
Finns att köpa hos: Adlibris | Bokus | CDON
Tack till Historiska Media!


Ingmar Karlsson är  diplomat och författare och har gett ut en hel del böcker om minoriteter, religioner och bl.a om Mellanöstern. Arvet från Bagdad var min första bekantskap med hans böcker.

Boken handlar främst om åren fram till runt 1000 då arabvärlden tar till vara det grekiska vetandet och den grekiska litteraturen och översätter böcker och utvecklar vetenskap, såsom medicin, fysik, kemi, astrologi, geografi och mycket annat. Ja de översätter inte bara grekernas litterära verk utan även verk från andra länder. De anser att vetandet och böcker är viktigt och i många hem finns stora boksamlingar.

Det handlar också om en hel del länder runt Medelhavet där den muslimska kulturen och religionen gör sitt intåg och hur man där lever i gemenskap med både kristna och judar. Till sist ger författaren sin syn på hur allt blev som det är idag. Varför den arabiska och muslimska kulturen gick tillbaka.

Vi får också reda på att mycket inom vetenskapen och litteraturen härstammar från arabländer. Våra siffror tex. är arabiska. I många islamistiska städer öppnade man bibliotek  på 800-talet. Något som också spridit sig vidare till Europa.

Men något som jag känner när jag läser boken är att trots att författaren nästan förskönar den här perioden så ser man att redan då så behandlades kvinnan som mindre vetande än mannen. I länder som ockuperades av muslimska arméer, så tvingades i många fall invånarna att konvertera till Islam. Detta är sådant som känns väldigt negativt för mig. Det värsta är att just kvinnoförtrycket lever kvar än i dag.

Om man bortser från det som jag känner lite obehag över och dessutom alla krångliga namn(och det var många), så var detta ändå en intressant historisk och religionshistorisk berättelse där jag fick reda på en hel del om denna del av världen och denna tidsperioden som jag inte visste tidigare. Kan absolut tänka mig att läsa fler böcker av denna författare i framtiden.

Baksidestext: En återkommande myt i den europeiska antiislamiska retoriken är att biblioteket i Alexandria förstördes när kalifen Umar erövrade staden år 642. Bokrullarna sades sedan ha använts för att värma stadens badvatten.
   I Arvet från Bagdad avfärdar den prisade författaren Ingmar Karlsson denna och liknande myter. Han beskriver istället hur lärda araber bevarade, utvecklade och förde det klassiska grekiska kulturarvet till Europa.
   Under slutet av 700- och 800-talen översattes de grekiska verken till arabiska av vetenskapsmän och översättare i Bagdad. Från staden flyttade sedan många lärda män till det muslimska Spanien, och i deras bagage fanns det grekiska vetandet och tänkandet de själva utvecklat. Därifrån spreds kunskaperna vidare norrut.
   Utifrån sin mångåriga erfarenhet som diplomat i regionen beskriver Ingmar Karlsson skeendet med djup kunskap och stor skärpa.

Betyg: 3+ / 5

Läst i #summerread16


1 kommentar: