torsdag 27 juli 2017

Inga vänner utom bergen: Kurdernas historia


Titel: Inga vänner utom bergen: Kurdernas historia
Författare: Ingmar Karlsson
Bokförlag: Historiska Media
Format: Inbunden
Tryckt: 2017
Antal sidor: 252
Finns att köpa hos: Adlibris | Bokus | CDON
Tack till Historiska Media för boken! 

Eftersom länderna i Mellanöstern ofta nämns nuftöriden så tyckte jag att det lät väldigt intressant att läsa Inga vänner utom bergen av Ingmar Karlsson. Det är en bok som handlar om Kurderna, ett stort folk utan ett eget land.

Så här står det om boken:

"Antalet kurder uppgår i dag till omkring 30 miljoner. Trots att de i årtusenden levt i ett område större än Sverige har de aldrig varit självständiga och är nu världens största folkgrupp utan egen stat.

Men kurdfrågan handlar inte bara om en minoritets kamp mot majoriteten och den passar heller inte in i ett enkelt schema av förtryckare mot förtryckta. Den är fylld av paradoxer krig mellan stammar, skilda språk, konkurrerande samhällssystem, idealistisk nationalism och separatism. Så hur ska man bäst angripa kurdfrågan och vad har egentligen kurderna fått utstå genom historien?

I Inga vänner utom bergen skildrar diplomaten och Mellanösternexperten Ingmar Karlsson initierat kurdernas komplexa historia. Han beskriver kunnigt historien bakom de nuvarande konflikterna i Kurdistan, ett område som sträcker sig över de turkiska, irakiska och syriska gränserna. Boken är ett måste för den som vill ha kunskap om dagens Mellanöstern."


---

Detta är en riktigt intressant bok. Här får vi följa Kurdernas brokiga historia. Vi får vi ta del av deras inhemska problem och stridigheter. Vi får även ta del av hur de olika länderna Turkiet, Iran, Irak och Syrien ställt sig i Kurdfrågan genom åren och i nutid. Det är en bok om dessa länders historia, olika religioner och massor med politik. Genom att läsa den här boken får man lite grepp om varför det är som det är i dessa regioner idag. 

Trots att ämnet var väldigt intressant så var boken lite svårläst, detta på grund av massor med person och ortsnamn som var svåruttalade. Sedan var det en hel del årtal och det kändes näst intill omöjligt att hålla reda på detta. Sammantaget så drog detta ner betyget lite grann.


Betyg: 3 / 5

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar