torsdag 30 maj 2024

44 Noveller


Titel: 44 Noveller
Författare: Lars Torstenson
Bokförlag: Blue Publishing
Format: Danskt band
Utgiven: 2024-03
Antal sidor: 287
Finns bl.a. att köpa hos: Adlibris | Akademibokhandeln


Har läst 44 Noveller av Lars Torstenson.


Bokens första mening: "Receptionisten ser straffbart pigg ut, och det är alldeles oavsett om det är en sent arbetande nattportier eller en nyanländ och eventuellt utsövd medarbetare på Hotell Centrum."


Så här står det om boken: "44 noveller. Läsaren får på drygt 280 boksidor möta berättelser som kränger, lockar och förskräcker, med ett persongalleri bestående av bl.a. macho-vinexperter, livströtta elektriker och landsortskvinnor som går bärsärk. Och ett tjugotal vördnadsbjudande hönor."

Tidigare läsare vet att det oväntade väntar. För den nya läsaren är den här samlingen en utmärkt presentation av ett författarskap där idéerna flödar utan särskild hänsyn till konventioner och förväntningar. Välkommen till Torstensons värld!"


Hur var boken: Novellsamlingar fungerar inte alltid för mig för de kan vara så ojämna. Tyvärr så föll denna samling väldigt märkliga noveller mig inte alls i smaken. Kan inte säga att det är dåligt och det är inte heller något fel på det språkliga, men jag klickade inte särskilt mycket med detta. Det var bara ett fåtal noveller som jag faktiskt gillade.

 

Betyg: 2 / 5

 



lördag 25 maj 2024

Omständigheter


Titel: Omständigheter
Författare: Annie Ernaux
Översättare: Maria Björkman
Bokförlag: Norstedts
Format: Inbunden
Utgiven: 2023-05
Antal sidor: 127
Finns bl.a. att köpa hos: Adlibris | Akademibokhandeln


Nu har jag äntligen läst Omständigheter av Annie Ernaux. Har velat läsa henne eftersom hon är kvinnlig Nobelpristagare i litteratur från 2022.


Bokens första mening: "Jag steg av vid Barbès."


Så här står det om handlingen: "1963, när Annie Ernaux är 23 år och utan stadig förbindelse, inser hon att hon är gravid. Hon fylls av skam eftersom hon förstår att hennes graviditet kommer att brännmärka hennes familj och försvåra hennes egna studiemöjligheter. Hon beslutar sig för att ta bort barnet. Den här berättelsen om ett trauma som författaren aldrig kunnat komma över är skriven fyrtio år senare. I Frankrike var abort förbjudet vid den här tidpunkten och hon försöker på egen hand och förgäves att utföra aborten med hjälp av en sticknål. I sin desperation hittar hon en illegal abortutförare och hamnar till slut på akuten där hon är nära att dö. I Omständigheter utforskar Ernaux sina minnen och dagböcker från den tiden och skriver fram en glasklar och osentimental bild av vad som hände och på sätt och vis får omständigheten en mening. Trots att händelsen som boken kretsar kring är placerad nästan 60 år bakåt i tiden känns dess tema dessvärre mer aktuellt än på länge när fler länder skriver om och stramar åt sin abortlagstiftning."


Hur var boken:  En kort och lättläst bok med poetiskt språk, men blev inte tillräckligt gripen av berättelsen av hennes abort som ung. Är ändå glad att jag läste boken och skall definitivt testa något annat av författarinnan.


Betyg: 3 / 5


Rent hus


Titel: Rent hus
Författare: Alia Trabucco Zerán
Översättare: Hanna Nordenhök
Bokförlag: Wahlström & Widstrand
Format: Ljudbok
Lyssnat på: Storytel
Uppläsare: Rebecka Hemse
Utgiven: 2024-01
Lyssnad tid: 7 timmar 7 minuter
Finns bl.a. att köpa hos: Adlibris | Akademibokhandeln


Har läst Rent hus av Alia Trabucco Zerán. Hon är en Chilensk författarinna och jag hade hört jättemycket om denna bok. Lyssnade på boken på Storytel.


Så här står det om handlingen: "En liten flicka har dött under märkliga omständigheter och ett hembiträde berättar sin historia inifrån en fängelsecell. Kvinnan heter Estela, och har lämnat sin mor och ett fattigt liv på landsbygden för att bli tjänsteflicka hos en välbärgad familj i Santiago. I bekännelsens form rullas en skakande berättelse upp om alienation och maktlöshet, med förgreningar in i det chilenska klassamhällets mörkaste vrår."

 

Hur var boken: Boken var smart skriven eftersom berättarrösten ofta talar direkt till läsaren. Storyn var  intressant på ett vis och det var trevligt att den utspelar sig i Sydamerika, närmare bestämt i Chile. Det handlar om en överklassfamilj och deras hembiträde. Klassklyftorna blir väldigt tydliga i storyn. Men jag hade så höga förväntningar på boken så jag blev lite besviken. Den var inte riktigt så fantastisk som jag trott. Personerna i berättelsen grep inte taget som jag trodde att de skulle göra. Men helt okej ändå.


Betyg: 3 / 5


fredag 17 maj 2024

Midnattssol


Titel: Midnattssol
Serie: Systrarna Stiernfors #3
Författare: Frida Skybäck
Bokförlag: Historiska Media
Format: Pocket
Utgiven: 2019-05
Antal sidor: 304
Finns bl.a. att köpa hos: Adlibris | Akademibokhandeln


Midnattssol av Frida Skybäck är sista boken i hennes historiska serie Systrarna Stiernfors.


Bokens första mening: "Hennes systrar satt runt bordet med sina nyblivna makar och Cecilia betraktade dem tyst."


Så här står det om handlingen: "Våren är kommen till gården Rosenlund och för systrarna Stiernfors råder ett sällan skådat lugn. Äldsta systern Cecilia har lämnat Apelgården för att hjälpa sin sjuke far och får möjlighet att tillbringa tid med lille Benjamin. Elisabeths äktenskap är sorglöst och den nyöppnade barnkrubban i Lund får lovord från både mödrar och kyrkan. Den yngsta systern Amelie njuter av sin tillvaro som nygift.

Men lyckan visar sig vara skör. Ett oväntat besked från Cecilias make tvingar henne tillbaka till Apelgården, där ett tungt ansvar väntar. I Lund tvingas Elisabeth mota bort de som behöver hennes hjälp som bäst. För Amelies del får det bekymmersfria livet ett abrupt slut då makens bror återvänder från en av sina många upptäcktsresor."


Hur var boken: En jättefin och mysig avslutning på denna historiska serie. Har varit trevligt att följa de tre systrarna i både med och motgång. Verkligen lättläst. Kul att läsa hur den ena syster låg i framkant på den tiden och startade landets första daghem(förskola). Verkligen läsvärd.


Betyg: 4 / 5


fredag 10 maj 2024

Den nionde graven


Titel: Den nionde graven
Serie: Fabian Risk #2
Författare: Stefan Ahnhem
Bokförlag: Forum
Format: Inbunden
Utgiven: 2015
Antal sidor: 568
Finns bl.a. att köpa hos: Adlibris | Akademibokhandeln


Den nionde graven av Stefan Ahnhem är den andra boken i serien om Fabian Risk.


Bokens första mening: "Det var så mörkt att han nästan inte kunde se."


Så här står det om handlingen: "Många kommer att förfasas över mina handlingar. Några kommer att se dem som en hämnd för alla de oförrätter som har begåtts, andra som en makaber lek för att gäcka systemet och visa hur långt man kan gå. Men det stora flertalet kommer att vara rörande överens om att det är en ytterst sjuk människas gärningar. Alla kommer att ha fel ...

Justitieministern lämnar riksdagen efter en hård debatt. Han använder den bakre utgången för att undgå det väntande pressuppbådet, men kommer aldrig fram till bilen som står och väntar på honom en bit bort. Han tycks ha gått upp i rök, mitt i maktens centrum.

Det är ett halvår innan händelserna i Offer utan ansikte och veckorna före jul. Snön och kylan håller både Stockholm och Köpenhamn i ett järngrepp när Fabian Risk kallas in för att i hemlighet utreda justitieministerns försvinnande. Officiellt är fallet fortfarande Säpos ansvar, men de liksom Fabian och hans höggravida kollega Malin Rehnberg famlar i blindo. Snart visar det sig att inget är som det tycks vara och att mäktiga intressen verkar för att sanningen inte ska komma fram.

Samtidigt hittas hustrun till en dansk tv-profil brutalt mördad i hemmet i Köpenhamn. Dunja Hougaard leder utredningen som för henne över sundet till Sverige."


Hur var boken: Del två i serien var lika spännande och intrigfull som den första boken. Gillar språket och gillar karaktärerna. Lite mörk och ruggig handling, men det gillar jag.


Betyg: 4 / 5


tisdag 7 maj 2024

Tisdagstrion: Bok nummer 3, 14 och 23 i valfri bokhylla


Tisdag och hos Ugglan & Boken så är det dags för tisdagstrion. Denna veckan skall vi visa bok nummer 3, 14 och 23 i valfri hylla. Valde böcker ur 3 av mina hyllor och alla tre är faktiskt olästa. 

1. Mãn av Kim Thúy. Boken handlar om en kvinna och hon hyllar kvinnorna som fött henne, livnärt henne och uppfostrat henne.

2. Julen med Bob av James Bowen. Detta är tredje boken om katten Bob och husse James.

3. A Clockwork Orange av Anthony Burgess. En klassiker som gavs ut 1962 och som senare filmatiserades.




fredag 3 maj 2024

Monica Magnus 1966


Titel: Monica Magnus 1966
Författare: Ulrika Ewerman
Bokförlag: Bookmark
Format: Inbunden
Utgiven: 2020-09
Antal sidor: 268
Finns bl.a. att köpa hos: Adlibris | Akademibokhandeln


Monica Magnus 1966 av Ulrika Ewerman har stått i bokhyllan ett tag, men nu är den äntligen läst.


Bokens första mening: "Vad menar du med att du inte minns någonting?"


Så här står det om handlingen: "Året är 1965. Det är lördag och i lägenheten ovanför Arvidssons rör i Uppsala är det fest. I köket står Monica och önskar att alla kunde gå hem. Hon är fjorton år gammal och redan trött på allt sin pojkvän Janne som har samma fest varje helg, sina omogna klasskamrater och sin mamma som inte låter henne växa upp. När den åtta år äldre Magnus plötsligt står i dörröppningen och ber henne följa med honom får allt en ny början.

Hemma på Lindsbergsgatan sitter Anna-Britt och väntar på sin dotter. Hon är rädd att Monica ska göra samma misstag som hon själv. Det enda hon vill är att se sin dotter bli självständig och oberoende. Bo i en villa i Kåbo och välja en man som avgudar henne. Kanske till och med bli lycklig."


Hur var boken:  En otroligt intressant och samtidigt sorglig berättelse som bygger på sanna händelser, och den handlar om författarinnans syster. Den unga Monica förälskar sig i den många år äldre Magnus. Omgivningen gillar inte situationen och Monica har inte en bra relation med sin mamma. Boken är välskriven och otroligt lätt att läsa. En otroligt bra debutroman.


Betyg: 5 / 5


Helgfrågan v.18 2024


 Då är det helg och hos Mias bokhörna så är det dags för helgfrågan. Den lyder:

Vad får dig att köpa en bok? (Jag menar man kan ju låna på bibblan istället, varför äga)

Visst kan man låna på biblioteket och det gjorde jag ofta förr. Men det är jobbigt att stå i kö jättelänge för att få läsa nya böcker.
För mig är det så att vissa speciella författare är favoriter och deras böcker vill jag gärna ha stående i min bokhylla. Andra böcker som jag är intresserad av läser eller lyssnar jag på via Storytel nuförtiden, så bibblan är aldrig aktuellt numera.

Nedan ser ni några författare som jag äger många böcker av.