söndag 9 maj 2021

Nattavaara


Titel: Nattavaara
Serie: Nordmark #1
Författare: Thomas Engström & Margit Richert
Bokförlag: Bokfabriken
Format: Inbunden
Utgiven: 2020-11
Antal sidor: 341
Finns bl.a. att köpa hos: Adlibris | Akademibokhandeln


Nattavaara av Thomas Engström & Margit Richert var en intressant början på serien om Nordmark.


Bokens första mening: "Han hittade dem döda i bastun nere vid älven."


Så här står det om handlingen: "Erik hittar föräldrarna döda i bastun. Eftersom grannarna i byn fruktar en ny epidemi blir Erik bannlyst, och med sin lillasyster Sofia i släptåg tvingas han till en farofylld vandring mot Kiruna. Där finns jarlen - och Eriks enda chans att vinna tillbaka gården.

Torparen Marja, tidigare mellanchef i hemtjänsten, blir tillfångatagen av ett kriminellt gäng som hemsöker de norrbottniska skogsbygderna. Samtidigt har hennes man Mårten spårlöst försvunnit. Nu måste hon ställa sig in hos sina fångvaktare och försöka bli en av dem för att överleva."


Så här var boken: Nattavaara är första delen i en dystopisk trilogi som utspelar sig i en nära framtid där det är klimatkatastrofer, ekonomiska katastrofer och pandemier i världen. Handlingen utspelar sig i Norrbotten/Lappland som inte längre tillhör Sverige utan är självstyrande. Man får följa ett antal personer under bokens gång, vilket är intressant. Alla dessa personer har sitt eget livsöde och alla kämpar på det ena eller andra sättet för att överleva. Miljöbeskrivningarna är riktigt bra, liksom språket. Det är väl hos vissa karaktärer som jag inte ser något riktigt djup. Men annans riktigt bra bok och jag ser fram emot fortsättningen.


Betyg: 4 / 5

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar