söndag 16 juli 2023

Vackra värld, var är du


Titel: Vackra värld, var är du
Författare: Sally Rooney
Översättare: Helena Fagertun
Bokförlag: Albert Bonniers Förlag
Format: Pocket
Utgiven: 2022-08
Antal sidor: 408
Finns bl.a. att köpa hos: Adlibris | Akademibokhandeln


Vackra värld, var är du av Sally Rooney är min första bekantskap med författaren.


Bokens första mening: "En kvinna satt i en hotellbar och höll uppsikt över dörren."


Så här står det om handlingen: "Alice, en ung och firad romanförfattare, träffar lagerarbetaren Felix på Tinder och bjuder med honom på en resa till Rom. I Dublin försöker hennes bästa vän Eileen komma över sitt ex, och söker upp barndomsvännen Simon. Alice och Eileen håller sin vänskap högt, men en onämnbar spricka har uppstått mellan dem. "Vackra värld, var är du" är en roman om vänskap, kärlek och sex, och om känslan av att befinna sig i det sista upplysta rummet innan apokalypsens mörker."


Hur var boken: Gillade verkligen språket i boken. Det är prosaaktigt och vackert på ett sätt. Här får vi följa mejlkonversation mellan två vänner, samt ta del av de olika karaktärernas tankar och känslor. Det är tankar och ord om världsläget, om konst, livet, om kärlek och saknad mm. Ja väldigt djupa tankar och de känns viktiga och tänkvärda. Så långt var boken superbra. Men så har vi alla sexscener. Blev förvånad att det var ganska mycket av den varan och dessutom kändes de inte så trovärdiga på något sätt. Detta drog helt klart ner mitt betyg en aning. Ändå helt okej bok.


Betyg: 3 / 5


1 kommentar:

  1. Sally Rooney är bra, mycket som händer i denna, tittat nu i svt hennes Normala människor och Samtal med vänner. Riktigt bra.

    SvaraRadera