måndag 11 april 2022

Historiska kärlekspar: passion och skandaler genom 2000 år


Titel: Historiska kärlekspar: passion och skandaler genom 2000 år
Författare: Sara Griberg
Bokförlag: Historiska Media
Format: Inbunden
Utgiven: 2022-01
Antal sidor: 254
Finns bl.a. att köpa hos: Adlibris | Akademibokhandeln


Har läst ut Historiska kärlekspar: passion och skandaler genom 2000 år av Sara Griberg. En bok med korta berättelser om kända kärlekspar genom tiderna.


Bokens första mening: "Kleopatra hade förberett sig omsorgsfullt inför deras möte."


Så här står det om boken: "I Historiska kärlekspar möter vi makthavare, kungligheter, kulturpersonligheter och många andra som genom sina val av partner och livsföring skrivit in sig i historieböckerna. Med nyfikenhet och blick för det personliga berättar Sara Griberg om några av världshistoriens mest berömda kärlekspar.

Det är dock sällan de lyckligaste förhållandena som blivit ihågkomna och de älskandes drivkrafter är inte alltid av renodlat romantisk natur. I kavalkaden av kärlekspar ges exempel på passion över samhällsklasserna som i fallet Edward VIII och Wallis Simpson, relationer mellan personer med olika hudfärg som Mildred och Richard Loving i 1950-talets USA, kärlek mellan samkönade par som Gertrude Stein och Alice B Toklas, samt katastrofala arrangerade äktenskap som det mellan prins Charles och Lady Diana. De dramatiska berättelserna ger samtidigt en inblick i de historiska sammanhang där relationerna utspelar sig och i samtidens syn på kärlek och äktenskap, från antiken till våra dagar."


Hur var boken:  Detta var en jättetrevlig bok med korta berättelser om kända kärlekspar genom tiderna som tex. Kleopatra & Marcus Antonius, Pochahontas & Rolfe, Marie & Pierre Curie, John Lenon & Yoko Ono samt Prins Charles & Lady Diana. Fakta om vissa par kände man till sedan tidigare medan annat var nytt. Riktigt trevlig läsning.


Betyg: 4 / 5


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar