måndag 11 juli 2022

Sångfåglar

Titel: Sångfåglar
Författare: Christy Lefteri
Översättare: Niki Abiri
Bokförlag: Bokförlaget Nona
Format: Ljudbok
Lyssnat på: Storytel
Uppläsare: Hanna Fred Ekman
Lyssnat tid: 10 timmar 7 minuter
Finns bl.a. att köpa hos: Adlibris | Akademibokhandeln


Har lyssnat på Sångfåglar av Christy Lefteri, en bok som nominerats till Årets Bok 2022. Detta var min första bekantskap med författarinnan.


Så här står det om handlingen: "Sångfåglar är berättelsen om Nisha. Hon är en kvinna från Sri Lanka som emigrerade till Cypern för att ge sitt barn en framtid. En kväll lämnar hon hushållet där hon arbetar, och hörs inte av igen.

Polisen skriver av ärendet som ännu ett fall då en utländsk hushållsarbetare rymmer. Men oron och frågorna växer i Nishas arbetsgivare Petra, och i tjuvskytten Yiannis som drömmer om ett nytt liv tillsammans med Nisha. Vad har egentligen hänt? Varför försvann Nisha? Petra inser att det är upp till henne att utreda försvinnandet."


Hur var boken: "Sångfåglar" var en berättelse i ett lite långsamt tempo. Gillar inte alltid det men i detta fallet var det helt perfekt. Först och främst var språket helt fantastiskt, sedan miljöbeskrivningarna och till sist så fastnade jag för karaktärerna. Det känns verkligen som en viktig och tänkvärd bok. Berättelsen handlar om migration, i detta fallet om kvinnor som av olika anledningar tvingas fatta beslutet att lämna sin familj och sitt land för att arbeta i ett annat land, allt för att försörja sina familjer eller för att få mer frihet än i hemlandet. Det är en bok om hopp, men även om stor sorg och i vissa fall besvikelse. Vi ser även den rasism som visas mot dessa kvinnor och även människor som visar att kvinnorna inte är värda något. Man kan inte annat än att bli berörd, arg, frustrerad och sorgsen när man läser berättelsen. Kan inte annat än rekommendera alla att läsa boken. En stor eloge både till översättaren och till uppläsaren av ljudboken.


Betyg: 5 / 5

 

1 kommentar: